X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🍀Wrześniowe mamy 2024🍀
Odpowiedz

🍀Wrześniowe mamy 2024🍀

Oceń ten wątek:
  • Nowanna Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2024, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimi_m wrote:
    Nowanna - bardzo marna ferrytyna, przy 5 była u mnie opcja podawania żelaza dożylnie. Zażywaj na czczo popijaj czymś kwaśnymi i B12 dołóż - albo zbadaj poziom, Hemoglobina jeszcze się trzyma ale zapasy masz już żadne a tak naprawdę dopiero teraz mocno rośnie zapotrzebowanie na żelazo .
    Objawy niskiej ferrytyny, to zadyszka, zmęczenie, wypadnie włosów i ogólna nie moc.
    W ciąży takie minimum to 20 a normalnie to 40. Po ciąży badaj i suplementuj żelazo aż dobije do 40 - dietą tego nie nadrobisz

Dziękuję ☺️. Mój ginekolog powiedział, że i tak będzie spadać ta hemoglobina i że to normalne… trochę się zawiodłam. Najpierw mówił żeby dieta spróbować, jeść buraki itd, a później sam stwierdził że to żelazo wypisze. Pytam się jak je brać czy na czczo czy do posiłku, bo kazał 2 razy dziennie to mówi „obojętnie”. Stwierdziłam że przeczytam na ulotce.
    Zadyszkę mam ciągle, zmęczona jestem i taka że nic mi się nie chce ogólnie 😢.

Lady, a powiedz proszę czy np kolacja hummus + pomidorki koktajlowe + ogórek + marchewka jest ok, czy coś w tym jest nieodpowiedniego 🙈?

preg.png
  • mm02 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2024, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie Lady, kazda z Twoich propozycji ma pieczywo lub płatki owsiane. A ona mi zaproponowała salatke grecką. Myślalam, ze diabetolog mnie konkretnie naprowadzi no ale nie. Za to nie omieszkała rzucić, ze to przeciez w ogóle moze byc cukrzyca typu 1. Siedziałam tam i nie wiedzialam czy ryczeć od razu czy dopiero w samochodzie. Nie wrócę juz do niej ;-)

• Mami36 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2024, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mimi_m wrote:
    Nowanna - bardzo marna ferrytyna, przy 5 była u mnie opcja podawania żelaza dożylnie. Zażywaj na czczo popijaj czymś kwaśnymi i B12 dołóż - albo zbadaj poziom, Hemoglobina jeszcze się trzyma ale zapasy masz już żadne a tak naprawdę dopiero teraz mocno rośnie zapotrzebowanie na żelazo .
    Objawy niskiej ferrytyny, to zadyszka, zmęczenie, wypadnie włosów i ogólna nie moc.
    W ciąży takie minimum to 20 a normalnie to 40. Po ciąży badaj i suplementuj żelazo aż dobije do 40 - dietą tego nie nadrobisz
    Ja mam ferrytyne 20 i dostałam skierowanie do szpitala. Miała któraś żelazo podawane dożylnie?

• lady_in_black Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2024, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna wrote:
    Dziękuję ☺️. Mój ginekolog powiedział, że i tak będzie spadać ta hemoglobina i że to normalne… trochę się zawiodłam. Najpierw mówił żeby dieta spróbować, jeść buraki itd, a później sam stwierdził że to żelazo wypisze. Pytam się jak je brać czy na czczo czy do posiłku, bo kazał 2 razy dziennie to mówi „obojętnie”. Stwierdziłam że przeczytam na ulotce.
    Zadyszkę mam ciągle, zmęczona jestem i taka że nic mi się nie chce ogólnie 😢.

Lady, a powiedz proszę czy np kolacja hummus + pomidorki koktajlowe + ogórek + marchewka jest ok, czy coś w tym jest nieodpowiedniego 🙈?

Spróbowałabym 🙂 ale chyba dorzuciłabym pół awokado albo trochę pestek. U mnie byłoby ok, z tym, że nie u każdego się to sprawdzi (może być za tłusto na noc)

marti lubi tę wiadomość

preg.png
    ct2/minimalna niedoczynność tarczycy
    12.2022- 18tc 💔/05.2023 11 tc 💔
    08.2023 TAC/11.2023 wznowienie starań
    05.01.24- ⏸️cień cienia
    07.01.24 beta 66 :)/09.01.24 beta 161 :)
    24.01.24 3,5 mm/ 110FHR❤️
    01.02.24 1,3 cm /158 FHR❤️
    21.02.24 3,61 cm /170 FHR❤️
    01.03.24 Sanco- niskie ryzyka/🩷
    06.03.24 badania prenatalne- 5,69 cm/FHR 156 ❤️
    14.04.24 250 g :)
    25.04.24 300 g: )
    15.05.24 połówkowe, wszystko ok 443 g :)
    05.06.24 830 g :)
    5.07.24 III prenatalne 1456 g/ 45 percentyl ❤️
  • Mami36 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2024, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mm02 wrote:
    No wlasnie Lady, kazda z Twoich propozycji ma pieczywo lub płatki owsiane. A ona mi zaproponowała salatke grecką. Myślalam, ze diabetolog mnie konkretnie naprowadzi no ale nie. Za to nie omieszkała rzucić, ze to przeciez w ogóle moze byc cukrzyca typu 1. Siedziałam tam i nie wiedzialam czy ryczeć od razu czy dopiero w samochodzie. Nie wrócę juz do niej ;-)
    To dużo propozycji nie dała. Mi też brakuje pomysłów na te wszystkie posiłki☹️

Wysłany: 19 czerwca 2024, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mm02 wrote:

U mnie przy braku węgli na drugą kolację leci cukier w nocy są bardzo 🤷
    Typ 1? Dość daleko idące przypuszczenie 🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2024, 21:28

preg.png
    05.01.24- ⏸️cień cienia
  • Nowanna Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2024, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady, dziękuję ☺️. No nic, będę się kłuć. Ja ogólnie panicznie boję się tego glukometru, raczej kłucia. Bardzo mnie to przeraża i sama nigdy się nie ukłułam. Dostaje ataku paniki jak mam się ukłuć :(.

Mami36, poważnie? Może inne wyniki masz słabe? Mój lekarz podszedł do tego tak na luzie, że teraz nie wiem czy się zna 😅.

preg.png
  • Mami36 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2024, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna wrote:
    Lady, dziękuję ☺️. No nic, będę się kłuć. Ja ogólnie panicznie boję się tego glukometru, raczej kłucia. Bardzo mnie to przeraża i sama nigdy się nie ukłułam. Dostaje ataku paniki jak mam się ukłuć :(.

Mami36, poważnie? Może inne wyniki masz słabe? Mój lekarz podszedł do tego tak na luzie, że teraz nie wiem czy się zna 😅.
    Hemoglobine mam 10,3, żelazo w normie (99). Stwierdził, że się nie poprawia zbytnio po tabletkach i żeby to w szpitalu sprawdzili. W pierwszej ciąży też miałam anemię, wtedy nie miałam wlewów robionych. Ale ja nigdy super wyników nie miałam więc nie ma co oczekiwać że w ciąży będzie lepiej.
    Co do glukometru to też obawiałam się tych kłuć, a okazało się że to najmniejszy problem w tej cukrzycy więc Ty też dasz radę🙂

• MariMari Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2024, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola_b wrote:
    Mam wyniki krzywej:
    Na czczo: 83
    Po 1h: 163
    Po 2h: 122
    Uff, nie mam cukrzycy ciążowej 😊
    Dziewczyny, czy któraś miała ketony w moczu? Od czego to może być? Norma do 5mg u mnie 15mg 🤔

Ja mam.
    I komentowała to wczoraj prowadząca.
    Albo jedno z wielu wymienionych niżej, albo wszystko na raz.
    Czyli za duże przerwy w jedzeniu, za mało węglowodanowe posiłki, za mało picia i za długi sen nocny- przerwa w jedzeniu. Zaleca mieć przyszykowana malutka kanapkę, którą zjem, gdy w nocy idę siku.

karola_b, kleopatr4 lubią tę wiadomość

Ona 37 -On 43
    2008- naturals 👶 syn 15l
    2011- 12tc 👼
    Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
    1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
    2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
    Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
    9.01.2024- naturalny cud🤰
    || kreski i beta 1751, po 48h 3266
    19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
    Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
    27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
    30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
    2.07- usg 3trym, 1600g🩵
    preg.png
  • Nowanna Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2024, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mami36 wrote:
    Hemoglobine mam 10,3, żelazo w normie (99). Stwierdził, że się nie poprawia zbytnio po tabletkach i żeby to w szpitalu sprawdzili. W pierwszej ciąży też miałam anemię, wtedy nie miałam wlewów robionych. Ale ja nigdy super wyników nie miałam więc nie ma co oczekiwać że w ciąży będzie lepiej.
    Co do glukometru to też obawiałam się tych kłuć, a okazało się że to najmniejszy problem w tej cukrzycy więc Ty też dasz radę🙂

Z tego co wyczytałam w necie WHO mówi o niedoborach przy hemoglobinie poniżej 11, więc może dlatego?

U mnie hemoglobina 11,5 więc graniczna :/.

preg.png
  • MariMari Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2024, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przerwach pomiędzy zleceniami w pracy, pielęgnowaniem ogrodu itp- ogarnęłam przegląd i higienizację u stomatologa i usg piersi.
    I chciałam tylko przypomnieć, że jeśli któraś nie była u stomatologa to warto zrobić przegląd. Zęby mam zdrowe, ale zapisano mi jakąś maść, bo podobno robią mi się odwapnienia w kilku miejscach i mam wcierać w zęby co noc przed spaniem.

kleopatr4, marti lubią tę wiadomość

Ona 37 -On 43
    2008- naturals 👶 syn 15l
    2011- 12tc 👼
    Starania od 2015 i nic:( 2021- 1 IVF- ICSI
    1 FET 5.06.21-cb 2 FET-cb 3 FET 14.12-beta 0
    2 IVF Kolejne ICSI 3.2022
    Stymulacja. 24🥚,20 zarodków, padły do 5doby..klapa:( 4FET-beta 0...przerwa i deprecha:(
    9.01.2024- naturalny cud🤰
    || kreski i beta 1751, po 48h 3266
    19.01.2024- 6tc2d🐻5,75mm💓111bpm
    Nifty pro -Synek, ryzyka niskie🩵🩵🩵
    27.02- 1 prenatalne , wszystko ok, NT 1,8 👶 5,8cm
    30.04- połówkowe, 472g malucha🩵
    2.07- usg 3trym, 1600g🩵
    preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2024, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mm02 wrote:
    Bylam dzis u diabetologa, fatalna kobita. Ale dała glukometr, paski i refundacje na sensor bo chciałam. I w sumie nie wiem nadal czy ja mam jeść drugą kolacje oraz co lepiej jak juz coś, powiedziała że białkowo tłuszczową. To jak to sie ma do jadlospisow z netu gdzie te drugie kolacje chlebem stoją. Jestem nadal zielona.

Mi też kazał tłuszczowo białkowe kolację. Najczęściej wjeżdża u mnie serek wiejski, czasem mały jogurt naturalny. Ratuje się też pudingami proteinowymi- to podpowiedź pani diabetolog że szpitala. Taka mała namiastka normalności. Nie za często, ale raz czasem.

Ja osobiście jem normalnie, tylko mniejsze porcję a częściej. Obserwuje cukry i widzę co mi nie służy a co jest ok. Mało kiedy mam cukier ponad norme, więc albo problem u mnie nie jest za duży, albo odżywiam się prawidlowo😉 za to cukry rano są cały czas za wysokie. Dodatkowo widzę, że chleb żytnim wywala mi cukier. Dziś na śniadanie zjadłam 2 kroki z wędlina I ogórkiem konserwowym. Cukier prawie 160. A po 3 kromkach pszenneg, probody itp cukier w normie I to z zapasem😉 dodam, że u nas ziemniaków jemy bardzo mało. Kanapki też sporadycznie. Dużo kasz, ryżu, makaronów a przede wszystkim warzyw. Pijemy wodę niegazowana . Często z plasterkiem cytryny albo pomarańczy

mm02 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Zenka1 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2024, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamiętam która z was pisała o colostrum że sprawdzi, nie znam tej firmy zupełnie. Ciężko powiedzieć czy faktycznie dobre.

U mnie też hemoglobina 11,5 . Dostałam receptę na tardyferon ale nie kupiłam przez te akcje ze szpitalem i zapomniałam. Dobrze że jeszcze ważna to jutro kupię. dzięki za przypomnienie.

Mi lekarz zalecił na wieczór razem z posiłkiem i co drugi dzień. Lepiej się wtedy wchłania niż stosując codziennie. Dokładnie co tam się dzieje i czemu tak nie powiem ale pamiętam, że wytłumaczył to bardzo sensownie. No i zanim żelazo to coś z Wit c oczywiscie.

Odebrałam dziś ciuszki od przyjaciółki. A oprócz tego zamówiliśmy wózek ( abc design salsa 4 Air w kolorze nature ❤️ ) i do tego od razu wzięliśmy fotelik z bazą z cybexa melanżowy. Fajny rabat nam dali na całość. Odbierzemy sobie w sierpniu żeby gwarancja nie leciała. Fajnie, kilka kroków dziś do przodu :)

Nowanna, kleopatr4, marti lubią tę wiadomość

preg.png
  • Zazuzi Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2024, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio super sprawdzały mi się tortille.
    Spody miałam kupcze, pełnoziarniste.
    Kapusta pekińska, pomidor, ogórek, papryka, cebula. Pierś z kurczaka w przyprawach, podsmażona. Myślę, że można pieczona czy taka z wody, na parze spokojnie też dać. Sos zrobiłam z jogurtu naturalnego i czosnku. Ppodrzewalam w grillu elektrycznym.

Nowanna lubi tę wiadomość

preg.png
  • Zzzaba Koleżanka

Wysłany: 19 czerwca 2024, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marti wrote:
    Zzzaba a wszystko okej? Szybko ci pomogli? Nigdzie się nie uderzyłaś?

Ja bardzo "lubię" mdleć i wiem kiedy to się stanie, wtedy jak najszybciej staram się tak sytuacje ogranąć żeby nie upaść i się nie uderzyć. Zazwyczaj łapie kogoś albo kucam. Najgorzej jak sobie wymyślę że zdążę dojść np do łóżka i się położyć...
    Tak wszystko ok, nie uderzyłam się, położyłam się szybciutko. Trochę poleżałam i pojechałam do domu odpocząć. Chyba to przez te upały :/

Nowanna, tez mi ostatnio wyszla ferrytyna 7 :p biorę feroplex 2x/dz. i zobaczymy czy pomoże.
    Dobrze ze dostalas żelazo bo dieta to ciężko uzupełnić

preg.png
  • mm02 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2024, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna wrote:

Mnie tez kłucie przeraża ale juz chyba wyjscia nie ma 😪

• Zenka1 Ekspertka

Wysłany: 19 czerwca 2024, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co widzę to każda z nas ma zupełnie inny schemat przyjmowania tego żelaza. Ciekawe skąd takie różnice i który z nich jest faktycznie najbardziej efektywny 😵‍💫

Edit: już wiem o co chodzi z tym przyjmowaniem co drugi dzień. Chodzi o to że przyjmując codziennie żelazo zwiększa się poziom hepcydyny. To jest białko produkowane w wątrobie i blokuje wchłanianie żelaza. Hepcydyna zmniejsza stężenie po 24 h i dlatego bardziej optymalne jest branie żelaza co 2 dzień. Może stąd wiele osób nie widzi poprawy przyjmując codziennie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2024, 23:04

preg.png
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2024, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zenka fajny ten wasz wózek😍
    Zzzaba jakim cudem dorwałaś feroplex! Szok!!! Od marca w 3city pusto.

Zenka1, Zzzaba lubią tę wiadomość

Baby #1 Wrzesień 2024
  • kleopatr4 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2024, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna skonsultuj się z hematologiem koniecznie. Nie męczysz się jak chodzisz? To naprawdę niski wynik. Czy badałaś poza tym np. B12, żelazo, ob?
    Jakie miałaś wyniki przed ciążą/na początku?
    Nie chce absolutnie straszyć, ale przy wartości 5 ostatnio bliska mi osoba miała transfuzję 4 worków krwi, choć sytuacja bardziej zagmatwana.

Wprowadziłabym na twoim miejscu wit c i probiotyk (Sanprobi zielony), żeby polepszyć wchłanianie. Trzeba działać już, żeby te wyniki się poprawiły, bo będziesz bardzo słaba. Możesz mieć trudności w karmieniu maleństwa, bo zabierze ci Twoje ostatnie zapasy. U mnie przy poziomie 21 było karmienie pod znakiem zapytania. Mam zielone światło w tej chwili przy 14,7 i żelazie 171; wybrałam kpi, żeby w razie dalszego spadku wspomóc się łatwiej mm.

Ale skonsultuj się proszę z hematologiem. Teraz w ciąży to idealna okazja, bo masz łatwiejszy dostęp.
    Tak jak mimi napisała b12 i w ogóle przyjrzeć się suplementacji. A najlepiej foliany w pokarmie, nie tabletki.
    Tak to jest normalne, że dziecko pobiera nasze zapasy i żelazo spada, magazyn ferrytyny się wyczerpuje, ale taki poziom nie może być bez działania.
    Odstaw kawę i herbatę, bo wypłukują. Przyjmuj żelazo z wit c, np z sokiem z cytryny, pomarańczy (nie wiem jak to się ma do diety cukrzycowej, więc też będziesz musiała spojrzeć na to). Ja biorę wszystkie suple do pół godziny po posiłku, bo są wtedy z tłuszczem i nie popijam ogólnie jedzenia od razu.
    Widze że Twoje przepisane żelazo jest z b9, czyli kwasem foliowym i spoko, ale czasem są też takie już z wit c. Zależy czy chcesz brać kilka proszków, czy im mniej tym lepiej. Możesz dopytać czy hem nie miałby czegoś lepszego do polecenia.

Baby #1 Wrzesień 2024

Wysłany: 19 czerwca 2024, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanna wrote:

Dobry nakłuwacz jest ważny 🙂 ja mam accucheck instant i one touch i w one touch jest dużo fajniejszy nakłuwacz. Mniej boli. Poza tym kłuj 3,4 i 5 palec, opuszek z boku. Wcześniej można rozmasować trochę palec, żeby krew ładnie szła 🙂

preg.png
    05.01.24- ⏸️cień cienia
‹‹ 407 408 409 410 411 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ