WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
ja pierwsze słyszę , ze połozna (środowiskowa-bo pewnie o taka chodzi) ma cos do becikowego...
w pierwszej ciązy znalazlam u nas (jest tylko1), ale w tej nie chce , by przyłaziła przed cc. Potem i tak szpital da jej moje papiery
do becikowego prowadzacy wypisał mi zaswiadczenie i juz -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMalutka serio tak jest z lekarzem prywatnie? Historia tzn. te całe dokumenty od lekarza, które leżą u niego ?
A skoro przy tym temacie jesteśmy, to do porodu też wydają te dokumenty, czy sama karta ciąży starczy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2016, 10:49
-
pirelka
mój szpital dawał listę , co potzreba do porodu ( i te listę miałam akurat od połóznej ze szkoły rodzenia)
u nas chyba karta ciązy, ostatnie usg, najnowsze badania
w praktyce szpital przejął ode mnie tylko karte ciąży (tam sa przecież wpisane wyniki badań)
no i dowód osobistyWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2016, 10:54
-
nick nieaktualny
-
malutka
co ma wejśc, to nie ma co gdybać
ja korzystałam z połoznej środowiskowej w pierwszej ciązy-6 spotkań przed i 6 po porodzie
przed zawsze wizyty umówione, te po cc juz nie (z zaskoczenia)
ale po cc fajnie , że przychodziła-obejrzała mnie, dziecko, doradziła, mogła być nawet z nami przy pierwszej kąpieli
a z czasem chca ustawowo dać połoznym więcej praw i możliwosci prowadzenia/monitorowania ciązy...jak w innych krajach Europy...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2016, 11:03
-
nick nieaktualnyKochane, gdzies po drodze chyba ozstało przoczone moje pytanko. Jak się nazywają badania u gina gdzie sprawdza się te przepływy (czy z watrobą, żołądkiem, nerkami i jelitkami wszystko ok)? Ma to jakąś nazwa poza prenatalnym? Bo w sumie każde USG jest prenatalne... a moja gin juz mnie na polowkowym zapewniła, że połówkowe, to połówkowe, a się okazało że to zwykłe USG.
-
przepływy to badanie dopplerowskie ciązy
ja to umawiałam (juz ze wzgledu na terminy) ze wzgledu na cukrzycę
dokladnie wzięłam doppler+biometria płodu
ale na każdym usg prenatalnym przepływy ogólnie sa sprawdzane
nie wiem zatem , czy dobrze ci odpowiedzialam
sama nie wiem jak to dokladnie wygląda
Hipokrates w Gorzowie ma na to osobna wycene i tam nie wszyscy lekarze badanie wykonują
usg 3.trymestru to ponownie dokładne pomiary dzidzi, sprawdzenie najwazniejszych narzadów i sprawdzenie przepływów
inna nazwa to usg po 30tcWiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2016, 11:28
-
nick nieaktualnyja się już zastanawiam jak to usg 3. trymestru będzie wyglądać, bo połówkowe to jakiś pic na wodę był, niczego się nie dowiedziałam, nie różniło się ono od kontrolnego usg na każdej wizycie, a 200 zł skasowała, dlatego umówiłam się do innego lekarza i zobaczymy jak to będzie...
-
Witam się
u mnie deszczowo ale czasem lubię taka pogodę. Kochane poradźcie jak pozbyć się opuchlizny kończyn? Wczoraj byliśmy na imprezce-tance jedzenie no i nogi mam jak banie, dłonie to samo aż boli jak zaciskam w pięść. Leżę z kopytami w górze ale niezbyt skuteczne.
-
lrf
wg mnie nie ma różnicy między typowym usg połówkowym a tym usg 3.trymestru
robi sie dokładne pomiary i sprawdza co i jak dziala
z jednej strony teraz mniej widać całościowo(bo dzidzia wieksza)a z drugiej strony widać wiecej i dokładniej poszczególne "części" -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
LRF ja bylam w piatek. Tyle,ze tak jak dopytalam to nawet jesli pojdziesz na usg 3/4D to tez robia dokładne pomiary z tym,ze jeszcze pamiątkę masz do tego
przynajmniej u nas na takowym ginka dokladnie wszystko pomierzyla,przepływy,brzuszek,serduszko,mózg,wszystkie kosci,kręgosłup,sprawdzała tez ciągłość warg i podniebienia,wysklepienie czaszki,oczodoly,nosek,nawet falde karkowa sprawdzala,nerki,zoladek,łożysko,wody,szyjke i nawet stopkę zmierzyła