Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
-
WIADOMOŚĆ
-
aglo wrote:What? Czemu tak rzadko robią grupy? Skoro mają duże zainteresowanie 😳
Myślę, że nie ma odpowiedzi na to pytanie 🫠👩29👨30
👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle -stymulacja owulacji
❌ hiperinsulinizm
❌ryzyko anemii ciążowej
✅ jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌IO u męża
🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
⏸️05/01 🥰
05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 💙
07/04 17+4, 223g synka 👦
📆 Kalendarz wizyt
28/04 - połówkowe
30/04 - badanie krwi
05/05 - ginekolog
06/05 - endokrynolog
03/06 - urofizjo
-
abrakadabra wrote:Przy bazie obrotowej będziesz mieć 4 foteliki w życiu dziecka bo jak wybierzesz kolejny na bazie to on będzie do 18 kg czyli tak naprawdę nie za długo bo albo waga dziecka przekroczy a najczęściej to wzrostem już się nie mieszczą te dzieci. Większość drugich fotelików jest praktycznie tyłem do kierunku jazdy bo tak najbezpieczniej i wtedy można wybrać fotelik montowany na pasy i wtedy masz 3 foteliki tylko do kupienia i ten drugi na pasach jest na dużo dłużej niż ten na bazie. Tak nam tłumaczyli w 8* jak byłam z córką dobierać do niej.
A czy ta baza będzie nadawała się do kolejnego fotelika to już chyba zależy od firmy. A znowu z drugiej strony jeśli będziesz kupować 2 fotelik i będziesz chciala dobrać do tej bazy która masz to nie wiesz czy dziecko bedzie dobrze w nim leżało wiec jest tez ryzyko, że wydasz teraz wiecej a później i tak będziesz musiała kupować zupełnie inny fotelik.
🤯🤣 -
Szosz wrote:😂😂😂 super! My przesadziliśmy w zeszłym tygodniu czterolatka (z avionauta) do fotelika przodem do kierunku jazdy, przeżywałam 😁
Synek zadowolony? Lepiej mu tak czy nic nie mówi na ten temat?
Nie ma co przeżywać, na wszystkich przyjdzie czas 😃 dla mnie ten tyłem jest ok, córa nie narzeka jeszcze, jedynie trzeba sie trochę pogimnastykować żeby coś tam jej podać.
-
W ogóle mignął mi temat szkoły rodzenia i zaczęłam przeszukiwać internet i jakoś trafiłam na Zaufaj położnej. Okazało się że teraz są jakieś duże promocje na pakiety i kursy online. Zastanawiam się czy warto kupić. Może któraś z Was już korzystała? 😀
-
truskawki981 wrote:W ogóle mignął mi temat szkoły rodzenia i zaczęłam przeszukiwać internet i jakoś trafiłam na Zaufaj położnej. Okazało się że teraz są jakieś duże promocje na pakiety i kursy online. Zastanawiam się czy warto kupić. Może któraś z Was już korzystała? 😀
Czy po prostu nie chcesz i wolisz iść do szkoły prywatnie ?
Pytam z ciekawości bo w moim miasteczku jest super szkoła rodzenia, nie tylko na czas ciąży ale też położna prowadząca jest do naszej dyspozycji na prawdę 24/7 do tego po porodzie mamy zajęcia z chustonoszenia, sensomotoryki, zajęcia z fizjoterapeutą i takie tam.👩💼29l
🤵♂️35l
10.2024 rozpoczęcie starań
💊 PrenaCare Start Ona i On
🩺17.11.2024 cytologia OK
⏸️04.01.2025 🤞
07.01 beta hcg 2758 mlU/ml.
10.01 beta hcg 7412 mlU/ml
🩺07.01 5+4 pęcherzyk 4.81mm 🥹
🩺15.01 6+5 CRL 0,53cm i bijące ❤️
🩺24.01 8+0 CRL 1,6cm fasoli!
🩺26.02 12+5 prenatalne, ryzyka niskie 🩷 CRL 5,93cm
🩺26.03 16+5 CRL 14,2cm 128g 🩷
🩺23.04 20+4 USG połówkowe -
abrakadabra wrote:Synek zadowolony? Lepiej mu tak czy nic nie mówi na ten temat?
Nie ma co przeżywać, na wszystkich przyjdzie czas 😃 dla mnie ten tyłem jest ok, córa nie narzeka jeszcze, jedynie trzeba sie trochę pogimnastykować żeby coś tam jej podać.
Fajnie nam się sprawdzały te tyłem, u syna na szczęście zero problemów z nudnościami itd., był taki okres, że fotelik parzył, ale myślę, że to nie dlatego, że jechało się tyłem, tylko dlatego, że ogólnie są w życiu ciekawsze rzeczy niż jazda samochodemostatnio na szczęście nie mamy problemów z jazdą.
Miłego dnia, dziewczyny! Jeśli któraś wizytuje - super, trzymam kciuki! Ja właśnie jadę na badanie krwi przed pracą, a po pracy wskakuję do pociągu i jadę do przyjaciółki
Jutro dojeżdżają chłopaki, mamy tak zaplanowany weekend, żeby spędzić sporo czasu razem, ale żeby też każdy rodzic miał swój czas na reset w samotnościsarenka95, purplerain, abrakadabra, Deyansu lubią tę wiadomość
👩🏻 36 + 👦🏻 36 + 🧒🏻 4 + 🐶❤️ +…
Czekamy na ciąg dalszy
Termin: 30.08.2025 🩷
17.04 - 🩺 połówkowe
8.05 - 🩺 -
Hajkonk wrote:Nie ma u Was fajnych szkół na NFZ ?
Czy po prostu nie chcesz i wolisz iść do szkoły prywatnie ?
Pytam z ciekawości bo w moim miasteczku jest super szkoła rodzenia, nie tylko na czas ciąży ale też położna prowadząca jest do naszej dyspozycji na prawdę 24/7 do tego po porodzie mamy zajęcia z chustonoszenia, sensomotoryki, zajęcia z fizjoterapeutą i takie tam.
W tym przypadku bardziej mi chodziło o te pakiety filmików do których jest dostęp przez kilka miesięcy. Bo mam wrażenie, że jak tylko raz coś usłyszę to potem raz dwa zapomnę 🙈
A co do "normalnej" szkoły rodzenia to muszę poszukać i się zorientować jak to wygląda z położną. Problem u mnie jest taki że planujemy przeprowadzkę krótko przed porodem. I nawet nie wiem jak wtedy byłoby z położnymi. Mam mieć szkole rodzenia blisko obecnego miejsca zamieszkania czy może już blisko przyszłego? 🤔 Ale to jest kilkadziesiąt km i w sumie nie chciałoby mi się jeździć tak daleko do szkoły rodzenia szczególnie że sama nie prowadzę auta. A mój mąż pewnie nie zawsze (a raczej bardzo rzadko) byłby w stanie ze mną jechać.
Hajkonk, LauraTomek lubią tę wiadomość
-
truskawki981 wrote:W tym przypadku bardziej mi chodziło o te pakiety filmików do których jest dostęp przez kilka miesięcy. Bo mam wrażenie, że jak tylko raz coś usłyszę to potem raz dwa zapomnę 🙈
A co do "normalnej" szkoły rodzenia to muszę poszukać i się zorientować jak to wygląda z położną. Problem u mnie jest taki że planujemy przeprowadzkę krótko przed porodem. I nawet nie wiem jak wtedy byłoby z położnymi. Mam mieć szkole rodzenia blisko obecnego miejsca zamieszkania czy może już blisko przyszłego? 🤔 Ale to jest kilkadziesiąt km i w sumie nie chciałoby mi się jeździć tak daleko do szkoły rodzenia szczególnie że sama nie prowadzę auta. A mój mąż pewnie nie zawsze (a raczej bardzo rzadko) byłby w stanie ze mną jechać.
U mnie pewnie będzie tak samo
A polecacie jakąś szkołę stacjonarnie w Krakowie?
O online też myślałam o Zaufaj położnej albo tej mamy ginekolog -
Kurcze dziewczyny, tak czytam co piszecie o fotelikach i już nie wiem.. ja byłam nastawiona na britaxa na.bazie obrotowej, którego można rozlozyc:
https://ewozki.eu/pl/p/Britax-Romer-Baby-Safe-PRO-fotelik-samochodowy-i-Size-40-85-cm-0-13-kg%2C-zestaw-z-baza-Jade-Green/22527?cd=20801369473&ad=&kd=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwtdi_BhACEiwA97y8BO_tsL0dngUx7g0jJ03Q4hTcTZKS0w0urjt3bDaeB5s_dcdnr9idzRoCts0QAvD_BwE
Niby właśnie można go pochylać w czasie jazdy, baza obrotowa dla mnie super i jak przekładam to nosidło do wózka to też fajnie jak dzidzia bardziej leży na płasko niż w pozycji siedzącej. Do tej bazy pasuje fotelik następny. I niby bardzo.lekkie to nosidło. Mój w pierwszym nosidle jeździł ok roku. No i teraz nie wiem czy warto dać te 2k czy szukać czegoś innego..
A co do sesji - my mamy umówiona na połowę czerwca, to będzie początek 7 miesiąca, tak nam poleciła fotografka. Sesja będzie w plenerze, na łące, na kocyku przy zachodzie słońca 😍 kupiłam już wczoraj zestaw dla synka - beżowe spodenki na szelkach i białą koszulkę, ja mam białą sukienkę krótką i mąż też podobnie ubrany będzie, no kocham takie klimaty ❤️ -
LauraTomek wrote:U mnie pewnie będzie tak samo
A polecacie jakąś szkołę stacjonarnie w Krakowie?
O online też myślałam o Zaufaj położnej albo tej mamy ginekolog
O matko, mamie ginekolog, po przesłuchaniu jej ostatniego wywiadu, nie dołożę ani złotówki do biznesu👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
truskawki981 wrote:W tym przypadku bardziej mi chodziło o te pakiety filmików do których jest dostęp przez kilka miesięcy. Bo mam wrażenie, że jak tylko raz coś usłyszę to potem raz dwa zapomnę 🙈
U mnie po porodzie położna jest zapewniona z tej przychodni zdrowia do której należę. -
Twilight wrote:Kurcze dziewczyny, tak czytam co piszecie o fotelikach i już nie wiem.. ja byłam nastawiona na britaxa na.bazie obrotowej, którego można rozlozyc:
https://ewozki.eu/pl/p/Britax-Romer-Baby-Safe-PRO-fotelik-samochodowy-i-Size-40-85-cm-0-13-kg%2C-zestaw-z-baza-Jade-Green/22527?cd=20801369473&ad=&kd=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwtdi_BhACEiwA97y8BO_tsL0dngUx7g0jJ03Q4hTcTZKS0w0urjt3bDaeB5s_dcdnr9idzRoCts0QAvD_BwE
Niby właśnie można go pochylać w czasie jazdy, baza obrotowa dla mnie super i jak przekładam to nosidło do wózka to też fajnie jak dzidzia bardziej leży na płasko niż w pozycji siedzącej. Do tej bazy pasuje fotelik następny. I niby bardzo.lekkie to nosidło. Mój w pierwszym nosidle jeździł ok roku. No i teraz nie wiem czy warto dać te 2k czy szukać czegoś innego..
A co do sesji - my mamy umówiona na połowę czerwca, to będzie początek 7 miesiąca, tak nam poleciła fotografka. Sesja będzie w plenerze, na łące, na kocyku przy zachodzie słońca 😍 kupiłam już wczoraj zestaw dla synka - beżowe spodenki na szelkach i białą koszulkę, ja mam białą sukienkę krótką i mąż też podobnie ubrany będzie, no kocham takie klimaty ❤️
Nie znam tego fotelikanie wiem jak dzieci leżą w nim, być może to akurat jest udana konstrukcja i bardzo funkcjonalna.
Ja wiem tylko o tych cybexach cloud (tam różne literki jeszcze są) ale to głównie to samo, bo te widziałam na żywo u znajomych i te konkretne przypadki jak dziecko tam leży plus na grupie fotelików zdjęcia różnych dzieciaków i opinie o nich nie są raczej korzystne…Twilight lubi tę wiadomość
34l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 16+1 bobas waży 181g 🐻
15.04.2025 20+1 zdrowy bąbel o wadze 385g 🐨
13.05.2025 24+1 🩺
10.06.2025 28+1 🩺
01.07.2025 31+1 🩺 usg 3 trymestru
22.07.2025 34+1 🩺
12.08.2025 37+1 🩺 -
Co do szkoły rodzenia to u mnie też jest na NFZ jedna gdzie rusza grupa raz na dwa miesiące i są super zajęcia właśnie z chustonoszenia, masaży, ćwiczenia, relaksacji itd i druga na NFZ w szpitalu gdzie też jest super, ćwiczenia z fizjo, wykłady o suplementach itp no i plus ze prowadzą to położne pracujące w szpitalu i można się z nimi zapoznać jak komuś zależy na tym. Obie szkoły są popularne ale też nie ma problemów żeby się zapisaćc trzeba tylko wybrać na którą 🤭
LauraTomek lubi tę wiadomość
34l. 👧 35l.👦
2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
Nisza w bliźnie po cc🌚
25.11.2024 OM
20.12.2024 ⏸️
07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
18.03.2025 16+1 bobas waży 181g 🐻
15.04.2025 20+1 zdrowy bąbel o wadze 385g 🐨
13.05.2025 24+1 🩺
10.06.2025 28+1 🩺
01.07.2025 31+1 🩺 usg 3 trymestru
22.07.2025 34+1 🩺
12.08.2025 37+1 🩺 -
Dzien dobry 🧡💙💛
Witam sie w ten wietrzny bardzo dzien.. a w nocy to jakieś oberwanie chmury u nas chyba było bo az drzewa sie kładły 🙈
Jeszcze chwilką i zbieram sie na wizytę.. 🤞stresik juz wjeżdża 🫣 wrrr..
Milego dzionka. 💛🤞Majka92, purplerain, Amandi, Engel, Venus, Moirane, LauraTomek, promykk, Bella93, Deyansu, PaulinaLexi lubią tę wiadomość
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
🩺25.04.25 -II Prenatalne⏳️
🩺09.05.25 - wizyta ⏳️
-
bellA wrote:Dzien dobry 🧡💙💛
Witam sie w ten wietrzny bardzo dzien.. a w nocy to jakieś oberwanie chmury u nas chyba było bo az drzewa sie kładły 🙈
Jeszcze chwilką i zbieram sie na wizytę.. 🤞stresik juz wjeżdża 🫣 wrrr..
Milego dzionka. 💛🤞
Powodzenia , trzymam kciuki za wizytę!
U nas też wieje jak szalony, pierwszy raz przewaliło córce plastikowy domek w ogrodzie a nie jest jakiś lekki i stoi między krzakami.bellA lubi tę wiadomość
👰'94 Hashimoto - Euthyrox 137
🤵'92 Wrodzona wada serca - niedziedziczna + nadciśnienie
👰🤵08.09.2018
👶Iga - 03.09.2021 (40+1, 4cs)
12.01.2025 ⏸️ 4cs
11.02 - 7+6, 1.63cm CRL + ❤️
04.03 - 10+6, 4.53cm CRL, wszystko ok!
10.03 - 11+5, prenatalne, 5.6cm CRL, 1.2mm NT, wszystko ok!
Pappa - ryzyka niskie
01.04 - 14+6, wszystko ok!
-
Ja nie mam możliwości pójścia stacjonarnie do szkoły rodzenia, więc też zostaje mi tylko online, książki i dużo informacji wyszukuję też na własną rękę, żeby chociaż w teorii zobaczyć jak np otulić dziecko czy zmienić pampersa 😅 mam nadzieję, że w szpitalu też coś pokażą a jak nie to babcie będą musiały pomóc w nauce 🙈 jeszcze muszę zadzwonić do kilku położnych i wybrać jakąś, może uda mi się trafić na taką co będzie miała dużą wiedzę i będzie cierpliwa.
Chciałabym nosić małego w chuście, tylko z kursami stacjonarnie również mam problem, więc pozostaje mi jedynie nauka przez filmy instruktażowe. Czy któraś z Was nauczyła się wiązać tak chustę? Czy jednak chodziłyście na jakieś kursy? Polecacie jakieś sklepy online z chustami dobrej jakości? -
Ja już po wizycie.. lubię tak wczesnie niz takie czekanie cały dzien🙈
Malutka rosnie idealnie wzgledem tygodnia ciazy🩷 ważymy już 214g🥹🩷 coś wspaniałego.
Za 2 tyg II prenatalne i znów ją zobaczymy🥹🥹😍
Joa.szym, Naya00, purplerain, Azalea 🌸, Moirane, Majka92, Engel, sarenka95, abrakadabra, Twilight, promykk, AndunieAnzu, aglo, Venus, Bella93, Suzie, Deyansu, Abby10, Amandi, PaulinaLexi, Marcysia1990, Agusia246, Hajkonk, truskawki981, Szosz lubią tę wiadomość
34👱♀️ 36🧔♂️
06.01 ⏸️ 😍
🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
🩺25.04.25 -II Prenatalne⏳️
🩺09.05.25 - wizyta ⏳️
-
bellA wrote:Ja już po wizycie.. lubię tak wczesnie niz takie czekanie cały dzien🙈
Malutka rosnie idealnie wzgledem tygodnia ciazy🩷 ważymy już 214g🥹🩷 coś wspaniałego.
Za 2 tyg II prenatalne i znów ją zobaczymy🥹🥹😍
Wspaniale!Ja też już chcę, a tu jeszcze tyle czekania..
bellA lubi tę wiadomość
👩🏼🧔🏻♂️🐈🐈🐈
🏃🏼♀️🏋🏼♀️🚴🏼♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦
🫰⏸️ 16.01.2025
🧚💗 31.01.2025 -
Twilight wrote:Kurcze dziewczyny, tak czytam co piszecie o fotelikach i już nie wiem.. ja byłam nastawiona na britaxa na.bazie obrotowej, którego można rozlozyc:
A co do sesji - my mamy umówiona na połowę czerwca, to będzie początek 7 miesiąca, tak nam poleciła fotografka. Sesja będzie w plenerze, na łące, na kocyku przy zachodzie słońca 😍 kupiłam już wczoraj zestaw dla synka - beżowe spodenki na szelkach i białą koszulkę, ja mam białą sukienkę krótką i mąż też podobnie ubrany będzie, no kocham takie klimaty ❤️
Ja sobie chwalę. Teraz mam BeSafe Stretch, który nie jest obrotowy i jednak trzeba się nagimnastykować, żeby ją tam wsadzić i zapiąć.Twilight lubi tę wiadomość
-
Venus wrote:Ja nie mam możliwości pójścia stacjonarnie do szkoły rodzenia, więc też zostaje mi tylko online, książki i dużo informacji wyszukuję też na własną rękę, żeby chociaż w teorii zobaczyć jak np otulić dziecko czy zmienić pampersa 😅 mam nadzieję, że w szpitalu też coś pokażą a jak nie to babcie będą musiały pomóc w nauce 🙈 jeszcze muszę zadzwonić do kilku położnych i wybrać jakąś, może uda mi się trafić na taką co będzie miała dużą wiedzę i będzie cierpliwa.
Chciałabym nosić małego w chuście, tylko z kursami stacjonarnie również mam problem, więc pozostaje mi jedynie nauka przez filmy instruktażowe. Czy któraś z Was nauczyła się wiązać tak chustę? Czy jednak chodziłyście na jakieś kursy? Polecacie jakieś sklepy online z chustami dobrej jakości?
Na fejsie są też różne grupy z chustami itp zajrzyj sobie bo tam dużo info i są też tam osoby, które szkola i dojeżdżają do klienta. A co do chust to najlepiej ponoć kupić już taką co była noszonaVenus, PaulinaLexi lubią tę wiadomość