X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Broszka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Czyli ogólnie rzecz mówiąc można stwierdzić że przedsiębiorcze matki maja się dużo gorzej bo do zasiłku bierze się wymiar składek a mamusie zatrudnione dostają 100%badz 80% swojego wynagrodzenia

Przedsiębiorcy moim zdaniem są bardzo pokrzywdzeni przez nasze kochane państwo...macierzyński to jedno, potem się zdziwisz jak dostaniesz emeryturę. Niestety przez całe życie płacisz składki - i to nie małe, bo sam ZUS to 1100 zł miesięcznie, podatki dochodowe i inne cuda, zatrudniasz ludzi, dajesz im pracę, a emerytury marne 700 zł, ja nie potrafię tego zrozumieć.

Bratek lubi tę wiadomość

o14882c3tzwz2hbc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:
    Żegnam się na dzisiaj. Idę na spacer z wózkiem do teściowej.:) Pierogi ulepiła bezglutenowe. Ciekawe tylko czy staną mi w gardle. Od rana prawie nic nie jem.
    smacznego :)

• mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    violett wrote:
    Soczki są pyszne, ale ja za bardzo nie mogę, bo to sama fruktoza.
    A zauważyłyście u siebie większą ochotę na nabiał, zwłaszcza mleko?
    Kiedyś wcale nie piłam, a teraz potrafię po 2 szklanki dziennie :D
    zawsze lubiłam nabiał a szczególnie mleko, aż za dużo go jadłam i starałam się ograniczać, ale teraz to mnie bardziej ciągnie do tego :) dziecko potrzebuje :)

violett lubi tę wiadomość

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Anulka01 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zawsze uwielbiałam nabiał, a w ciazy jakoś mnie nie ciągnie, wręcz odpycha od jogurtów, serów...:( tylko mleko do kawy z rana jest ok.

mychakruszyna lubi tę wiadomość

Mama Kacpra, Aniołka i Kubusia
    atdcupjy14gifv7v.png
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    A powiedzcie mi macierzynski 60% liczą od podstawy na umowie, jakiejś średniej np. Z całego roku? Bo siedzę i tak myślę jak to policzyć?

Może się orientujecie.
    Wg umowy i aneksu powinnam dostać podwyżkę (co roku ja mam) czy ja dostanę ja????
    Ktoś miał taki przypadek???
    Z tego co wiem to liczą średnią z ostatnich 12 miesięcy pracy, czyli ja np dostałam od stycznia awans to te miesiące co jeszcze chodzę do pracy podniosą mi średnią. Jest opcja przez rok macierzyński 80% lub z podziałem, że najpierw 100% a później 60%. Jak się mylę to mnie poprawcie, takie informacje od koleżanki dostałam :)

żabka04 lubi tę wiadomość

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny
    Może, któraś też ma niedoczynność tarczycy w ciąży i miała niskie ft4. Wczoraj 11.02 zrobiłam kontrolnie tsh i ft4 wynik:
    Tsh 1,19mlU/l norma 0,3-4,2
    Ft4 10,24pmol/l norma 7,86-15,96
    Biorę euthyroks 75
    Zastanawiam sie czy to ft4 nie jest za niskie, czy któraś też tak miała i jej samo urosło i z dzidzia było ok? Jestem w 8tyg i 6 dniu ciąży. Jak miałyście podobnie to dajcie znać.
    wynjki z 25.01.2015:
    Tsh 2,49 ulU/ml norma 0,27-4,20
    Ft4 1,21ng/dl norma 0,93-1,7.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 16:00

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulfenstein wrote:
    Chyba ze bierzesz pod uwagę ewentualność powrotu do pracy po 6 miesiącach. Bo wtedy nie ma wyrównania. I sie okaże, ze przez 6 miesięcy pobierałas 80%, a mogłaś 100%.

A spadek ze 100% do 60 można łatwo oswoić, jak sie o nim wie :)

a mmi kadrowa tłumaczyła że wyrównanie jest jeśli jednak zdecyduje się wrócić po 6 miesiącach a wezmę 80% macierzyńskiego na cały rok.

z doświadczenia wam powiem że lepiej wziąć 80% na cały rok....
    pamiętam jak mijało pół roku a ja drżałam bo myślałam że inaczej zadeklarowałam....i że dostanę o wiele mniej niż mam.....
    ale na szczęście było 80% na cały rok;)
    nie wiem jakbym przezyła ten skok z 100% na 60% :P

mnie totalnie odrzuciło od mleka.....słodkiego, nabiału ogólnie....mięsa też nie zbyt mogę.....
    zresztą co ja mogę.....co zjem to klozet....

zapamiętajcie swoje objawy ciążowe:) potem będziemy porównywać jak było i czy miało to wpływ jakikolwiek na płeć;)

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wróciłam z pracy i ide spać. Ostatnie 3 godziny myślałam, że zasne na biurku.. jestem wykończona :(

• mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alinka ja też jestem padnięta, ale nareszcie już weekend :)

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pisałyście o stomatologu. Ja się ostatnio zastanawiam czy już się zapisywać czy poczekać do drugiego trymestru. Jak uważacie? Może któraś z Was już była lub już jest umówiona?

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Behemottka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Czyli nam nic się nie będzie należało. Cudowny kraj. Płacisz płacisz a nic z tego nie masz. Najlepiej żeby pracować i płacić podatki aż do śmierci żeby nie musieli wypłacać emerytury która i tak jest śmiesznie niska w większości przypadków
    Blair - przeciez dostaniesz 500 zl na drugiego bobaska. :)
    Słuchajcie, u mnie nie dają nic. Mnie nawet macierzyński nie przysługuje, ale widzę, ze sie chyba dogadam z pracodawca i będę miała wolne do początku stycznia. Od połowy czerwca są wakacje wiec dobrze sie złożyło, ale w 9 mies. chyba wrócę na dwa tyg.
    U mnie ani grosza nie płacą na dziecko. Dodatkowo ginekolog bierze majątek ( ja na super ubezp jestem już $800 do tylu). Poród kosztuje $10.000 a jak masz cesarkę to nawet $16.000. Żłobek kosztuje jedną średnia miesięczna pensję. I nie mówcie, ze tu inne dochody, bo to są ceny na które ludzi po prostu nie stać. My akurat b. dobrze zarabiamy i mamy dobre ubezpieczenie, ale dla przeciętnej średniej klasy to są bardzo duże pieniądze. Dlatego w USA jest 40% stay at home moms i porody domowe ($0) oraz naturalne (znieczulenie $2-5000) są takie popularne. Rząd sie nie przejmie demografia, bo są grupy społeczne, które sie rozmnażają przepięknie. Tylko ludzie wykształceni czekają z dziećmi a jak już maja to tylko po 1-2.

Pauka, Bratek lubią tę wiadomość

mhsvi09kgjfp1f6i.png
  • Broszka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol wrote:
    pisałyście o stomatologu. Ja się ostatnio zastanawiam czy już się zapisywać czy poczekać do drugiego trymestru. Jak uważacie? Może któraś z Was już była lub już jest umówiona?

Najlepiej iść jak najszybciej, na sprawdzenie czy nie masz żadnej dziury w zębie, bo niestety przez nie dostają się bakterie do organizmu. Nie bez powodu ginekolodzy naciskają na to aby w ciąży dbać o zęby i mieć wszystkie zaleczone. Jeżeli masz możliwość i nie męczą Cię mdłości - idź jak najszybciej:)

mmargol lubi tę wiadomość

o14882c3tzwz2hbc.png
  • Robotka1 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Behrmottka masakra jak się to czyta....nie wiem czy oni chcą zniechęcić czy po prostu mają to w nosie i traktują prokreację jako czyste i łątwe źródło dochodów, no bo ile rodzin zrobi wszystko? zapłaci? żeby tylko poczuć komfort?..... koszty gigant

stomatolog, watro go odwiedzić nawet kontrolnie. Po porodzie jak zresztą wszystko - zęby lubią się sypać;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 16:32

Behemottka lubi tę wiadomość

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • Justyna_89 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Behemottka wrote:
    Słuchajcie, u mnie nie dają nic. Mnie nawet macierzyński nie przysługuje, ale widzę, ze sie chyba dogadam z pracodawca i będę miała wolne do początku stycznia. Od połowy czerwca są wakacje wiec dobrze sie złożyło, ale w 9 mies. chyba wrócę na dwa tyg.
    U mnie ani grosza nie płacą na dziecko. Dodatkowo ginekolog bierze majątek ( ja na super ubezp jestem już $800 do tylu). Poród kosztuje $10.000 a jak masz cesarkę to nawet $16.000. Żłobek kosztuje jedną średnia miesięczna pensję. I nie mówcie, ze tu inne dochody, bo to są ceny na które ludzi po prostu nie stać. My akurat b. dobrze zarabiamy i mamy dobre ubezpieczenie, ale dla przeciętnej średniej klasy to są bardzo duże pieniądze. Dlatego w USA jest 40% stay at home moms i porody domowe ($0) oraz naturalne (znieczulenie $2-5000) są takie popularne. Rząd sie nie przejmie demografia, bo są grupy społeczne, które sie rozmnażają przepięknie. Tylko ludzie wykształceni czekają z dziećmi a jak już maja to tylko po 1-2.

W Holandii Bardzo podobnie 50 procent porodów odbywa się w domu... macierzyński to 2 miesiące. i większości moich znajomych, ktore mają małe zarobki i muszą wrócić do pracy oddaja 2 miesęczne maluchy do żłobka..Ja jeszcze nie wiem co zrobie..

ckaigox17mdp9efq.png
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Broszka wrote:
    Najlepiej iść jak najszybciej, na sprawdzenie czy nie masz żadnej dziury w zębie, bo niestety przez nie dostają się bakterie do organizmu. Nie bez powodu ginekolodzy naciskają na to aby w ciąży dbać o zęby i mieć wszystkie zaleczone. Jeżeli masz możliwość i nie męczą Cię mdłości - idź jak najszybciej:)
    Dziękuję Broszka za odpowiedź :) w takim razie po weekendzie się umawiam :)

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Pauka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Behemottka wrote:

Dziewczyny doceniajmy to, co mamy!
    Ja zaczynam się zastanawiać czy kiedys jeszcze poczuję się normalnie, wiecie, bez mdłości i tego dziwnego uczucia kaca ::

Nie narzekam i jestem przeszczęśliwa z mojego stanu, ale też trochę zmeczona

A Wy jak sie trzymacie? Nikt mi nie mówił, że I trymestr to takie męki :)

thgfugpj83lrvnuq.png
    eFbYp1.png
  • Asienka1184 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_n_k_a_80 wrote:
    Witam dziewczyny
    Może, któraś też ma niedoczynność tarczycy w ciąży i miała niskie ft4. Wczoraj 11.02 zrobiłam kontrolnie tsh i ft4 wynik:
    Tsh 1,19mlU/l norma 0,3-4,2
    Ft4 10,24pmol/l norma 7,86-15,96
    Biorę euthyroks 75
    Zastanawiam sie czy to ft4 nie jest za niskie, czy któraś też tak miała i jej samo urosło i z dzidzia było ok? Jestem w 8tyg i 6 dniu ciąży. Jak miałyście podobnie to dajcie znać.
    wynjki z 25.01.2015:
    Tsh 2,49 ulU/ml norma 0,27-4,20
    Ft4 1,21ng/dl norma 0,93-1,7.

Ft4 powinno być bliżej górnej granicy.

17.09 Icsi
    22.12.2015 transfer 4AA
    relgi09kfb4t07kf.png
    f2w3flw17dj6endt.png
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauka wrote:
    Dziewczyny doceniajmy to, co mamy!
    Ja zaczynam się zastanawiać czy kiedys jeszcze poczuję się normalnie, wiecie, bez mdłości i tego dziwnego uczucia kaca ::

Nie narzekam i jestem przeszczęśliwa z mojego stanu, ale też trochę zmeczona

A Wy jak sie trzymacie? Nikt mi nie mówił, że I trymestr to takie męki :)
    Ja się przed ciążą nasłuchałam sporo jak to źle, jak ciężko, mdłości itp, ale szczęście się do mnie uśmiechnęło, nie mogę narzekać :)

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Ulfenstein Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robotka1 wrote:
    a mmi kadrowa tłumaczyła że wyrównanie jest jeśli jednak zdecyduje się wrócić po 6 miesiącach a wezmę 80% macierzyńskiego na cały rok.

z doświadczenia wam powiem że lepiej wziąć 80% na cały rok....
    pamiętam jak mijało pół roku a ja drżałam bo myślałam że inaczej zadeklarowałam....i że dostanę o wiele mniej niż mam.....
    ale na szczęście było 80% na cały rok;)
    nie wiem jakbym przezyła ten skok z 100% na 60% :P

mnie totalnie odrzuciło od mleka.....słodkiego, nabiału ogólnie....mięsa też nie zbyt mogę.....
    zresztą co ja mogę.....co zjem to klozet....

zapamiętajcie swoje objawy ciążowe:) potem będziemy porównywać jak było i czy miało to wpływ jakikolwiek na płeć;)

To dzięki za info. Będę sie dowiadywać.
    Ja umiem zarządzać budżetem i taki zaplanowany spadek byłby spoko.
    A nie wykluczam powrotu, jakbym dostała ciekawa propozycje ;)

Choć póki co nie zapowiada sie ciekawa propozycja, przez pisiorowy podatek bankowy :)
    I stad kolejne pytanie: można obniżyć pensje kobiecie w ciazy czy nie?
    Bo wg internetow nie można. Dają mi porozumienie, ja sie nie zgadzam, a wypowiedzenia dać mi nie mogą.
    Potwierdzi to któraś co siedzi w temacie?

k0kd3e5emmavzxbk.png
    37+6 - 10/10, 2400g, 51cm.
    20+4 - 400g, 24+4 - 710g, 28+4 - 1050g, 32+5 - 1750g, 35+3 - 2220g, 37+3 - 2450g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No super gadacie o zębach i mi się ścianka z ósemki ułamala od policzka strony.
    I mam dziurę!!!!!!!
    Kurcze a ja się tak boję dentysty wrrrrr a można ze znieczuleniem?????bo ja sobie inaczej nie dam zrobić zeba:-(

‹‹ 465 466 467 468 469 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ