Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja86 gratuluję! :D fajnie że podzieliłaś się z nami swoimi przeżyciami. Odpoczywajcie i uśmiechajcie się do siebie ile się da;)

Marcia, większość naszych mam twierdzi że nie miało mleka bo tak im w szpitalu powiedziano zamiast pomóc. To naprawdę nie jest żaden wyznacznik, nie przejmuj się tym. Jak będziesz dobrze i często przystawiac a dzidziuś będzie efektownie ssał to mleka będzie mnóstwo;)

Annie1981, Marcia1989 lubią tę wiadomość

• Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozostając w temacie mleka i siary, przez 10 lat miałam wyciek z piersi, z prawej więcej, z lewej mniej. Leczę się na nadczynność przysadki(mikrogruczolaki) w ciąży odstawiłam bromergon i wycieku nie było(chociaż bardzo nie sprawdzałam, bo bolało). Teraz mam zgrubienia, od strony pachy w prawej piersi i po naciśnięciu leci sporo żółtawej, przeźroczystej wydzieliny, z lewej trochę mniej. Przyznaję, że cała moja wędrówka po usg piersi itp.(prawidłowe z grudnia, czyli tuż przed poczęciem) jest podyktowana tym, że chcę karmić piersią.
    Czuję, że to się wszystko naprawiło i, że to norma, ten stan teraz, ale może ktoś miał podobnie?
    No i pytanko dwa, chcę kupić dwa miękkie staniki do karmienia, takie max 20zł za sztukę, żeby dało się w nich spać. Myślicie, że z bonprix się nadają?U mnie nawet w hurtowni są po 65 zł, zwykłe bawełniane...za koronki płacę mniej!

Bąbelek1980 lubi tę wiadomość

dqpri09k6uedld97.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też ani w tej ani w poprzedniej ciąży przed porodem nie miałam siary. Po porodzie wystarczyło częste przystawianie do piersi i synek pięknie rozkręcił mi laktację, tak że na brak pokarmu nie narzekałam, a wręcz przeciwnie. To czy siara pojawia się przed porodem czy nie to kwestia indywidualna i o niczym nie świadcząca.

Co do odejścia czopu, jest podobnie. Mi czop odszedł tydzień temu i ciągle czekam na poród. Pytałam nawet o to wczoraj lekarza. Powiedział, że z odejściem czopa nie ma żadnej reguły. Czasem odchodzi już w trakcie porodu a czasem nawet na kilka tygodni przed. Odejście czopa świadczy tylko o tym, że organizm przygotowuje się do porodu.

Końcówka ciąży jest trudna i męcząca i dużo z nas chciałoby już urodzić. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość. Już naprawdę niewiele zostało i już wkrótce będziemy wszystkie tulić nasze maleństwa. Warto korzystać z pięknej pogody i się relaksować, bo co z pewnością potwierdzą dziewczyny, które już urodziły po porodzie czasu na relaks i odpoczynek jest niewiele. Tak więc myślimy pozytywnie i łapiemy ostatnie promyki słońca :)

nick nieaktualny, Milenka~11 lubią tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NAJBLIŻSZE PLANOWANE CC

01.09 - Karolka12345, Nadiaa85

04.09 - Zubii, Emila92

11.09 - Princesska

15.09 - Annie1981

Karooolcia :), Marcia1989, zubii lubią tę wiadomość

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytam doświadczone mamy, niby to moje drugie dziecko ale z pierwszym miałam problemy.
    Na problemy z kp jest częste przystawianie dziecka, ale jak częste? Moja córa non stop spała, nie szło ją wybudzić po 3-4 godzinach, na śpiocha nic nie łapała.
    Mimo że dzieciak śpi to przystawiacie? Łapie wtedy pierś?

Mnie najbardziej przeraża w początkach to karmienie, nie sam fakt ale boję się znów problemów.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Bąbelek1980 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milenka~11 wrote:
    Pozostając w temacie mleka i siary, przez 10 lat miałam wyciek z piersi, z prawej więcej, z lewej mniej. Leczę się na nadczynność przysadki(mikrogruczolaki) w ciąży odstawiłam bromergon i wycieku nie było(chociaż bardzo nie sprawdzałam, bo bolało). Teraz mam zgrubienia, od strony pachy w prawej piersi i po naciśnięciu leci sporo żółtawej, przeźroczystej wydzieliny, z lewej trochę mniej. Przyznaję, że cała moja wędrówka po usg piersi itp.(prawidłowe z grudnia, czyli tuż przed poczęciem) jest podyktowana tym, że chcę karmić piersią.
    Czuję, że to się wszystko naprawiło i, że to norma, ten stan teraz, ale może ktoś miał podobnie?
    No i pytanko dwa, chcę kupić dwa miękkie staniki do karmienia, takie max 20zł za sztukę, żeby dało się w nich spać. Myślicie, że z bonprix się nadają?U mnie nawet w hurtowni są po 65 zł, zwykłe bawełniane...za koronki płacę mniej!

Ja długo szukałam stanika, zamawialam z różnych stron, najbardziej jestem zadowolona z tego: (wiem, że cena wyższa, ale jestem bardzo zadowolona, wygodny, nie czuć w ogóle, że masz cyckonosz) :)
    http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6913818197

f2wl4z17q60magcw.png
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamy nauczycielki pomocy;)
    Nie wiem, czy ja dobrze rozumiem.
    Na zwolnieniu ciazowym jestem od soboty 28 stycznia i to byly ferie. Od 30 stycznia zaczynaly sie lekcje. Wczesniej przed feriami mialam zwolnienie ale zwykle i to chyba sie nie liczy. Termin mam na 20 wrzesnia. Czyli przysluguje mi rok zwolnienia macierzynskiego czyli powiedzmy 20 wrzesnia 2018r. I do tego 2 tyg ferii i 12 tyg wakacji do odbioru. Dobrze rozumiem? Czy tylko 6 tyg wakacji??

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • justa. Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej na początek karmienia kupić biustonosz bezfiszbinowy, który się rozciąga. Jak laktacja się ustabilizuje można zaszaleć z koronkami i fiszbinami :)

Cameline, noworodki karmi się na żądanie a częstotliwość karmienia zależy od tego jak silny odruch ssania ma dziecko. Niektóre domagają się piersi bardzo często,a niektóre nie. W tym drugim przypadku jest o tyle trudniej, że dziecko słabiej przybiera, mogą być problemy z laktacją (bo dziecko rzadziej stymuluje pierś) a dodatkowo mama bardziej się stresuje. Niestety nie wiem jakie są metody radzenia sobie z tą sytuacją bo mój synek od początku domagał się piersi bardzo często i ja miałam problem w drugą stronę, ale są tu na pewno mamy, które zetknęły się z podobnym problemem.
    Trzymam kciuki, żeby tym razem kp było dla Ciebie łatwiejsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2017, 11:31

zubii lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Zapytam doświadczone mamy, niby to moje drugie dziecko ale z pierwszym miałam problemy.
    Na problemy z kp jest częste przystawianie dziecka, ale jak częste? Moja córa non stop spała, nie szło ją wybudzić po 3-4 godzinach, na śpiocha nic nie łapała.
    Mimo że dzieciak śpi to przystawiacie? Łapie wtedy pierś?

Mnie najbardziej przeraża w początkach to karmienie, nie sam fakt ale boję się znów problemów.
    Moja miala zoltaczke po porodzie i poki nie zeszla to tez byl problem. Przystawialam co 2-3h ale.co z tego jak nie pila, no albo 1-2 min i spanie. Zreszta cycka trudniej do buzi upchnac niz butelke.

3.2016 dziewczynka
    9.2017 chlopiec
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natty85 wrote:
    Mamy nauczycielki pomocy;)
    Nie wiem, czy ja dobrze rozumiem.
    Na zwolnieniu ciazowym jestem od soboty 28 stycznia i to byly ferie. Od 30 stycznia zaczynaly sie lekcje. Wczesniej przed feriami mialam zwolnienie ale zwykle i to chyba sie nie liczy. Termin mam na 20 wrzesnia. Czyli przysluguje mi rok zwolnienia macierzynskiego czyli powiedzmy 20 wrzesnia 2018r. I do tego 2 tyg ferii i 12 tyg wakacji do odbioru. Dobrze rozumiem? Czy tylko 6 tyg wakacji??
    Urlop rodzicielsko/macierzyński nie trwa równy rok tylko 32 tygodnie (tylko się mówi że jest roczny). Według mnie do tych 32 tygodni możesz dopisać 12 tygodni za wakacje plus 2 tygodnie za ferie plus 2 dni kiedy to już byłaś na zwolnieniu ciążowy. Oczywiście nie jestem ekspertem. Ja z wnioskami idę do swojej szkoły 8 września aby jeszcze przed porodem mi sprawdzili czy wszystko dobrze policzylam :) Szczerze mówiąc sami mogliby takie rzeczy wyliczyć:P

• Milenka~11 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbelek dzięki, ale nie ma chyba mojego rozmiaru. Dużo większe miseczki trzeba kupić, niż normalnie? Z obwodów na teraz wychodzi 95 B.

dqpri09k6uedld97.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja corka.byla niejadkiem o bardzo duzo spala na poczatku.

Ja mialam nawaly pokarmu i po ktoryms juz razie to moj maz odciagal. Serio... Nic mi nie pomagalo, zadne odciagacze- mialam tylko eeczny wiec dziadostwo. Ale maz byl wybawieniem, bole piersi chyba gorsze od samego porodu jak dla mnie

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z teorii to wiem, że kp na żądanie, tylko gorzej właśnie jak tego żądania nie ma. Pierwszy tydzień przespała prawie cały. Położna kazała wybudzać na jedzonko a nic nie pomagało, rozbieraliśmy, nawet śpiącą królewnę kładliśmy do wanienki z wodą. No nic nie pomagało, jakby w śpiączce.
    Potem i aż do dziś nadrobiła niespaniem ;)

Basia i Natalka i co wtedy robiłyście jak tylko spały? odciągałyście i dawałyście z butelki? Czy z piersi jakoś się udawało tylko rzadziej?

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karm3lka wrote:
    No to coś się dzieje ;) a jak ten czop u ciebie wyglądal?
    U mnie cisza ale to nawet dobrze, w planach mam rodzic wrześniowa panienke hehe mozs nawet na urodziny tej pierwszej tj. Czwartego ;p
    Zostało niewiele czasu :)

Gratuluję bobasa Ja86
    ;)

U mnie to wyglądało na taki zbity, rozciągliwy śluz podbarwiony na różowo... I wydaje mi się, ze to właśnie ten czop, a przynajmniej jego część :P

Ja86 gratulacje!!! :)

karm3lka lubi tę wiadomość

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • natty85 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia1989 wrote:
    Urlop rodzicielsko/macierzyński nie trwa równy rok tylko 32 tygodnie (tylko się mówi że jest roczny). Według mnie do tych 32 tygodni możesz dopisać 12 tygodni za wakacje plus 2 tygodnie za ferie plus 2 dni kiedy to już byłaś na zwolnieniu ciążowy. Oczywiście nie jestem ekspertem. Ja z wnioskami idę do swojej szkoły 8 września aby jeszcze przed porodem mi sprawdzili czy wszystko dobrze policzylam :) Szczerze mówiąc sami mogliby takie rzeczy wyliczyć:P
    No tak 52 tyg plus 12 tyg wakacji i 2 tyg ferii. A jakie papiery zanosisz? O udzielenie urlopu? A to mozna przed porodem?

Starania od 2013r.
    2015r. - 2x IUI :( hsg, histeroskopia
    2 maja 2016r. IVF ciąża biochemiczna :(
    12 lipca 2016r. CRIO :(
    12 sierpnia 2016r. CRIO :( kariotypy ok
    3 stycznia 2017r. szczepienia, intralipid i transfer ❤
    02.09.17r. urodziła się Tosia ❤
    15.10.18r. Aniołek 21.07.19r. urodził się Franio❤
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline ja odciagalam tylko ten laktator reczny byl do dupy i maz mi odciagal
    Nie bylo innego wyboru jak mi cycki chcialy wybuchnac a ta krolewna spi. A jak sie budzila i dochodzilo do karmienia to troche possala z jednej piersi i jej starczalo to.

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cameline wrote:
    Z teorii to wiem, że kp na żądanie, tylko gorzej właśnie jak tego żądania nie ma. Pierwszy tydzień przespała prawie cały. Położna kazała wybudzać na jedzonko a nic nie pomagało, rozbieraliśmy, nawet śpiącą królewnę kładliśmy do wanienki z wodą. No nic nie pomagało, jakby w śpiączce.
    Potem i aż do dziś nadrobiła niespaniem ;)

Basia i Natalka i co wtedy robiłyście jak tylko spały? odciągałyście i dawałyście z butelki? Czy z piersi jakoś się udawało tylko rzadziej?
    W szpitalu mnie starszyly polozne to dalam MM z butli i zjadla, w domu jakos wyluzowalam i pilnowalam po prostu aby cokoliwek co te 2-3h. No przez pierwsze 2 tyg prawie nic nie przybrala... po tych 2 tyg zoltaczka ustapila w duzej mierze i nadrobila wage. Takze mozna powiedziec, ze my przeczekalysmy

3.2016 dziewczynka
    9.2017 chlopiec
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm dziewczyny, którym odszedł czop czy czułyście jakieś skurcze czy jakikolwiek ból po odejściu czopa? Ja zaraz po odejściu czułam takie delikatne bóle okresowe... teraz nic a nic nie czuję... Kurde oby to jednak był zwiastun porodu, który pojawi się do 6 ...

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz od przyjaciolki kupuje laktator elektryczny, uzywany przez nia dwa razy jak sie nie myle to chyba z lovi to nie wiem czy fajny? I mam zamiar w takich sytuacjach kryzysowych go uzywac

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • poppy Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O jednak najpierw będę mieć ktg przed wizytą.

Jakieś schizy mam, że mi odchodzą wody przy badaniu albo że rozwarcie juz tak duże ze trzeba odrazu do szpitala...

qb3chdgezj308xv3.png
‹‹ ‹ 1226 1227 1228 1229 1230 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inozytol a kobieca płodność – wsparcie owulacji, metabolizmu i zdrowia hormonalnego kobiet

Coraz więcej kobiet w wieku rozrodczym zmaga się z zaburzeniami hormonalnymi, które utrudniają zajście w ciążę lub jej prawidłowy przebieg. Dlatego wiele par w czasie starań o dziecko decyduje się na wprowadzenie suplementacji poprawiającej kobiecą płodność. Jednym z najlepiej przebadanych składników jest inozytol, który – regulując gospodarkę hormonalną i cukrową – może zwiększyć szansę na zapłodnienie. Jak dokładnie działa i jakie inne skuteczne składniki wspierające płodność kobiet warto włączyć do codziennej suplementacji?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ