X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MrsKiss. Mi lekarz powiedzial, ze takie infekcje w ciąży nie sa groźne dla dziecka. Ja za to mam już drugi raz zapalenie pęcherza i drugi raz biorę antybiotyk, ale co zrobić.

Kayka. Ja też mam polowkowe 12 maja :)
    Przytylam 3 kg jak na razie.

MrsKiss lubi tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytylam 5 kg.sporo.a co do ruchow czuje b.czesto pukanie,nie jakies specjalnie mocne ale wiem ze to dzidzia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2017, 14:45

MrsKiss lubi tę wiadomość

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zaczynam się martwić :( Kłucia w pochwie zamieniły się w ból pochwy, warg sromowych, promieniujący do pachwin :( Czy stoję czy leżę czuję to :( Nie jest to jakiś mega mocny ból, żebym się zwijała, ale czuję...

Młody się rusza, czuję go, ale boję się, że może coś z szyjką się dzieje :(

na 16:45 mam wizytę u gina (innego niż mój prowadzący), mój jest ordynatorem w szpitalu i przyjmuje tylko w środy....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2017, 14:52

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka spokojnie. Szyjce to głównie skurcze zagrażają. Moze jakaś mini infekcja się wdała i trzeba będzie jakieś globulki brać. Dobrze że szybko udało Ci się dostać do gina i na pewno Cię uspokoi.

zubii lubi tę wiadomość

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • mnk Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ursa_Major wrote:
    ja właśnie dzisiaj zaczęłam 19. a Ty? :) te prądy to może już jednak jakieś kopniaki?

Ja 20 w poniedziałek zaczynam :)

Kayka ibuprofen jest bezpieczny, ja brałam ibuprom w poprzedniej ciąży normalnie

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • Zorganizowana:) Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnk wrote:
    Ja 20 w poniedziałek zaczynam :)

Kayka ibuprofen jest bezpieczny, ja brałam ibuprom w poprzedniej ciąży normalnie

Chyba nie do końca taki bezpieczny...moja lekarka mi zabroniła ibuprofenu.

IBUPROFEN (kat B lub D (III trymestr) – wg FDA lub kat C – wg ADEC)

Ibuprofen zaliczany jest do kategorii B wg FDA (I i II trymestr ciąży) – niemniej jednak istnieją doniesienia, że NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne – do których zaliczany jest między innymi ibuprofen) mogą zaburzać proces implantacji, powodują wzrost ryzyka poronienia w I trymestrze ciąży oraz mogą wykazywać zwiększone działanie teratogenne – co prawda w przypadku tej ostatniej kwestii brak jest spójnych i jednoznacznych dowodów ale ja zalecałabym unikanie stosowania ibuprofenu w I trymestrze ciąży. Stosowanie ibuprofenu w II trymestrze ciąży jest bezpieczne w dawce do 600mg/dobę. Natomiast w III trymestrze ciąży nie należy podawać ibuprofenu (jak również innych NLPZ), ponieważ mogą one przedłużać okres porodu, zmniejszać ilość płynu owodniowego, zwiększać ryzyko przedwczesnego zamknięcia przewodu tętniczego – przewodu Bottala oraz powodować nadciśnienie płucne. Co więcej wykazano, że ibuprofen zwiększa ryzyko wytrzewienia wrodzonego.

źródło: http://farmaceuta-radzi.pl/leki-przeciwbolowe-w-ciazy/#

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2017, 15:19

buka03 lubi tę wiadomość

3jgxtqywnbdr5lmk.png

5889a860211f8.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi też dwóch lekarzy ibuprofenu zabroniło

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • mnk Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to cos się pozmieniało widocznie :0 wiec wybaczcie za wprowadzenie w błąd ;)

201601051762.png
    mhsvi09k6j9c3g8t.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    A ja mam 35, czyli chyba jestem najstarsza :)

Gratuluję udanych wizyt połówkowych i trzymam kciuki za wszystkie, które dopiero będą. To już chyba ostatnie takie istotne badania ciążowe i będzie się można zająć wyprawką. Chociaż jak Was czytam część dziewczyn w temacie wyprawki jest już mocno zaawansowana :)
    Jest jeszcze usg prenatalne w 30 tyg :-) i to bedzie ostatnie :-)

zubii lubi tę wiadomość

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    perfectangel85 wrote:
    mi też dwóch lekarzy ibuprofenu zabroniło
    Potwierdzam, moj gin tez mi zabronil juz w pierwszej ciąży ibuprofenu :-) w szpitalu też zabraniają go brać

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam dzisiaj kiepską nocke bo bolał mnie brzucho :-/ na szczescie przestał i puki co jest ok, ale dzisiaj nie robie za wiele, chociaz o tyle dobrze że gdy w końcu przestal bolec to udalo mi sie jeszcze zdrzemnąć godzine bo synek wstal dopiero po godz 7

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tak źle czuje ze zapomniałam odebrać córkę ze szkoły ^^ dobrze ze sąsiad ja przywiózł :) no nie wiem wyleciał mi z głowy ze w czwartki wcześniej kończy :)

74709jcgjiz14w6b.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka mysle że nic złego się nie dzieje ale najważniejszy spokój i mam nadzieję że lekarz Cię uspokoi.
    Daj znać jak będziesz po wizycie.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz jest przeciwny lekom jeśli nie ma potrzeby. Nawet niby bezpieczna nospa wg najnowszych badań jest bardzo kontrowersyjna. Na dłuższą metę nie powinna być stosowana, jamam zakaz jej używania. Każdy lek rak napeawdę nie pozostaje obojętny tylko czasem trzeba wybrać mniejsze zło.

Tak czytałam o lekach i potem rozmawiałam z lekarzem, pewnie nie bez powodu wycofano też fenoterol. Wg oficjalnych badań - oprócz mogących występować problemów z sercem u matki - dzieci mogą mieć problemy z napięciem, układem nerwowym i autyzmem. Nie wiem czy w to wierzyć bo autyzm przypisywany jest wszystkim i wszystkiemu.
    Ja brałam fenoterol od 16 tc i dziecko ma dużo zaburzeń - uszkodzony ośrodkowy układ nerwowy, wada cewy nerwowej, problemy z napięciem, objawy autyzmu, zaburzenia jelitowe...
    Ale nigdy tego nie powiążę, nie szukam winnego a dzięki fenoterolowi dziecko urodził bo przy postępującym porodzie w 21tc nie miałoby żadnych szans. Dość widziałam skrajnych wcześniaków i gdybym miała wybór znów wybrałabym silne leki rozkurczowe bo powikłania są mniejsze.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie czekam do lekarza :) narazie przytyłam 1,5 kg :P dzis zwykle badanie a jutro usg połówkowe :)

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • zubii Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooolcia :) wrote:
    A ja właśnie czekam do lekarza :) narazie przytyłam 1,5 kg :P dzis zwykle badanie a jutro usg połówkowe :)

A to jest sens iść na wizytę dzień po dniu? Pytam bo mnie to dziwi ja mam dwa w jednym czyli jedna wizyta i na niej wszystko ale ja chodzę tylko prywatnie więc pewnie na NFZ jest inaczej.

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coś niesamowitego aż się musze z Wami podzielić bo się wzruszyłam...
    Zaczełam maluszkowi czytać na głos rymowanki z neta żeby się przyzwyczajał do mojego głosu i oczywiście troszkę się przy tym wygłupiałam, zmieniałam tonację itp. myślałam że maluszek śpi bo nie dawał znaków życia. Przestałam a tu tuzin kopniaków! No to przeczytałam kolejny wierszyk, - podczas czytania zero ruchów. Skończyłam i znów kopnięcia i szturchańce. 4 kolejne wierszyki i efekt taki sam <3 aż mi łezki poleciały. Będzie mól książkowy, jak nic <3

zubii, Annie1981, perfectangel85, majju, mkl, shelby*, Rusałka*, aswalda, 0202oliwcia, joaska1985, buka03, Zorganizowana:), Brave, nowamamusia lubią tę wiadomość

• zubii Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:
    Zaczełam maluszkowi czytać na głos rymowanki z neta żeby się przyzwyczajał do mojego głosu i oczywiście troszkę się przy tym wygłupiałam, zmieniałam tonację itp. myślałam że maluszek śpi bo nie dawał znaków życia. Przestałam a tu tuzin kopniaków! No to przeczytałam kolejny wierszyk, - podczas czytania zero ruchów. Skończyłam i znów kopnięcia i szturchańce. 4 kolejne wierszyki i efekt taki sam <3 aż mi łezki poleciały. Będzie mól książkowy, jak nic <3

U mnie tak jest gdy śpiewam córce kołysanki do snu wtedy i Jaś korzysta :)

Bacardi90 lubi tę wiadomość

wniddf9hp6rxkcqu.png
    n59yi09ken86ewr0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    U mnie tak jest gdy śpiewam córce kołysanki do snu wtedy i Jaś korzysta :)
    Jejku jakie to cudowne być mamą <3

zubii lubi tę wiadomość

• Annie1981 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bacardi90 wrote:
    Jakie to wzruszające. Aż mi sie łezki zakrecily :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2017, 17:39

Bacardi90, mkl lubią tę wiadomość

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
‹‹ 645 646 647 648 649 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ