X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Broszka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Czyli ogólnie rzecz mówiąc można stwierdzić że przedsiębiorcze matki maja się dużo gorzej bo do zasiłku bierze się wymiar składek a mamusie zatrudnione dostają 100%badz 80% swojego wynagrodzenia

Przedsiębiorcy moim zdaniem są bardzo pokrzywdzeni przez nasze kochane państwo...macierzyński to jedno, potem się zdziwisz jak dostaniesz emeryturę. Niestety przez całe życie płacisz składki - i to nie małe, bo sam ZUS to 1100 zł miesięcznie, podatki dochodowe i inne cuda, zatrudniasz ludzi, dajesz im pracę, a emerytury marne 700 zł, ja nie potrafię tego zrozumieć.

Bratek lubi tę wiadomość

o14882c3tzwz2hbc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:
    Żegnam się na dzisiaj. Idę na spacer z wózkiem do teściowej.:) Pierogi ulepiła bezglutenowe. Ciekawe tylko czy staną mi w gardle. Od rana prawie nic nie jem.
    smacznego :)

• mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    violett wrote:
    Soczki są pyszne, ale ja za bardzo nie mogę, bo to sama fruktoza.
    A zauważyłyście u siebie większą ochotę na nabiał, zwłaszcza mleko?
    Kiedyś wcale nie piłam, a teraz potrafię po 2 szklanki dziennie :D
    zawsze lubiłam nabiał a szczególnie mleko, aż za dużo go jadłam i starałam się ograniczać, ale teraz to mnie bardziej ciągnie do tego :) dziecko potrzebuje :)

violett lubi tę wiadomość

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Anulka01 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zawsze uwielbiałam nabiał, a w ciazy jakoś mnie nie ciągnie, wręcz odpycha od jogurtów, serów...:( tylko mleko do kawy z rana jest ok.

mychakruszyna lubi tę wiadomość

Mama Kacpra, Aniołka i Kubusia
    atdcupjy14gifv7v.png
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    A powiedzcie mi macierzynski 60% liczą od podstawy na umowie, jakiejś średniej np. Z całego roku? Bo siedzę i tak myślę jak to policzyć?

Może się orientujecie.
    Wg umowy i aneksu powinnam dostać podwyżkę (co roku ja mam) czy ja dostanę ja????
    Ktoś miał taki przypadek???
    Z tego co wiem to liczą średnią z ostatnich 12 miesięcy pracy, czyli ja np dostałam od stycznia awans to te miesiące co jeszcze chodzę do pracy podniosą mi średnią. Jest opcja przez rok macierzyński 80% lub z podziałem, że najpierw 100% a później 60%. Jak się mylę to mnie poprawcie, takie informacje od koleżanki dostałam :)

żabka04 lubi tę wiadomość

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny
    Może, któraś też ma niedoczynność tarczycy w ciąży i miała niskie ft4. Wczoraj 11.02 zrobiłam kontrolnie tsh i ft4 wynik:
    Tsh 1,19mlU/l norma 0,3-4,2
    Ft4 10,24pmol/l norma 7,86-15,96
    Biorę euthyroks 75
    Zastanawiam sie czy to ft4 nie jest za niskie, czy któraś też tak miała i jej samo urosło i z dzidzia było ok? Jestem w 8tyg i 6 dniu ciąży. Jak miałyście podobnie to dajcie znać.
    wynjki z 25.01.2015:
    Tsh 2,49 ulU/ml norma 0,27-4,20
    Ft4 1,21ng/dl norma 0,93-1,7.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 16:00

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulfenstein wrote:
    Chyba ze bierzesz pod uwagę ewentualność powrotu do pracy po 6 miesiącach. Bo wtedy nie ma wyrównania. I sie okaże, ze przez 6 miesięcy pobierałas 80%, a mogłaś 100%.

A spadek ze 100% do 60 można łatwo oswoić, jak sie o nim wie :)

a mmi kadrowa tłumaczyła że wyrównanie jest jeśli jednak zdecyduje się wrócić po 6 miesiącach a wezmę 80% macierzyńskiego na cały rok.

z doświadczenia wam powiem że lepiej wziąć 80% na cały rok....
    pamiętam jak mijało pół roku a ja drżałam bo myślałam że inaczej zadeklarowałam....i że dostanę o wiele mniej niż mam.....
    ale na szczęście było 80% na cały rok;)
    nie wiem jakbym przezyła ten skok z 100% na 60% :P

mnie totalnie odrzuciło od mleka.....słodkiego, nabiału ogólnie....mięsa też nie zbyt mogę.....
    zresztą co ja mogę.....co zjem to klozet....

zapamiętajcie swoje objawy ciążowe:) potem będziemy porównywać jak było i czy miało to wpływ jakikolwiek na płeć;)

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wróciłam z pracy i ide spać. Ostatnie 3 godziny myślałam, że zasne na biurku.. jestem wykończona :(

• mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinka ja też jestem padnięta, ale nareszcie już weekend :)

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pisałyście o stomatologu. Ja się ostatnio zastanawiam czy już się zapisywać czy poczekać do drugiego trymestru. Jak uważacie? Może któraś z Was już była lub już jest umówiona?

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Behemottka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Czyli nam nic się nie będzie należało. Cudowny kraj. Płacisz płacisz a nic z tego nie masz. Najlepiej żeby pracować i płacić podatki aż do śmierci żeby nie musieli wypłacać emerytury która i tak jest śmiesznie niska w większości przypadków
    Blair - przeciez dostaniesz 500 zl na drugiego bobaska. :)
    Słuchajcie, u mnie nie dają nic. Mnie nawet macierzyński nie przysługuje, ale widzę, ze sie chyba dogadam z pracodawca i będę miała wolne do początku stycznia. Od połowy czerwca są wakacje wiec dobrze sie złożyło, ale w 9 mies. chyba wrócę na dwa tyg.
    U mnie ani grosza nie płacą na dziecko. Dodatkowo ginekolog bierze majątek ( ja na super ubezp jestem już $800 do tylu). Poród kosztuje $10.000 a jak masz cesarkę to nawet $16.000. Żłobek kosztuje jedną średnia miesięczna pensję. I nie mówcie, ze tu inne dochody, bo to są ceny na które ludzi po prostu nie stać. My akurat b. dobrze zarabiamy i mamy dobre ubezpieczenie, ale dla przeciętnej średniej klasy to są bardzo duże pieniądze. Dlatego w USA jest 40% stay at home moms i porody domowe ($0) oraz naturalne (znieczulenie $2-5000) są takie popularne. Rząd sie nie przejmie demografia, bo są grupy społeczne, które sie rozmnażają przepięknie. Tylko ludzie wykształceni czekają z dziećmi a jak już maja to tylko po 1-2.

Pauka, Bratek lubią tę wiadomość

mhsvi09kgjfp1f6i.png
  • Broszka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol wrote:
    pisałyście o stomatologu. Ja się ostatnio zastanawiam czy już się zapisywać czy poczekać do drugiego trymestru. Jak uważacie? Może któraś z Was już była lub już jest umówiona?

Najlepiej iść jak najszybciej, na sprawdzenie czy nie masz żadnej dziury w zębie, bo niestety przez nie dostają się bakterie do organizmu. Nie bez powodu ginekolodzy naciskają na to aby w ciąży dbać o zęby i mieć wszystkie zaleczone. Jeżeli masz możliwość i nie męczą Cię mdłości - idź jak najszybciej:)

mmargol lubi tę wiadomość

o14882c3tzwz2hbc.png
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Behrmottka masakra jak się to czyta....nie wiem czy oni chcą zniechęcić czy po prostu mają to w nosie i traktują prokreację jako czyste i łątwe źródło dochodów, no bo ile rodzin zrobi wszystko? zapłaci? żeby tylko poczuć komfort?..... koszty gigant

stomatolog, watro go odwiedzić nawet kontrolnie. Po porodzie jak zresztą wszystko - zęby lubią się sypać;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 16:32

Behemottka lubi tę wiadomość

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • Justyna_89 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Behemottka wrote:
    Słuchajcie, u mnie nie dają nic. Mnie nawet macierzyński nie przysługuje, ale widzę, ze sie chyba dogadam z pracodawca i będę miała wolne do początku stycznia. Od połowy czerwca są wakacje wiec dobrze sie złożyło, ale w 9 mies. chyba wrócę na dwa tyg.
    U mnie ani grosza nie płacą na dziecko. Dodatkowo ginekolog bierze majątek ( ja na super ubezp jestem już $800 do tylu). Poród kosztuje $10.000 a jak masz cesarkę to nawet $16.000. Żłobek kosztuje jedną średnia miesięczna pensję. I nie mówcie, ze tu inne dochody, bo to są ceny na które ludzi po prostu nie stać. My akurat b. dobrze zarabiamy i mamy dobre ubezpieczenie, ale dla przeciętnej średniej klasy to są bardzo duże pieniądze. Dlatego w USA jest 40% stay at home moms i porody domowe ($0) oraz naturalne (znieczulenie $2-5000) są takie popularne. Rząd sie nie przejmie demografia, bo są grupy społeczne, które sie rozmnażają przepięknie. Tylko ludzie wykształceni czekają z dziećmi a jak już maja to tylko po 1-2.

W Holandii Bardzo podobnie 50 procent porodów odbywa się w domu... macierzyński to 2 miesiące. i większości moich znajomych, ktore mają małe zarobki i muszą wrócić do pracy oddaja 2 miesęczne maluchy do żłobka..Ja jeszcze nie wiem co zrobie..

ckaigox17mdp9efq.png
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Broszka wrote:
    Najlepiej iść jak najszybciej, na sprawdzenie czy nie masz żadnej dziury w zębie, bo niestety przez nie dostają się bakterie do organizmu. Nie bez powodu ginekolodzy naciskają na to aby w ciąży dbać o zęby i mieć wszystkie zaleczone. Jeżeli masz możliwość i nie męczą Cię mdłości - idź jak najszybciej:)
    Dziękuję Broszka za odpowiedź :) w takim razie po weekendzie się umawiam :)

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Pauka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Behemottka wrote:

Dziewczyny doceniajmy to, co mamy!
    Ja zaczynam się zastanawiać czy kiedys jeszcze poczuję się normalnie, wiecie, bez mdłości i tego dziwnego uczucia kaca ::

Nie narzekam i jestem przeszczęśliwa z mojego stanu, ale też trochę zmeczona

A Wy jak sie trzymacie? Nikt mi nie mówił, że I trymestr to takie męki :)

thgfugpj83lrvnuq.png
    eFbYp1.png
  • Asienka1184 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_n_k_a_80 wrote:
    Witam dziewczyny
    Może, któraś też ma niedoczynność tarczycy w ciąży i miała niskie ft4. Wczoraj 11.02 zrobiłam kontrolnie tsh i ft4 wynik:
    Tsh 1,19mlU/l norma 0,3-4,2
    Ft4 10,24pmol/l norma 7,86-15,96
    Biorę euthyroks 75
    Zastanawiam sie czy to ft4 nie jest za niskie, czy któraś też tak miała i jej samo urosło i z dzidzia było ok? Jestem w 8tyg i 6 dniu ciąży. Jak miałyście podobnie to dajcie znać.
    wynjki z 25.01.2015:
    Tsh 2,49 ulU/ml norma 0,27-4,20
    Ft4 1,21ng/dl norma 0,93-1,7.

Ft4 powinno być bliżej górnej granicy.

17.09 Icsi
    22.12.2015 transfer 4AA
    relgi09kfb4t07kf.png
    f2w3flw17dj6endt.png
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauka wrote:
    Dziewczyny doceniajmy to, co mamy!
    Ja zaczynam się zastanawiać czy kiedys jeszcze poczuję się normalnie, wiecie, bez mdłości i tego dziwnego uczucia kaca ::

Nie narzekam i jestem przeszczęśliwa z mojego stanu, ale też trochę zmeczona

A Wy jak sie trzymacie? Nikt mi nie mówił, że I trymestr to takie męki :)
    Ja się przed ciążą nasłuchałam sporo jak to źle, jak ciężko, mdłości itp, ale szczęście się do mnie uśmiechnęło, nie mogę narzekać :)

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Ulfenstein Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robotka1 wrote:
    a mmi kadrowa tłumaczyła że wyrównanie jest jeśli jednak zdecyduje się wrócić po 6 miesiącach a wezmę 80% macierzyńskiego na cały rok.

z doświadczenia wam powiem że lepiej wziąć 80% na cały rok....
    pamiętam jak mijało pół roku a ja drżałam bo myślałam że inaczej zadeklarowałam....i że dostanę o wiele mniej niż mam.....
    ale na szczęście było 80% na cały rok;)
    nie wiem jakbym przezyła ten skok z 100% na 60% :P

mnie totalnie odrzuciło od mleka.....słodkiego, nabiału ogólnie....mięsa też nie zbyt mogę.....
    zresztą co ja mogę.....co zjem to klozet....

zapamiętajcie swoje objawy ciążowe:) potem będziemy porównywać jak było i czy miało to wpływ jakikolwiek na płeć;)

To dzięki za info. Będę sie dowiadywać.
    Ja umiem zarządzać budżetem i taki zaplanowany spadek byłby spoko.
    A nie wykluczam powrotu, jakbym dostała ciekawa propozycje ;)

Choć póki co nie zapowiada sie ciekawa propozycja, przez pisiorowy podatek bankowy :)
    I stad kolejne pytanie: można obniżyć pensje kobiecie w ciazy czy nie?
    Bo wg internetow nie można. Dają mi porozumienie, ja sie nie zgadzam, a wypowiedzenia dać mi nie mogą.
    Potwierdzi to któraś co siedzi w temacie?

k0kd3e5emmavzxbk.png
    37+6 - 10/10, 2400g, 51cm.
    20+4 - 400g, 24+4 - 710g, 28+4 - 1050g, 32+5 - 1750g, 35+3 - 2220g, 37+3 - 2450g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No super gadacie o zębach i mi się ścianka z ósemki ułamala od policzka strony.
    I mam dziurę!!!!!!!
    Kurcze a ja się tak boję dentysty wrrrrr a można ze znieczuleniem?????bo ja sobie inaczej nie dam zrobić zeba:-(

‹‹ 465 466 467 468 469 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ