Wrześniowe mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Cześć wrześniówki
Gratuluję wszystkich udanych wizyt. Niestety nie nadrobię całego dnia, a nawet tygodnia, kiedy byłam "nieżywa".
Jotc, magdallena69 gratuluję, śliczne zdjęcia!
Magdallena, ja tam widzę rączki i nóżki. Cudne Jak pójdę na wizytę (równo za 2 tygodnie) to już zobaczę mini człowieczka? )))
U mnie mdłości troszeczkę zelżały. Wczoraj już nie słaniałam się na nogach, tylko jako tako funkcjonowałam. Może najgorsze już za mną, a może ten Prevomit pomógł (po 4 dniach stosowania po 2 tabletki dziennie). Blair, a jak u Ciebie samopoczucie?
U mnie remont nad głową. Wczoraj się umęczyłam, żeby synka uśpić w dzień, bo co chwilę wiercenie. I on taki marudny. I ciągle wstaje przy wszystkim i muszę go pilnować, bo się przewraca i ma siniaki na czole. Normalnie cyrk na kółkach. A z dwójką to ja nie wiem co zrobię Chyba Artka wyślę do żłoba na 4 h dziennie, bo padnę.
A Wy co zamierzacie zrobić ze starszymi dziećmi, jak urodzi się młode?
Ania91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja mam o tyle dobrze ze akurat od sierpnia moj maly idzie do przedszkola:) Miesiac bedzie mial zeby sie dobze zaklimatyzowac a jak drugie sie urodzi to pewnie i tak bedzie problem z zazdroscia Ale bedziemy go angazowac w jak najwiecej rzeczy i miejmy nadzieje ze nie bedzie najgorzej:)
Dobrze widzisz haneczka:) Sa i obie raczki i obie nozki wiec Ty napewno tez zobaczysz juz malego czlowieczka:)
Ja nie moge sie doczekac jak moj bedzie wygladal za 2.5 tygodniahaneczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
cześć dziewczyny
gratuluje udanych wizyt i ślicznych maluchów Ja mam dzisiaj wizytę o 16.20 dopiero więc jeszcze chwilkę sobie poczekam.
Fajnie, że część z Was też tak ma z tymi wzdęciami i sporymi brzuchami, u mnie też po całym dniu to wyglądam jak w 4 miesiącu, a z rana wszystko ok, na wadze co prawda 2kg na plusie, ale jestem szczuplakiem, więc póki co się nie martwię. Ja mam jakąś obsesję, że w pracy wszyscy patrzą na mój brzuch, hehe, tak to jest jak człowiek coś "ukrywa"
Miłego dnia, jak to dobrze, że już dzisiaj piątek!
u mnie usg prenatalne 250zł, a pappa (której chyba nie zrobię) 175 złWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 09:27
-
Część dziewczyny ja niedawno wstałam bo nocka fatalna bolał mnie żołądek nie mogłam spać mąż znów jechał w delegację więc pobudka o 1 i potem o 5 na siusiu do 7 nie spałam obudziłam się o 8,30 więc lekko jestem do tylu U mnie w Poznaniu dziś piękne słońce -więc chyba jakoś tak więcej się chce
Co do badań prenatalnych znalazłam klinikę która robi hsg i test z krwi za 390 zl , my będziemy te badania robić bo córcia od szwagra ma wadę genetyczną bardzo nietypową i chcemy te badania zrobić..
Generalnie zastanawiałam się czy w związku z tym nie mogłabym uzyskać skierowania na te badania na NFZ i nawet zapisałam się do jakiegoś gina na NFZ ale jakoś tak nie wierzę w naszą służbę zdrowia... A jak Wy się do tego donosiciel? Prywatnie mam super lekarza i wizyty kosztują 150zl ma super sprzęt i wogole więc nie chce bo zmieniać ale jednak 400 zl to spory wydatek, ale dzidzia najważniejsza :*Ania91 lubi tę wiadomość
-
TolaiOla2008 wrote:Rzucilyscie hasło becikowego. A co z macierzyńskim? Wiecie jak to jest moze przy osobie prowadzącej działalność gosp? Bo informacje w necie są sprzeczne
Ja mam działalność, niestety macierzyńskie przy pełnym zusie będzie Praktycznie takie samo jak dla kobiety bezrobotnej lub studentki. No może o 100-200 zł większe, bo one dostaną 1000 zł miesięcznie przez rok.17.09 Icsi
22.12.2015 transfer 4AA
-
TolaiOla, przepisy zmieniły się bodajże w listopadzie 2015, dlatego możesz znajdować sprzeczne informacje. Szukaj informacji o nowelizacji ustawy. PO wniosło duże zmiany w ustawie o macierzyńskim na działalności gospodarczej, bo do tej pory były ogromne luki w prawie i niektóre "działaczki" zakładały działalność, opłacały jedną najwyższą składkę i dostawały 5000zł macierzyńskiego przez rok. Potem zawieszały działalność. Takie buty Ale te czasy to przeszłość. Tak jak pisała Asienka dodatkowo wprowadzono "Kosiniakowe" czyli 1000zł dla studentek i bezrobotnych. Jak znajdę coś na czasie , to Ci podrzucę.
-
żabka04 wrote:1. Becikowe dla wszystkich.
1000zl jednorazowo wypłacane za urodzenie dziecka od państwa.
Przedstawiamy dochód zaświadczenie z US dochód dzielimy na ilość osób w domu liczy się dziecko urodzone. I liczysz dochód za rok 2014 jeżeli składają wniosek w roku 2016. Jeśli wniosek składają w 2017 to dochód brany jest za 2015. Policzcie z Pit u w którym roku składać żeby dostać może kolos np w 2015 nie przekroczył dochodu to dostanie warto się wstrzymać że złożeniem wniosku.
Dochód na osobę 1922 netto nie może przekroczyć na osobę.
Zaświadczenie o gina potrzebne.
2. Becikowe od kopacz
1000 zł przez rok.
Warunek musisz być bezrobotna,studiująca, KRUS
3. 500zl na dziecko.
Na pierwsze dziecko warunek dochód w rodzinie na osobę nie może przekroczyć 800zl na niepełnosprawne 1200zl.
Na drugie i kolejne dziecko wypłacane 500zl bez progu dochodowego.
Wypłaca urząd Miasta
3. Kiedyś było jeszcze dodatkowe 1000zl becikowego od prezydenta i od miasta.
Łącznie można było dostać 3 tys ale dochód trzeba przedstawiać.
Jeśli jeszcze to jest to musicie się pytać w UM.
z tego co wiem to to becikowe o kopaczprzez rok dotyczy te osób na umowach zlecenie
-
Co do badań genetycznych to trzeba je robic prywatnie dlatego, że NFZ refunduje dopiero po 35 roku życia, chyba, że ktoś ma wskazania wtedy lekarz może przepisac na NFZ, i powinno się je robić na specjalistycznym sprzęcie u lekarza, który ma specjalny certyfikat.
-
nick nieaktualnyżabka04 wrote:1. Becikowe dla wszystkich.
1000zl jednorazowo wypłacane za urodzenie dziecka od państwa.
Przedstawiamy dochód zaświadczenie z US dochód dzielimy na ilość osób w domu liczy się dziecko urodzone. I liczysz dochód za rok 2014 jeżeli składają wniosek w roku 2016. Jeśli wniosek składają w 2017 to dochód brany jest za 2015. Policzcie z Pit u w którym roku składać żeby dostać może kolos np w 2015 nie przekroczył dochodu to dostanie warto się wstrzymać że złożeniem wniosku.
Dochód na osobę 1922 netto nie może przekroczyć na osobę.
Zaświadczenie o gina potrzebne.
2. Becikowe od kopacz
1000 zł przez rok.
Warunek musisz być bezrobotna,studiująca, KRUS
3. 500zl na dziecko.
Na pierwsze dziecko warunek dochód w rodzinie na osobę nie może przekroczyć 800zl na niepełnosprawne 1200zl.
Na drugie i kolejne dziecko wypłacane 500zl bez progu dochodowego.
Wypłaca urząd Miasta
3. Kiedyś było jeszcze dodatkowe 1000zl becikowego od prezydenta i od miasta.
Łącznie można było dostać 3 tys ale dochód trzeba przedstawiać.
Jeśli jeszcze to jest to musicie się pytać w UM. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyhaneczka wrote:TolaiOla, przepisy zmieniły się bodajże w listopadzie 2015, dlatego możesz znajdować sprzeczne informacje. Szukaj informacji o nowelizacji ustawy. PO wniosło duże zmiany w ustawie o macierzyńskim na działalności gospodarczej, bo do tej pory były ogromne luki w prawie i niektóre "działaczki" zakładały działalność, opłacały jedną najwyższą składkę i dostawały 5000zł macierzyńskiego przez rok. Potem zawieszały działalność. Takie buty Ale te czasy to przeszłość. Tak jak pisała Asienka dodatkowo wprowadzono "Kosiniakowe" czyli 1000zł dla studentek i bezrobotnych. Jak znajdę coś na czasie , to Ci podrzucę.
-
dzień dobry:)
u mnie dolegliwości jakby mniejsze ale i tak haftuję codziennie....
ale chyba idzie ku lepszemu
byłam wczoraj w pracy powiedzieć o moim stanie, przy szefie to mi świeczki w oczach stanęły, jakoś dziwnie na mnie hormony podziałały, ale to pewnie temu że bardzo ich lubię i oni mnie też...
moc uścisków i gratulacji dostałam, a nie spodziewałam się wcale. w ogóle chciałam to cichaczem załatwić ale się nie udało;)
skończę sobie rodzicielski normalnie, wezmę urlop i na L4 od maja....
trzymam kciuki za wizytujące dziewczyny i gratuluję już pokaźnych dzidziusiów:)
ja się wizytuję 17 lutego prywatnie:) ale tylko usg:)martta, haneczka, mmargol, slodka100 lubią tę wiadomość
-
Blair wrote:Tak. Teraz jest tak że trzeba min. Rok opłacać te najwyższe składki żeby mieć większe macierzyńskie
Ale i tak się nie opłaca, niewiele się zyska,już to przeliczylam z księgową, lepiej sobie odłożyć na konto oszczędnościowe niż im płacić.żabka04 lubi tę wiadomość
17.09 Icsi
22.12.2015 transfer 4AA