X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzucilyscie hasło becikowego. A co z macierzyńskim? Wiecie jak to jest moze przy osobie prowadzącej działalność gosp? Bo informacje w necie są sprzeczne :/

• haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wrześniówki :)

Gratuluję wszystkich udanych wizyt. Niestety nie nadrobię całego dnia, a nawet tygodnia, kiedy byłam "nieżywa".

Jotc, magdallena69 gratuluję, śliczne zdjęcia! :)

Magdallena, ja tam widzę rączki i nóżki. Cudne <3 Jak pójdę na wizytę (równo za 2 tygodnie) to już zobaczę mini człowieczka? :))))

U mnie mdłości troszeczkę zelżały. Wczoraj już nie słaniałam się na nogach, tylko jako tako funkcjonowałam. Może najgorsze już za mną, a może ten Prevomit pomógł (po 4 dniach stosowania po 2 tabletki dziennie). Blair, a jak u Ciebie samopoczucie?

U mnie remont nad głową. Wczoraj się umęczyłam, żeby synka uśpić w dzień, bo co chwilę wiercenie. I on taki marudny. I ciągle wstaje przy wszystkim i muszę go pilnować, bo się przewraca i ma siniaki na czole. :| Normalnie cyrk na kółkach. A z dwójką to ja nie wiem co zrobię :P Chyba Artka wyślę do żłoba na 4 h dziennie, bo padnę. :P

A Wy co zamierzacie zrobić ze starszymi dziećmi, jak urodzi się młode? :)

Ania91 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 23:50

• magdallena69 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam o tyle dobrze ze akurat od sierpnia moj maly idzie do przedszkola:) Miesiac bedzie mial zeby sie dobze zaklimatyzowac a jak drugie sie urodzi to pewnie i tak bedzie problem z zazdroscia :) Ale bedziemy go angazowac w jak najwiecej rzeczy i miejmy nadzieje ze nie bedzie najgorzej:)
    Dobrze widzisz haneczka:) Sa i obie raczki i obie nozki wiec Ty napewno tez zobaczysz juz malego czlowieczka:)
    Ja nie moge sie doczekac jak moj bedzie wygladal za 2.5 tygodnia <3

haneczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TolaiOla ja nie wiem nic na temat macierzyńskiego na działalności:-(

• martta Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny :)
    gratuluje udanych wizyt i ślicznych maluchów :) Ja mam dzisiaj wizytę o 16.20 dopiero więc jeszcze chwilkę sobie poczekam.
    Fajnie, że część z Was też tak ma z tymi wzdęciami i sporymi brzuchami, u mnie też po całym dniu to wyglądam jak w 4 miesiącu, a z rana wszystko ok, na wadze co prawda 2kg na plusie, ale jestem szczuplakiem, więc póki co się nie martwię. Ja mam jakąś obsesję, że w pracy wszyscy patrzą na mój brzuch, hehe, tak to jest jak człowiek coś "ukrywa" :)
    Miłego dnia, jak to dobrze, że już dzisiaj piątek!
    u mnie usg prenatalne 250zł, a pappa (której chyba nie zrobię) 175 zł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 09:27

o148p07w5riqasy7.png
  • maluutka90 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny :) ja niedawno wstałam bo nocka fatalna :/ bolał mnie żołądek nie mogłam spać mąż znów jechał w delegację więc pobudka o 1 i potem o 5 na siusiu do 7 nie spałam :/ obudziłam się o 8,30 więc lekko jestem do tylu :/ U mnie w Poznaniu dziś piękne słońce :) -więc chyba jakoś tak więcej się chce :)
    Co do badań prenatalnych znalazłam klinikę która robi hsg i test z krwi za 390 zl , my będziemy te badania robić bo córcia od szwagra ma wadę genetyczną bardzo nietypową i chcemy te badania zrobić..
    Generalnie zastanawiałam się czy w związku z tym nie mogłabym uzyskać skierowania na te badania na NFZ i nawet zapisałam się do jakiegoś gina na NFZ ale jakoś tak nie wierzę w naszą służbę zdrowia... A jak Wy się do tego donosiciel? Prywatnie mam super lekarza i wizyty kosztują 150zl ma super sprzęt i wogole więc nie chce bo zmieniać ale jednak 400 zl to spory wydatek, ale dzidzia najważniejsza :*

Ania91 lubi tę wiadomość

f2w33e3khxcaayjq.png
  • Asienka1184 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TolaiOla2008 wrote:
    Rzucilyscie hasło becikowego. A co z macierzyńskim? Wiecie jak to jest moze przy osobie prowadzącej działalność gosp? Bo informacje w necie są sprzeczne :/

Ja mam działalność, niestety macierzyńskie przy pełnym zusie będzie Praktycznie takie samo jak dla kobiety bezrobotnej lub studentki. No może o 100-200 zł większe, bo one dostaną 1000 zł miesięcznie przez rok.

17.09 Icsi
    22.12.2015 transfer 4AA
    relgi09kfb4t07kf.png
    f2w3flw17dj6endt.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TolaiOla, przepisy zmieniły się bodajże w listopadzie 2015, dlatego możesz znajdować sprzeczne informacje. Szukaj informacji o nowelizacji ustawy. PO wniosło duże zmiany w ustawie o macierzyńskim na działalności gospodarczej, bo do tej pory były ogromne luki w prawie i niektóre "działaczki" zakładały działalność, opłacały jedną najwyższą składkę i dostawały 5000zł macierzyńskiego przez rok. Potem zawieszały działalność. Takie buty ;) Ale te czasy to przeszłość. Tak jak pisała Asienka dodatkowo wprowadzono "Kosiniakowe" czyli 1000zł dla studentek i bezrobotnych. Jak znajdę coś na czasie , to Ci podrzucę. :)

• szpilka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TolaiOla na forum ogolnyn jest watek ciaza a dzialalnosc gospodarcza, tam dziewczyny sa na bieżąco

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogole to dzien dobry. Powodzenia na wizytach

slodka100 lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://wyborcza.pl/1,97654,18622312,rewolucja-w-zasilkach-macierzynskich.html

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    1. Becikowe dla wszystkich.
    1000zl jednorazowo wypłacane za urodzenie dziecka od państwa.
    Przedstawiamy dochód zaświadczenie z US dochód dzielimy na ilość osób w domu liczy się dziecko urodzone. I liczysz dochód za rok 2014 jeżeli składają wniosek w roku 2016. Jeśli wniosek składają w 2017 to dochód brany jest za 2015. Policzcie z Pit u w którym roku składać żeby dostać może kolos np w 2015 nie przekroczył dochodu to dostanie warto się wstrzymać że złożeniem wniosku.
    Dochód na osobę 1922 netto nie może przekroczyć na osobę.
    Zaświadczenie o gina potrzebne.

2. Becikowe od kopacz
    1000 zł przez rok.
    Warunek musisz być bezrobotna,studiująca, KRUS

3. 500zl na dziecko.

Na pierwsze dziecko warunek dochód w rodzinie na osobę nie może przekroczyć 800zl na niepełnosprawne 1200zl.
    Na drugie i kolejne dziecko wypłacane 500zl bez progu dochodowego.
    Wypłaca urząd Miasta

3. Kiedyś było jeszcze dodatkowe 1000zl becikowego od prezydenta i od miasta.
    Łącznie można było dostać 3 tys ale dochód trzeba przedstawiać.
    Jeśli jeszcze to jest to musicie się pytać w UM.

z tego co wiem to to becikowe o kopaczprzez rok dotyczy te osób na umowach zlecenie

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań genetycznych to trzeba je robic prywatnie dlatego, że NFZ refunduje dopiero po 35 roku życia, chyba, że ktoś ma wskazania wtedy lekarz może przepisac na NFZ, i powinno się je robić na specjalistycznym sprzęcie u lekarza, który ma specjalny certyfikat.

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    1. Becikowe dla wszystkich.
    1000zl jednorazowo wypłacane za urodzenie dziecka od państwa.
    Przedstawiamy dochód zaświadczenie z US dochód dzielimy na ilość osób w domu liczy się dziecko urodzone. I liczysz dochód za rok 2014 jeżeli składają wniosek w roku 2016. Jeśli wniosek składają w 2017 to dochód brany jest za 2015. Policzcie z Pit u w którym roku składać żeby dostać może kolos np w 2015 nie przekroczył dochodu to dostanie warto się wstrzymać że złożeniem wniosku.
    Dochód na osobę 1922 netto nie może przekroczyć na osobę.
    Zaświadczenie o gina potrzebne.

2. Becikowe od kopacz
    1000 zł przez rok.
    Warunek musisz być bezrobotna,studiująca, KRUS

3. 500zl na dziecko.

Na pierwsze dziecko warunek dochód w rodzinie na osobę nie może przekroczyć 800zl na niepełnosprawne 1200zl.
    Na drugie i kolejne dziecko wypłacane 500zl bez progu dochodowego.
    Wypłaca urząd Miasta

3. Kiedyś było jeszcze dodatkowe 1000zl becikowego od prezydenta i od miasta.
    Łącznie można było dostać 3 tys ale dochód trzeba przedstawiać.
    Jeśli jeszcze to jest to musicie się pytać w UM.
    Czyli nam nic się nie będzie należało. Cudowny kraj. Płacisz płacisz a nic z tego nie masz. Najlepiej żeby pracować i płacić podatki aż do śmierci żeby nie musieli wypłacać emerytury która i tak jest śmiesznie niska w większości przypadków

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jotc magdallena69 gratuluję wizyt. Śliczne fasolki :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:
    TolaiOla, przepisy zmieniły się bodajże w listopadzie 2015, dlatego możesz znajdować sprzeczne informacje. Szukaj informacji o nowelizacji ustawy. PO wniosło duże zmiany w ustawie o macierzyńskim na działalności gospodarczej, bo do tej pory były ogromne luki w prawie i niektóre "działaczki" zakładały działalność, opłacały jedną najwyższą składkę i dostawały 5000zł macierzyńskiego przez rok. Potem zawieszały działalność. Takie buty ;) Ale te czasy to przeszłość. Tak jak pisała Asienka dodatkowo wprowadzono "Kosiniakowe" czyli 1000zł dla studentek i bezrobotnych. Jak znajdę coś na czasie , to Ci podrzucę. :)
    Tak. Teraz jest tak że trzeba min. Rok opłacać te najwyższe składki żeby mieć większe macierzyńskie

• Robotka1 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry:)

u mnie dolegliwości jakby mniejsze ale i tak haftuję codziennie....
    ale chyba idzie ku lepszemu :P

byłam wczoraj w pracy powiedzieć o moim stanie, przy szefie to mi świeczki w oczach stanęły, jakoś dziwnie na mnie hormony podziałały, ale to pewnie temu że bardzo ich lubię i oni mnie też...:)
    moc uścisków i gratulacji dostałam, a nie spodziewałam się wcale. w ogóle chciałam to cichaczem załatwić ale się nie udało;)
    skończę sobie rodzicielski normalnie, wezmę urlop i na L4 od maja....

trzymam kciuki za wizytujące dziewczyny i gratuluję już pokaźnych dzidziusiów:)
    ja się wizytuję 17 lutego prywatnie:) ale tylko usg:)

martta, haneczka, mmargol, slodka100 lubią tę wiadomość

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • Asienka1184 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Tak. Teraz jest tak że trzeba min. Rok opłacać te najwyższe składki żeby mieć większe macierzyńskie

Ale i tak się nie opłaca, niewiele się zyska,już to przeliczylam z księgową, lepiej sobie odłożyć na konto oszczędnościowe niż im płacić.

żabka04 lubi tę wiadomość

17.09 Icsi
    22.12.2015 transfer 4AA
    relgi09kfb4t07kf.png
    f2w3flw17dj6endt.png
  • Jotc Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest z dentystą w czasie ciąży?
    Coś mi się obiło o uszy, że do 10 tyg powinno się wyleczyć zaległe ubytki, ale wczoraj ginka nic mi nie wspominała o tym...

‹‹ 460 461 462 463 464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ