X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    No właśnie odnośnie zasiłku powiedzcie mi jak to jest...umowe mam przedłużona do dnia porodu więc później zasiłek macierzyński...nie tak źle...a co potem? Czy zasiłek dla bezrobotnych jest jakoś wyliczany czy odgórnie wszyscy tyle samo dostaja? Mam plan ze od września przyszłego roku dziecko do żłobka a ja do pracy o ile się uda znaleźć w nieszczęsnej edukacji, natomiast jesli zasiłek dla bezrobotnych byłby w miarę opłacalny nie musialabym się martwic zważywszy ze jesteśmy w trakcie budowy domu

Wysokość zasiłku zależy od stażu pracy,a to czy jest wypłacany przez pół roku czy rok zależy od tego, czy jesteś zameldowana na terenie gminy miejskiej czy wiejskiej. Ja w mieście mam przez 6 miesięcy- pierwsze 3 m-ce ok 700 zł, kolejne 3 m-ce - ok. 600 zł. Opłacalny to on nie jest bo niski jak cholera. Ja musiałam zrobić oszczędności na poczet tych kilku miesięcy bezrobotnego zanim urodzę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na obiad kotlety, sałatkę i ziemniaki i zupę barszcz

mychakruszyna lubi tę wiadomość

• haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2_zasilo.jpg

• haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem tylko co jest uwzględniane jako okres uprawniający do zasiłku. Może mnie ktoś oświeci? :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:
    Nie wiem tylko co jest uwzględniane jako okres uprawniający do zasiłku. Może mnie ktoś oświeci? :)

Lata pracy przepracowane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 12:23

haneczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usypiam córcię i sama pójdę spać, bo nie wytrzymam. Dzisiaj kompletnie nie mam na nic siły, chyba nawet obiadu nie zdołam zrobić :( masakra

• mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli po roku zasiłku macierzyńskiego raczej jestem zmuszona iść do pracy :( ale przynajmniej przez rok coś będę dostawać dobre i to ;)

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kornelia85 wrote:
    Usypiam córcię i sama pójdę spać, bo nie wytrzymam. Dzisiaj kompletnie nie mam na nic siły, chyba nawet obiadu nie zdołam zrobić :( masakra
    To chyba wina pogody bo też się wyjątkowo źle czuje i zmęczona :/

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Lata pracy przepracowane
    No tak, ale pytanie, czy liczy się tu praca tylko na umowę o pracę, czy biorą pod uwagę ciągiem lata przepracowane, czy łączną liczbę lat, czy lata studiów uwzględnia się jako lata pracy, bo w niektórych przypadkach tak jest. Hmm

• kowieczka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heeeej witajcie po przerwie, mnie zmiotły z forum mdłości i wymioty niestety :( dziś mam dzień nazywany przeze mnie "dobrym" tzn bez porannego żygu i ogólnej całodniowej degradacji całego ciała i duszy ;) ciekawe tylko ile to jeszcze potrwa... na wizycie byłam, maluch rośnie równo zgodnie z upływającymi tygodniami, serducho 155 ud/min więc bije jak szalone :). Mam niestety nimi krwiaka 5/6mm na przedniej ścianie (odklejanie) a co gorsze męczy mnie niestety przeziębienie - najbardziej boli gardło no i kaszel. Za każdym razem jak kaszle to się boje że się dalej odklei czy coś się stanie ;/ a poza tym to mam góry i doliny - myślę że wiecie o co chodzi :)

mmargol lubi tę wiadomość

relgdf9hrp5i882w.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo w mojej gminie rozdają 20 ton darmowych jabłek :) Fajna akcja, podjadę autem i mi załadują do bagażnika. Będę miała co jeść na bezrobociu :P hahah

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi macierzynski 60% liczą od podstawy na umowie, jakiejś średniej np. Z całego roku? Bo siedzę i tak myślę jak to policzyć?

Może się orientujecie.
    Wg umowy i aneksu powinnam dostać podwyżkę (co roku ja mam) czy ja dostanę ja????
    Ktoś miał taki przypadek???

• kowieczka Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:
    No tak, ale pytanie, czy liczy się tu praca tylko na umowę o pracę, czy biorą pod uwagę ciągiem lata przepracowane, czy łączną liczbę lat, czy lata studiów uwzględnia się jako lata pracy, bo w niektórych przypadkach tak jest. Hmm
    U mnie nie brali pod uwagę lat studiów i nie osiągnęłam progu 5 lat zatrudnienia niestety, studia liczą się tylko do wymiaru urlopu 20 albo 26 dni (tak jakbyś przepracowała ileśtam lat - nie pamiętam ile)

relgdf9hrp5i882w.png
  • kowieczka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    A powiedzcie mi macierzynski 60% liczą od podstawy na umowie, jakiejś średniej np. Z całego roku? Bo siedzę i tak myślę jak to policzyć?

Może się orientujecie.
    Wg umowy i aneksu powinnam dostać podwyżkę (co roku ja mam) czy ja dostanę ja????
    Ktoś miał taki przypadek???

Macierzyński liczą wg średnich zarobków z ostatnich 12 miesięcy ale jego wysokość to albo:
    1. 100% wynagrodzenia przez pierwsze 6 miesiecy i 60% przez kolejne 6 miesiecy
    2. 80% wynagrodzenia przez 12 miesiecy
    Ty wybierasz która opcja Cię interesuje

mmargol lubi tę wiadomość

relgdf9hrp5i882w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:

To już musisz zadzwonić do pup i się dowiedzieć bo w każdym widzę że mają jakieś inne zasady.
    Tak sama jestem zdziwiona bo jestem na fali że szwagierka i jej urzędem i u niej co innego i u mnie co innego a przecież powinny być takie same warunki etc.

Mi jak liczyli kiedyś to były lata pracy które przedstawiam (świadectwa) i szkoły.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kowieczka wrote:
    Macierzyński liczą wg średnich zarobków z ostatnich 12 miesięcy ale jego wysokość to albo:

A które najkorzystniejsze wam się wydaje?????
    Ja się zastanawiam.
    Ja nie zamierzam wracać już do mojego zakładu pracy po macierzyńskim chce wziąść jeszcze 1,5-2 lat wychowawczego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kowieczka wrote:

Ale które 12 mcy????
    Ostatnie do dnia porodu!??????
    Czy 12 mcy co liczy cały rok????
    A l4 też się wlicza w te 12 mcy????

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli ogólnie rzecz mówiąc można stwierdzić że przedsiębiorcze matki maja się dużo gorzej bo do zasiłku bierze się wymiar składek a mamusie zatrudnione dostają 100%badz 80% swojego wynagrodzenia

• haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żabka biorą pod uwagę ostatnie 12 miesięcy pracy przed porodem jeśli pracowałaś do końca, a jeśli poszłaś na l4 na całą ciążę to biorą pod uwagę 12 miesięcy sprzed l4, chyba, że wrócisz do pracy na co najmniej 3 miesiące, wtedy na nowo wyliczą ci podstawę. Ja dostałam podwyżkę w pracy już będąc w ciąży, ale w związku z tym, że wtedy wróciłam po pierwszym l4 (trwał 1 miesiąc- mdłości) do pracy na 2 miesiące i zachorowałam (1 tydz. zwolnienia) i potem już niecałe 3 miesiące pracowałam i poszłam na l4 do końca, to nie wyliczyli mi ponownie podstawy i dostałam 80% pierwszej pensji netto sprzed podwyżki.

Aaa i brane są tu pod uwagę również premie. Wtedy podstawa jest wyższa niż ta na umowie.

Opłaca się i 100%+60% i 80%, bo wychodzi, że dostajesz tyle samo. Ale mi się wydaje, że lepiej mieć cały czas 80%, bo taki spadek zasiłku o 40% po pół roku to niezłe tąpnięcie w domowym budżecie.

żabka04, mmargol lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:
    Oo w mojej gminie rozdają 20 ton darmowych jabłek :) Fajna akcja, podjadę autem i mi załadują do bagażnika. Będę miała co jeść na bezrobociu :P hahah
    Super!!!!! Ja bym zaraz z nich zrobiła szarlotkę :):):) tylko nie zjadłabym tak jak kiedyś ze smakiem, bo kompletnie mnie odrzuciło od słodkiego, kawy i potraw chińskich

haneczka, żabka04 lubią tę wiadomość

‹‹ 463 464 465 466 467 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ