X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja86 gratuluję! :D fajnie że podzieliłaś się z nami swoimi przeżyciami. Odpoczywajcie i uśmiechajcie się do siebie ile się da;)

Marcia, większość naszych mam twierdzi że nie miało mleka bo tak im w szpitalu powiedziano zamiast pomóc. To naprawdę nie jest żaden wyznacznik, nie przejmuj się tym. Jak będziesz dobrze i często przystawiac a dzidziuś będzie efektownie ssał to mleka będzie mnóstwo;)

Annie1981, Marcia1989 lubią tę wiadomość

• Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozostając w temacie mleka i siary, przez 10 lat miałam wyciek z piersi, z prawej więcej, z lewej mniej. Leczę się na nadczynność przysadki(mikrogruczolaki) w ciąży odstawiłam bromergon i wycieku nie było(chociaż bardzo nie sprawdzałam, bo bolało). Teraz mam zgrubienia, od strony pachy w prawej piersi i po naciśnięciu leci sporo żółtawej, przeźroczystej wydzieliny, z lewej trochę mniej. Przyznaję, że cała moja wędrówka po usg piersi itp.(prawidłowe z grudnia, czyli tuż przed poczęciem) jest podyktowana tym, że chcę karmić piersią.
    Czuję, że to się wszystko naprawiło i, że to norma, ten stan teraz, ale może ktoś miał podobnie?
    No i pytanko dwa, chcę kupić dwa miękkie staniki do karmienia, takie max 20zł za sztukę, żeby dało się w nich spać. Myślicie, że z bonprix się nadają?U mnie nawet w hurtowni są po 65 zł, zwykłe bawełniane...za koronki płacę mniej!

Bąbelek1980 lubi tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ani w tej ani w poprzedniej ciąży przed porodem nie miałam siary. Po porodzie wystarczyło częste przystawianie do piersi i synek pięknie rozkręcił mi laktację, tak że na brak pokarmu nie narzekałam, a wręcz przeciwnie. To czy siara pojawia się przed porodem czy nie to kwestia indywidualna i o niczym nie świadcząca.

Co do odejścia czopu, jest podobnie. Mi czop odszedł tydzień temu i ciągle czekam na poród. Pytałam nawet o to wczoraj lekarza. Powiedział, że z odejściem czopa nie ma żadnej reguły. Czasem odchodzi już w trakcie porodu a czasem nawet na kilka tygodni przed. Odejście czopa świadczy tylko o tym, że organizm przygotowuje się do porodu.

Końcówka ciąży jest trudna i męcząca i dużo z nas chciałoby już urodzić. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość. Już naprawdę niewiele zostało i już wkrótce będziemy wszystkie tulić nasze maleństwa. Warto korzystać z pięknej pogody i się relaksować, bo co z pewnością potwierdzą dziewczyny, które już urodziły po porodzie czasu na relaks i odpoczynek jest niewiele. Tak więc myślimy pozytywnie i łapiemy ostatnie promyki słońca :)

Gosia1989, Milenka~11 lubią tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NAJBLIŻSZE PLANOWANE CC

01.09 - Karolka12345, Nadiaa85

04.09 - Zubii, Emila92

11.09 - Princesska

15.09 - Annie1981

Karooolcia :), Marcia1989, zubii lubią tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytam doświadczone mamy, niby to moje drugie dziecko ale z pierwszym miałam problemy.
    Na problemy z kp jest częste przystawianie dziecka, ale jak częste? Moja córa non stop spała, nie szło ją wybudzić po 3-4 godzinach, na śpiocha nic nie łapała.
    Mimo że dzieciak śpi to przystawiacie? Łapie wtedy pierś?

Mnie najbardziej przeraża w początkach to karmienie, nie sam fakt ale boję się znów problemów.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Bąbelek1980 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milenka~11 wrote:
    Pozostając w temacie mleka i siary, przez 10 lat miałam wyciek z piersi, z prawej więcej, z lewej mniej. Leczę się na nadczynność przysadki(mikrogruczolaki) w ciąży odstawiłam bromergon i wycieku nie było(chociaż bardzo nie sprawdzałam, bo bolało). Teraz mam zgrubienia, od strony pachy w prawej piersi i po naciśnięciu leci sporo żółtawej, przeźroczystej wydzieliny, z lewej trochę mniej. Przyznaję, że cała moja wędrówka po usg piersi itp.(prawidłowe z grudnia, czyli tuż przed poczęciem) jest podyktowana tym, że chcę karmić piersią.
    Czuję, że to się wszystko naprawiło i, że to norma, ten stan teraz, ale może ktoś miał podobnie?
    No i pytanko dwa, chcę kupić dwa miękkie staniki do karmienia, takie max 20zł za sztukę, żeby dało się w nich spać. Myślicie, że z bonprix się nadają?U mnie nawet w hurtowni są po 65 zł, zwykłe bawełniane...za koronki płacę mniej!

Ja długo szukałam stanika, zamawialam z różnych stron, najbardziej jestem zadowolona z tego: (wiem, że cena wyższa, ale jestem bardzo zadowolona, wygodny, nie czuć w ogóle, że masz cyckonosz) :)
    http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6913818197

f2wl4z17q60magcw.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy nauczycielki pomocy;)
    Nie wiem, czy ja dobrze rozumiem.
    Na zwolnieniu ciazowym jestem od soboty 28 stycznia i to byly ferie. Od 30 stycznia zaczynaly sie lekcje. Wczesniej przed feriami mialam zwolnienie ale zwykle i to chyba sie nie liczy. Termin mam na 20 wrzesnia. Czyli przysluguje mi rok zwolnienia macierzynskiego czyli powiedzmy 20 wrzesnia 2018r. I do tego 2 tyg ferii i 12 tyg wakacji do odbioru. Dobrze rozumiem? Czy tylko 6 tyg wakacji??

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • justa. Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej na początek karmienia kupić biustonosz bezfiszbinowy, który się rozciąga. Jak laktacja się ustabilizuje można zaszaleć z koronkami i fiszbinami :)

Cameline, noworodki karmi się na żądanie a częstotliwość karmienia zależy od tego jak silny odruch ssania ma dziecko. Niektóre domagają się piersi bardzo często,a niektóre nie. W tym drugim przypadku jest o tyle trudniej, że dziecko słabiej przybiera, mogą być problemy z laktacją (bo dziecko rzadziej stymuluje pierś) a dodatkowo mama bardziej się stresuje. Niestety nie wiem jakie są metody radzenia sobie z tą sytuacją bo mój synek od początku domagał się piersi bardzo często i ja miałam problem w drugą stronę, ale są tu na pewno mamy, które zetknęły się z podobnym problemem.
    Trzymam kciuki, żeby tym razem kp było dla Ciebie łatwiejsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2017, 11:31

zubii lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Zapytam doświadczone mamy, niby to moje drugie dziecko ale z pierwszym miałam problemy.
    Na problemy z kp jest częste przystawianie dziecka, ale jak częste? Moja córa non stop spała, nie szło ją wybudzić po 3-4 godzinach, na śpiocha nic nie łapała.
    Mimo że dzieciak śpi to przystawiacie? Łapie wtedy pierś?

Mnie najbardziej przeraża w początkach to karmienie, nie sam fakt ale boję się znów problemów.
    Moja miala zoltaczke po porodzie i poki nie zeszla to tez byl problem. Przystawialam co 2-3h ale.co z tego jak nie pila, no albo 1-2 min i spanie. Zreszta cycka trudniej do buzi upchnac niz butelke.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Mamy nauczycielki pomocy;)
    Nie wiem, czy ja dobrze rozumiem.
    Na zwolnieniu ciazowym jestem od soboty 28 stycznia i to byly ferie. Od 30 stycznia zaczynaly sie lekcje. Wczesniej przed feriami mialam zwolnienie ale zwykle i to chyba sie nie liczy. Termin mam na 20 wrzesnia. Czyli przysluguje mi rok zwolnienia macierzynskiego czyli powiedzmy 20 wrzesnia 2018r. I do tego 2 tyg ferii i 12 tyg wakacji do odbioru. Dobrze rozumiem? Czy tylko 6 tyg wakacji??
    Urlop rodzicielsko/macierzyński nie trwa równy rok tylko 32 tygodnie (tylko się mówi że jest roczny). Według mnie do tych 32 tygodni możesz dopisać 12 tygodni za wakacje plus 2 tygodnie za ferie plus 2 dni kiedy to już byłaś na zwolnieniu ciążowy. Oczywiście nie jestem ekspertem. Ja z wnioskami idę do swojej szkoły 8 września aby jeszcze przed porodem mi sprawdzili czy wszystko dobrze policzylam :) Szczerze mówiąc sami mogliby takie rzeczy wyliczyć:P

• Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbelek dzięki, ale nie ma chyba mojego rozmiaru. Dużo większe miseczki trzeba kupić, niż normalnie? Z obwodów na teraz wychodzi 95 B.

dqpri09k6uedld97.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja corka.byla niejadkiem o bardzo duzo spala na poczatku.

Ja mialam nawaly pokarmu i po ktoryms juz razie to moj maz odciagal. Serio... Nic mi nie pomagalo, zadne odciagacze- mialam tylko eeczny wiec dziadostwo. Ale maz byl wybawieniem, bole piersi chyba gorsze od samego porodu jak dla mnie

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z teorii to wiem, że kp na żądanie, tylko gorzej właśnie jak tego żądania nie ma. Pierwszy tydzień przespała prawie cały. Położna kazała wybudzać na jedzonko a nic nie pomagało, rozbieraliśmy, nawet śpiącą królewnę kładliśmy do wanienki z wodą. No nic nie pomagało, jakby w śpiączce.
    Potem i aż do dziś nadrobiła niespaniem ;)

Basia i Natalka i co wtedy robiłyście jak tylko spały? odciągałyście i dawałyście z butelki? Czy z piersi jakoś się udawało tylko rzadziej?

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karm3lka wrote:
    No to coś się dzieje ;) a jak ten czop u ciebie wyglądal?
    U mnie cisza ale to nawet dobrze, w planach mam rodzic wrześniowa panienke hehe mozs nawet na urodziny tej pierwszej tj. Czwartego ;p
    Zostało niewiele czasu :)

Gratuluję bobasa Ja86
    ;)

U mnie to wyglądało na taki zbity, rozciągliwy śluz podbarwiony na różowo... I wydaje mi się, ze to właśnie ten czop, a przynajmniej jego część :P

Ja86 gratulacje!!! :)

karm3lka lubi tę wiadomość

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia1989 wrote:
    Urlop rodzicielsko/macierzyński nie trwa równy rok tylko 32 tygodnie (tylko się mówi że jest roczny). Według mnie do tych 32 tygodni możesz dopisać 12 tygodni za wakacje plus 2 tygodnie za ferie plus 2 dni kiedy to już byłaś na zwolnieniu ciążowy. Oczywiście nie jestem ekspertem. Ja z wnioskami idę do swojej szkoły 8 września aby jeszcze przed porodem mi sprawdzili czy wszystko dobrze policzylam :) Szczerze mówiąc sami mogliby takie rzeczy wyliczyć:P
    No tak 52 tyg plus 12 tyg wakacji i 2 tyg ferii. A jakie papiery zanosisz? O udzielenie urlopu? A to mozna przed porodem?

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline ja odciagalam tylko ten laktator reczny byl do dupy i maz mi odciagal
    Nie bylo innego wyboru jak mi cycki chcialy wybuchnac a ta krolewna spi. A jak sie budzila i dochodzilo do karmienia to troche possala z jednej piersi i jej starczalo to.

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Z teorii to wiem, że kp na żądanie, tylko gorzej właśnie jak tego żądania nie ma. Pierwszy tydzień przespała prawie cały. Położna kazała wybudzać na jedzonko a nic nie pomagało, rozbieraliśmy, nawet śpiącą królewnę kładliśmy do wanienki z wodą. No nic nie pomagało, jakby w śpiączce.
    Potem i aż do dziś nadrobiła niespaniem ;)

Basia i Natalka i co wtedy robiłyście jak tylko spały? odciągałyście i dawałyście z butelki? Czy z piersi jakoś się udawało tylko rzadziej?
    W szpitalu mnie starszyly polozne to dalam MM z butli i zjadla, w domu jakos wyluzowalam i pilnowalam po prostu aby cokoliwek co te 2-3h. No przez pierwsze 2 tyg prawie nic nie przybrala... po tych 2 tyg zoltaczka ustapila w duzej mierze i nadrobila wage. Takze mozna powiedziec, ze my przeczekalysmy

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm dziewczyny, którym odszedł czop czy czułyście jakieś skurcze czy jakikolwiek ból po odejściu czopa? Ja zaraz po odejściu czułam takie delikatne bóle okresowe... teraz nic a nic nie czuję... Kurde oby to jednak był zwiastun porodu, który pojawi się do 6 ...

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz od przyjaciolki kupuje laktator elektryczny, uzywany przez nia dwa razy jak sie nie myle to chyba z lovi to nie wiem czy fajny? I mam zamiar w takich sytuacjach kryzysowych go uzywac

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • poppy Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jednak najpierw będę mieć ktg przed wizytą.

Jakieś schizy mam, że mi odchodzą wody przy badaniu albo że rozwarcie juz tak duże ze trzeba odrazu do szpitala...

qb3chdgezj308xv3.png
‹‹ 1226 1227 1228 1229 1230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ