Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Azorczynka, chodziło Ci o położną środowiskową czy położna, która ma odbierać poród?
W wielu szpitalach jest możliwość wykupienia prywatnej opieki położnej. Wtedy położna zajmuje się tylko tobą. Ja przy porodzie synka miałam wykupioną taką opiekę i dla mnie były to najlepiej wydane pieniądze. Rodziłam w szpitalu gdzie odbiera się bardzo dużą liczbę porodów ok. 20/24h. Na 8 sal porodowych, na dyżurze są dwie położne, które biegają od jednej rodzącej do drugiej. Mi mija położna, bardzo dużo pomogła, a do tego zadbała o kroczę.
Taką położna wybiera się samemu z listy położnych pracujących w danym szpitalu. Dzwonisz do niej i się umawiasz. W zależności od popularności danej położnej telefon do położnej trzeba wykonać od 3 mc ( przy tych najbardziej obleganych) do 8, a nawet 9 mc.)
Minusem jest to, że może się okazać że w chwili kiedy zacznie się poród położna ma akurat dyżur. Wtedy nie będzie mogła zająć się indywidualną opieką. W takiej jednak sytuacji najczęściej dzwoni po inną zaprzyjaźnioną położną.Azorczynka lubi tę wiadomość
-
byłam dzisiaj u położnej, mam ciążę wysokiego ryzyka z racji poprzedniego cc i wady serca według niej. ale stwierdziła, że jak od cesarki minął ponad rok to mogę rodzić naturalnie, bo po takim czasie nic się nie dzieje z blizną już. ech, moje kochane UK💛 12/2015 🧒
🧡 09/2017 🧒
❤️ 05/2019 🧒
💙 06/2021 🧒
🩵 12/2022 🧒
🩷 10/2024 👧 -
Zubi no ja oddalam krew na pappa ale mi lekarz powiedzial ze nt 1,93 jest calkowicie w porzadku:)
Termin mi sie zmienil na 11 wrzesnia, z pierwszego usg w 8 tyg wyszlo mi na 19-ego a z om na 14ego. Termin na 11ego raczej odpada bo wiem ze w 22ego powinnam zostac zaplodniona. Cykle mam 30 dniowe i tak mi wychodzi owulacja. I dlatego termin z 11 sie nie sprawdza bo by wyszlo ze do zaplodnienia foszlo 18ego a niemozliwe:) bylo co nieco 16ego ale to na chwile bez zabezpieczenia i to by bylo 4 dni po miesiaczce a wtedy owulacji nie mialam
-
natalka1988 wrote:Zubi no ja oddalam krew na pappa ale mi lekarz powiedzial ze nt 1,93 jest calkowicie w porzadku:)
Termin mi sie zmienil na 11 wrzesnia, z pierwszego usg w 8 tyg wyszlo mi na 19-ego a z om na 14ego. Termin na 11ego raczej odpada bo wiem ze w 22ego powinnam zostac zaplodniona. Cykle mam 30 dniowe i tak mi wychodzi owulacja. I dlatego termin z 11 sie nie sprawdza bo by wyszlo ze do zaplodnienia foszlo 18ego a niemozliwe:) bylo co nieco 16ego ale to na chwile bez zabezpieczenia i bez finiszu hehe i to by bylo 4 dni po miesiaczce a wtedy owulacji nie mialam
-
Ja właśnie dziś pisałam do mojej położnej do której chodziłam przed porodem na ktg i ona przychodziła do nas po porodzie żeby sobie zaklepac termin. W sumie trochę mi położna niepotrzebna ale fajnie że przyjdzie, sprawdzi podwozie po porodzie i jeszcze można zważyć dziecko. Jak przysługuje to biorę, czemu nie
-
natalka1988 wrote:Zubi no ja oddalam krew na pappa ale mi lekarz powiedzial ze nt 1,93 jest calkowicie w porzadku:)
Termin mi sie zmienil na 11 wrzesnia, z pierwszego usg w 8 tyg wyszlo mi na 19-ego a z om na 14ego. Termin na 11ego raczej odpada bo wiem ze w 22ego powinnam zostac zaplodniona. Cykle mam 30 dniowe i tak mi wychodzi owulacja. I dlatego termin z 11 sie nie sprawdza bo by wyszlo ze do zaplodnienia foszlo 18ego a niemozliwe:) bylo co nieco 16ego ale to na chwile bez zabezpieczenia i to by bylo 4 dni po miesiaczce a wtedy owulacji nie mialam
Widocznie teraz to norma. Mi z każdego USG wychodzi 14.09 i tak też wychodzi mi licząc od owulkibo z om nie realne bo owu była 2 tygodnie później.
-
Hej, ja też już po wizycie, kość nosowa jest, nt 2.1 i zaznaczone jako norma. Dzidziuś zrobił nam psikusa bo miał mieć wielkość na 13+0 a miał 13+6 więc ostatnia chwila na badanie
serce 156 i chłopiec ( czuję że tak już zostanie). Łożysko na przedniej ścianie więc raczej poczekam sobie na ruchy (w pierwszej ciąży poczułam koło 20 tc dopiero)
joaska1985, Cameline, 0202oliwcia, Maja83, aswalda, lucytom, Bąbelek1980, Ja86, Dreamy, ⚘Kwiatuszek, mkl, Lisa85, Leonore lubią tę wiadomość
-
Gratuluje pozytywnych wieści ❤ ja odebrałam skierowanie do szpitala i dostałam glukometr. Lekarz szybko zajrzał do brzuszka dzidzia spała i miała juz 5,5 cm
no a w piatek prenatalne
i ja jednak robie pappe bo jak moja gin określiła to badanie pozwala wykryć nie tylko rożne rodzaje trisomi ale rownież duzo innych nieprawidłowości w ciazy. A ja wole mieć pewność
aswalda, Dreamy lubią tę wiadomość
❤ Synek Aleksander ❤
2 cs - szczęśliwy
-
Gratulacje udanych wizyt kochane wiekszosc z was juz po prenatalnym a u mnie jeszcze daleko ...
Powiedzcie mi jak u was lekarze patrzą na wiek ciąży według ostatniej miesiączki czy według USG??
Mam mały dylemat położna zapisała mnie na prenatalne na 25 marca według badania USG bedzie wtedy 13t0d ale według OM juz 13t5d i martwie się czy to nie oby za późno ta końcówka marca jak myslicie ?? W sobotę mam wizytę i muszę pomeczyc mojego giną w tym temacie
Synek Piotruś 2019Córeczka Oliwia 2013
. Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe -
Niesia86 wrote:Hej, ja też już po wizycie, kość nosowa jest, nt 2.1 i zaznaczone jako norma. Dzidziuś zrobił nam psikusa bo miał mieć wielkość na 13+0 a miał 13+6 więc ostatnia chwila na badanie
serce 156 i chłopiec ( czuję że tak już zostanie). Łożysko na przedniej ścianie więc raczej poczekam sobie na ruchy (w pierwszej ciąży poczułam koło 20 tc dopiero)
-
0202oliwcia wrote:Gratulacje udanych wizyt kochane wiekszosc z was juz po prenatalnym a u mnie jeszcze daleko ...
Powiedzcie mi jak u was lekarze patrzą na wiek ciąży według ostatniej miesiączki czy według USG??
Mam mały dylemat położna zapisała mnie na prenatalne na 25 marca według badania USG bedzie wtedy 13t0d ale według OM juz 13t5d i martwie się czy to nie oby za późno ta końcówka marca jak myslicie ?? W sobotę mam wizytę i muszę pomeczyc mojego giną w tym temacie -
0202oliwcia wrote:Gratulacje udanych wizyt kochane wiekszosc z was juz po prenatalnym a u mnie jeszcze daleko ...
Mam mały dylemat położna zapisała mnie na prenatalne na 25 marca według badania USG bedzie wtedy 13t0d ale według OM juz 13t5d i martwie się czy to nie oby za późno ta końcówka marca jak myslicie ?? W sobotę mam wizytę i muszę pomeczyc mojego giną w tym temacie
Ustalają termin rozwiązania na podstawie USG początkowego, bo potem to się może przesuwać delikatnie, bo dzidzie różnie się rozwijają (przykład 13t ciąży a dzidziuś 13t5d) Potem tylko podają Ci że dzidziuś jest wielkości odpowiadającej temu tygodniowi i temu dniu (tak mi tłumaczyła lekarka) Ja mam prenatalne w 13t1d i moja Pani doktor stwierdziła ze im później tym lepiej bo lepiej wszystko widać. A swojego lekarza możesz dopytać, żeby być pewną bo dzidziuś nie może być większy do prenatalnych niż ileś tam milimetrów ( nie pamiętam ile)Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2017, 19:39