X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2016
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzucilyscie hasło becikowego. A co z macierzyńskim? Wiecie jak to jest moze przy osobie prowadzącej działalność gosp? Bo informacje w necie są sprzeczne :/

• haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wrześniówki :)

Gratuluję wszystkich udanych wizyt. Niestety nie nadrobię całego dnia, a nawet tygodnia, kiedy byłam "nieżywa".

Jotc, magdallena69 gratuluję, śliczne zdjęcia! :)

Magdallena, ja tam widzę rączki i nóżki. Cudne <3 Jak pójdę na wizytę (równo za 2 tygodnie) to już zobaczę mini człowieczka? :))))

U mnie mdłości troszeczkę zelżały. Wczoraj już nie słaniałam się na nogach, tylko jako tako funkcjonowałam. Może najgorsze już za mną, a może ten Prevomit pomógł (po 4 dniach stosowania po 2 tabletki dziennie). Blair, a jak u Ciebie samopoczucie?

U mnie remont nad głową. Wczoraj się umęczyłam, żeby synka uśpić w dzień, bo co chwilę wiercenie. I on taki marudny. I ciągle wstaje przy wszystkim i muszę go pilnować, bo się przewraca i ma siniaki na czole. :| Normalnie cyrk na kółkach. A z dwójką to ja nie wiem co zrobię :P Chyba Artka wyślę do żłoba na 4 h dziennie, bo padnę. :P

A Wy co zamierzacie zrobić ze starszymi dziećmi, jak urodzi się młode? :)

Ania91 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 23:50

• magdallena69 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam o tyle dobrze ze akurat od sierpnia moj maly idzie do przedszkola:) Miesiac bedzie mial zeby sie dobze zaklimatyzowac a jak drugie sie urodzi to pewnie i tak bedzie problem z zazdroscia :) Ale bedziemy go angazowac w jak najwiecej rzeczy i miejmy nadzieje ze nie bedzie najgorzej:)
    Dobrze widzisz haneczka:) Sa i obie raczki i obie nozki wiec Ty napewno tez zobaczysz juz malego czlowieczka:)
    Ja nie moge sie doczekac jak moj bedzie wygladal za 2.5 tygodnia <3

haneczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TolaiOla ja nie wiem nic na temat macierzyńskiego na działalności:-(

• martta Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny :)
    gratuluje udanych wizyt i ślicznych maluchów :) Ja mam dzisiaj wizytę o 16.20 dopiero więc jeszcze chwilkę sobie poczekam.
    Fajnie, że część z Was też tak ma z tymi wzdęciami i sporymi brzuchami, u mnie też po całym dniu to wyglądam jak w 4 miesiącu, a z rana wszystko ok, na wadze co prawda 2kg na plusie, ale jestem szczuplakiem, więc póki co się nie martwię. Ja mam jakąś obsesję, że w pracy wszyscy patrzą na mój brzuch, hehe, tak to jest jak człowiek coś "ukrywa" :)
    Miłego dnia, jak to dobrze, że już dzisiaj piątek!
    u mnie usg prenatalne 250zł, a pappa (której chyba nie zrobię) 175 zł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 09:27

o148p07w5riqasy7.png
  • maluutka90 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny :) ja niedawno wstałam bo nocka fatalna :/ bolał mnie żołądek nie mogłam spać mąż znów jechał w delegację więc pobudka o 1 i potem o 5 na siusiu do 7 nie spałam :/ obudziłam się o 8,30 więc lekko jestem do tylu :/ U mnie w Poznaniu dziś piękne słońce :) -więc chyba jakoś tak więcej się chce :)
    Co do badań prenatalnych znalazłam klinikę która robi hsg i test z krwi za 390 zl , my będziemy te badania robić bo córcia od szwagra ma wadę genetyczną bardzo nietypową i chcemy te badania zrobić..
    Generalnie zastanawiałam się czy w związku z tym nie mogłabym uzyskać skierowania na te badania na NFZ i nawet zapisałam się do jakiegoś gina na NFZ ale jakoś tak nie wierzę w naszą służbę zdrowia... A jak Wy się do tego donosiciel? Prywatnie mam super lekarza i wizyty kosztują 150zl ma super sprzęt i wogole więc nie chce bo zmieniać ale jednak 400 zl to spory wydatek, ale dzidzia najważniejsza :*

Ania91 lubi tę wiadomość

f2w33e3khxcaayjq.png
  • Asienka1184 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TolaiOla2008 wrote:
    Rzucilyscie hasło becikowego. A co z macierzyńskim? Wiecie jak to jest moze przy osobie prowadzącej działalność gosp? Bo informacje w necie są sprzeczne :/

Ja mam działalność, niestety macierzyńskie przy pełnym zusie będzie Praktycznie takie samo jak dla kobiety bezrobotnej lub studentki. No może o 100-200 zł większe, bo one dostaną 1000 zł miesięcznie przez rok.

17.09 Icsi
    22.12.2015 transfer 4AA
    relgi09kfb4t07kf.png
    f2w3flw17dj6endt.png
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TolaiOla, przepisy zmieniły się bodajże w listopadzie 2015, dlatego możesz znajdować sprzeczne informacje. Szukaj informacji o nowelizacji ustawy. PO wniosło duże zmiany w ustawie o macierzyńskim na działalności gospodarczej, bo do tej pory były ogromne luki w prawie i niektóre "działaczki" zakładały działalność, opłacały jedną najwyższą składkę i dostawały 5000zł macierzyńskiego przez rok. Potem zawieszały działalność. Takie buty ;) Ale te czasy to przeszłość. Tak jak pisała Asienka dodatkowo wprowadzono "Kosiniakowe" czyli 1000zł dla studentek i bezrobotnych. Jak znajdę coś na czasie , to Ci podrzucę. :)

• szpilka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TolaiOla na forum ogolnyn jest watek ciaza a dzialalnosc gospodarcza, tam dziewczyny sa na bieżąco

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogole to dzien dobry. Powodzenia na wizytach

slodka100 lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • haneczka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://wyborcza.pl/1,97654,18622312,rewolucja-w-zasilkach-macierzynskich.html

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    1. Becikowe dla wszystkich.
    1000zl jednorazowo wypłacane za urodzenie dziecka od państwa.
    Przedstawiamy dochód zaświadczenie z US dochód dzielimy na ilość osób w domu liczy się dziecko urodzone. I liczysz dochód za rok 2014 jeżeli składają wniosek w roku 2016. Jeśli wniosek składają w 2017 to dochód brany jest za 2015. Policzcie z Pit u w którym roku składać żeby dostać może kolos np w 2015 nie przekroczył dochodu to dostanie warto się wstrzymać że złożeniem wniosku.
    Dochód na osobę 1922 netto nie może przekroczyć na osobę.
    Zaświadczenie o gina potrzebne.

2. Becikowe od kopacz
    1000 zł przez rok.
    Warunek musisz być bezrobotna,studiująca, KRUS

3. 500zl na dziecko.

Na pierwsze dziecko warunek dochód w rodzinie na osobę nie może przekroczyć 800zl na niepełnosprawne 1200zl.
    Na drugie i kolejne dziecko wypłacane 500zl bez progu dochodowego.
    Wypłaca urząd Miasta

3. Kiedyś było jeszcze dodatkowe 1000zl becikowego od prezydenta i od miasta.
    Łącznie można było dostać 3 tys ale dochód trzeba przedstawiać.
    Jeśli jeszcze to jest to musicie się pytać w UM.

z tego co wiem to to becikowe o kopaczprzez rok dotyczy te osób na umowach zlecenie

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań genetycznych to trzeba je robic prywatnie dlatego, że NFZ refunduje dopiero po 35 roku życia, chyba, że ktoś ma wskazania wtedy lekarz może przepisac na NFZ, i powinno się je robić na specjalistycznym sprzęcie u lekarza, który ma specjalny certyfikat.

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    1. Becikowe dla wszystkich.
    1000zl jednorazowo wypłacane za urodzenie dziecka od państwa.
    Przedstawiamy dochód zaświadczenie z US dochód dzielimy na ilość osób w domu liczy się dziecko urodzone. I liczysz dochód za rok 2014 jeżeli składają wniosek w roku 2016. Jeśli wniosek składają w 2017 to dochód brany jest za 2015. Policzcie z Pit u w którym roku składać żeby dostać może kolos np w 2015 nie przekroczył dochodu to dostanie warto się wstrzymać że złożeniem wniosku.
    Dochód na osobę 1922 netto nie może przekroczyć na osobę.
    Zaświadczenie o gina potrzebne.

2. Becikowe od kopacz
    1000 zł przez rok.
    Warunek musisz być bezrobotna,studiująca, KRUS

3. 500zl na dziecko.

Na pierwsze dziecko warunek dochód w rodzinie na osobę nie może przekroczyć 800zl na niepełnosprawne 1200zl.
    Na drugie i kolejne dziecko wypłacane 500zl bez progu dochodowego.
    Wypłaca urząd Miasta

3. Kiedyś było jeszcze dodatkowe 1000zl becikowego od prezydenta i od miasta.
    Łącznie można było dostać 3 tys ale dochód trzeba przedstawiać.
    Jeśli jeszcze to jest to musicie się pytać w UM.
    Czyli nam nic się nie będzie należało. Cudowny kraj. Płacisz płacisz a nic z tego nie masz. Najlepiej żeby pracować i płacić podatki aż do śmierci żeby nie musieli wypłacać emerytury która i tak jest śmiesznie niska w większości przypadków

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jotc magdallena69 gratuluję wizyt. Śliczne fasolki :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haneczka wrote:
    TolaiOla, przepisy zmieniły się bodajże w listopadzie 2015, dlatego możesz znajdować sprzeczne informacje. Szukaj informacji o nowelizacji ustawy. PO wniosło duże zmiany w ustawie o macierzyńskim na działalności gospodarczej, bo do tej pory były ogromne luki w prawie i niektóre "działaczki" zakładały działalność, opłacały jedną najwyższą składkę i dostawały 5000zł macierzyńskiego przez rok. Potem zawieszały działalność. Takie buty ;) Ale te czasy to przeszłość. Tak jak pisała Asienka dodatkowo wprowadzono "Kosiniakowe" czyli 1000zł dla studentek i bezrobotnych. Jak znajdę coś na czasie , to Ci podrzucę. :)
    Tak. Teraz jest tak że trzeba min. Rok opłacać te najwyższe składki żeby mieć większe macierzyńskie

• Robotka1 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry:)

u mnie dolegliwości jakby mniejsze ale i tak haftuję codziennie....
    ale chyba idzie ku lepszemu :P

byłam wczoraj w pracy powiedzieć o moim stanie, przy szefie to mi świeczki w oczach stanęły, jakoś dziwnie na mnie hormony podziałały, ale to pewnie temu że bardzo ich lubię i oni mnie też...:)
    moc uścisków i gratulacji dostałam, a nie spodziewałam się wcale. w ogóle chciałam to cichaczem załatwić ale się nie udało;)
    skończę sobie rodzicielski normalnie, wezmę urlop i na L4 od maja....

trzymam kciuki za wizytujące dziewczyny i gratuluję już pokaźnych dzidziusiów:)
    ja się wizytuję 17 lutego prywatnie:) ale tylko usg:)

martta, haneczka, mmargol, slodka100 lubią tę wiadomość

qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • Asienka1184 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    Tak. Teraz jest tak że trzeba min. Rok opłacać te najwyższe składki żeby mieć większe macierzyńskie

Ale i tak się nie opłaca, niewiele się zyska,już to przeliczylam z księgową, lepiej sobie odłożyć na konto oszczędnościowe niż im płacić.

żabka04 lubi tę wiadomość

17.09 Icsi
    22.12.2015 transfer 4AA
    relgi09kfb4t07kf.png
    f2w3flw17dj6endt.png
  • Jotc Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak to jest z dentystą w czasie ciąży?
    Coś mi się obiło o uszy, że do 10 tyg powinno się wyleczyć zaległe ubytki, ale wczoraj ginka nic mi nie wspominała o tym...

‹‹ 460 461 462 463 464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ