Wrześniowe mamusie 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
miffy wrote:Masakra!
Tego właśnie boję się najbardziej w temacie porodu - nie bólu i samego rodzenia, tylko właśnie tych komplikacji okołoporodowych. Np. że ktoś za długo będzie chciał czekać jeśli CC będzie konieczne, i wpływu tego na dziecko. Ech.
A jeśli chodzi o dolegliwości to mnie ostatnio bardzo dokuczają biodra w nocy. Muszę się przekręcać co chwilę z jednej strony na drugą bo biodra bolą, widocznie się stawy luzują i przy nacisku w leżeniu powoduje to ból. Ma któraś z Was coś takiego?
Ja mam b.podobnie jak dlugo leze na jednym boku.jak pochodze troche to przechodzi -
Forumkowiczka wrote:Cześć dziewczyny.
Cos mi ostatnio nie po drodze z forum zeby sie odezwać. Niby jestem na zwolnieniu ale ciagle cos.
Wczoraj mieliśmy wizytę u lekarza i wrocilam bardzo rozczarowana...
Hania chyba pozostała Hania chociaż była odwrócona pośladkami do nas wiec cieżko było cokolwiek zobaczyć. W sumie to nic nie zobaczyłam. Zdjecia nie dostaliśmy. Niby taki fantastyczny sprzęt ma a filmu tez nam do tej pory nie nagrał żadnego. Wszystko muszę z niego wyciągać. Wagę rownież...1200 wazy w tej chwili. Myślicie ze prawidłowo?
Wykonał pomiary i odkłada usg, wiec pytam go co bedzie to wtedy dopiero powiedział mi ze jest obrócona pleckami i cieżko cokolwiek dostrzec, stwierdził ze raczej dziewczynka, czyli znowu nic pewnego. Wiem ze nigdy nie ma pewności, ale wczoraj byłam naprawdę rozczarowana. Poza tym jest ułożona pośladkowy wiec do porodu złe. Oby sie jeszcze przekręciła.
Szkoła rodzenia sie do mnie nie odzywa...dodzwonić sie tam nie ma szans. Chyba muszę pojechać. Czas leci i fajnie byłoby juz zaczac. Ńiby mówiła ze w lipcu sie zaczyna kurs dla osób mających termin na wrzesień, miała dzwonić ale póki co cisza...
A mi jeszcze tyle rzeczy brakujeWy macie juz wszystko?
Mój Stasiek miał 1700g w podobnym czasie i USG przelicza to jako 2 tyg do przodu niż faktycznie jest, więc myślę, że Twoje 1200g jest całkowicie ok xD
Któraś pisała, że jej koleżanka skomentowała, że dziecko małe jak na ten etap ciąży.. Wiecie bawią mnie takie komentarze, przecież choćby się urodziło i z piątkę dzieci to serio myślicie, że się potem pamięta w którym tygodniu ile dziecko powinno ważyć? Przecież nikt się nie uczy siatek centylowych na pamięć, nawet lekarze uczą się tylko orientacyjnych wag w kilku najważniejszych momentach ciąży, po to są wykresy i USG mają to wgrane, żeby nie zaprzątać sobie głowy takimi bzdurami. My teraz jesteśmy wszystkie na tym samym etapie i możemy się porównywać, za rok będziemy wiedziały już tylko z jaką wagą się dzieciaki porodziły... No ale każdy chce być mądry i wtrącić nam swoje 3 grosze
Co do butelek to mam jedną Calmę. Miffy ja kupiłam ręczny laktator od nich (butelka jest do niego) w komplecie ze smoczkiem Calmą i wyniosło mnie to 150 zł. Myślę, że to całkiem spoko, bo widziałam ten laktatorek sam za tyle w kilku sklepach stacjonarnych i bez smoczka, a za tą Calmę rzeczywiście sobie liczą. Znalazłam to w ich oficjalnym sklepie na allegro, co prawda była przecena ze 170, ale ona chyba często się pojawia, bo widziałam już dawno temu za 150 i teraz też było jak kupowałam, także myślę, że luzik
Co do USG 3D to ja mam co 3 tyg. Z tymi wodami płodowymi pielęgniarka miała rację, dwie wizyty temu miałam maławo i nic przed buźką nie było i nie dało się nic zobaczyćmusi być trochę wód przed tym miejscem które chce się oglądać. No ale niech nie przesadza, nie jest powiedziane ile akurat będzie miało dziecko przed buźką
Pytacie czasem o grupy na facebooku. Ja byłam w jednej jakiś czas, ostatnio koleżanka ze studiów mnie pozapraszała do chyba dwóch (ogólnie nie wiem jak to działa, że jak mnie zaprosiła to ja już w tej grupie byłam, a nie że musiałam coś tam kliknąć) i powiem Wam, że chyba wyjdę z tego wszystkiego w piździec, nie ma to totalnie nic wspólnego z tym co dzieje się tu u nas i zaczynam być tym zmęczona..08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
zubii wrote:O wlasnie my tez testowalismy te z lidla i ja uczulaly. Dada do 3 byla fajna pozniej 4 porazka.
Sorry za obrzydliwy opis
-
My na początku tylko pampers bo mięciutkie ale potem "2" to dady najczęściej. "3" używaliśmy chwilkę bo wyrosła z pamperów, "4" nigdy więc nie wiem czy te dalsze numery są takie same jak te mniejsze.
Pewnie zależy też od budowy dziecka bo kuzynka urodziła córę z podobną wagą - ok. 2800g i były ok, na nas za szerokie i tylko body je przytrzymywało. Moja jest szczupła i drobna nawet teraz, kuzynki to pulchniaczek od małego mimo niskiej wagi. -
Lisa. Pisałaś o żelu Bliznasil. Poczytałam sobie i też zamówię. Masz jakieś doświadczenia z tym żelem? Myślisz, że na bliznę po CC starczy jedno opakowanie czy wziąć od razu dwa? Na stronie producenta pisze, żeby stosować przez dwa miesiące nawet jak wydaje się, że blizna już wyleczona.
Mam pytanie odnośnie mleka MM. Które wg Was jest najlepsze? Jest w ogóle jakaś różnica? Ja kompletnie na tym się nie znam. Coś słyszałam, że MM może zwierać te dobre bakterie, ale nie wiem czy wszystkie czy tylko niektóre. Na tym by mi zależało.
Zamierzam KP, ale będę miała CC, więc boję się, że chwilę może potrwać zanim laktacja się rozkręci a maluszek coś będzie musiał jeść. Zastanawiam się czy kupić od razu i wziąć do szpitala czy kupić dopiero jak okaże się, że nie mam pokarmu. Tylko wtedy musiałabym zdać się na mleko, które będzie miał szpital. Macie jakieś rady w tym temacie?
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Cześć dziewczyny.
Ja już po trzecim usg prenatalnym.
Mały ułożony narazie główką u góry, ale tym się nie przejmuje, zdąży sięjeszcze obrócić
Super mamy zdjęcia buzki 4d:)
Waży 1502 gCameline, Gosia1989, Annie1981, buka03, Bacardi90, zubii, Lisa85, perfectangel85, Ja86, Bąbelek1980, Zorganizowana:), Brave, aswalda lubią tę wiadomość
-
Kinga13 wrote:Mój Stasiek miał 1700g w podobnym czasie i USG przelicza to jako 2 tyg do przodu niż faktycznie jest, więc myślę, że Twoje 1200g jest całkowicie ok xD
Co do butelek to mam jedną Calmę. Miffy ja kupiłam ręczny laktator od nich (butelka jest do niego) w komplecie ze smoczkiem Calmą i wyniosło mnie to 150 zł. Myślę, że to całkiem spoko, bo widziałam ten laktatorek sam za tyle w kilku sklepach stacjonarnych i bez smoczka, a za tą Calmę rzeczywiście sobie liczą. Znalazłam to w ich oficjalnym sklepie na allegro, co prawda była przecena ze 170, ale ona chyba często się pojawia, bo widziałam już dawno temu za 150 i teraz też było jak kupowałam, także myślę, że luzik
Kinga, ten Twój synio to się szykuje na konkretnego chłopa
Ja się ciągle waham odnośnie laktatora - mam na oku właśnie Medelę, ale tą Mini Electric, albo Lansinoh pojedynczy elektryczny. Chwilowo skłaniam się ku temu drugiemu - i w sumie właśnie zauważyłam, że on też w zestawie ma jakąś butelkę i do niej smoczek "który pomaga w zachowaniu ustalonych wzorców karmienia piersią"...
Nigdy nie byłam najlepsza w podejmowaniu szybkich decyzji, ale ostatnio wyjątkowo mocno to odczuwam -
Miffy ja kupiłam ten laktator Lansinoh. Ale wiadomo, że jeszcze nie używałam więc nie wiem czy się sprawdzi
Do kupna przekonał mnie wpis na blogu Sroki, to że cicho pracuje i właśnie butelka z smoczkiem.
Z butelek mam jeszcze Calme i Aventak antykolkową. Kupiłam "aż" tyle bo mój M. bardzo chce karmić. Ja się mocno nastawiam na kp.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2017, 18:34
-
Miffy ja też mam problem z laktatorem (zresztą nie tylko z nim a z wszystkim
, w opiniach ta medela mini electric jest niby głośna, jedna z najgłośniejszych laktatorów podobno, może ktoś ma i powie czy to prawda?
Zastanawiam się nad elektrycznym z Lovi, opinie ma super i plus, że można przerobić na ręczny - gdyby w razie pobytu w szpitalu komuś przeszkadzał dźwięk elektrycznego.
A może na początek ręczny by wystarczył? Druga ciąża a ja zielonaW pierwszej nie miałam takiej wiedzy to i dylematów mniej, teraz wiem więcej i doświadczeń niemiłych na koncie to człowiek myśli bo chce lepiej
-
napiszcie mi dziewczyny. byłam się zorientować jeśli chodzi o cenękompletu pościeli.
Czyli kołdra i poduszka do tego poszewki na to i obicia na łóżeczko i taki komplet kosztuje 100zł.
Jedna znajoma stwierdziła że bardzo drogo, że naallegro są po 35 zł? a druga że to normalna cena
-
Karooolcia :) wrote:Dziewczyny a podpowiecie mi co kupujecie dla maluszka z kosmetyków? Wiem, że już mowa o tym była ale za cholerę nie mogę tego znaleźć. A co kupujecie dla siebie? Dopełniam listę na geminii i nie wiem czy mo coś brakuje czy jednak wszystko już mam...
sama używam kremów i balsamów nivea z serii baby wiec w razie czego nie bede musiala kupowac
Ja planuje kupic aby ze 2-3 butelki w razie czegoz synkiem mialam 4 i w zupelnosci mi wystarczylo, zreszą mam plan kp ale zobacze jak to pojdzie
I zamierzam kupic pojemniczek na mleko mm (taki podzielony na 4 że mozna juz odmierzone porcje mm zapakowac)
Torby macie juz zapakowane? Ja przez to wszystko to juz od kiedy do domu wrocilam to poprostu sie przepakowalam
Z pieluchami to mysle że na początek zamowie na allegro pampresy, jakis megapak, wychodzą o niebo taniej, tak samo chusteczki
Musze jeszcze ubranka dokupic, znajoma ma tez mi wyslac troche ubranek wiec zobacze co tam bedzie i dokupie aby co bede potrzebowalado prania i prasowania bede musiala zagonic mojego M bo ja niestety nic nie zrobie juz sama, a jeszcze wozek trzeba wyprac.
Plyn do plukania tez kupujecie dla dzidzi czy nie plukacie w plynie? Przyznam że nie pamiętam jak to z synkiem robilam...
Dzisiaj doszly poscielekupilam tez lale metoo koala bo nie moglam sie powstrzymac
-
Majju, dokładnie, mnie też blog sroki naprowadził na ten model
Cameline, mnie bardziej zniechęcają opinie, że silniczek tej Medeli często zalewa się mlekiem i przez to mechanizm pada, głośność bym przeżyła... No właśnie, zapomniałam, że u mnie też do konkursu staje też Lovi Prolactis, koleżanka mi go polecała, była z niego bardzo zadowolona.
Ja się nastawiam na elektryczny od razu, ręcznego nie biorę pod uwagę. Nawet jeśli okaże się niepotrzebny to myślę, że nie będzie problemu z odsprzedaniem, a wolę być gotowa na wszystko, tym bardziej, że chciałabym karmić piersią. -
natalka1988 wrote:napiszcie mi dziewczyny. byłam się zorientować jeśli chodzi o cenękompletu pościeli.
Czyli kołdra i poduszka do tego poszewki na to i obicia na łóżeczko i taki komplet kosztuje 100zł.
Jedna znajoma stwierdziła że bardzo drogo, że naallegro są po 35 zł? a druga że to normalna cena
Posciele teraz kupilam za 100 zl z przesyłką (ochraniacz i poszewka na podusie i kołderke), wydaje mi sie że udalo mi sie calkiem tanio kupic -
Miffy. Czytałam, że Medela Mini wolniej ściąga pokarm do Medeli Swing. Nie wiem jak w porównaniu z Lansinoh, ale może warto wybrać ten który jest szybszy.
Od pewnego czasu nie płuczę swojego prania w płynach i dla dziecka też nie zamierzam go kupować. Myślę, że im mniej chemii tym lepiej.
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Ja przy Was popadam w depresję, Wy już wszystko macie!
Ale patrzę na suwaczek... do niektórych mam 3-4 tygodnie i tym się pocieszam
Ja to w ciemni z wyprawką i im więcej czytam na dany temat czy produkt tym trudniej mi się zdecydować.
Ja nie płukałam prania, prałam tylko w Dzidziusiu i teraz też tak planuję.