🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
mimi_m wrote:Ruda Maruda - tez jestem na B2B, dzień porodu to Twój 1 dzień macierzyńskiego wtedy wywalasz społecznie i zostawiasz same zdrowotne i normalnienie możesz pracować, wystawiać FV a płacisz sama zdrowotna czyli te 699zł.
Czyli masz macierzyński z ZUS plus co tam wystawisz na FV - zdrowotna - podatek - jesteś do przodu o 1600zł bo przez rok społecznych nie płacisz
Społeczne zwiększyłam trochę I, II i chyba III też ale nie jakoś spektakularnie.
Ubranka - a ja mam wszystko w d... nosie i kupuję co mi się podoba, ile mi się podoba 😂 Najwyżej później odsprzedam, to obecnie nie problem. I tak mam mało, bo kupuję po około 3 sztuki z rozmiarów 50 (na wszelki wypadek, ale mam z Vinted), 56 i 62. Nie wiem kiedy będę miała okazję znów kompletować wyprawkę dla dziecka - a dla pierwszego to w ogóle jedna jedyna okazja - więc chcę mieć rzeczy dobrej jakości, które cieszą i skórę malucha i moje oko. W żadnym wypadku nie neguję innego podejścia, jak np. kupowania masy ubranek czy zbierania wyprawki po Vinted lub znajomych - u każdego sprawdzi się coś innego, każdy ma też inny budżet. Grunt, żeby robić wszystko w zgodzie ze sobą, według własnych upodobań i preferencji i tak, żeby później nie żałować i nie mówić sobie "mogłam nie słuchać kogośtam"...
Kombinezoniki, sweterki, kocyki, będę miała zrobione przeze mnie i mamę, bo obie szydełkujemy i robimy na drutach, więc jakość będzie super, kupiłam już włóczkę na kombinezonik na chłodniejsze miesiące i powoli zaczynam dziergać.Mama robi w tym czasie kocyk merino i bambusowy.
A waga +6kg i wciąż jest jak najbardziej w porządku. Brzuch wystaje dosyć, ciężko ukryć, gorzej że mi biust urósł jak szalony i już moje 75F za małe 😅 Za chwilę będę nosić Jakieś worki po ziemniakachWiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2024, 11:24
kleopatr4, marti lubią tę wiadomość
🫧 PCO (bez PCOS)
💉 clostillbegyt + ovitrelle włączone po 5 miesiącach starań
🍼 - w drugim cyklu stymulowanym 💕 -
Jeśli chodzi o jesienne, wrześniowe ubieranie to miałam tak z córką. Jest z października. Była piękna, słoneczna pogoda.
Jak było ciepło to jakiś dresik, jak było chłodniej to na to lekki kombinezon misiowy i tyle. Zawsze można okryć kocykiem i dopasować się do temperatury
Kombinezon celuje 62Ruda Maruda lubi tę wiadomość
1;20716;93 -
Ruda Maruda - za L4 masz 100% ze srebrniej z 12m (minus ok 14% minus podatek)
składki społeczne możesz obniżyć proporcjonalnie za dni na L4, a tego pełna zdrowotna 699zł.
Jeśli musisz iść na L4 na kilka dni to potem średnia do kolejnego L4/macierzyńskiego przelicza od nowa jeśli jest pełny przepracowany miesiąc kalendarzowy
Np. 10-15 kwietnia L4, to średnia z deklaracji kwiecenie 2023 - marzec 2024
potem żeby od nowa liczyła się średnia to cały maj musi być bez L4Ruda Maruda lubi tę wiadomość
-
Powiem Wam, że jeszcze nie kupuję ubranek dla dziecka ale byłam dzisiaj w lumpie i tak przeglądałam. Szok ile jest tych spodenek, bodziaków w rozmiarach 50-68 właśnie z newbie, KappAhl i jeszcze taka firma ica i love eco miałam w rękach. Świetne.
Tylko wyprać i jak nowe. Na pewno większość takich "domowych" ubranek tam upoluje za śmieszne pieniądze. Kilogram 45zł 😁Ruda Maruda, blador2, Aaga lubią tę wiadomość
1;20716;93 -
Aaga wrote:Tak to prawda ceny nowych rzeczy zwalają z nóg i tysiak teraz to drobne... ja z tych najdroższych rzeczy typu śpiwory zimowe do wózka, jesienne grubsze pajace czy rożki mam po córce i to unisex więc głównie skupie się na codziennych ciuszkach.
Już nie pamiętam jakie ubranka były najwygodniejsze🤦♀️
U mnie waga 1kg w górę, ale w pierwszej ciąży długo waga stała. Łącznie przytyłam wtedy 12kg. Mam nadzieję, że teraz będzie podobnie.
Dla mnie najwygodniejsze były body+spodenki ☺️ zestaw idealnyRuda Maruda lubi tę wiadomość
1;20716;93 -
Klarara wrote:Dla mnie najwygodniejsze były body+spodenki ☺️ zestaw idealny
Mimi, dziękuję za wyjaśnienie 🌸🫧 PCO (bez PCOS)
💉 clostillbegyt + ovitrelle włączone po 5 miesiącach starań
🍼 - w drugim cyklu stymulowanym 💕 -
Ruda Maruda wrote:A spodenki + skarpetki czy półśpiochy, te takie ze stópkami? Jak to jest z tymi skarpeciami, zrzucają czy nie?
Mimi, dziękuję za wyjaśnienie 🌸
Spodenki + skarpetki, jakieś tam śpiochy czy pajace to ja tylko do spania a w dzień "normalnie" bo nie lubię śpiochów.
Skarpetki się trzymają, to chyba my naszym mamom je zrzucałyśmy bo kiedyś były takie grube skarpy 😁
Teraz te skarpecie są super. 🤌☺️Ruda Maruda lubi tę wiadomość
1;20716;93 -
nick nieaktualnyPółśpiochy mnie zawsze denerwowały i bardzo szybko robiły się małe, spodnie/ leginsy najlepsze plus cienkie skarpetki. Ja też mam dylematy jak będę ubierać dziecko w jesieni, nawet na samo wyjście ze szpitala nie wiadomo jak się przygotować ale w sumie zawsze można dziecko przykryć kocykiem. Jutro chyba wybiorę się przy okazji badań do SH, może znajdę coś neutralnego 😅
Ja uwielbiam oglądać i porównywać wózki, najchętniej już kupiłabym ale to bez sensu tak wcześnie 🤦domi88, marti lubią tę wiadomość
-
Dużo osób poleca półśpiochy ale też mnie nie przekonują... mam wrażenie, że to jest niewygodne 😆 i że zaraz będzie małe... spodenki to nawet jak zbyt krótkie to dadzą radę i tez bardziej w takie rozwiązanie celuję
Puszek♡ lubi tę wiadomość
-
Z bodziakami pamiętam, że te bez guziczków czasami ciężko przechodziły przez główke mimo, że córka była maleńka.
My wychodziłyśmy we wrześniu ze szpitala i polarowy kombinezon był idealny, a potem było jeszcze dużo ciepłych dni. Jako, że nie byłam przygotowana to mąż w Smyku z włączoną kamerką kupował rzeczy 😅marti lubi tę wiadomość
-
Ojejku wrote:A jak się zapatrujecie na body kopertowe? Też słyszałam różne opinie
zwolennicy mówią, że super sprawa, nie trzeba "przeciskać" dziecka żeby je ubrać, przeciwnicy że każdorazowe zapinanie i odpinanie takich bodziaków jest tylko uciążliwe
Tu zwykle jest love or hate.
Dla pierwszych mam polecam pół na pół, aby wyrobić opinie. Nie wiadomo niestety z czym pójdzie Ci łatwiej przy ubieraniu i jakie będzie dziecko.
Ja tylko przez głowę. Zero kopertowych. Było to dla mnie najszybsze i najwygodniejsze i teraz tylko takie. No chyba, że w jakimś wzorze kopertowym się zakocham, to wtedy przemęczę się z zapinaniem;)Ona 37 -On 43
2008- naturals 👶 syn 15l
2011- 12tc 👼
Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
9.01.2024- naturalny cud🤰
|| kreski i beta 1751, po 48h 3266
19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
2.07- usg 3trym, 1600g🩵
-
blador2 wrote:Kurde ja po prawie 10 latach przerwy to boję się obsługi takiego noworodzia😱🥹
blador2 lubi tę wiadomość
-
blador2 wrote:Kurde ja po prawie 10 latach przerwy to boję się obsługi takiego noworodzia😱🥹
Bejbe jak jazda rowerem:)
U mnie 16lat, ale czuje, że dam radęblador2 lubi tę wiadomość
Ona 37 -On 43
2008- naturals 👶 syn 15l
2011- 12tc 👼
Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
9.01.2024- naturalny cud🤰
|| kreski i beta 1751, po 48h 3266
19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
2.07- usg 3trym, 1600g🩵
-
Ja to nawet nigdy dziecka nie przebierałam😅
Ojejku, nutella_, Aaga lubią tę wiadomość
-
Akczi wrote:Ja to nawet nigdy dziecka nie przebierałam😅
Wybaczcie, że się wcinam!
Hej Akczi! No tyle czasu cię szukałam i zastanawiałam się co tam u ciebie🥹❤️ Gratulacje kochana!!! Rodzimy w 2024🍀🤰🏽🧸🍼Akczi lubi tę wiadomość
👩🏽 +👱🏽♂️+🐈=❤️
19 cykl siania 🍍
🍼 27.03- MAMY TO!⏸️🍍
🍼 02.04- 843 🥹 prog: 12.1❗️
🍼 04.04- 2611☀️prog: 9.8❗️
🍼 05.04- pęcherzyk ciążowy🍍
🍼 12.04- piękniusi zarodek 🪺
🍼 03.05- 2cm smerfa👶🏼❤️
🍼 21.05- mały wielki człowiek🤰🏽
NIFTY: Zdrowy Chłopczyk🩵💙
🍼 28.06- obrażony Niko😂
🍼24.07-431g szczęścia🐻 📍🇵🇱