X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • justa. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azorczynka, chodziło Ci o położną środowiskową czy położna, która ma odbierać poród?

W wielu szpitalach jest możliwość wykupienia prywatnej opieki położnej. Wtedy położna zajmuje się tylko tobą. Ja przy porodzie synka miałam wykupioną taką opiekę i dla mnie były to najlepiej wydane pieniądze. Rodziłam w szpitalu gdzie odbiera się bardzo dużą liczbę porodów ok. 20/24h. Na 8 sal porodowych, na dyżurze są dwie położne, które biegają od jednej rodzącej do drugiej. Mi mija położna, bardzo dużo pomogła, a do tego zadbała o kroczę.

Taką położna wybiera się samemu z listy położnych pracujących w danym szpitalu. Dzwonisz do niej i się umawiasz. W zależności od popularności danej położnej telefon do położnej trzeba wykonać od 3 mc ( przy tych najbardziej obleganych) do 8, a nawet 9 mc.)

Minusem jest to, że może się okazać że w chwili kiedy zacznie się poród położna ma akurat dyżur. Wtedy nie będzie mogła zająć się indywidualną opieką. W takiej jednak sytuacji najczęściej dzwoni po inną zaprzyjaźnioną położną.

Azorczynka lubi tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Azorczynka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde ja nie wiem czy ten mój bol brzucha jest normalny

bf6b47d663.png
  • Azorczynka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drze mnie nisko po prawej stronie do dolu do pachwin

bf6b47d663.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azorczynka, dla mnie ból który opisujesz to ból rozciągających się więzadeł.

Niepokojące są bóle krzyżowe, skurcze macicy jak przy okresie i twardnienie/napinanie brzucha.

zubii, ⚘Kwiatuszek lubią tę wiadomość

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • espoir Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    byłam dzisiaj u położnej, mam ciążę wysokiego ryzyka z racji poprzedniego cc i wady serca według niej. ale stwierdziła, że jak od cesarki minął ponad rok to mogę rodzić naturalnie, bo po takim czasie nic się nie dzieje z blizną już. ech, moje kochane UK :D

💛 12/2015 🧒
    🧡 09/2017 🧒
    ❤️ 05/2019 🧒
    💙 06/2021 🧒
    🩵 12/2022 🧒
    🩷 10/2024 👧
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zubi no ja oddalam krew na pappa ale mi lekarz powiedzial ze nt 1,93 jest calkowicie w porzadku:)

Termin mi sie zmienil na 11 wrzesnia, z pierwszego usg w 8 tyg wyszlo mi na 19-ego a z om na 14ego. Termin na 11ego raczej odpada bo wiem ze w 22ego powinnam zostac zaplodniona. Cykle mam 30 dniowe i tak mi wychodzi owulacja. I dlatego termin z 11 sie nie sprawdza bo by wyszlo ze do zaplodnienia foszlo 18ego a niemozliwe:) bylo co nieco 16ego ale to na chwile bez zabezpieczenia i to by bylo 4 dni po miesiaczce a wtedy owulacji nie mialam

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    Zubi no ja oddalam krew na pappa ale mi lekarz powiedzial ze nt 1,93 jest calkowicie w porzadku:)

Termin mi sie zmienil na 11 wrzesnia, z pierwszego usg w 8 tyg wyszlo mi na 19-ego a z om na 14ego. Termin na 11ego raczej odpada bo wiem ze w 22ego powinnam zostac zaplodniona. Cykle mam 30 dniowe i tak mi wychodzi owulacja. I dlatego termin z 11 sie nie sprawdza bo by wyszlo ze do zaplodnienia foszlo 18ego a niemozliwe:) bylo co nieco 16ego ale to na chwile bez zabezpieczenia i bez finiszu hehe i to by bylo 4 dni po miesiaczce a wtedy owulacji nie mialam

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • stay Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Azorczynka a ty juz miałaś prenatalne?

<3 Nadusia <3
    z6EVp1.png
    tt1d64a6.png
  • Azorczynka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    Azorczynka, dla mnie ból który opisujesz to ból rozciągających się więzadeł.

Niepokojące są bóle krzyżowe, skurcze macicy jak przy okresie i twardnienie/napinanie brzucha.

To mnie uspokoiłaś. To moja pierwsza ciąża. Wszystko jest nowe

bf6b47d663.png
  • Azorczynka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stay wrote:
    Azorczynka a ty juz miałaś prenatalne?
    o kurczę,zapomniałam Wam napisać. Miałam w tamtym tyg. U mnie wszystko git. Teraz,wizytę mam 28 marca

stay, aswalda, ⚘Kwiatuszek, Lisa85, Dreamy lubią tę wiadomość

bf6b47d663.png
  • lucytom Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2017, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie dziś pisałam do mojej położnej do której chodziłam przed porodem na ktg i ona przychodziła do nas po porodzie żeby sobie zaklepac termin. W sumie trochę mi położna niepotrzebna ale fajnie że przyjdzie, sprawdzi podwozie po porodzie i jeszcze można zważyć dziecko. Jak przysługuje to biorę, czemu nie ;)

https://www.maluchy.pl/li-72837.png oars9jm.png
  • zubii Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:

Termin mi sie zmienil na 11 wrzesnia, z pierwszego usg w 8 tyg wyszlo mi na 19-ego a z om na 14ego. Termin na 11ego raczej odpada bo wiem ze w 22ego powinnam zostac zaplodniona. Cykle mam 30 dniowe i tak mi wychodzi owulacja. I dlatego termin z 11 sie nie sprawdza bo by wyszlo ze do zaplodnienia foszlo 18ego a niemozliwe:) bylo co nieco 16ego ale to na chwile bez zabezpieczenia i to by bylo 4 dni po miesiaczce a wtedy owulacji nie mialam

Widocznie teraz to norma. Mi z każdego USG wychodzi 14.09 i tak też wychodzi mi licząc od owulki :) bo z om nie realne bo owu była 2 tygodnie później.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • Niesia86 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja też już po wizycie, kość nosowa jest, nt 2.1 i zaznaczone jako norma. Dzidziuś zrobił nam psikusa bo miał mieć wielkość na 13+0 a miał 13+6 więc ostatnia chwila na badanie :) serce 156 i chłopiec ( czuję że tak już zostanie). Łożysko na przedniej ścianie więc raczej poczekam sobie na ruchy (w pierwszej ciąży poczułam koło 20 tc dopiero)

joaska1985, Cameline, 0202oliwcia, Maja83, aswalda, lucytom, Bąbelek1980, Ja86, Dreamy, ⚘Kwiatuszek, mkl, Lisa85, Leonore lubią tę wiadomość

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • Princesska Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje pozytywnych wieści ❤ ja odebrałam skierowanie do szpitala i dostałam glukometr. Lekarz szybko zajrzał do brzuszka dzidzia spała i miała juz 5,5 cm :D no a w piatek prenatalne :) i ja jednak robie pappe bo jak moja gin określiła to badanie pozwala wykryć nie tylko rożne rodzaje trisomi ale rownież duzo innych nieprawidłowości w ciazy. A ja wole mieć pewność :)

aswalda, Dreamy lubią tę wiadomość

3jvzj44jvrh76fpf.png
    ❤ Synek Aleksander ❤
    2 cs - szczęśliwy :)
  • 0202oliwcia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje udanych wizyt kochane wiekszosc z was juz po prenatalnym a u mnie jeszcze daleko ...
    Powiedzcie mi jak u was lekarze patrzą na wiek ciąży według ostatniej miesiączki czy według USG??
    Mam mały dylemat położna zapisała mnie na prenatalne na 25 marca według badania USG bedzie wtedy 13t0d ale według OM juz 13t5d i martwie się czy to nie oby za późno ta końcówka marca jak myslicie ?? W sobotę mam wizytę i muszę pomeczyc mojego giną w tym temacie

w4sqyx8dc2rm5g6k.png

Synek Piotruś 2019 <3 Córeczka Oliwia 2013 <3. Małgosia 2017 <3
    Aniołki <3 <3 <3 <3
    Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe
  • Azorczynka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesia86 wrote:
    Hej, ja też już po wizycie, kość nosowa jest, nt 2.1 i zaznaczone jako norma. Dzidziuś zrobił nam psikusa bo miał mieć wielkość na 13+0 a miał 13+6 więc ostatnia chwila na badanie :) serce 156 i chłopiec ( czuję że tak już zostanie). Łożysko na przedniej ścianie więc raczej poczekam sobie na ruchy (w pierwszej ciąży poczułam koło 20 tc dopiero)
    Mi mowil ze tez na przedniej a już czuje laskotanko.

bf6b47d663.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Widocznie teraz to norma. Mi z każdego USG wychodzi 14.09 i tak też wychodzi mi licząc od owulki :) bo z om nie realne bo owu była 2 tygodnie później.
    Nie rozumiem hehe?

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia wrote:
    Gratulacje udanych wizyt kochane wiekszosc z was juz po prenatalnym a u mnie jeszcze daleko ...
    Powiedzcie mi jak u was lekarze patrzą na wiek ciąży według ostatniej miesiączki czy według USG??
    Mam mały dylemat położna zapisała mnie na prenatalne na 25 marca według badania USG bedzie wtedy 13t0d ale według OM juz 13t5d i martwie się czy to nie oby za późno ta końcówka marca jak myslicie ?? W sobotę mam wizytę i muszę pomeczyc mojego giną w tym temacie
    Ja mam prenatalne jutro, u mnie z usg 3 dni różnicy, nie podobno żeby maluch byl za duży, ale wątpie by mial juz 8,5 cm raczej obstawiam cos okolo 7-7,5 cm, masakra jak sie stresuje, chce byc już po...

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    0202oliwcia wrote:

Ustalają termin rozwiązania na podstawie USG początkowego, bo potem to się może przesuwać delikatnie, bo dzidzie różnie się rozwijają (przykład 13t ciąży a dzidziuś 13t5d) Potem tylko podają Ci że dzidziuś jest wielkości odpowiadającej temu tygodniowi i temu dniu (tak mi tłumaczyła lekarka) Ja mam prenatalne w 13t1d i moja Pani doktor stwierdziła ze im później tym lepiej bo lepiej wszystko widać. A swojego lekarza możesz dopytać, żeby być pewną bo dzidziuś nie może być większy do prenatalnych niż ileś tam milimetrów ( nie pamiętam ile) :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2017, 19:39

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez 3 dni roznicy ale ja mam cykle regularne wiec nie mozliwe zeby wczesniej do zaplodnienia doszlo, bo wiem w ktorym dniu bylo cos konkretnego:)

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
‹‹ 476 477 478 479 480 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ