X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe mamusie 2017
Odpowiedz

Wrześniowe mamusie 2017

Oceń ten wątek:
  • Emma 32 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miffy wrote:
    Masakra! :(
    Tego właśnie boję się najbardziej w temacie porodu - nie bólu i samego rodzenia, tylko właśnie tych komplikacji okołoporodowych. Np. że ktoś za długo będzie chciał czekać jeśli CC będzie konieczne, i wpływu tego na dziecko. Ech.

A jeśli chodzi o dolegliwości to mnie ostatnio bardzo dokuczają biodra w nocy. Muszę się przekręcać co chwilę z jednej strony na drugą bo biodra bolą, widocznie się stawy luzują i przy nacisku w leżeniu powoduje to ból. Ma któraś z Was coś takiego?

Ja mam b.podobnie jak dlugo leze na jednym boku.jak pochodze troche to przechodzi

010idqk3hkbcgs9f.png
  • Karolka12345 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    Ja właśnie wolałabym urodzić w 39tc więc pójdę do nich 31 sierpnia to będzie już skonczony 38tc

Tak mi chodziło o skończony 38tc :)

f2wlpiqv9u7j05yh.png

860ix1hpayv09dze.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Forumkowiczka wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Cos mi ostatnio nie po drodze z forum zeby sie odezwać. Niby jestem na zwolnieniu ale ciagle cos.
    Wczoraj mieliśmy wizytę u lekarza i wrocilam bardzo rozczarowana...
    Hania chyba pozostała Hania chociaż była odwrócona pośladkami do nas wiec cieżko było cokolwiek zobaczyć. W sumie to nic nie zobaczyłam. Zdjecia nie dostaliśmy. Niby taki fantastyczny sprzęt ma a filmu tez nam do tej pory nie nagrał żadnego. Wszystko muszę z niego wyciągać. Wagę rownież...1200 wazy w tej chwili. Myślicie ze prawidłowo?
    Wykonał pomiary i odkłada usg, wiec pytam go co bedzie to wtedy dopiero powiedział mi ze jest obrócona pleckami i cieżko cokolwiek dostrzec, stwierdził ze raczej dziewczynka, czyli znowu nic pewnego. Wiem ze nigdy nie ma pewności, ale wczoraj byłam naprawdę rozczarowana. Poza tym jest ułożona pośladkowy wiec do porodu złe. Oby sie jeszcze przekręciła.
    Szkoła rodzenia sie do mnie nie odzywa...dodzwonić sie tam nie ma szans. Chyba muszę pojechać. Czas leci i fajnie byłoby juz zaczac. Ńiby mówiła ze w lipcu sie zaczyna kurs dla osób mających termin na wrzesień, miała dzwonić ale póki co cisza...
    A mi jeszcze tyle rzeczy brakuje :( Wy macie juz wszystko?

Mój Stasiek miał 1700g w podobnym czasie i USG przelicza to jako 2 tyg do przodu niż faktycznie jest, więc myślę, że Twoje 1200g jest całkowicie ok xD

Któraś pisała, że jej koleżanka skomentowała, że dziecko małe jak na ten etap ciąży.. Wiecie bawią mnie takie komentarze, przecież choćby się urodziło i z piątkę dzieci to serio myślicie, że się potem pamięta w którym tygodniu ile dziecko powinno ważyć? Przecież nikt się nie uczy siatek centylowych na pamięć, nawet lekarze uczą się tylko orientacyjnych wag w kilku najważniejszych momentach ciąży, po to są wykresy i USG mają to wgrane, żeby nie zaprzątać sobie głowy takimi bzdurami. My teraz jesteśmy wszystkie na tym samym etapie i możemy się porównywać, za rok będziemy wiedziały już tylko z jaką wagą się dzieciaki porodziły... No ale każdy chce być mądry i wtrącić nam swoje 3 grosze :P

Co do butelek to mam jedną Calmę. Miffy ja kupiłam ręczny laktator od nich (butelka jest do niego) w komplecie ze smoczkiem Calmą i wyniosło mnie to 150 zł. Myślę, że to całkiem spoko, bo widziałam ten laktatorek sam za tyle w kilku sklepach stacjonarnych i bez smoczka, a za tą Calmę rzeczywiście sobie liczą. Znalazłam to w ich oficjalnym sklepie na allegro, co prawda była przecena ze 170, ale ona chyba często się pojawia, bo widziałam już dawno temu za 150 i teraz też było jak kupowałam, także myślę, że luzik :)

Co do USG 3D to ja mam co 3 tyg. Z tymi wodami płodowymi pielęgniarka miała rację, dwie wizyty temu miałam maławo i nic przed buźką nie było i nie dało się nic zobaczyć :( musi być trochę wód przed tym miejscem które chce się oglądać. No ale niech nie przesadza, nie jest powiedziane ile akurat będzie miało dziecko przed buźką :)

Pytacie czasem o grupy na facebooku. Ja byłam w jednej jakiś czas, ostatnio koleżanka ze studiów mnie pozapraszała do chyba dwóch (ogólnie nie wiem jak to działa, że jak mnie zaprosiła to ja już w tej grupie byłam, a nie że musiałam coś tam kliknąć) i powiem Wam, że chyba wyjdę z tego wszystkiego w piździec, nie ma to totalnie nic wspólnego z tym co dzieje się tu u nas i zaczynam być tym zmęczona..

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • justa. Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miffy, mnie też bolą biodra. W poprzedniej ciąży było tak samo. Jedyne co trochę pomaga to gruba poduszka między nogami.

Co do pieluch to moim zdaniem zielone pampersy są ok. Dodatkowo w rozmiarze 1 mają specjalne wycięcie na kikut pępowinowy.

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • perfectangel85 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego synka nic na szczęście nie uczulało i uzywaliśmy lidlowskich, na zmianę z Dada i zielonymi Pampersami i Babydream (zależy gdzie zakupy robiłam ;) ) i wszytskie były ok
    ogólnie najbardziej lubię lidlowskie i zielone pampersy :)

ex2bi09k5z8riyq7.png
  • Justaw Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zubii wrote:
    O wlasnie my tez testowalismy te z lidla i ja uczulaly. Dada do 3 byla fajna pozniej 4 porazka.
    U nas żadne nie uczulały, ale w porówaniu z pampersami pc inne wydawały sie takie hmm sztywne i papierowe, no i dużo mniej chlonne. W siateczkę z pampersów nawet kupa trochę wsiąka, a przy lidlowych po kupie często córka lądowała pod kranem, bo kupa byla rozmazana po całej pupie ;) Sorry za obrzydliwy opis :D

atdcuay3ldmph2xy.png
    l22n6iyevmb0dg7d.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na początku tylko pampers bo mięciutkie ale potem "2" to dady najczęściej. "3" używaliśmy chwilkę bo wyrosła z pamperów, "4" nigdy więc nie wiem czy te dalsze numery są takie same jak te mniejsze.
    Pewnie zależy też od budowy dziecka bo kuzynka urodziła córę z podobną wagą - ok. 2800g i były ok, na nas za szerokie i tylko body je przytrzymywało. Moja jest szczupła i drobna nawet teraz, kuzynki to pulchniaczek od małego mimo niskiej wagi.

ckaidqk39a8l7x61.png
  • AllishiiA Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! ;)
    Z pampersow najbardziej lubie dade, bo moim zdaniem sa nawet lepsze niz pampers i cena przyzwoita ;)

5b09j44jyxysjiql.png
    zrz6sg180mhigqmf.png
    bfarxzdvnmgxujgk.png
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa. Pisałaś o żelu Bliznasil. Poczytałam sobie i też zamówię. Masz jakieś doświadczenia z tym żelem? Myślisz, że na bliznę po CC starczy jedno opakowanie czy wziąć od razu dwa? Na stronie producenta pisze, żeby stosować przez dwa miesiące nawet jak wydaje się, że blizna już wyleczona.

Mam pytanie odnośnie mleka MM. Które wg Was jest najlepsze? Jest w ogóle jakaś różnica? Ja kompletnie na tym się nie znam. Coś słyszałam, że MM może zwierać te dobre bakterie, ale nie wiem czy wszystkie czy tylko niektóre. Na tym by mi zależało.
    Zamierzam KP, ale będę miała CC, więc boję się, że chwilę może potrwać zanim laktacja się rozkręci a maluszek coś będzie musiał jeść. Zastanawiam się czy kupić od razu i wziąć do szpitala czy kupić dopiero jak okaże się, że nie mam pokarmu. Tylko wtedy musiałabym zdać się na mleko, które będzie miał szpital. Macie jakieś rady w tym temacie?

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.

Ja już po trzecim usg prenatalnym.
    Mały ułożony narazie główką u góry, ale tym się nie przejmuje, zdąży sięjeszcze obrócić:)

Super mamy zdjęcia buzki 4d:)

Waży 1502 g

Cameline, Gosia1989, Annie1981, buka03, Bacardi90, zubii, Lisa85, perfectangel85, Ja86, Bąbelek1980, Zorganizowana:), Brave, aswalda lubią tę wiadomość

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    Mój Stasiek miał 1700g w podobnym czasie i USG przelicza to jako 2 tyg do przodu niż faktycznie jest, więc myślę, że Twoje 1200g jest całkowicie ok xD

Co do butelek to mam jedną Calmę. Miffy ja kupiłam ręczny laktator od nich (butelka jest do niego) w komplecie ze smoczkiem Calmą i wyniosło mnie to 150 zł. Myślę, że to całkiem spoko, bo widziałam ten laktatorek sam za tyle w kilku sklepach stacjonarnych i bez smoczka, a za tą Calmę rzeczywiście sobie liczą. Znalazłam to w ich oficjalnym sklepie na allegro, co prawda była przecena ze 170, ale ona chyba często się pojawia, bo widziałam już dawno temu za 150 i teraz też było jak kupowałam, także myślę, że luzik :)

Kinga, ten Twój synio to się szykuje na konkretnego chłopa :D

Ja się ciągle waham odnośnie laktatora - mam na oku właśnie Medelę, ale tą Mini Electric, albo Lansinoh pojedynczy elektryczny. Chwilowo skłaniam się ku temu drugiemu - i w sumie właśnie zauważyłam, że on też w zestawie ma jakąś butelkę i do niej smoczek "który pomaga w zachowaniu ustalonych wzorców karmienia piersią"...
    Nigdy nie byłam najlepsza w podejmowaniu szybkich decyzji, ale ostatnio wyjątkowo mocno to odczuwam :D

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • majju Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miffy ja kupiłam ten laktator Lansinoh. Ale wiadomo, że jeszcze nie używałam więc nie wiem czy się sprawdzi :) Do kupna przekonał mnie wpis na blogu Sroki, to że cicho pracuje i właśnie butelka z smoczkiem.
    Z butelek mam jeszcze Calme i Aventak antykolkową. Kupiłam "aż" tyle bo mój M. bardzo chce karmić. Ja się mocno nastawiam na kp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2017, 18:34

qdkkqps67blqh0e0.png
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miffy ja też mam problem z laktatorem (zresztą nie tylko z nim a z wszystkim :) , w opiniach ta medela mini electric jest niby głośna, jedna z najgłośniejszych laktatorów podobno, może ktoś ma i powie czy to prawda?
    Zastanawiam się nad elektrycznym z Lovi, opinie ma super i plus, że można przerobić na ręczny - gdyby w razie pobytu w szpitalu komuś przeszkadzał dźwięk elektrycznego.
    A może na początek ręczny by wystarczył? Druga ciąża a ja zielona :( W pierwszej nie miałam takiej wiedzy to i dylematów mniej, teraz wiem więcej i doświadczeń niemiłych na koncie to człowiek myśli bo chce lepiej

ckaidqk39a8l7x61.png
  • natalka1988 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    napiszcie mi dziewczyny. byłam się zorientować jeśli chodzi o cenękompletu pościeli.
    Czyli kołdra i poduszka do tego poszewki na to i obicia na łóżeczko i taki komplet kosztuje 100zł.
    Jedna znajoma stwierdziła że bardzo drogo, że naallegro są po 35 zł? a druga że to normalna cena

c55f9n73kpn1w4lp.png
    iv09gu1r1ihk0beb.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooolcia :) wrote:
    Dziewczyny a podpowiecie mi co kupujecie dla maluszka z kosmetyków? Wiem, że już mowa o tym była ale za cholerę nie mogę tego znaleźć. A co kupujecie dla siebie? Dopełniam listę na geminii i nie wiem czy mo coś brakuje czy jednak wszystko już mam...
    Ja planuje kupic aby krem do pupy na odparzenia i emolium do kąpieli :-) sama używam kremów i balsamów nivea z serii baby wiec w razie czego nie bede musiala kupowac ;-)
    Ja planuje kupic aby ze 2-3 butelki w razie czego ;-) z synkiem mialam 4 i w zupelnosci mi wystarczylo, zreszą mam plan kp ale zobacze jak to pojdzie
    I zamierzam kupic pojemniczek na mleko mm (taki podzielony na 4 że mozna juz odmierzone porcje mm zapakowac)
    Torby macie juz zapakowane? Ja przez to wszystko to juz od kiedy do domu wrocilam to poprostu sie przepakowalam ;-)
    Z pieluchami to mysle że na początek zamowie na allegro pampresy, jakis megapak, wychodzą o niebo taniej, tak samo chusteczki
    Musze jeszcze ubranka dokupic, znajoma ma tez mi wyslac troche ubranek wiec zobacze co tam bedzie i dokupie aby co bede potrzebowala :-) do prania i prasowania bede musiala zagonic mojego M bo ja niestety nic nie zrobie juz sama, a jeszcze wozek trzeba wyprac.
    Plyn do plukania tez kupujecie dla dzidzi czy nie plukacie w plynie? Przyznam że nie pamiętam jak to z synkiem robilam...
    Dzisiaj doszly posciele :-) kupilam tez lale metoo koala bo nie moglam sie powstrzymac ;-)

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • miffy Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majju, dokładnie, mnie też blog sroki naprowadził na ten model :)

Cameline, mnie bardziej zniechęcają opinie, że silniczek tej Medeli często zalewa się mlekiem i przez to mechanizm pada, głośność bym przeżyła... No właśnie, zapomniałam, że u mnie też do konkursu staje też Lovi Prolactis, koleżanka mi go polecała, była z niego bardzo zadowolona.
    Ja się nastawiam na elektryczny od razu, ręcznego nie biorę pod uwagę. Nawet jeśli okaże się niepotrzebny to myślę, że nie będzie problemu z odsprzedaniem, a wolę być gotowa na wszystko, tym bardziej, że chciałabym karmić piersią.

ckaiugpjr3v6dbif.png
  • buka03 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka1988 wrote:
    napiszcie mi dziewczyny. byłam się zorientować jeśli chodzi o cenękompletu pościeli.
    Czyli kołdra i poduszka do tego poszewki na to i obicia na łóżeczko i taki komplet kosztuje 100zł.
    Jedna znajoma stwierdziła że bardzo drogo, że naallegro są po 35 zł? a druga że to normalna cena
    Ja placilam za kołderke+poduszke 70 zl
    Posciele teraz kupilam za 100 zl z przesyłką (ochraniacz i poszewka na podusie i kołderke), wydaje mi sie że udalo mi sie calkiem tanio kupic :-)

w5wq9vvjr1d812zs.png
  • Karooolcia :) Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam krem do twarzy nivea baby dla maluszka :) ogólnie to mam nadzieje, ze jako tako jestem przygotowana...

p19u9jcg3tfx7olo.png

Ignaś ❤ 11.09.2017

👼 ❤ Poronienie zatrzymane 11tc
  • Annie1981 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miffy. Czytałam, że Medela Mini wolniej ściąga pokarm do Medeli Swing. Nie wiem jak w porównaniu z Lansinoh, ale może warto wybrać ten który jest szybszy.

Od pewnego czasu nie płuczę swojego prania w płynach i dla dziecka też nie zamierzam go kupować. Myślę, że im mniej chemii tym lepiej.

mnNAp0.png
    80wKp0.png

💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔
  • Cameline Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy Was popadam w depresję, Wy już wszystko macie! :)
    Ale patrzę na suwaczek... do niektórych mam 3-4 tygodnie i tym się pocieszam :)
    Ja to w ciemni z wyprawką i im więcej czytam na dany temat czy produkt tym trudniej mi się zdecydować.

Ja nie płukałam prania, prałam tylko w Dzidziusiu i teraz też tak planuję.

ckaidqk39a8l7x61.png
‹‹ 894 895 896 897 898 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ