🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
MariMari wrote:Bejbe jak jazda rowerem:)
U mnie 16lat, ale czuje, że dam radę👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Ja to się samego malucha nie boję ale bardziej trudno mi sobie wyobrazić jak ja to wszystko logistycznie ogarnę. Tu maluch przy cycu (jeśli dobrze pójdzie) a tu drugie do zawożenia do szkoły i na treningi😱
Dziewczyny z dwójką dzieciaków na pokładzie, powiedzcie że da się to jakoś zrobić 😝 -
nick nieaktualnyWera Anna ja przez małą różnice wieku właśnie nie karmilam piersią, bo nie lubię karmić w miejscach publicznych, ani ogólnie przy kimkolwiek, syn zaczął przedszkole jak urodziłam córkę, o ile karmienie butlą mozna jakoś zaplanować to karmienie piersią na zawołanie już nie... Wiec ja po 3 tygodniach kp zrezygnowałam, córka ciągle przy piersi, mąż za granicą i szkoda mi było syna, więc przeszłam na butle, odzylismy wtedy wszyscy...
Teraz nie wiem jak będzie ale butle kupię 😅 u mnie syn 11 lat i córka 8... Wogole nie pamiętam pierwszego kąpania dzieci bo robił to mąż, ja byłam po cc więc zrobiłam tacie tę przyjemność. Dla mnie na początek tylko kopertowe body bo przez główkę nie lubię zakładać i jakoś mi łatwiej rozłożyć body, położyć na nich dziecko i zakładać najpierw rączki, później przód zapiąć 😉, dopiero jak dziecko ma co najmniej 3 miesiace to wtedy już przez głowę. -
U mnie też właśnie zawożenie i przywożenie ze szkoły
Jak się mieszka w mieście to starszak sam to ogarnia i nie ma problemu przecież.
My niestety mieszkamy na wsi, autobusy nawet nie jeżdżą taki koniec świata, więc do szkoły, ze szkoły a to angielski a to basen. Trzeba będzie sobie radzić.
Jak nie ja to mąż. Nie my pierwsi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2024, 16:38
1;20716;93 -
Bialeekk wrote:Wybaczcie, że się wcinam!
Hej Akczi! No tyle czasu cię szukałam i zastanawiałam się co tam u ciebie🥹❤️ Gratulacje kochana!!! Rodzimy w 2024🍀🤰🏽🧸🍼Oela91 lubi tę wiadomość
-
MariMari wrote:Tu zwykle jest love or hate.
Dla pierwszych mam polecam pół na pół, aby wyrobić opinie. Nie wiadomo niestety z czym pójdzie Ci łatwiej przy ubieraniu i jakie będzie dziecko.
Ja tylko przez głowę. Zero kopertowych. Było to dla mnie najszybsze i najwygodniejsze i teraz tylko takie. No chyba, że w jakimś wzorze kopertowym się zakocham, to wtedy przemęczę się z zapinaniem;)
Ja też wolałam te przez głowę. Zdecydowanie wygodniejsze dla mnie były i chyba szybciej się zakładało. Pajace też te rozpinane na 2 nóżkach. Polspiochy bardzo lubiłam. I dla mnie najwygodniej było założyć body i polspiochy. A jak chłodniej to body i pajac. -
WeraAnna wrote:Ja to się samego malucha nie boję ale bardziej trudno mi sobie wyobrazić jak ja to wszystko logistycznie ogarnę. Tu maluch przy cycu (jeśli dobrze pójdzie) a tu drugie do zawożenia do szkoły i na treningi😱
Dziewczyny z dwójką dzieciaków na pokładzie, powiedzcie że da się to jakoś zrobić 😝
Też mam takie dylematy. Zwłaszcza że mamy ogromną nadzieję, że uda się przed porodem przeprowadzić. I zastanawiamy się czy zmieniać córce szkole. Z jednej strony chciałabym żeby została tu gdzie jest. Ale wtedy muszę ją wozić 10km. No i może być problem podczas choroby młodszego, czy chociażby po zarwanej nocce, gdzie dziecko zaśnie np o 6.30 a chwilę po 7 trzeba starsza wieść. Zajęcia dodatkowe też mnie zastanawiają. Na męża liczyć zbytnio nie mogę. Dużo pracuje, wychodzi chwilę po 6, wraca różnie, czasem 17 czasem i 22 -
WeraAnna wrote:Ja to się samego malucha nie boję ale bardziej trudno mi sobie wyobrazić jak ja to wszystko logistycznie ogarnę. Tu maluch przy cycu (jeśli dobrze pójdzie) a tu drugie do zawożenia do szkoły i na treningi😱
Dziewczyny z dwójką dzieciaków na pokładzie, powiedzcie że da się to jakoś zrobić 😝
Córka chodzi 2x w tygodniu na zajęcia gimnastyczne, młody na piłkę i angielski. Codziennie gdzieś ich wozimy. Młoda ma mnóstwo zajęć dodatkowych jeszcze, bo ma opinię z poradni i często kończy znacznie później niż syn.
Jakoś to będzie 🤷 liczę że "forma" się szybko zrobi przy takim trybie życia 😂 Może uda się jeszcze karmić cycem to już w ogóle... Tłuszcz wyparuje 🤭 Oczywiście wszystko z przymrużeniem oka. 😉 -
Jeśli chodzi o wagę to temat mam rozeznany
Oznajmiam, że Te z Was nietyjące nie mają się o co martwić
mnie cały czas diabetolożka strofuje, że tycie tak naprawdę zaczyna się w połowie II trymestru i wtedy mam się pilnować
U mnie aktualnie 2 kg na plusie, ale to kosztem wyrzeczeń, bo apetyt mam niesamowity, a muszę się pilnowaći tak nie powinnam mieć aktualnie wzrostu wagi, ale się nie udało
Na tym etapie "cała ciąża"(czyli dziecko, płyn owodniowy, macica, dodatkowa krew) ważą pewnie około kilograma. Zakładając problemy z apetytem w pierwszym trymestrze, brak przyrostu wagi jest jeszcze ok, nawet przy wadze w normie, czy lekkiej niedowadze
Dziewczyny korzystające z sh, uspokójcie moją paranojęosobiście sama uwielbiam sh, ale z ciuszkami dla dziecka mam higieniczne opory. Głównie chodzi środki, którymi nasączane są ubrania. Sama dla siebie piorę ubrania po kilka razy. Chętnie przekonałabym się do łowienia ciuszków. Co kupujecie, jak to potem pierzecie (ile razy
)?
Layla205, mm02, marti, Nowanna lubią tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66/09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
Przy różnicy wieku bliżej 10lat to nie ma się co martwic, to starsze jeż mega samodzielne, mój 9,5 teraz sam obiad sobie odgrzeje, zrobi tosta, zapewni sobie rozrywkę, wyjdzie do kolegów nie trzeba go ciągnąc do sklepu itp
Między 1 a 2 mam 5lat tu już było gorzej bo nie zostawisz niemowlaka z 5 latkiem, a 10latka na chwile już tak. -
mimi_m wrote:Przy różnicy wieku bliżej 10lat to nie ma się co martwic, to starsze jeż mega samodzielne, mój 9,5 teraz sam obiad sobie odgrzeje, zrobi tosta, zapewni sobie rozrywkę, wyjdzie do kolegów nie trzeba go ciągnąc do sklepu itp
Między 1 a 2 mam 5lat tu już było gorzej bo nie zostawisz niemowlaka z 5 latkiem, a 10latka na chwile już tak.
Tu chodzi o to, że musisz wszędzie niemowlaka brać gdy jedziesz gdzieś ze starszym a nie na odwrót 😁1;20716;93 -
nick nieaktualnyU mnie waga na początku była minus 7 kg ale to przy odwodnieniu i tych wymiotach, teraz wróciło mi 5 kg ale ja startowałam z nadwagą, więc raczej muszę się martwić, żeby za dużo nie przytyć. Teraz apetyt dopisuje ale po każdym posiłku typu talerz zupy jestem pełna a za godzinę głodna 😅
Ciuszkami z SH nie przejmuje się za bardzo, piorę w 60° najpierw w zwykłym proszku a później w proszku dla niemowląt, później prasuję więc wszystko myślę, że dobrze oczyszczone jest 👌lady_in_black, Królowa_Śniegu, marti lubią tę wiadomość
-
mimi_m wrote:Przy różnicy wieku bliżej 10lat to nie ma się co martwic, to starsze jeż mega samodzielne, mój 9,5 teraz sam obiad sobie odgrzeje, zrobi tosta, zapewni sobie rozrywkę, wyjdzie do kolegów nie trzeba go ciągnąc do sklepu itp
Między 1 a 2 mam 5lat tu już było gorzej bo nie zostawisz niemowlaka z 5 latkiem, a 10latka na chwile już tak.
Owszem są samodzielne. Ale np u nas nie ma za bardzo jak się do miasta dostać. A i żeby dostać się na przystanek trzeba przejść że 300m mega ruchliwa droga. Niemowlaka samego się w domu przecież nie zostawi. Wszędzie go trzeba ze sobą zabierac. W druga stronę spoko. Moja córka od 9rż jak miałam na ranna zmianę to sama z budzikiem wstawała, zbierała się do szkoły. Umie zrobić kanapki, jajecznicę, budyń, ugotowac makaron, jakieś placki itp. ale 10km do miasta sama bym się bała pościć, zwłaszcza, że ta drogą na przystanek jest bardzo niebezpieczna. Po mieście nie ma problemu. Śmiga sama gdzie trzeba. -
Bardzo proszę o dopiske na pierwszej stronie 🩵🩵
Naprawdę jest teraz jakiś wysyp tych chłopów 🤣🤣🤣
Aaga, nutella_, Layla205, domi88, blador2, karola_b, Klarara, bonassola, Akczi, lady_in_black, Kapa, kleopatr4, Królowa_Śniegu, Kira, Marta36, Anuszka28, marti lubią tę wiadomość
-
Fomyart wrote:Bardzo proszę o dopiske na pierwszej stronie 🩵🩵
Naprawdę jest teraz jakiś wysyp tych chłopów 🤣🤣🤣Fomyart, Aaga, domi88, blador2, Anuszka28, marti lubią tę wiadomość
ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
05.01.24- ⏸️cień cienia
07.01.24 beta 66/09.01.24 beta 161
24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
14.04.24 250 g
25.04.24 300 g: )
15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g
05.06.24 830 g
5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️ -
lady_in_black wrote:Dziewczyny korzystające z sh, uspokójcie moją paranoję
osobiście sama uwielbiam sh, ale z ciuszkami dla dziecka mam higieniczne opory. Głównie chodzi środki, którymi nasączane są ubrania. Sama dla siebie piorę ubrania po kilka razy. Chętnie przekonałabym się do łowienia ciuszków. Co kupujecie, jak to potem pierzecie (ile razy
)?
Ja to wypiorę na programie ubranka dziecięce w hipoalergicznym płynie do prania. Ubrania dla mnie piorę zawsze normalnie raz, w 30-40 stopniach i zapach szmateksu zawsze schodzi bez problemu i nigdy nie miałam jakiegoś uczulenia
Dobra dziewczyny, a jakie sklepy polecacie do kupna np. smoczków, kocyków, pieluch, koszuli porodowej i różnych innych akcesoriów? Najlepiej żeby oprócz super jakości były to też rzeczy cieszące okoWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2024, 21:49
-
Ojejku wrote:Ja to wypiorę na programie ubranka dziecięce w hipoalergicznym płynie do prania. Ubrania dla mnie piorę zawsze normalnie raz, w 30-40 stopniach i zapach szmateksu zawsze schodzi bez problemu i nigdy nie miałam jakiegoś uczulenia
Dobra dziewczyny, a jakie sklepy polecacie do kupna np. smoczków, kocyków, pieluch, koszuli porodowej i różnych innych akcesoriów? Najlepiej żeby oprócz super jakości były to też rzeczy cieszące oko
Akcesoria dla mnie i dla dziecka typu smoczki, nakładki na sutki, butelki, kosmetyki, podkłady, majtki poporodowe, aspirator do nosa, sól fizjologiczna, wit D, kremy do pupy itp itd kupuję internetowo w Gemini. Jak najwięcej pierdół w jednym miejscu. Mają też pieluchy i ręczniki kąpielowe z kapturkiem. Poświęcę trochę czasu i połowę wyprawki tam ogarnę.Ojejku, Aaga, Oela91 lubią tę wiadomość
1;20716;93