Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny uwazajcie na siebie!! ja tez zaczynam miec problemy z rownowaga, szczególnie jak wchodze z wanny...
u mnie przy pierwszym synku natomiast przydala sie karuzelka - miałam taka nakręcana, teraz na pewno zainwestuje w taka z melodyjka i projektorem, bo synek lubił i był zainteresowany i sam zasypiał sobie przy tym :)duzo mu śpiewałam ale ile można tym bardziej ze moj Kostek szybko był uczony samodzielnego zasypiania w swoim pokoiku.
Mata edukacyjna- dla mnie tez podstawa w pierwszych miesiacach, młody bawił sie na podłodze (pod spód kładłam puzzle piankowe do izolacji), cwiczył obroty itd, przydawała sie dobre 7 miesiacy dopoki nie nauczył sie czołgac
Podgrzewacz - baaaardzo duzo uzywany od kiedy przestalam karmic piersia ok 5-6 miesiaca, w wczesniej rowniez gdy maz zostawal z młodym i musial go nakarmić.
Otulacza nie miałam bo młody nie lubił być uwięziony taki charakter. Sterylizator - moze ze 6 razy uzylam i poszedl do szuflady
Wozek z przekladanym siedziskiem - obowiazkowy dla mnie, jak synek mial rok o juz sam wolala przodem do swiata ale wczesniej musialam go obserwowac
Leżaczek bujaczek - tez czesto uzywalam - np gotujac obiad - stawialam młodego na stole w kuchni w bujaczku i moglam do niego gadac wykonujac normalne obowiazki
-
U nas przydała się karuzela zabawki były odczepiane a w środku w nich grzechotka można było je czyścić córka bardzo ją uwielbiała a pozniej długo bawiła się tymi grzechotkami. A co do maty edukacyjnej moim zdaniem to świetna rzecz chyba że ktoś ma dużą mate na które dziecko może się turlać i bawić do woli i u nas poszła w ruch od 3 miesiąca życia. podgrzewacz się u nas nie sprawdził lepszą była gorąca woda z termosu. A lezaczek mieliśmy hybrydę fajna była ale teraz wolałam kupić Tiny love praktyczniejsze.
Dzisiaj jadę na roczek chrzesnicy i mam dostać po niej ciuszki więc będę wiedziała co w czerwcu jeszcze dokupić i z ciuszkow to będzie koniec...zostaną te drobne rzeczy do szpitala i do pielęgnacji ale też bez szaleństw. -
Jak widać kazda z nas ma inne doświadczenia, bo i kazdy dzieciaczek ma swoje upodobania. W sumie nie dziwie sie, ze pierworódki kupuja wszystko, bo przecież nie mogą przewidzieć co sie tak naprawdę przyda a co nie. Ja sama przecież tez nie wiedziałam wszystkiego, chociaż mialam troche info od koleżanek, rodziny czy z neta. Z takich rzeczy które nie do konca wiemy czy sie przydadzą czy nie warto zakup przełożyć na czas gdy juz Maluszek jest. Wtedy dopiero widać czy czegoś nam brakuje czy nie.
Ja np jeżeli chodzi o torbę do szpitala byłam pewna, ze mam wszystko. Jak sie okazało to po porodzie Maz mi cały czas cos dokupował, bądź dowozil z domu.
Na pewno kazda z nas stara sie być jak najbardziej przygotowana ale tak na prawdę wiele z tych rzeczy sa przydatne tylko nam rodzicom. Maluszek pragnie tylko być najedzony, przebrany, utulony i kochanyzubii, Cameline lubią tę wiadomość
-
Witam w 23 tygodniu
Mam pytanko czy ktoras zna jakis dobry sposób na czyraka, mialam go wycinac ale zanikl i okazalo sie ze w ciazy jestem, do tej pory spokoj byl ale znow sie uaktywnil, gin przepisal masci odkarzajaca i ichtiolowa i tyle kazal sie nie marteic, ale juz w glowi tysiac mysli.... -
dziewczyny, a miewacie jeszcze czasem ataki mdłości czy wymioty? Bo niby juz 5 miesiąc, mdłości i wymioty ustąpiły w 14tyg, a czasem mam takie dni, że jeszcze zdarza mi się zwymiotować. Zastanawiam się czy t zwykłe zatrucie, czy jednak jeszcze ma związek z ciąża:)
-
nick nieaktualnyweal wrote:dziewczyny, a miewacie jeszcze czasem ataki mdłości czy wymioty? Bo niby juz 5 miesiąc, mdłości i wymioty ustąpiły w 14tyg, a czasem mam takie dni, że jeszcze zdarza mi się zwymiotować. Zastanawiam się czy t zwykłe zatrucie, czy jednak jeszcze ma związek z ciąża:)
-
Zawitał u nas 22 tydzień juhu!
Co do wyprawki, ja oprócz 3 pajacyków nie mam nic, kupować zaczniemy pewnie w czerwcu. Póki co nastawiam się na to minimum do zapewnienia podstawowych potrzeb. Żyjemy w takich czasach, że wszystko jest łatwo dostępne więc resztę będę dokupować w miarę potrzeb po porodzie. Nie chce też wydać milionów na ubranka szczególnie te pierwsze z których mały wyrośnie po kilku tygodniach. Myślę, że do leżenia na kanapie śpiochy z tesco za 5£ sprawdzą się tak samo jak śpiochy z nexta za 15£, droższych rzeczy kupię tylko garstkę na 'wyjścia' namiętnie też oglądam filmiki na youtube o wyprawkach i torbach do szpitala, żeby mieć jak najwięcej opinii co jest warte kupienia.Bacardi90 lubi tę wiadomość
Mieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
U nas karuzela tez się nie sprawdziła. Generalnie radze uważać na nie bo to troche zdradliwe gadżety. Wystarczy ze troche sie poluzuje w trakcie grania i nieszczęście gotowe znajoma miała taka sytuacje ze karuzela spadka z łóżeczka, na szczęście dziecku nic się nie stało dzieki bogu a przymocowana byla stabilnie.
-
Biedronka7 wrote:GdziejestMieszko a możesz podrzucić linki do tych stron o wyprawach bo ja tez mam tylko 3 śpiochy i ręcznik termometr i tinylove
Tak poza tym trochę fajnych rzeczy w aldi się szykuje dla dzieciów
Biedronka na youtube.com w wyszukiwarce wpisuje: baby essentials, newborn must haves, hospital bag czy coś takiego i wyświetla się pełno filmików o tej tematyce, a jeśli wolisz po polsku to wyszukuj wyprawka dla noworodka itp.
Tu masz przykład babki z UK
https://youtu.be/yhpK7Xxhz1g
Tu fajna Polka mieszkająca w Londynie
https://youtu.be/3uuxnf-4je8
Tu przykładowy filmik z Polski
https://youtu.be/CVsthwgJ41IMieszko 29.08.2017 3400g 51cm
Aniołek 25.08.2016 [*] -
Ja wczoraj miałam połówkowe i wszystko jest ok mały szalał w brzuchu i nawet się uśmiechał no i potwierdziło się że jednak chłopczyk już nawet kupiłam kilka ciuszków radość niesamowita
Co do mdłości i wymiotów to ja jeszcze mam,nie codziennie ale raz na kilka dni mi się zdarzy,nawet w ciągu dnia⚘Kwiatuszek, aswalda, mnk, Bacardi90, mkl, Cameline, justa., Bąbelek1980, shelby*, 0202oliwcia, Kasia02, Ja86, nowamamusia lubią tę wiadomość
-
Ja zaczne kupowac na poczatku czerwca...mysle ze ogarne temat w 3miesiace:)
A ma ktos z Was leniwe dziecko?moje malo sie rusza,czasem przez jakis czas poszakeje i spokój na kilka godzin.Chyba nie musze sie martwic bo liczenie ruchow jest od 25tc ale i tak zastanawiam sie czy leniwe dzieciątko czy cos nie tak jest:/Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności jakie panują w naszych sercach...3 aniołki.
CORCIA 06.09.17r. -
weal wrote:dziewczyny, a miewacie jeszcze czasem ataki mdłości czy wymioty? Bo niby juz 5 miesiąc, mdłości i wymioty ustąpiły w 14tyg, a czasem mam takie dni, że jeszcze zdarza mi się zwymiotować. Zastanawiam się czy t zwykłe zatrucie, czy jednak jeszcze ma związek z ciąża:)
Synek Piotruś 2019 Córeczka Oliwia 2013 . Małgosia 2017
Aniołki
Mutacja MTHFR, Poronienia Nawykowe