Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
Trzymam kciuki za dzisiejsze i jutrzejsze wizyty 🤞🌷
Pisałyście o wkładkach higienicznych i ja muszę się przyznać,że używam i nie umiem się od nich odzwyczaić, szczególnie teraz,jak wydzieliny jest więcej 🙄 przed ciążą też mocno używałam w dni płodne czy przed miesiączką. Sporo o tym czytałam i próbowałam zupełnie nie stosować, ale to uczucie wilgoci na bieliźnie mnie doprowadza do szału 😬AndunieAnzu lubi tę wiadomość
2020 🧒💙
⏸️ 09.01
🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
🩺 28.04
🩺 06.05 II USG prenatalne -
Deyansu wrote:Agusia 🥺 trzymaj się dzielnie 🥰 może akurat nie wyjdą te wyniki bardzo złe...oby 😍 i nie będziesz musiała tyle kiblować w szpitalu 🤞🏻💪🏻❤️ dużo zdrówka 🤗😘
U mnie mocz ma też pH wyższe niż zwykle 7,5 😵💫 ale brak leukocytów i bakterie poj. Więc lekarz zlecił mi tylko kolejne normalne badanie moczu, za to posiew z pochwy... strasznie się "cieszę" 🙄
Czytam o tych Waszych TSH 😳 przykro , że musicie przez takie coś przechodzić 😵💫🥺🥰 czy Waszym zdaniem warto też zbadać ft 3 / ft 4 jeśli przed ciążą było z tarczycą wszystko ok, a na razie TSH mam ok. 1,3?
Pytam, bo dziś o 12:30 mam teleporadę z lekarką POZ i zastanawiam się, o jakie badania prosić ...
Miłego dnia,🤩♥️😎 u mnie straszna szarówka, ale mam i tak dziś więcej sił niż wczoraj 🌞
Oczywiście, że warto badać ft 3 i ft4 nawet jeśli przed ciążą było wszystko ok. Ft4 przechodzi do łożyska i odpowiada za rozwój dziecka, jeśli będzie poniżej normy no to będzie zaburzać rozwój dziecka -
Już po teleporadzie... "W ciąży badamy tylko TSH, jak ma pani ok, to po co ft 3 i ft 4" 🙄 tak, że ten....tyle żem załatwiła 🤨 ale przynajmniej z centermedu będzie pełna morfologia i dostałam skierowanie do dermatologa na te ręce. Swoją drogą skóra rąk jest teraz, jak nie ma mrozów, lepsza, ale planuję przy okazji wizyty pokazać też duży paluch lewej stopy. Przed ciążą podczas diety stary paznokieć fajnie powolutku był zastępowany przez nową zdrową płytkę... A w ciąży ❌ w ogóle stanęło, nic nie rośnie, a przez opuchliznę trochę zaczynam czuć jakby wrastał 😐
Jakieś plany prima aprilisowe na dziś? Ja poniekąd w tym duchu😆 , a trochę bardziej w ramach odgracania mieszkania (czy to już objawy gniazdowania? 🙃) posprzątałam Mężowi biurko i regał, który oddziela tę "męską jaskinię "od reszty salonu 🫣🤓 nic nie wyrzucałam, wszystko zakwalifikowane przeze mnie jako śmieci jest w osobnym pudełku, ale poprzestawiałam Mu ' kilka'drobiazgów, a miał ich tam pierdyliard 😂 męskie różne takie: trytytki, śrubki, płyty CD, kabelki, jakieś rozpoczęte projekty przeróbek czegoś tam, długopisy, zapiski z przeróbek gier, gadżety anime, korespondencja ubezpieczeniowa itd. 😅
Zastanawiam się jaka będzie reakcja 😂😉Aliczee93, AndunieAnzu lubią tę wiadomość
👩🏻 38
PCOS, IO, MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota; AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok, Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki 12.2024
👱🏻32
morfo 3%, wysokie pH i lepkość ; ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK, glukoza na czczo❌ -> krzywa glu/ins OK; stres oksydacyjny ❌; MAR HBA i chromatyna OK
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱 - 🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
06.2024 - cb (po niedrożnej stronie)
07.2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
8-12. 2024 -> diagnostyka obojga
02.01.2025 ⏸️😳 beta 29,8, prog 32,4
17.01 CRL 0,28 cm i pikselowe ❤️
31.01. CRL 1,6 cm ❤️ 26.02 CRL 5,5 cm ❤️
04.03 7 cm Człowieka ❤️ chyba 💙♂️ 😉 większość ryzyk - niska
26.03. 12 cm Faceta 😁
-
Deyansu wrote:Już po teleporadzie... "W ciąży badamy tylko TSH, jak ma pani ok, to po co ft 3 i ft 4" 🙄 tak, że ten....tyle żem załatwiła 🤨 ale przynajmniej z centermedu będzie pełna morfologia i dostałam skierowanie do dermatologa na te ręce. Swoją drogą skóra rąk jest teraz, jak nie ma mrozów, lepsza, ale planuję przy okazji wizyty pokazać też duży paluch lewej stopy. Przed ciążą podczas diety stary paznokieć fajnie powolutku był zastępowany przez nową zdrową płytkę... A w ciąży ❌ w ogóle stanęło, nic nie rośnie, a przez opuchliznę trochę zaczynam czuć jakby wrastał 😐
Jakieś plany prima aprilisowe na dziś? Ja poniekąd w tym duchu😆 , a trochę bardziej w ramach odgracania mieszkania (czy to już objawy gniazdowania? 🙃) posprzątałam Mężowi biurko i regał, który oddziela tę "męską jaskinię "od reszty salonu 🫣🤓 nic nie wyrzucałam, wszystko zakwalifikowane przeze mnie jako śmieci jest w osobnym pudełku, ale poprzestawiałam Mu ' kilka'drobiazgów, a miał ich tam pierdyliard 😂 męskie różne takie: trytytki, śrubki, płyty CD, kabelki, jakieś rozpoczęte projekty przeróbek czegoś tam, długopisy, zapiski z przeróbek gier, gadżety anime, korespondencja ubezpieczeniowa itd. 😅
Zastanawiam się jaka będzie reakcja 😂😉
Nie potrzebujesz skierowania na ft3 i ft4, możesz spokojnie zrobić sama na własną rękę.
Ja też mam tsh ok, a ft 4 zaczęło mi delikatnie spadać i musiałam dawkę euthyroxu zwiększyć.Deyansu lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
Czy któraś z Was miała niski poziom pappa i wolnego beta hcg?
Ryzyka trisomi powiedzmy, że ok. Tylko trisomia 18 1:800.
Lekarz coś wspominał o niewydolności łożyska, ale niby mamy obserwować na kolejnych prenatalnych.
Może wiecie co mogą oznaczać wyniki na poziomie 0,4 Mom 😔1;20716;93 -
Klarara wrote:Hej dziewczyny,
Czy któraś z Was miała niski poziom pappa i wolnego beta hcg?
Ryzyka trisomi powiedzmy, że ok. Tylko trisomia 18 1:800.
Lekarz coś wspominał o niewydolności łożyska, ale niby mamy obserwować na kolejnych prenatalnych.
Może wiecie co mogą oznaczać wyniki na poziomie 0,4 Mom 😔Aliczee93 lubi tę wiadomość
-
Jak coś to polecam Luxmed. Pozytywnie rozpatrzyli moją reklamację. Pisałam wcześniej, że z góry płaciłam za USG prenatalne, które okazało się zwykłym USG. Pani odsłuchała nagranie i przyznała mi rację, pieniądze zostaną zwrócone. Bardzo się cieszę 🥰
PaulinaLexi, Engel, Nova37, Filcek, Deyansu, iiyama, AndunieAnzu, Abby10 lubią tę wiadomość
-
cortexq wrote:Moja endokrynolog twierdzi, że im dalej w ciąży tym ft4 będzie niższe i że to jest ok. Na razie mam w normie, ale z miesiąca na miesiąc widać, że leci w dół.
Będzie niższe ale nie może być poniżej normy. -
Deyansu wrote:Jakieś plany prima aprilisowe na dziś?
Deyansu, AndunieAnzu lubią tę wiadomość
-
Ja wkręciłam Dzis mojego ze obsuwa jest z remontem domu
że meble do kuchni nie dojadą w kwietniu nawet.. bo u stolarza robione 🤣 ale się wk..rwił🤣🤣🤣🤣 masakra
Ale mowie prima aprilis uwazaj bo się pomylisz hehhe🤣 i zeszlo z niego cisnienie mówiąc " ale Ci się udało "😎🤣 nic innego bardziej go nie wkurza jak wlasnie takie sytuacja więc wykorzystałam to🤣🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 14:25
Aliczee93, Deyansu, AndunieAnzu lubią tę wiadomość
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
🩺10.04.25 - wizyta ⏳️
-
Klarara wrote:Bardziej mnie martwi niski poziom papp-a i wolnego b-hCG,
nie wiem co to może oznaczać.
A co masz w opisie prenatalnych? Jak wyglądają te wykresy?
Tutaj też możesz spojrzeć:
https://zapodaj.net/plik-MhdZnKl7OZ
Przez takie wyniki pappy i bety może dlatego masz wyższe ryzyko trisomi ale to jeszcze nie oznacza chorego dziecka.
Niewydolność łożyska to może ryzyko preeklampsji? Ile ci wyszło? Masz zalecenie acardu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia, 15:06
promykk lubi tę wiadomość
'95 👫 '93 Wrocław
22.12 ⏸️ 1cs
Termin OM 1.09
Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka
24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
15.04 - 20+1 II prenatalne
30.04 - 22+2, wizyta kontrolna
Progesteron - do 15tyg
Acard - od 12stego
-
Hajkonk wrote:Zaburzenia flory z posiewu czy cytologi?
Pytam bo też byłam oddać mocz na posiew bo od początku ciąży walczę z bateriami w moczu i pH na granicy więc mam info że jak posiew wyjdzie kiepski to też lecę na kilkudniowy urlop do szpitala 🙄
W cytologii, już mi lekarz opisał też, że zaleca pałeczki kwasu mlekowego dopochwowo, ale ze akurat siedzę sobie w szpitalu to nie bardzo pomocne.
Bakterii w moczu nie miałam jak badałam, ale teraz też chcą mi zrobić posiew...
Trzymam kciuki żeby Twój wyszedł dobry ♥️Hajkonk lubi tę wiadomość
-
PaulinaLexi wrote:A co masz w opisie prenatalnych? Jak wyglądają te wykresy?
Tutaj też możesz spojrzeć:
https://zapodaj.net/plik-MhdZnKl7OZ
Przez takie wyniki pappy i bety może dlatego masz wyższe ryzyko trisomi ale to jeszcze nie oznacza chorego dziecka.
Niewydolność łożyska to może ryzyko preeklampsji? Ile ci wyszło? Masz zalecenie acardu?1;20716;93 -
Ja TSH przed ciążą na swojej obecnej dawce najpierw miałam 3.14 a jak zaczęłam brać porządnie to mi się zrobiło 0.1
w ciazy na badaniu miałam 1.12 także całkiem ok. Też mam Hashimoto, i jak mówię ludziom że niedoczynność to najpierw na mnie patrzą w ciszy, potem pytają "chyba nadczynność", wtedy odpowiadam że nie, niedoczynność bo Hashimoto w ogóle
nie chcą mi wierzyć bo ponoć za chuda jestem 😝
AndunieAnzu lubi tę wiadomość
-
Klarara wrote:Bardziej mnie martwi niski poziom papp-a i wolnego b-hCG,
nie wiem co to może oznaczać.
To jest statystyka na podstawie wielu danych. Same w sobie pojedynczo nic nie znaczą, mam betę 1,4 mom i pappę 0,5 mom i ryzyka powyżej 1:13000, nipt ryzyka niskie. -
AndunieAnzu wrote:No ja od początku używam żwirku Canadian Cat o zapachu pudru dla dzieci i super maskuje wszelkie zapachy. Ogólnie do momentu ciąży nie było żadnego problemu z tym. Kiedyś nawet próbowałam zmienić na zwykłego benka ale ten co używamy naprawdę robi robotę. Minus tylko, że strasznie się rozsypuje. Od dawna planuje matę kupić i jakoś mi nie idzie
.
Co do karmy to u nas macs leci prawie od początku bo kotu zdecydowanie najbardziej podchodzi. I tylko jedną paczkę jeszcze Kittenow mieliśmy też jakaś śmierdząca i kotka też nie chciała tego jeść. Ale pozatym bez problemów. Mi właśnie Wild freedom i purizon okropnie śmierdziały. A feringi nie chciała w ogóle jeść. Jeszcze może spróbuję catz finefood kupić następnym razem. I tu też nie było problemu z karmami przed ciążą. Tylko zrezygnowałam z rybich smaków bo one bez znaczenia jaka marka to cuchnely ostro. A od początku mdłości to ani karmy ani kuwety nie mogę poczuć
.
Zastanawiam się natomiast jak to jest z rasami, kolorami kotów. Bo jak np przyjadą do nas alergicy to moja kotka - typowy pręgowany dachowiec uczula sporo mocniej niż kotka teściów, która jest czarna. Obie po sterylizacji. I zastanawiam się, czy różnica futra czy np feromony ma mocniejsze jakoś.
Moja kotka by z głodu umarła gdybym jej zabrała rybne karmy. Ona kocha applawsa w galarecie 🙈 tuńczyk albo tuńczyk z łososiem. Dodatkowo daje jej czasami do chrupania macsa z królika. Ale żadnego kurczaka, żadnej wołowiny. Nie zje bo nie 😅
Moja kotka jest dachowcem, tygryskiem z białymi dodatkami (paputki i krawacik 😍) i co ciekawe osoby z uczuleniem na koty jakoś przy niej wytrzymują i właśnie są zdziwieni że tak dobrze reagują.Hajkonk, AndunieAnzu, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Byłam u urofizjoterapeuty. Fajnie było. Pokazała jak poprawnie sikać i się wypróżniać by nie narażać narządów. Nauczyła mnie oddychać przeponowo co się przyda do porodu. Do tego pokazała mi ćwiczenia do mięśni dna miednicy. Co ciekawe na stojąco oraz na piłce jakaś blokada w miednicy, a na klęcząco i leżąco na boko szło super, a to ponoć trudniejsze, ale powiedziała, że to dobrze, bo to pozycje do porodu i te ćwiczenia też pomogą w rozluźnieniu mięśni w czasie porodu i przy skurczach. Mięśnie brzucha wyglądają ok, teraz za 4 tygodnie mam przyjść. 3 razy w tygodniu mam sobie ćwiczyć
promykk, AndunieAnzu, Mischava, Szosz, Hajkonk, truskawki981, Deyansu, PaulinaLexi lubią tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
✅ podstawowe badania krwi i wyrównane niedobory
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 💙
📆 Kalendarz wizyt
07/04 - ginekolog
08/04 - endokrynolog
28/04 - połówkowe
03/06 - urofizjo
-
Agusia246 wrote:Ja TSH przed ciążą na swojej obecnej dawce najpierw miałam 3.14 a jak zaczęłam brać porządnie to mi się zrobiło 0.1
w ciazy na badaniu miałam 1.12 także całkiem ok. Też mam Hashimoto, i jak mówię ludziom że niedoczynność to najpierw na mnie patrzą w ciszy, potem pytają "chyba nadczynność", wtedy odpowiadam że nie, niedoczynność bo Hashimoto w ogóle
nie chcą mi wierzyć bo ponoć za chuda jestem 😝
Przynajmniej wiemy jak się daje komplementy osobie z chora tarczycą. ,, wyglądasz jakbyś miała nadczynność " 😂👰'94 Hashimoto - Euthyrox 150
🤵'92 Wrodzona wada serca - niedziedziczna + nadciśnienie
👰🤵08.09.2018
👶Iga - 03.09.2021 (40+1, 4cs)
12.01.2025 ⏸️ 4cs
11.02 - 7+6, 1.63cm CRL + ❤️
04.03 - 10+6, 4.53cm CRL, wszystko ok!
10.03 - 11+5, prenatalne, 5.6cm CRL, 1.2mm NT, wszystko ok!
Pappa - ryzyka niskie
01.04 - 14+6, ginekolog