Wrześniowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
mychakruszyna wrote:No właśnie odnośnie zasiłku powiedzcie mi jak to jest...umowe mam przedłużona do dnia porodu więc później zasiłek macierzyński...nie tak źle...a co potem? Czy zasiłek dla bezrobotnych jest jakoś wyliczany czy odgórnie wszyscy tyle samo dostaja? Mam plan ze od września przyszłego roku dziecko do żłobka a ja do pracy o ile się uda znaleźć w nieszczęsnej edukacji, natomiast jesli zasiłek dla bezrobotnych byłby w miarę opłacalny nie musialabym się martwic zważywszy ze jesteśmy w trakcie budowy domu
Wysokość zasiłku zależy od stażu pracy,a to czy jest wypłacany przez pół roku czy rok zależy od tego, czy jesteś zameldowana na terenie gminy miejskiej czy wiejskiej. Ja w mieście mam przez 6 miesięcy- pierwsze 3 m-ce ok 700 zł, kolejne 3 m-ce - ok. 600 zł. Opłacalny to on nie jest bo niski jak cholera. Ja musiałam zrobić oszczędności na poczet tych kilku miesięcy bezrobotnego zanim urodzę. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
żabka04 wrote:Lata pracy przepracowane
-
heeeej witajcie po przerwie, mnie zmiotły z forum mdłości i wymioty niestety dziś mam dzień nazywany przeze mnie "dobrym" tzn bez porannego żygu i ogólnej całodniowej degradacji całego ciała i duszy ciekawe tylko ile to jeszcze potrwa... na wizycie byłam, maluch rośnie równo zgodnie z upływającymi tygodniami, serducho 155 ud/min więc bije jak szalone . Mam niestety nimi krwiaka 5/6mm na przedniej ścianie (odklejanie) a co gorsze męczy mnie niestety przeziębienie - najbardziej boli gardło no i kaszel. Za każdym razem jak kaszle to się boje że się dalej odklei czy coś się stanie ;/ a poza tym to mam góry i doliny - myślę że wiecie o co chodzi
mmargol lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA powiedzcie mi macierzynski 60% liczą od podstawy na umowie, jakiejś średniej np. Z całego roku? Bo siedzę i tak myślę jak to policzyć?
Może się orientujecie.
Wg umowy i aneksu powinnam dostać podwyżkę (co roku ja mam) czy ja dostanę ja????
Ktoś miał taki przypadek??? -
haneczka wrote:No tak, ale pytanie, czy liczy się tu praca tylko na umowę o pracę, czy biorą pod uwagę ciągiem lata przepracowane, czy łączną liczbę lat, czy lata studiów uwzględnia się jako lata pracy, bo w niektórych przypadkach tak jest. Hmm
haneczka lubi tę wiadomość
-
żabka04 wrote:A powiedzcie mi macierzynski 60% liczą od podstawy na umowie, jakiejś średniej np. Z całego roku? Bo siedzę i tak myślę jak to policzyć?
Może się orientujecie.
Wg umowy i aneksu powinnam dostać podwyżkę (co roku ja mam) czy ja dostanę ja????
Ktoś miał taki przypadek???
Macierzyński liczą wg średnich zarobków z ostatnich 12 miesięcy ale jego wysokość to albo:
1. 100% wynagrodzenia przez pierwsze 6 miesiecy i 60% przez kolejne 6 miesiecy
2. 80% wynagrodzenia przez 12 miesiecy
Ty wybierasz która opcja Cię interesujemmargol lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhaneczka wrote:No tak, ale pytanie, czy liczy się tu praca tylko na umowę o pracę, czy biorą pod uwagę ciągiem lata przepracowane, czy łączną liczbę lat, czy lata studiów uwzględnia się jako lata pracy, bo w niektórych przypadkach tak jest. Hmm
To już musisz zadzwonić do pup i się dowiedzieć bo w każdym widzę że mają jakieś inne zasady.
Tak sama jestem zdziwiona bo jestem na fali że szwagierka i jej urzędem i u niej co innego i u mnie co innego a przecież powinny być takie same warunki etc.
Mi jak liczyli kiedyś to były lata pracy które przedstawiam (świadectwa) i szkoły.
-
nick nieaktualnykowieczka wrote:Macierzyński liczą wg średnich zarobków z ostatnich 12 miesięcy ale jego wysokość to albo:
Ty wybierasz która opcja Cię interesuje
A które najkorzystniejsze wam się wydaje?????
Ja się zastanawiam.
Ja nie zamierzam wracać już do mojego zakładu pracy po macierzyńskim chce wziąść jeszcze 1,5-2 lat wychowawczego. -
nick nieaktualnykowieczka wrote:Macierzyński liczą wg średnich zarobków z ostatnich 12 miesięcy ale jego wysokość to albo:
Ty wybierasz która opcja Cię interesuje
Ale które 12 mcy????
Ostatnie do dnia porodu!??????
Czy 12 mcy co liczy cały rok????
A l4 też się wlicza w te 12 mcy???? -
nick nieaktualny
-
Żabka biorą pod uwagę ostatnie 12 miesięcy pracy przed porodem jeśli pracowałaś do końca, a jeśli poszłaś na l4 na całą ciążę to biorą pod uwagę 12 miesięcy sprzed l4, chyba, że wrócisz do pracy na co najmniej 3 miesiące, wtedy na nowo wyliczą ci podstawę. Ja dostałam podwyżkę w pracy już będąc w ciąży, ale w związku z tym, że wtedy wróciłam po pierwszym l4 (trwał 1 miesiąc- mdłości) do pracy na 2 miesiące i zachorowałam (1 tydz. zwolnienia) i potem już niecałe 3 miesiące pracowałam i poszłam na l4 do końca, to nie wyliczyli mi ponownie podstawy i dostałam 80% pierwszej pensji netto sprzed podwyżki.
Aaa i brane są tu pod uwagę również premie. Wtedy podstawa jest wyższa niż ta na umowie.
Opłaca się i 100%+60% i 80%, bo wychodzi, że dostajesz tyle samo. Ale mi się wydaje, że lepiej mieć cały czas 80%, bo taki spadek zasiłku o 40% po pół roku to niezłe tąpnięcie w domowym budżecie.żabka04, mmargol lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhaneczka wrote:Oo w mojej gminie rozdają 20 ton darmowych jabłek Fajna akcja, podjadę autem i mi załadują do bagażnika. Będę miała co jeść na bezrobociu hahah
haneczka, żabka04 lubią tę wiadomość