Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Aliczee93 wrote:Ty masz tak z teściową, a ja z matką. Jak byłam w pierwszej ciąży kilka lat temu to tylko mnie dołowała. Byłam głupia, że myślałam, że po porodzie cokolwiek mi pomoże i zaprosiłam ją do nas (mieszkaliśmy wówczas za granicą). Wróciłam tylko z płaczącym dzieckiem ze szpitala i usłyszałam, że "teraz to się będę musiała za siebie wziąć" - chodziło o wagę. Wnuczki nie umiała nawet wykąpać, pierwsza kąpiel w domu skończyła się tak, że wyprosiłam ją z pokoju, bo w niczym nie pomogła i wszystko z mężem według niej robiliśmy źle. Były komentarze w stylu "obyśmy się tylko dziećmi NIE ZAWALILI". Teraz jestem w kolejnej ciąży i już teksty, że będziemy się musieli zabezpieczać (...). Jeśli już ktoś ma mi pomagać w połogu to lepiej teściowa, matki nie chcę widzieć w tym okresie.
.tesciowa taka to jeszcze do przeżycia.. ale własną matka.. ehh wspolczuje😔😔
Tulę mocno..jestes silna kobieta.💕Aliczee93, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Ja jeszcze nic nie kupiłam, nawet ciążowych ciuchów a przydałyby się pomału 🙈
Co do teściowych to moja to temat rzeka, nawet najgorszemu wrogowi bym takiej nie życzyła...
W poprzedniej ciąży na wieść, że jestem w ciąży tylko oschle odpowiedziała, że fajnie i... Tyle, nigdy nie była zainteresowana jak się czuje.. najgorsze jak poroniłam i z satysfakcją pomogła mi się spakować do szpitala na zabieg, po wyjściu z chęcią słuchała jak taki zabieg wygląda... Dosłownie godzinami mogłabym jej to opowiadać bo tak ją to "fascynowało".. później była impreza urodzinowa jej męża i poruszyła przy stole temat ciążowy, wszyscy zaczęli opowiadać o swoich przebojach w ciąży, a ona tylko podsycała temat i krzywo się na mnie patrzyła jakby mi chciała przez to powiedzieć, że nawet tak prostej rzeczy nie potrafię.... Najlepsze, że zawsze mówi "ja nic złego nie zrobiłam" i nie przeprosi, nic, to ją trzeba jeszcze przepraszać.
Teraz zrobiłam wszystko, żeby dowiedziała się o fakcie jako ostatnia i to od osób trzecich 😈, udaje jak się cieszy, udaje zainteresowana i ma problem, że nie chce jej się zwierzać...
Nawet nie ma pojęcia ile cykli nam to zajęło w sumie 4 lata się staraliśmy, nigdy się nie zainteresowała czy planujemy w ogóle dzieci...
Trochę się wyżalilam ale to i tak kropla w morzu z tego co ona odwala... -
Engel wrote:Ja jeszcze nic nie kupiłam, nawet ciążowych ciuchów a przydałyby się pomału 🙈
Co do teściowych to moja to temat rzeka, nawet najgorszemu wrogowi bym takiej nie życzyła...
W poprzedniej ciąży na wieść, że jestem w ciąży tylko oschle odpowiedziała, że fajnie i... Tyle, nigdy nie była zainteresowana jak się czuje.. najgorsze jak poroniłam i z satysfakcją pomogła mi się spakować do szpitala na zabieg, po wyjściu z chęcią słuchała jak taki zabieg wygląda... Dosłownie godzinami mogłabym jej to opowiadać bo tak ją to "fascynowało".. później była impreza urodzinowa jej męża i poruszyła przy stole temat ciążowy, wszyscy zaczęli opowiadać o swoich przebojach w ciąży, a ona tylko podsycała temat i krzywo się na mnie patrzyła jakby mi chciała przez to powiedzieć, że nawet tak prostej rzeczy nie potrafię.... Najlepsze, że zawsze mówi "ja nic złego nie zrobiłam" i nie przeprosi, nic, to ją trzeba jeszcze przepraszać.
Teraz zrobiłam wszystko, żeby dowiedziała się o fakcie jako ostatnia i to od osób trzecich 😈, udaje jak się cieszy, udaje zainteresowana i ma problem, że nie chce jej się zwierzać...
Nawet nie ma pojęcia ile cykli nam to zajęło w sumie 4 lata się staraliśmy, nigdy się nie zainteresowała czy planujemy w ogóle dzieci...
Trochę się wyżalilam ale to i tak kropla w morzu z tego co ona odwala...
Przykro mimoja teściowa jest już po drugiej, tęczowej stronie. I przykro to mówić, ale gdyby żyła też nie mielibyśmy lekko. Na wieść o córce powiedziała tylko gratulacje i tyle. Wielkiego szczęścia nie było. Zawsze uważała, że jej synowi należy się ktoś lepszy. Także doskonale rozumiem ... i przytulam
Engel lubi tę wiadomość
-
palyna wrote:hej
Pytanie mam do was dziewczyny
Czy wam w ciazy lekarze zlecaja badanaie estradiolu?
Jestem aktualne w ciazy 10W2
lekarz zlecil mi tydzien temu progesteron + estradiol
jakis czas temu byl na poziomie 800
tydzien temu 495
wyniki z dzis 400
Ciagle spada i zastanawiam sie czy nie dzieje sie nic zlego ... i czy wam rowniez lekarze zlecaja to badania i kontroluja wynik ?
Nie, ja nie robiłam takich badań. Lekarz też nie zlecał/proponował.
-
Aliczee93 wrote:Ty masz tak z teściową, a ja z matką. Jak byłam w pierwszej ciąży kilka lat temu to tylko mnie dołowała. Byłam głupia, że myślałam, że po porodzie cokolwiek mi pomoże i zaprosiłam ją do nas (mieszkaliśmy wówczas za granicą). Wróciłam tylko z płaczącym dzieckiem ze szpitala i usłyszałam, że "teraz to się będę musiała za siebie wziąć" - chodziło o wagę. Wnuczki nie umiała nawet wykąpać, pierwsza kąpiel w domu skończyła się tak, że wyprosiłam ją z pokoju, bo w niczym nie pomogła i wszystko z mężem według niej robiliśmy źle. Były komentarze w stylu "obyśmy się tylko dziećmi NIE ZAWALILI". Teraz jestem w kolejnej ciąży i już teksty, że będziemy się musieli zabezpieczać (...). Jeśli już ktoś ma mi pomagać w połogu to lepiej teściowa, matki nie chcę widzieć w tym okresie.
Przykro mito trudne, jak chciałoby się móc na nią liczyć a wiesz że będzie tylko gorzej i nie ma to sensu. Mam nadzieję, że teściowa bardziej pomoże. Smutne, że kobieta kobiecie tak potrafi nagadać, zwłaszcza kiedy sama wie ile potrafi kosztować macierzyństwo czy sam okres ciąży ... Przytulam
Deyansu lubi tę wiadomość
-
Jezu jak tak czytam to naprawdę wam wspolczuje tych teściowych.. itd
Moja mama nie jest jakaś moze rozczulona faktem ze jestem w ciąży bo babcia juz zostanie poraz 3ci.. wiec sie cieszy ale skromniej.. ale teściowa za to wniebowzięta 😅 nie wazne ile wnuków ona cieszy się na każde tak samo.. juz jezdzi po sklepach patrzy ceny wózków łóżeczek tego tamtego.. w szal wpadła jakis jak się dowiedziala 😅😅 szalona.Deyansu lubi tę wiadomość
-
U mnie teściowa się cieszy, łezki jej poleciały, mimo że to 5 wnuk. Zapowiedział nam, że uszykuje nam wałówkę do jedzenia na czas po porodzie. ☺️
AndunieAnzu, purplerain, Majka92, Mischava, Deyansu, Aliczee93, Bella93, bellA lubią tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
📆 Kalendarz wizyt
06/03 - badania krwi
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
Engel wrote:Ja jeszcze nic nie kupiłam, nawet ciążowych ciuchów a przydałyby się pomału 🙈
Trochę się wyżalilam ale to i tak kropla w morzu z tego co ona odwala...A jak Twój mąż/partner reaguje na to?
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
Odebrałam dziś wynik pappy. Niskie ryzyka
w połączeniu z usg prenatalnym wynika że póki co wszystko jest w porządku. Bylam tez dzis na kontroli u swojej ginki- posluchalam serduszka bobasa
🥰Proszę o dopisanie na pierwszą stronę! 4 września- chlopak🩵
Byłam wczoraj na pierwszych zajęciach sportowych - "aktywna w ciąży ". Bardzo mi się podobało. Nawet miałam poczucie że troszkę na mdlosci pomogło? Planuję chodzić 2 razy w tygodniu. Fajnie że są takie lokalne inicjatywy i można z nich korzystać za symboliczne pieniądze (10 wejść za 150zl)Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca, 16:13
purplerain, Majka92, Engel, Azalea 🌸, truskawki981, sarenka95, Agusia246, Suzie, promykk, Deyansu, aglo, Abby10, abrakadabra, Bella93 lubią tę wiadomość
-
purplerain wrote:Bardzo mi przykro, brzmi to okropnie
A jak Twój mąż/partner reaguje na to?
Jest po mojej stronie ale rodzice straszni manipulanci, takie bajki potrafią z palca wyssać byle przerzucić syna na własną stronę i nie lubię jak tam do nich jeździ bo jak wraca to z wypranym mózgiem...
Już wystarczy, że teściowa moją mamę też zbajerowała, aż mi w końcu moja własna matka oznajmiła, że jest po ich stronie a nie po mojej 🤷🏼♀️ -
Oliwia88888 wrote:Odebrałam dziś wynik pappy. Niskie ryzyka
w połączeniu z usg prenatalnym wynika że póki co wszystko jest w porządku. Bylam tez dzis na kontroli u swojej ginki- posluchalam serduszka bobasa
🥰Proszę o dopisanie na pierwszą stronę! 4 września- chlopak🩵
Byłam wczoraj na pierwszych zajęciach sportowych - "aktywna w ciąży ". Bardzo mi się podobało. Nawet miałam poczucie że troszkę na mdlosci pomogło? Planuję chodzić 2 razy w tygodniu. Fajnie że są takie lokalne inicjatywy i można z nich korzystać za symboliczne pieniądze (10 wejść za 150zl)
Ooo super ze masz takie zajęcia! Też myślałam żeby się na jakieś zapisać w przyszłym tygodniu chce coś poszukać bo już od poniedziałku odpuszczam pracę 🤭
A co do teściowej to moja jest super, kilka lezek uroniła jak jej powiedzieliśmy teściu zresztą też 🥰 wiem że będziemy mogli na nich liczyć tak samo jak na moją mamę. Wszystkie dziadki w gotowości aż czekać co będę kupować 🤣 Moja mamę musiałam przystopować na początku bo jeszcze nie było nawet 8 tygodnia a ona już chciała ciuszki kupować itp 🤣Deyansu lubi tę wiadomość
⏸️ 08.01.2025
💉 11.01.2025 Beta-HCG 2608
💉 13.01.2025 Beta-HCG 5010
🩺 20.01.2025 jest ♥️!
🩺 12.02.2025 CRL 2,9cm, 170♥️
💉 27.02.2025 CRL 5cm, 157♥️ sanco zdrowy 💙
🩺 05.03.2025 prenatalne niskie ryzyka, mały człowiek 6cm
🩺24.03.2025 -
Ahhh, mamusie i teściowie.., w ogole rodzina, ciężki temat 🙃 Nawet nie wiem czy zaczynać 🤣
Z tesciowa nadajemy na roznych falach, staramy sie siebie tolerować i szanować 🤣 w kazdym razie bardzo sie cieszyla 🙂
Z mama temat rzeka, ale juz przerabialam to wzdłuż i wszerz i ostatecznie nasze realcje sa poprawne 🙃 tez bardzo sie cieszyla i mowila nawet, ze codziennie o mnie myslala i juz cos podejrzewala ☺️
Z siostra to nie gadam od kilku lat, pokłóciliśmy sie okrutnie i zrobiliśmy sobie kilka nieprzyjemnych rzeczy i powiedzialysmy za dużo. Ja sie przyznalam do mojej winy ale ona zamiata temat pod dywan i nie chce sie do nieczego przyznać i nieczego wyjaśniać. Najlepiej jakby wszystko bylo tak jak dawniej 🤣 #toksyk
Dowiedziala sie o ciazy i zaczela jakby nigdy nic dzwonić do mnie.. nie odebrałam i przypomnialam jej, ze nie zycze sobie jej kontaktu. Oczywiscie wczoraj troche emoje wrocily i troche sobie poplakalam, ale wiem, ze to dla mojego dobra i spokoju odcielam kontakt.
Patrząc u mnie na ten żeński pierwiastek w rodzicie to nie jest optymistycznie (a opisałam tylko 3 kobiety) 😅 ale wierzę, ze przełamie ten krąg i dam córce wszystko to co kobieta może dać najlepszego kobiecie 🩷❤️
Dziewczyny ktore macie juz córkę - macie moze jakies dobre książki, żeby poczytać o tej jakże pięknie skomplikowanej a i zarazem waznej relacji matka-corka, chetnie przytule polecajki 🙃
sarenka95, CieplaHerbata lubią tę wiadomość
-
Jestem psychologiem dziecięcym i akurat o specyfice wychowywanie córki nie kojarzę żadnej konkretnej książki. Najlepszym pomyslem na przerwanie pokoleniowego schematu jest moim zdaniem psychoterapia wlasna.
Natomiast pozycją książkową dotyczącą ogolnie rodzicielstwa, którą uważam, że powinni dostać wszyscy rodzice wraz z wyprawką jak wychodzą ze szpitala jest "Twoje kompetentne dziecko" Jespera Juula
purplerain, sarenka95, iiyama, Mischava, Engel lubią tę wiadomość
-
Ale temat 🤭 współczuję wszystkim kiepskich przejść z teściową czy mamą. Ja z moją mamą i z tatą zresztą też mam świetny kontakt, z teściową,jak to ktoś określił wcześniej, nie nadaję na jednych falach, ale staram się hamować, mimo tego że nie raz sprawiła mi ogromną przykrość. Widujemy się raczej rzadko, swoim wnukiem jest średnio zainteresowana, podejrzewam,że teraz będzie podobnie. Co do wieści o drugiej ciąży to moi rodzice mega szczęśliwi, a treściowej mówił mąż gdy byłam w szpitalu,ponoć zareagowała dosyć oschle i w zasadzie raczej się nie interesuje moim stanem. Jedne co to zdążyła powiedzieć dalszej rodzinie,mimo że my chcieliśmy to zrobić sami, po badaniach prenatalnych. Dowiedzieliśmy się od cioci męża i to tuż po moim wyjściu ze szpitala, więc szybko jej poszło 🥴 miałam o to żal, ale cóż,nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz.2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa ❔
🩺 31.03
🩺 06.05 II USG prenatalne -
Oliwia88888 wrote:Jestem psychologiem dziecięcym i akurat o specyfice wychowywanie córki nie kojarzę żadnej konkretnej książki. Najlepszym pomyslem na przerwanie pokoleniowego schematu jest moim zdaniem psychoterapia wlasna.
Natomiast pozycją książkową dotyczącą ogolnie rodzicielstwa, którą uważam, że powinni dostać wszyscy rodzice wraz z wyprawką jak wychodzą ze szpitala jest "Twoje kompetentne dziecko" Jespera Juula
Zapisuję ❤️Oliwia88888 lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO, jelito drażliwe, łysienie androgenowe u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
📆 Kalendarz wizyt
06/03 - badania krwi
10/03 - ginekolog
12/03 - USG tarczycy
13/03 - endokrynolog
-
Oliwia88888 wrote:Jestem psychologiem dziecięcym i akurat o specyfice wychowywanie córki nie kojarzę żadnej konkretnej książki. Najlepszym pomyslem na przerwanie pokoleniowego schematu jest moim zdaniem psychoterapia wlasna.
Natomiast pozycją książkową dotyczącą ogolnie rodzicielstwa, którą uważam, że powinni dostać wszyscy rodzice wraz z wyprawką jak wychodzą ze szpitala jest "Twoje kompetentne dziecko" Jespera JuulaOliwia88888 lubi tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
Ktoś wspomniał, że to się ciągnie pokoleniami. To prawda, staram się być wyrozumiała dla mojej mamy, bo moja babcia ma jeszcze trudniejszy charakter. Mimo to mama bardzo często do niej dzwoni i szuka kontaktu, bo to w końcu matka, matce należy się szacunek. Babcia w ogóle się nie hamuje i mówi wszystko to na co ma ochotę. Chcę przerwać ten ciąg i wychować córkę na silną kobietę, która nie będzie spełniać moich oczekiwań tylko własne. Jak na razie to jest bardzo wesołą i pewną siebie 5-latką, więc chyba coś mi tam wychodzi
Mischava, purplerain, AndunieAnzu, Engel, Agusia246, Bella93, CieplaHerbata lubią tę wiadomość
-
Zamówione 🤞❤️ dziękuję
Jesli chodzi o psychoterapię to juz dawno zaczęłam.. jeszcze zanim zaczęliśmy starac się o dziecko.. bo właśnie nie czulam sie jakby gotowa.. nie rozumialam siebie, wiec jak bym miała zrozumieć swoje dziecko i jego emocje 🥹? Musialam najpierw poukladac siebie.. a raczej dalej ukladam, bo uważam ze pracuje sie nad sobą całe życie.. 🙃
-
Gratuluję wizyt ❤️😘 piękne zdjęcie i filmik 💞🥰
A co do teściowych - tych kilku współczuję, jak czytałam, co pisałyście to miałam w głowie takie wielkie WTF 😓😡
Moja jest super babką, tak że uffff... Oczywiście że w kilku sprawach się różnimy, ale to normalne. Najważniejsze że szanuje nas oboje jako jedność i nie wtrąca swoich 3 groszy na siłę ☺️
A tak btw, jeśli macie fajne teściowe, to dziś ich święto 😅 my swoim złożyliśmy życzenia 😄👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok, Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4 -> beta 86,4 prog 32,9 -> beta 485,6, ,prog 37,90 -> beta 976,3 prog 34,00 -> beta 3307,5 prog 37,10 -> beta 7108,4 prog 39,00
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska