X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡
Odpowiedz

Wrześniowe Mamy 2025 🧡🌼🧡

Oceń ten wątek:
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 23 maja, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Do mojego? 😅 Ja leżę, zajmuje się dzieckiem, wpadnie na chwilę mąż i byle do domu. Tyle mojego widzimisię. Przecież to kobiety będą musiały się dostosować do Twoich "potrzeb" i rodzinki. 🙈

No ale to Ty jesteś przeciwniczką odwiedzin w szpitalu, więc jak powiesz że Ci to przeszkadza to też będą się musiały dostosować do Ciebie i Twoich potrzeb i wyjść z sali.

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷

preg.png
  • Oliwia88888 Ekspertka

Wysłany: 23 maja, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś dojrzałam pierwszy rozstęp... na prawej piersi. Nie sądziłam że tak szybko się pojawią :( to dopiero połowa 6 miesiąca...
    smaruje się codziennie na zmianę mustela i olejek ze słodkich migdałów :(

preg.png
    👩36 🧔‍♂️40
    05.2024- poronienie zatrzymane w 9tc
    Wigilia 2024-II Kreski na teście. Czekamy na 🩵
    28.04. 2025- połówkowe 🩵 550g
  • aglo Autorytet

Wysłany: 23 maja, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Mam wyniki krzywej w końcu :D

78/125/113 🫡

Wow idealne 😬 gratki

Suzie lubi tę wiadomość

34l. 👧 35l.👦
    2019.12 - poronienie samoistne 7+6tc
    2020.11 - syn 🩵 - pPROM 35+2tc
    Nisza w bliźnie po cc🌚
    preg.png
    25.11.2024 OM
    20.12.2024 ⏸️
    07.01.2025 6+1 CRL 3.2mm ♥️
    28.01.2025 9+1 CRL 2.6cm ♥️
    17.02.2025 12+0 CRL 6,1cm, FHR 156 ♥️ NT 1,7mm
    18.02.2025 12+1 CRL 6,4cm, FHR 154 ♥️ NT 2,2mm
    25.02.2025 NIPT - wynik prawidłowy - chłopiec 🩵
    18.03.2025 16+1 bobas waży 181g 🐻
    15.04.2025 20+1 zdrowy bąbel o wadze 385g 🐨
    13.05.2025 24+1 713g synka 🦊
    10.06.2025 28+1 🩺
    01.07.2025 31+1 🩺 usg 3 trymestru
    22.07.2025 34+1 🩺
    12.08.2025 37+1 🩺
  • Ivka Autorytet

Wysłany: 23 maja, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Mam wyniki krzywej w końcu :D

78/125/113 🫡
    Ty to masz luks wyniki laska 😁

Suzie lubi tę wiadomość

👩🏻93 Stwardnienie rozsiane od 2017,wszystko stabilnie
    👨🏻87

21.12 (12dpo,30dc) ⏸️ beta: 20,1
    Update: 24+4 - 700g 👶🏻

wynik nifty: zdrowy ziomuś na pokładzie 🐻

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 23 maja, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aglo wrote:
    Wow idealne 😬 gratki
    Ivka wrote:
    Ty to masz luks wyniki laska 😁

Nigdy nie miałam takiej glukozy na czczo, w szoku jestem 🤣

aglo lubi tę wiadomość

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, kwiecień-sierpień cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ustabilizowana niedoczynność tarczycy
    ❌ PCOS oraz bezowulacyjne cykle
    ❌ hiperinsulinizm
    ✅ brak cukrzycy ciążowej
    ✅ jajowody drożne
    ✅ badania nasienia
    ❌IO u męża

🍀9cs, 5cs z Lamettą+Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    05/01 beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    07/01 beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml
    22/01 6+5, CRL 0,8cm i ♥️
    10/02 9+4, CRL 2,76cm 😍
    03/03 12+4, CRL 6,17cm, niskie ryzyka 🥹
    10/03 13+4, prawdopodobnie chłopiec 👦
    07/04 17+4, 223g 🐻
    28/04 20+4, 397g potwierdzonego chłopaka 💙
    05/05 21+4, 493g 😱

📆 Kalendarz wizyt
    26/5 - gin
    3/6 - urofizjo
    5/6 - endo
    7/7 - USG III
    preg.png
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 23 maja, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się rozpętała dyskusja o tych odwiedzinach 🙈
    Tak jak pisała Azalea, każdy ma swoje potrzeby i mogą być one różne, a szpital to nie hotel i trzeba się dostosować. Ja na przykład nie dałabym rady powiedzieć pacjentce z łóżka obok,że ma sobie iść na korytarz ze swoimi gośćmi, mając świadomość że może się kiepsko czuje, potrzebuje pomocy czy czyjejś obecności po prostu, mimo że mi to przeszkadza 🤷 ale to jest problem mojego charakteru właśnie.
    Z tego co widziałam na dniach otwartych to sale są u nas dwuosobowe i łóżka można od siebie oddzielić kotarą, więc w razie konieczności będę korzystać 🙂

bellA lubi tę wiadomość

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
    🩺 26.05
    🩺 11.07 III USG prenatalne
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 23 maja, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarenka95 wrote:
    Ale się rozpętała dyskusja o tych odwiedzinach 🙈
    Tak jak pisała Azalea, każdy ma swoje potrzeby i mogą być one różne, a szpital to nie hotel i trzeba się dostosować. Ja na przykład nie dałabym rady powiedzieć pacjentce z łóżka obok,że ma sobie iść na korytarz ze swoimi gośćmi, mając świadomość że może się kiepsko czuje, potrzebuje pomocy czy czyjejś obecności po prostu, mimo że mi to przeszkadza 🤷 ale to jest problem mojego charakteru właśnie.
    Z tego co widziałam na dniach otwartych to sale są u nas dwuosobowe i łóżka można od siebie oddzielić kotarą, więc w razie konieczności będę korzystać 🙂
    Właśnie o to chodzi... Nie powiesz - ej sory, idź z matką na korytarz ... bo właśnie nie jesteś pępkiem świata i jak laska ma wycieczki to zaciskasz zęby bo to nie Twój dom, że możesz kogoś wyprosić i musisz się dostosować do odwiedzin 🤦
    Więc o kogo widzimisię my tu mówimy 🤦
    Ale niektórzy nie rozumieją, że to nie hotel

1;20716;93
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 23 maja, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Właśnie o to chodzi... Nie powiesz - ej sory, idź z matką na korytarz ... bo właśnie nie jesteś pępkiem świata i jak laska ma wycieczki to zaciskasz zęby bo to nie Twój dom, że możesz kogoś wyprosić i musisz się dostosować do odwiedzin 🤦
    Więc o kogo widzimisię my tu mówimy 🤦
    Ale niektórzy nie rozumieją, że to nie hotel

A dlaczego nie powiesz? Gdyby mi to nie pasowało a ktoś by się mnie zapytał to bym powiedziała że mi nie pasuje i skoro jest sala odwiedzin (w większości szpitali jest, to niech sobie idą tam) albo po takich odwiedzinach bym na spokojnie porozmawiała. Co się dzieje teraz z ludźmi że nie potrafią jeden z drugim normalnie porozmawiać. Każdy z nas ma inne potrzeby i nie ma sytuacji bez wyjścia. Wystarczy chcieć szczerze porozmawiać a nie zaciskać zęby bo nie umiem być asertywną.

Ivka, Kotciara, Bella93 lubią tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷

preg.png
  • Venus Przyjaciółka

Wysłany: 23 maja, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia88888 wrote:
    Dziś dojrzałam pierwszy rozstęp... na prawej piersi. Nie sądziłam że tak szybko się pojawią :( to dopiero połowa 6 miesiąca...
    smaruje się codziennie na zmianę mustela i olejek ze słodkich migdałów :(

Ja też dwa dni temu, aż się popłakałam jak zobaczyłam 🥲 teraz śpię w staniku, staram się smarować dwa razy dziennie i robię podczas tego masaż dłuższy 😞 u mnie na lewej piersi, chyba przez to, że codziennie praktycznie całe noce staram się spać na lewym boku.

Ja chcę w szpitalu tylko mojego partnera. Jak się uda to też chcę salę wykupić jednoosobową. Tylko, że jestem introwertyczką i w takim stresującym i wyczerpującym momencie nie chcę mieć na głowie gości współlokatorek. Jeszcze pal licho jak trafi się normalna babka z normalnymi gośćmi, którzy siedzą ze sobą kameralnie i rozmawiają między sobą w miarę cicho. Ja już oczami wyobraźni widzę, jak do mojej sąsiadki obok łóżka zwala się pół rodzinki jeszcze z dziećmi, krzyczą na pół sali, biegają, rozmawiają głośno jakby byli u siebie w domu i przesiadują wszyscy w tej sali ile czasu się da zamiast chociaż wyjść z pokoju, żeby nie przeszkadzać innym 😅

⭐️05.01.25 Pierwsze w życiu dwie kreski 🥳 ⏸️
    ⭐️07.01.25 Potwierdzenie ciąży u ginekologa na badaniu USG 🥹❤️
    ⭐️04.02.25 Całe 2,5cm szczęścia 😍
    ⭐️12.03.25 11cm chłopca 💙
    ⭐️23.04.25 Już 355g 💪
    ⭐️21.05.25 650g 🥹
    ⭐️25.06.25 Kolejna wizyta

👩🏼👱‍♂️😺
    Starania o bobasa od 01.2024
    PCOS (poprawa po suplementacji inozytolem)
    Niedoczynność tarczycy

preg.png
  • Kotciara Koleżanka

Wysłany: 23 maja, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    Absolutnie 😜 ksiądz mógł wchodzić i paradować po wszystkich salach jak leci, nawet nie zapukał 😂 moja siostra też leżała za czasów covida i tak samo był ksiądz 🙈

A któraś mi wytłumaczy co robi ksiądz na salach poporodowych? 🫣 nie potrafię sobie tego wyobrazić 😂

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

💊 Acard 150, Dopegyt, Tardyferon

26.12 ⏸️
    12.05 650 gr 🩷
    13.06 wizyta
    26.06 III prenatalne

preg.png

age.png
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 23 maja, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotciara wrote:
    A któraś mi wytłumaczy co robi ksiądz na salach poporodowych? 🫣 nie potrafię sobie tego wyobrazić 😂
    Nie wiem 😅 leżałam 11 dni i księdza nie widziałam 😅

Kotciara lubi tę wiadomość

1;20716;93
  • Ivka Autorytet

Wysłany: 23 maja, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totalnie się zgadzam z @Azalea. Od tego człowiek ma język, żeby go używał. Jak coś nie bangla, trzeba o tym mówić głośno. Nikt nie jest wróżką Kasandrą, żeby się trzebabylo domyślać. Jeżeli coś nie pasuje - trzeba się odzywać. A o respektowaniu próśb to już inna dyskusja :)

👩🏻93 Stwardnienie rozsiane od 2017,wszystko stabilnie
    👨🏻87

21.12 (12dpo,30dc) ⏸️ beta: 20,1
    Update: 24+4 - 700g 👶🏻

wynik nifty: zdrowy ziomuś na pokładzie 🐻

preg.png
  • Kotciara Koleżanka

Wysłany: 23 maja, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Venus wrote:
    Ja też dwa dni temu, aż się popłakałam jak zobaczyłam 🥲 teraz śpię w staniku, staram się smarować dwa razy dziennie i robię podczas tego masaż dłuższy 😞 u mnie na lewej piersi, chyba przez to, że codziennie praktycznie całe noce staram się spać na lewym boku.

Ja chcę w szpitalu tylko mojego partnera. Jak się uda to też chcę salę wykupić jednoosobową. Tylko, że jestem introwertyczką i w takim stresującym i wyczerpującym momencie nie chcę mieć na głowie gości współlokatorek. Jeszcze pal licho jak trafi się normalna babka z normalnymi gośćmi, którzy siedzą ze sobą kameralnie i rozmawiają między sobą w miarę cicho. Ja już oczami wyobraźni widzę, jak do mojej sąsiadki obok łóżka zwala się pół rodzinki jeszcze z dziećmi, krzyczą na pół sali, biegają, rozmawiają głośno jakby byli u siebie w domu i przesiadują wszyscy w tej sali ile czasu się da zamiast chociaż wyjść z pokoju, żeby nie przeszkadzać innym 😅

Żeby trochę odczarować ten obraz to powiem, że chyba w większości szpitali jest zakaz odwiedzin z dziećmi poniżej któregoś roku życia, a przynajmniej tak było w tych szpitalach w których ja byłam 😅
    Ja szczerze boję się że znowu po porodzie będę zbyt słaba żeby ustać na nogach a co dopiero zajmować się dzieckiem i dlatego bardzo chciałabym własną salę, aby mąż mógł przejąć dziecko. 😐

04/23 💔💔💔
    02/24 👶🏻💙

💊 Acard 150, Dopegyt, Tardyferon

26.12 ⏸️
    12.05 650 gr 🩷
    13.06 wizyta
    26.06 III prenatalne

preg.png

age.png
  • sarenka95 Autorytet

Wysłany: 23 maja, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotciara wrote:

Posługuje tak jak na każdym innym oddziale, przychodzi najczęściej z Komunią Świętą i pyta czy ktoś chce przyjąć 🙂

2020 🧒💙

⏸️ 09.01
    🩺 20.01 pęcherzyk ciążowy i zalążek zarodka🤞
    🩺 06.02 CRL 1.7 cm, mamy 🩷
    🩺 27.02 4,4cm człowieka ❤️
    🩺04.03 I USG prenatalne 5,7 cm człowieka, anatomicznie ok ✅
    Test Pappa - niskie ryzyka wad genetycznych, podwyższone ryzyko stanu przedrzucawkowego, 1:53
    🩺 31.03 13 cm, 140 g , córeczka 🩷
    🩺 28.04 19 cm, 350 g 🌸
    🩺 06.05 II USG prenatalne, wszystko ok ✅
    🩺 26.05
    🩺 11.07 III USG prenatalne
  • purplerain Autorytet

Wysłany: 23 maja, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam myślę, że obie strony mają tu trochę racji. Każdy pacjent ma prawo do odwiedzin, tak samo jak każdy pacjent ma prawo do dochodzenia do siebie po różnych medycznych procedurach w spokoju. Największy problem pojawia się, kiedy odwiedzający i często same pacjentki nie potrafią się zachować adekwatnie do sytuacji. I owszem, można zwracać uwagę, ale w takiej sytuacji nasze zasoby powinny być kierowane gdzie indziej niż na uczenie dorosłych ludzi norm społecznych.

Moja córka zaliczyła dzisiaj swoje pierwsze kino i horror (chyba wszystko przespała😅), a jutro biegniemy w Rossmann run 💪🏃🏼‍♀️🤰

Ivka, Klarara, Szosz, bellA, Amandi, Suzie, iiyama, Filcek lubią tę wiadomość

👩🏼🧔🏻‍♂️🐈🐈🐈

🏃🏼‍♀️🏋🏼‍♀️🚴🏼‍♀️✈️🌍🏝️🌊🍕🍝☕️🍦

🫰⏸️ 16.01.2025
    🧚💫 31.01.2025
    💗🎀 19.04.2025
  • Klarara Autorytet

Wysłany: 23 maja, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    purplerain wrote:
    Ja tam myślę, że obie strony mają tu trochę racji. Każdy pacjent ma prawo do odwiedzin, tak samo jak każdy pacjent ma prawo do dochodzenia do siebie po różnych medycznych procedurach w spokoju. Największy problem pojawia się, kiedy odwiedzający i często same pacjentki nie potrafią się zachować adekwatnie do sytuacji. I owszem, można zwracać uwagę, ale w takiej sytuacji nasze zasoby powinny być kierowane gdzie indziej niż na uczenie dorosłych ludzi norm społecznych.

Moja córka zaliczyła dzisiaj swoje pierwsze kino i horror (chyba wszystko przespała😅), a jutro biegniemy w Rossmann run 💪🏃🏼‍♀️🤰
    Uznajmy to za puente i kończę temat.
    Nie czas i miejsce na uczenie podstawowych zasad życia w społeczeństwie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja, 22:55

1;20716;93
  • KL Znajoma

Wysłany: 23 maja, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dyskusja faktycznie gorąca i w sumie daje mi do myślenia. U mnie do tej pory wizja porodu kończyła się na tym że kładą mi dziecko do kontaktu STS i potem się nim zajmuje. A to jest przeciez kilkudniowy pobyt w szpitalu i wbilyscie mi klina bo chyba zacznę rozważać jakies wynajęcie jedynki. Bo to ruletka jak się trafi. I zgadzam się, że każdy ma inne potrzeby tylko najgorzej jak na jednej sali wylądują osoby, które mają te potrzeby różne i różnie te potrzeby wyrażają;)

Z innej beczki - macie jakieś fajne pajacyki do polecenia? Chodzi mi o konkretne firmy. Ciekawa jestem co Wam się sprawdziło bo póki co poszłam w bodziaki że spodenkami i chyba wzięłam tylko dwa pajace czy w sumie rampersy (gubię się w nomenklaturze - pajac bez stópek gdzieniegdzie jest opisany jako rampers) z yosoy, droższe ale nie mogłam sobie odmówić,znaczy Małej odmówić😁. Myślę o domówieniu jakiś wielopaków z Next i/albo Newbie. Macie jakieś doświadczenia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja, 22:57

• PaulinaLexi Ekspertka

Wysłany: 23 maja, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KL wrote:
    Dyskusja faktycznie gorąca i w sumie daje mi do myślenia. U mnie do tej pory wizja porodu kończyła się na tym że kładą mi dziecko do kontaktu STS i potem się nim zajmuje. A to jest przeciez kilkudniowy pobyt w szpitalu i wbilyscie mi klina bo chyba zacznę rozważać jakies wynajęcie jedynki. Bo to ruletka jak się trafi. I zgadzam się, że każdy ma inne potrzeby tylko najgorzej jak na jednej sali wylądują osoby, które mają te potrzeby różne i różnie te potrzeby wyrażają;)

Z innej beczki - macie jakieś fajne pajacyki do polecenia? Chodzi mi o konkretne firmy. Ciekawa jestem co Wam się sprawdziło bo póki co poszłam w bodziaki że spodenkami i chyba wzięłam tylko dwa pajace czy w sumie rampersy (gubię się w nomenklaturze - pajac bez stópek gdzieniegdzie jest opisany jako rampers) z yosoy, droższe ale nie mogłam sobie odmówić,znaczy Małej odmówić😁. Myślę o domówieniu jakiś wielopaków z Next i/albo Newbie. Macie jakieś doświadczenia?
    Ja kupiłam parę pajaców z Sinsay - przeżyły pralkę 60 stopni i suszarkę. Ale w praktyce doświadczenia nie mam :)

'95 👫 '93 Wrocław
    22.12 ⏸️ 1cs
    Termin OM 1.09
    Nifty - zdrowy chłopak💙, niskie ryzyka

24.02 - 13+0 I prenatalne - wszystko ok. CRL - 7,54 cm, ryzyko preeklampsji
    3.03 - 14+0, wizyta kontrolna, 8 cm
    2.04 - 18+2, wizyta kontrolna, 236g
    15.04 - 20+1, II prenatalne, 355 g
    30.04 - 22+2, wizyta kontrolna
    28.05 - 26+2, wizyta kontrolna
    18.06 - 29+2, III prenatalne
    25.06 - 30+2, wizyta kontrolna

Progesteron - do 15tyg
    Acard - od 12stego
    Pueria Uno/Duo
    preg.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 23 maja, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarara wrote:
    Uznajmy to za puente i kończę temat.
    Nie czas i miejsce na uczenie podstawowych zasad życia w społeczeństwie.

Kończ i przestań obrażać. Potrafię żyć w społeczeństwie, w moim środowisku się kulturalnie rozmawia i wyraża swoje zdanie zgodnie ze sobą i szczerze w stosunku do drugiej osoby, w Twoim najwidoczniej nie. To Ty masz problem że w publicznym szpitalu są odwiedziny z których kobieta po porodzie ma prawo skorzystać. Zawsze masz wyjście i możesz rodzić w prywatnym szpitalu albo zapłacić za prywatną salę. Nikt Cię nie zmusza do dzielenia jednej sali z inną pacjentką. I uwierz, że jeżeli byś powiedziała drugiej że Ci to nie pasuje to ona by znalazła wyjście. Nikt nikomu na złość nie robi.

Nie wiem jak przykre musicie mieć doświadczenia żeby wszystkich ludzi wrzucać do jednego worka.

I jeszcze raz, rozmowa. Rozmawiajcie ze sobą dziewczyny na tych salach. Niech jedna drugiej będzie wsparciem a nie problemem.

Dobrej nocy dla Was.

aneta.be, Ivka, Deyansu, Suzie, Kotciara, PaulinaLexi, Aliczee93 lubią tę wiadomość

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷

preg.png
  • Azalea 🌸 Autorytet

Wysłany: 23 maja, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KL wrote:

Ja też miałam pajace z sinsay 🙂

👩🏽‍❤️‍👨🏽|27|30
    👶🏽|2023|🩷

preg.png
‹‹ 555 556 557 558 559 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ