X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Agusia 🥺 trzymaj się dzielnie 🥰 może akurat nie wyjdą te wyniki bardzo złe...oby 😍 i nie będziesz musiała tyle kiblować w szpitalu 🤞🏻💪🏻❤️ dużo zdrówka 🤗😘

U mnie mocz ma też pH wyższe niż zwykle 7,5 😵‍💫 ale brak leukocytów i bakterie poj. Więc lekarz zlecił mi tylko kolejne normalne badanie moczu, za to posiew z pochwy... strasznie się "cieszę" 🙄

Czytam o tych Waszych TSH 😳 przykro , że musicie przez takie coś przechodzić 😵‍💫🥺🥰 czy Waszym zdaniem warto też zbadać ft 3 / ft 4 jeśli przed ciążą było z tarczycą wszystko ok, a na razie TSH mam ok. 1,3?

Pytam, bo dziś o 12:30 mam teleporadę z lekarką POZ i zastanawiam się, o jakie badania prosić ...

Miłego dnia,🤩♥️😎 u mnie straszna szarówka, ale mam i tak dziś więcej sił niż wczoraj 🌞
    U mnie pH 7-7,5 leukocytów nie ma ale bakterie liczne, dostałam 2x monural i nic nie dało.

Co do TSH nie wypowiem się bo u mnie wyniki idealne co mnie zaskoczyło bo mama od lat choruje na niedoczynność i siostra w ciąży i po tak samo. Od strony taty babcia i ciotki też mają problemy z tarczycą i mam cichą nadzieję że jednak mnie ominie.

Ja dziś w końcu czuję się na siłach iść do mojej ortodontki, mam poczucie że nie zwymiotuję 🤣
    Mialam ściągać już aparat ale przez to jak się czułam ominęłam kilka wizyt i już mi się coś poprzestawiało 🙄
    Przy okazji zrobię przegląd zębów.

Powodzenia dzisiaj na wizytach!

Filcek, Deyansu lubią tę wiadomość

👩‍💼29l
    🤵‍♂️35l

10.2024 rozpoczęcie starań
    💊 PrenaCare Start Ona i On
    🩺17.11.2024 cytologia OK
    ⏸️04.01.2025 🤞
    07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
    10.01 beta hcg 7412 mlU/ml

preg.png

🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
    🩺15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
    🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
    🩺26.02 12+5 prenatalne, ryzyka niskie 🩷 CRL 5,93cm
    🩺26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g 🩷
    🩺23.04 20+4 USG połówkowe
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nova37 wrote:
    Zadam być może głupie pytanie, ale zwyczajnie chcę pomóc. Czy jesteś pewna, że dobrze pobierasz próbkę ? Jeśli zrobi się to w nieodpowiedni sposób w badaniu wychodzą właśnie bakterie. Próbkę należy pobrać ze środkowego strumienia, a przed tym dokładnie się umyć. Jeśli jednak wszystko robisz jak należy życzę szybkiego powrotu do zdrowia i jak najmniej stresu🙂
    Tak. Dokładnie tak pobieram mocz od zawsze. Myję się bez użycia żadnych środków samą wodą i pobieram mocz ze środkowego strumienia, nie dotykając przypadkiem pojemnika.

Opcja jest jeszcze taka że mocz pobieram do pojemnika jałowego a później muszę przelać go do podłużnej probówki bo tylko takie przyjmują u mnie w labie i jak się dowiedziałam to te probówki podłużne nie są jałowe. Stąd skierowanie na posiew on ma rozstrzygnąć tą sprawę. Chociaż zanim zrobiłam test ciążowy miałam zapalenie pęcherza od tamtej pory to u mnie częsta przypadłość.

👩‍💼29l
    🤵‍♂️35l

🩺17.11.2024 cytologia OK
    ⏸️04.01.2025 🤞

preg.png

• Nova37 Znajoma

Wysłany: 1 kwietnia, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Tak. Dokładnie tak pobieram mocz od zawsze. Myję się bez użycia żadnych środków samą wodą i pobieram mocz ze środkowego strumienia, nie dotykając przypadkiem pojemnika.

Opcja jest jeszcze taka że mocz pobieram do pojemnika jałowego a później muszę przelać go do podłużnej probówki bo tylko takie przyjmują u mnie w labie i jak się dowiedziałam to te probówki podłużne nie są jałowe. Stąd skierowanie na posiew on ma rozstrzygnąć tą sprawę. Chociaż zanim zrobiłam test ciążowy miałam zapalenie pęcherza od tamtej pory to u mnie częsta przypadłość.

A to spróbuj może jednak użyć tych środków do mycia, ja tak robię i nic mi nie wyszło.

• Hajkonk Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nova37 wrote:
    A to spróbuj może jednak użyć tych środków do mycia, ja tak robię i nic mi nie wyszło.
    Zawsze myłam się samą wodą przed pobraniem moczu i nigdy nic w nim mi nie wychodziło 🙃

👩‍💼29l
    🤵‍♂️35l

🩺17.11.2024 cytologia OK
    ⏸️04.01.2025 🤞

preg.png

• bellA Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Zawsze myłam się samą wodą przed pobraniem moczu i nigdy nic w nim mi nie wychodziło 🙃

A ja Zelem do Higieny Intymnej sie myje badz i czasem zwykłym jakims Fa czy innym zapachowym i nigdy z tym.problemu nie mialam😳 i również pobieram że środkowego strumienia.. czasem to i się obmyje woda juz ciut wewnątrz.. ( tak już mam )🙈
    i jest na szczęście wszystko ok. Wiec nie wiem od czego to zalezy. Kurde..

Trzymam kciuki za szybki powrót do zdrówka w zwiazkj z tym i o szybkie wyjscie do domku. 🤞🤞Nie cierpie szpitali🙄🙄🙄🙄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 10:55

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
    Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
    🩺10.04.25 - wizyta ⏳️

preg.png
  • Domiś91 Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zawsze myje ze środkiem myjącym jakimś:) moją ginekolog też mi po prostu tak zaleca przed pobraniem

18.03.2025 6,77 cm -> 13+0
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jestem nauczona od zawsze i tak zaleca moja gin żadnego żelu bo zaburza to pH, z zewnątrz myje przy kąpieli tak jak siebie - czarnym mydłem. Nie używam też żadnych wkładek higienicznych bo to idealne miejsce dla rozwijania się bakterii. W ciągu dnia czy przed pobraniem moczu podmywam się letnią wodą. Nigdy dotąd nie miałam infekcji intymnej, ani żadnych upławów, wyniki moczu zawsze miałam bardzo dobre pH w normie, wymaz z pochwy również zawsze dobry. Teraz w ciąży jak tego śluzu zaczęło się pojawiać trochę to po prostu w ciągu dnia wolę podmyć się i zmienić bieliznę.

Majka92 lubi tę wiadomość

👩‍💼29l
    🤵‍♂️35l

🩺17.11.2024 cytologia OK
    ⏸️04.01.2025 🤞

preg.png

• promykk Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Tak jestem nauczona od zawsze i tak zaleca moja gin żadnego żelu bo zaburza to pH, z zewnątrz myje przy kąpieli tak jak siebie - czarnym mydłem. Nie używam też żadnych wkładek higienicznych bo to idealne miejsce dla rozwijania się bakterii. W ciągu dnia czy przed pobraniem moczu podmywam się letnią wodą. Nigdy dotąd nie miałam infekcji intymnej, ani żadnych upławów, wyniki moczu zawsze miałam bardzo dobre pH w normie, wymaz z pochwy również zawsze dobry. Teraz w ciąży jak tego śluzu zaczęło się pojawiać trochę to po prostu w ciągu dnia wolę podmyć się i zmienić bieliznę.
    Ja też tylko wodą i nigdy nie miałam infekcji intymnej ani ZUM. Bielizna tylko 100% bawełna. Póki co mocz prawidłowy.

W ciąży to się jednak wszystko zmienia, ale te bakterie w moczu to są niebezpieczne, bo bardzo blisko do pochwy. Nawet bez objawów infekcja jest zagrożeniem, dlatego tak często się bada mocz.

Pobyt w szpitalu przy zum/infekcji uważam za wskazany, może się szyjka skrócić od bakterii albo nawet płód zainfekować. Lepiej to sprawdzać.

Szybkiego wyleczenia dziewczyny. 💖

Hajkonk lubi tę wiadomość

10.2024 💔 9tc. p. zatrzymane, zabieg
    30.12.24 ⏸️
    NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    tp: 08.09.25 🍼🤞

preg.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Księgowa wrote:
    Bella, właśnie doczytuje - rozumiem, ze Tysia sie bardzo cieszy na rodzeństwo 🥰?
    Co do kolejnej wizyty to jakis skandal, ze tak długo 🙈 ale nic, czekamy!
    Z tym bardzo to bym nie przesadzała😉 coraz częściej kogoś informuje, że będą dzidziusie, ale na pytnie czy się cieszy odpowiada 75% na tak, a 25% że nie.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nova37 wrote:
    Zadam być może głupie pytanie, ale zwyczajnie chcę pomóc. Czy jesteś pewna, że dobrze pobierasz próbkę ? Jeśli zrobi się to w nieodpowiedni sposób w badaniu wychodzą właśnie bakterie. Próbkę należy pobrać ze środkowego strumienia, a przed tym dokładnie się umyć. Jeśli jednak wszystko robisz jak należy życzę szybkiego powrotu do zdrowia i jak najmniej stresu🙂

Dzięki za przypomnienie, bo pamiętałam o środkowym strumieniu, ale już o myciu przed.... (Dodatkowo przeważnie tak mi się wtedy chce, że byle szybciej 😅) 🫢🫣 Ale tak teraz będę robić, pewnie wodą, czy chusteczkami wodnymi, żeby jakoś nie zaburzyć pH. Ale wtopka 🤭

Przynoszę też wieści z frontu staraczek w kwietniu - miesiąc się zaczął dość mocno 🤗🤩 trzymam kciuki za mocny wątek ciążowy grudniowy . Wątek marcowy nie obrodził za bardzo, choć kilku Dziewczynom się powiodło 🌷

Hajkonk, PaulinaLexi, Nava lubią tę wiadomość

👩🏻 38
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
    posiewy, MUCHA - ok, Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024

👱🏻32
    morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
    04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁

preg.png
  • AndunieAnzu Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hajkonk wrote:
    Nie wiem jak mjammjam ale macs ostatnio strasznie się popsuł, ja w swoich puszkach znalazłam ostatnio nawet kawałki plastiku no i zapach też dawał wiele do rzeczenia… od lutego daje brit (saszetki) i purizon (puszka) na zmianę plus w ciągu dnia rzucam im zupkę z cosmy i zapachowo jest okej a wcześniej wild freedom, macs i feringa mi śmierdziały.
    Co do kuwety zależy jakiego żwirku używasz, ja mam w domu 3 koty w tym kryjącego kocura i wszystkie idą w jedną kuwetę bo jak stały 2-3 to i tak chodzili do jednej i tu dużo zalezy od żwirku. Wcześniej używałam bentonitowy calliti white z jakiegoś powodu ostatnio go nie mogłam kupić więc kupiłam zwykły calliti- smród po 3-4 dniach. Teraz używam Benka niebieskiego i odpukać jest okej. Kuwetę sprzątam zawsze tak 3 razy dziennie i raz na dwa tygodnie robię całkowitą wymianę żwirku razem z odkażaniem kuwety i wszystkiego dookoła.

No ja od początku używam żwirku Canadian Cat o zapachu pudru dla dzieci i super maskuje wszelkie zapachy. Ogólnie do momentu ciąży nie było żadnego problemu z tym. Kiedyś nawet próbowałam zmienić na zwykłego benka ale ten co używamy naprawdę robi robotę. Minus tylko, że strasznie się rozsypuje. Od dawna planuje matę kupić i jakoś mi nie idzie :D.

Co do karmy to u nas macs leci prawie od początku bo kotu zdecydowanie najbardziej podchodzi. I tylko jedną paczkę jeszcze Kittenow mieliśmy też jakaś śmierdząca i kotka też nie chciała tego jeść. Ale pozatym bez problemów. Mi właśnie Wild freedom i purizon okropnie śmierdziały. A feringi nie chciała w ogóle jeść. Jeszcze może spróbuję catz finefood kupić następnym razem. I tu też nie było problemu z karmami przed ciążą. Tylko zrezygnowałam z rybich smaków bo one bez znaczenia jaka marka to cuchnely ostro :D. A od początku mdłości to ani karmy ani kuwety nie mogę poczuć :(.

Zastanawiam się natomiast jak to jest z rasami, kolorami kotów. Bo jak np przyjadą do nas alergicy to moja kotka - typowy pręgowany dachowiec uczula sporo mocniej niż kotka teściów, która jest czarna. Obie po sterylizacji. I zastanawiam się, czy różnica futra czy np feromony ma mocniejsze jakoś.

Hajkonk lubi tę wiadomość

👰'94 Hashimoto - Euthyrox 150
    🤵'92 Wrodzona wada serca - niedziedziczna + nadciśnienie
    👰🤵08.09.2018

👶Iga - 03.09.2021 (40+1, 4cs)

12.01.2025 ⏸️ 4cs
    11.02 - 7+6, 1.63cm CRL + ❤️
    04.03 - 10+6, 4.53cm CRL, wszystko ok!
    10.03 - 11+5, prenatalne, 5.6cm CRL, 1.2mm NT, wszystko ok!
    Pappa - ryzyka niskie
    01.04 - 14+6, ginekolog

preg.png

Wysłany: 1 kwietnia, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Agusia 🥺 trzymaj się dzielnie 🥰 może akurat nie wyjdą te wyniki bardzo złe...oby 😍 i nie będziesz musiała tyle kiblować w szpitalu 🤞🏻💪🏻❤️ dużo zdrówka 🤗😘

U mnie mocz ma też pH wyższe niż zwykle 7,5 😵‍💫 ale brak leukocytów i bakterie poj. Więc lekarz zlecił mi tylko kolejne normalne badanie moczu, za to posiew z pochwy... strasznie się "cieszę" 🙄

Czytam o tych Waszych TSH 😳 przykro , że musicie przez takie coś przechodzić 😵‍💫🥺🥰 czy Waszym zdaniem warto też zbadać ft 3 / ft 4 jeśli przed ciążą było z tarczycą wszystko ok, a na razie TSH mam ok. 1,3?

Pytam, bo dziś o 12:30 mam teleporadę z lekarką POZ i zastanawiam się, o jakie badania prosić ...

Miłego dnia,🤩♥️😎 u mnie straszna szarówka, ale mam i tak dziś więcej sił niż wczoraj 🌞

Jak nigdy nie miałas robionego ft3 a zwłaszcza ft4 to pewnie, że warto sprawdzić :) bo podobno czasem potrafi się wykrzaczyc ft4 przy prawidlowym tsh. Chociaż nie wiem czy zdążyłam napisać przed porada :D

Deyansu lubi tę wiadomość

👰🤵08.09.2018

12.01.2025 ⏸️ 4cs
    Pappa - ryzyka niskie
    01.04 - 14+6, ginekolog

preg.png

Wysłany: 1 kwietnia, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Abby10 wrote:
    No to po porodzie właśnie miałam to samo co Ty! Jedyny plus to, że jadłam i chudłam 😂 ale czułam się koszmarnie. Co do poronień to chyba nie, nigdy nie miałam jakichś wysokich tych trabów, były trochę ponad normę. U mnie problem był z progesteronem, utrzymywał się na poziomie 7-8, dopiero w udanym cyklu jak wzięłam się konret i od owulacji przyjmowałam progesteron później od dwóch kresek już się kulam prolutexem i clexanem. No chyba, że obniżony progesteron też może być przez bassedowa to możliwe. Aż tak się w niego nie zagłębiałam, bo jak tsh mi nie schodzi zbyt nisko to jest w normie. Nawet teraz norma jest do 1,5 a ja mam 1,9. Wiadomo dodatnie, ale odmawiałam kiedyś z Endo gin to mi tłumaczyła, że taki wynik tylko do kontroli ft4, że są Panie co mają po 10-20 traby 🙈

U mnie też mama całe życie nic, w teraz w nadczynność w pewnym momencie wpadła. Ale ona po przeszczepie i ponoć mogło się przez to zrobić, więc jak narazie też pod kontrolą.

Te tarczycę wykończ 🙄 pewnie po tym porodzie czeka nas znowu zapalenie..

Ważne, że jesteś pod opieką lekarzy, znaleźli przyczynę z tym progesteronem i teraz wszystko jest ok :)

Właśnie z tą tarczycą często jest tak, że problemy są uśpione a pojawiają się po jakiejś ingerencji w organizm. U mnie hashi wykryte przy profilaktyce w ciąży. Ale prawdopodobnie miałam kilka lat wstecz ale nikt nigdy mnie na badania w tym kierunku nie kierował. A u mojej mamy się uaktywniło po łagodnym nowotworze, który miała. Usunięty w całości i tylko do obserwacji ale to dziadostwo weszło.

Poporodowego się spodziewam też znów. Mam nadzieję, że jednak nas oszczędzi albo przejdziemy delikatnie :)

👰🤵08.09.2018

12.01.2025 ⏸️ 4cs
    Pappa - ryzyka niskie
    01.04 - 14+6, ginekolog

preg.png

Wysłany: 1 kwietnia, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dzisiaj dzień wizytowy. Ginekolog o 17.40, trzymajcie kciuki :).

No i byliśmy z córką u kardiologa bo urodziła się z ubytkiem przegrody międzykomorowej. No i przepływ jej został ale to nic znaczącego dla niej w żadnej sposób bo jest maleńki, po prostu co roku musimy się kontrolować :). Chociaż ciągle mam nadzieję, że w końcu zarośnie się całkiem bo ciągle może tak być.

Agusia, trzymam kciuki, że wszystko będzie ok w szpitalu, dadzą dobre leczenie i wypuszczą najszybciej jak się da.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 12:28

Deyansu, Hajkonk, Abby10, sarenka95, Szosz, Bella93, Engel, Agusia246, Filcek lubią tę wiadomość

👰🤵08.09.2018

12.01.2025 ⏸️ 4cs
    Pappa - ryzyka niskie
    01.04 - 14+6, ginekolog

preg.png
  • Deyansu Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AndunieAnzu wrote:
    U mnie dzisiaj dzień wizytowy. Ginekolog o 17.40, trzymajcie kciuki :).

No i byliśmy z córką u kardiologa bo urodziła się z ubytkiem przegrody międzykomorowej. No i przepływ jej został ale to nic znaczącego dla niej w żadnej sposób bo jest maleńki, po prostu co roku musimy się kontrolować :). Chociaż ciągle mam nadzieję, że w końcu zarośnie się całkiem bo ciągle może tak być.

Agusia, trzymam kciuki, że wszystko będzie ok w szpitalu, dadzą dobre leczenie i wypuszczą najszybciej jak się da.

Trzymam mocno kciuki 😘🥰

AndunieAnzu lubi tę wiadomość

👩🏻 38
    PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
    posiewy, MUCHA - ok, Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024

👱🏻32
    morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
    02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
    17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
    31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
    04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
    26.03. 12 cm Faceta 😁

preg.png
  • Hajkonk Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AndunieAnzu wrote:
    No ja od początku używam żwirku Canadian Cat o zapachu pudru dla dzieci i super maskuje wszelkie zapachy. Ogólnie do momentu ciąży nie było żadnego problemu z tym. Kiedyś nawet próbowałam zmienić na zwykłego benka ale ten co używamy naprawdę robi robotę. Minus tylko, że strasznie się rozsypuje. Od dawna planuje matę kupić i jakoś mi nie idzie :D.

Co do karmy to u nas macs leci prawie od początku bo kotu zdecydowanie najbardziej podchodzi. I tylko jedną paczkę jeszcze Kittenow mieliśmy też jakaś śmierdząca i kotka też nie chciała tego jeść. Ale pozatym bez problemów. Mi właśnie Wild freedom i purizon okropnie śmierdziały. A feringi nie chciała w ogóle jeść. Jeszcze może spróbuję catz finefood kupić następnym razem. I tu też nie było problemu z karmami przed ciążą. Tylko zrezygnowałam z rybich smaków bo one bez znaczenia jaka marka to cuchnely ostro :D. A od początku mdłości to ani karmy ani kuwety nie mogę poczuć :(.

Zastanawiam się natomiast jak to jest z rasami, kolorami kotów. Bo jak np przyjadą do nas alergicy to moja kotka - typowy pręgowany dachowiec uczula sporo mocniej niż kotka teściów, która jest czarna. Obie po sterylizacji. I zastanawiam się, czy różnica futra czy np feromony ma mocniejsze jakoś.
    Nie słyszałam o tym żwirku, zapisuje i chętnie wypróbuję tymbardziej że zaraz będą maluchy to żwirki potrzebne będzie tony 😃
    Co do alergii to z mojej wiedzy białka uczulające są w ślinie kota i wydzieniach gruczołów łzowych i łojowych najbardziej i z reguły to koty o białym lub jasnym umaszczeniu posiadają mniej tych białek w przeciwieństwie do kotów pręgowanych, szylkretow i ciemnych. Kluczową rolę odgrywa tu też kastracja kot po kastracji będzie wydzielał mniej białek.
    Podam przykład. Ja mam koty syberyjskie neva masquerade które są mimo oznaczenia kodu ems czarne to sierść mają jasną i z reguły jest to właśnie rasa dobra dla alergików. Wykastrowanego kota odemnie ma mój brat w domu, natomiast mój drugi brat ma córkę która nie może przebywać u mnie w domu bo po godzinie łzawią jej oczy i zaczyna puchnąć ogólnie ostra reakcja alergiczna się pojawia bo mam w domu koty niekastrowane ale u mojego brata w domu gdzie jest kastrat już może siedzieć i jedyne po 4-5 godzinach oczy delikatnie zaczynają jej łzawić i to raczej kwestia tego że puszczają leki na alergię które przyjmuje.

AndunieAnzu lubi tę wiadomość

👩‍💼29l
    🤵‍♂️35l

🩺17.11.2024 cytologia OK
    ⏸️04.01.2025 🤞

preg.png

• PaulinaLexi Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na relacje z wizyt :) ja jutro w końcu :)

Też właśnie podczytuje wątki staraczkowe, super że się niektórym w końcu udaje :)

Co do tarczycy nie mam żadnego doświadczenia, przed ciążą miałam TSH 2,3, pytałam się kilku lekarzy co z tym robimy żeby było bliżej 1,5... To wiadomo co odpowiadali "jest później 2,5 jest ok, proszę zacząć starać się o ciążę wtedy zobaczymy". A teraz w ciąży wgl tego nie badamy, nie wiem czy powinnam pytać o to prowadzącego?

Deyansu, Abby10, Bella93, sarenka95, Filcek lubią tę wiadomość

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
    2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
    15.04 - 20+1 II prenatalne
    30.04 - 22+2, wizyta kontrolna

Progesteron - do 15tyg
    Acard - od 12stego
    preg.png
  • Szosz Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinaLexi wrote:

Też właśnie podczytuje wątki staraczkowe, super że się niektórym w końcu udaje :)

Co do tarczycy nie mam żadnego doświadczenia, przed ciążą miałam TSH 2,3, pytałam się kilku lekarzy co z tym robimy żeby było bliżej 1,5... To wiadomo co odpowiadali "jest później 2,5 jest ok, proszę zacząć starać się o ciążę wtedy zobaczymy". A teraz w ciąży wgl tego nie badamy, nie wiem czy powinnam pytać o to prowadzącego?
    Hmm, w ciąży mogą się różne cuda dziać z tym TSH. Ja mam niedoczynność tarczycy i endo mi zleca co dwa miesiące i gin każdorazowo też, ale ja mam wskazania, więc to inaczej.

Trzymam mocno kciuki za Wasze zdrowie! Hajkonk, jeśli to infekcja, to niech sobie idzie i oby było bez szpitala! I szybkiego dojścia do siebie i wyjścia Agusia246!

AndunieAnzu, kciuki za wizytę!

Wpadłam na moment zobaczyć, co u Was, ostatnio żyję w takim pędzie, że sekundy nie mam na nic. Mam straszne spiętrzenie spraw i tylko sobie powtarzam: „Wytrzymaj, jeszcze tak z tydzień i będzie lepiej”, a do tego czasu staram się wyłączyć jakiekolwiek myślenie, nie podejmować pochopnych decyzji (praca mi ostatnio daje popalić, ale wdech, wydech, żeby nie robić niczego w emocjach), starać się widzieć pozytywne aspekty i… przetrwać :) w czwartek wizyta, to też jakiś jaśniejszy punkt na horyzoncie:)

Trzymajcie się!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 13:11

Agusia246, AndunieAnzu lubią tę wiadomość

👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…

Czekamy na ciąg dalszy :)

Termin: 30.08.2025 🩷
    17.04 - 🩺 połówkowe
    8.05 - 🩺
  • Abby10 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinaLexi wrote:

Przepraszam, niechcący polubiłam zamiast zacytować.
    Są różne szkoły z tego co widzę, mój Endo od zawsze powtarza, że kobiety w wieku rozrodczym powinny mieć tarczycę w okolicy 1,5. Równo 2 to dla niego taki poziom ostateczny i to dosłownie bo jak kuzynka, która do niego chodziła miała tarczycę 2 to nie wróżył jej szczęśliwie zakończonej a jednak urodziła dwójkę dzieci :)

2021 córka ❤️
    Brak problemu z zajściem i utrzymaniem, pod koniec ciąży wysokie ciśnienie - szpital, zakończenie ciąży w 37tc.

Starania o rodzeństwo od 2023
    4 biochemiczne
    1 poronienie w 10tc, zatrzymana w 9tc

Niski progesteron, podejrzenie pcos z obrazu usg.

Eutyrox 50
    Metformina 1000xr, 500 zwykła
    Fertistim
    B12, Omega, d3, magnez, witc

14.01 - beta 15, prog 11
    16.01 - beta 58, prog 13
    20.01 - beta 452, prog 20
    22.01 - beta 1164, prog 13
    24.01 - beta 2743, prog 14
    27.01 - beta 7764, prog 15

06.03 - jest serduszko!
    05.03 - 4,3cm człowieczka ❤️
    13.03 - prenatalne

Aktualnie: clexane, prolutex, progesteron besines, cyclogest, crinone.

preg.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za wszystkie wizytujące w tym tygodniu🤞🤞

My wczoraj w ramach rozrywki złożyliśmy szafę dla bliźniaków. Dzisiaj jeszcze drzwi i drążki dołożymy.
    594450ff70f30.jpg

Co do alergii to u nas część kotów uczula a część nie. Wszystkie wykastrowane i kiedyś była u nas znajoma z mega alergią, trzy koty miały aktywność i przez 2h było ok, a jak wstała reszta i przyszła do salonu to znajoma od razu zaczęła kichać, oczy czerwone...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 13:17

Hajkonk, iiyama, AndunieAnzu lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ