Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
MrsKiss. Mi lekarz powiedzial, ze takie infekcje w ciąży nie sa groźne dla dziecka. Ja za to mam już drugi raz zapalenie pęcherza i drugi raz biorę antybiotyk, ale co zrobić.
Kayka. Ja też mam polowkowe 12 maja
Przytylam 3 kg jak na razie.MrsKiss lubi tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Dziewczyny zaczynam się martwić
Kłucia w pochwie zamieniły się w ból pochwy, warg sromowych, promieniujący do pachwin
Czy stoję czy leżę czuję to
Nie jest to jakiś mega mocny ból, żebym się zwijała, ale czuję...
Młody się rusza, czuję go, ale boję się, że może coś z szyjką się dzieje
na 16:45 mam wizytę u gina (innego niż mój prowadzący), mój jest ordynatorem w szpitalu i przyjmuje tylko w środy....Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2017, 14:52
-
mnk wrote:Ja 20 w poniedziałek zaczynam
Kayka ibuprofen jest bezpieczny, ja brałam ibuprom w poprzedniej ciąży normalnie
Chyba nie do końca taki bezpieczny...moja lekarka mi zabroniła ibuprofenu.
IBUPROFEN (kat B lub D (III trymestr) – wg FDA lub kat C – wg ADEC)
Ibuprofen zaliczany jest do kategorii B wg FDA (I i II trymestr ciąży) – niemniej jednak istnieją doniesienia, że NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne – do których zaliczany jest między innymi ibuprofen) mogą zaburzać proces implantacji, powodują wzrost ryzyka poronienia w I trymestrze ciąży oraz mogą wykazywać zwiększone działanie teratogenne – co prawda w przypadku tej ostatniej kwestii brak jest spójnych i jednoznacznych dowodów ale ja zalecałabym unikanie stosowania ibuprofenu w I trymestrze ciąży. Stosowanie ibuprofenu w II trymestrze ciąży jest bezpieczne w dawce do 600mg/dobę. Natomiast w III trymestrze ciąży nie należy podawać ibuprofenu (jak również innych NLPZ), ponieważ mogą one przedłużać okres porodu, zmniejszać ilość płynu owodniowego, zwiększać ryzyko przedwczesnego zamknięcia przewodu tętniczego – przewodu Bottala oraz powodować nadciśnienie płucne. Co więcej wykazano, że ibuprofen zwiększa ryzyko wytrzewienia wrodzonego.
źródło: http://farmaceuta-radzi.pl/leki-przeciwbolowe-w-ciazy/#Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2017, 15:19
buka03 lubi tę wiadomość
-
justa. wrote:A ja mam 35, czyli chyba jestem najstarsza
Gratuluję udanych wizyt połówkowych i trzymam kciuki za wszystkie, które dopiero będą. To już chyba ostatnie takie istotne badania ciążowe i będzie się można zająć wyprawką. Chociaż jak Was czytam część dziewczyn w temacie wyprawki jest już mocno zaawansowanai to bedzie ostatnie
zubii lubi tę wiadomość
-
Ja mialam dzisiaj kiepską nocke bo bolał mnie brzucho
na szczescie przestał i puki co jest ok, ale dzisiaj nie robie za wiele, chociaz o tyle dobrze że gdy w końcu przestal bolec to udalo mi sie jeszcze zdrzemnąć godzine bo synek wstal dopiero po godz 7
-
Mój lekarz jest przeciwny lekom jeśli nie ma potrzeby. Nawet niby bezpieczna nospa wg najnowszych badań jest bardzo kontrowersyjna. Na dłuższą metę nie powinna być stosowana, jamam zakaz jej używania. Każdy lek rak napeawdę nie pozostaje obojętny tylko czasem trzeba wybrać mniejsze zło.
Tak czytałam o lekach i potem rozmawiałam z lekarzem, pewnie nie bez powodu wycofano też fenoterol. Wg oficjalnych badań - oprócz mogących występować problemów z sercem u matki - dzieci mogą mieć problemy z napięciem, układem nerwowym i autyzmem. Nie wiem czy w to wierzyć bo autyzm przypisywany jest wszystkim i wszystkiemu.
Ja brałam fenoterol od 16 tc i dziecko ma dużo zaburzeń - uszkodzony ośrodkowy układ nerwowy, wada cewy nerwowej, problemy z napięciem, objawy autyzmu, zaburzenia jelitowe...
Ale nigdy tego nie powiążę, nie szukam winnego a dzięki fenoterolowi dziecko urodził bo przy postępującym porodzie w 21tc nie miałoby żadnych szans. Dość widziałam skrajnych wcześniaków i gdybym miała wybór znów wybrałabym silne leki rozkurczowe bo powikłania są mniejsze. -
Karooolcia :) wrote:A ja właśnie czekam do lekarza
narazie przytyłam 1,5 kg
dzis zwykle badanie a jutro usg połówkowe
A to jest sens iść na wizytę dzień po dniu? Pytam bo mnie to dziwi ja mam dwa w jednym czyli jedna wizyta i na niej wszystko ale ja chodzę tylko prywatnie więc pewnie na NFZ jest inaczej. -
nick nieaktualnycoś niesamowitego aż się musze z Wami podzielić bo się wzruszyłam...
Zaczełam maluszkowi czytać na głos rymowanki z neta żeby się przyzwyczajał do mojego głosu i oczywiście troszkę się przy tym wygłupiałam, zmieniałam tonację itp. myślałam że maluszek śpi bo nie dawał znaków życia. Przestałam a tu tuzin kopniaków! No to przeczytałam kolejny wierszyk, - podczas czytania zero ruchów. Skończyłam i znów kopnięcia i szturchańce. 4 kolejne wierszyki i efekt taki samaż mi łezki poleciały. Będzie mól książkowy, jak nic
zubii, Annie1981, perfectangel85, majju, mkl, shelby*, Rusałka*, aswalda, 0202oliwcia, joaska1985, buka03, Zorganizowana:), Brave, nowamamusia lubią tę wiadomość
-
Bacardi90 wrote:coś niesamowitego aż się musze z Wami podzielić bo się wzruszyłam...
Zaczełam maluszkowi czytać na głos rymowanki z neta żeby się przyzwyczajał do mojego głosu i oczywiście troszkę się przy tym wygłupiałam, zmieniałam tonację itp. myślałam że maluszek śpi bo nie dawał znaków życia. Przestałam a tu tuzin kopniaków! No to przeczytałam kolejny wierszyk, - podczas czytania zero ruchów. Skończyłam i znów kopnięcia i szturchańce. 4 kolejne wierszyki i efekt taki samaż mi łezki poleciały. Będzie mól książkowy, jak nic
U mnie tak jest gdy śpiewam córce kołysanki do snu wtedy i Jaś korzystaBacardi90 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bacardi90 wrote:coś niesamowitego aż się musze z Wami podzielić bo się wzruszyłam...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2017, 17:39
Bacardi90, mkl lubią tę wiadomość
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔