WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
mmargol wrote:Kamcia zaklad mi wyplaca, wiec by sie zgadzalo z ta teoria
wypłacą ci 100 % (tyle wezmą dla ciebie od zusu) potem na nowo nalicza 80 % (i oddadza do zusu) ale to nie twój problem, że tobie to nie na reke
ciekawe który USC dałby tak szybko akt urodzenia
teraz mamy 14 dni na zalatwianie spraw (a rząd planował 3 tyg) -
teraz zgłupialam z tymi 60 % ...bo przez kosiniakowe weszło wyrównywanie, ale podstawy...
jestescie niedobre
wiecie, ze własnie przez takie drobiazgi wywalczyłam dla siebie trzynastke za 2014 i 2015 r (wiec na pewno za 2016 100 zł dostane) oraz teraz walczę w sądzie o wieksze kwoty...a ja juz nie mam czasu na zgłebianie sie w przepisy hihi -
Witam się i ja. Widzę, że żadna nie pyknęła w pełnie?.. Za słabo wyłyście do księżyca ;P
Tak czytam, że każda by już chciała i czeka na objawy i w ogóle. Powiem Wam, że w poprzedniej ciąży miałam wizytę u mojej gin jakoś 3tyg przed terminem. I ona mówi "to już tuż tuż, w każdej chwili może pani urodzić, pewnie do końca tygodnia będzie po wszystkim". więc ja siedziałam jak na bombie a mąż postanowił nie chować na noc auta do garażu tylko parkować przed domem (bo na noc wypuszczamy psy i trzeba by je zamknąć w kojcach zanim się samochó wyprowadzi z garażu). No i tak stał ten nasz biedny samochód 1,5 tygodnia na dworze, w końcu mówię "daj spokój, schowaj samochód, po co ma tak stać przed domem. na pewno nic się nie będzie działo". Więc mąż schował samochód i tej samej nocy odeszły mi wody
Miłego dnia :*agatia, mmargol, Madziuuuula, bisacz, alinka, AJrin, violett, Sabina, mk83, pestka lubią tę wiadomość
-
Kamcia no faktycznie, przecjez akt urodzenia jeszcze
tu mi mowili o samym wniosku ale przecisz to za malo haha
a tam, i tak i tak dalabym znac kierownikowi zeby w dziale przekazal ze mala jest juz na swiecie, my sie tam kumplujemy
Ale zastanawialismy sie z mezem nad czym innym. Chcemy zeby po urodzeniu wzial od razu urlop ojcowski a to sie okazuje ze 7dni przed rozpoczeciem musi zlozyc wniosek i akt urodzenia, wiec od razu sie chyba nie da... bedzie musial wziac urlop na poczatek.
A jak jest z tymi 2 dniami wolnego dla taty z tytulu narodzin dziecka? od razu tez nie bedzie mogl ich dostac bez aktu urodzenia? -
agatia wrote:Mmargol u mnie dziewczyny napisały do mnie smska jak chcę mieć płacone, a potem dopełnie formalności na piśmie. O wyrównaniu do 1000 też mi mówiły, ale ja.biorę 80% więc mnie to nie dotyczy.
-
kamciaelcia wrote:mmargol
wszelkie dni urlopu okolicznościowego załatwiałam zawsze z aktem
my też przeciez mamy te 2 dni
a nie chcecie brać na ciebie l4 ??(moj mąż kategorycznie nie weźmie)ojcowski tez jest 100%?
-
nick nieaktualnyJak jest temat. To jak jest w sytuacji gdy wypłaca zus, a nie pracodawca? Ja wczoraj dostarczyłam zwolnienie do terminu, a gdybym urodził wcześniej? Biorę opcję 80%na rok. Zus płaci za te dni 100% czy 80%. Mam 14 dni na dostarczanie im papierów, ale jakich. W ogóle się tym nie interesowałam.
Dobrze, że jesteście!. -
Magdziulla wrote:Jak jest temat. To jak jest w sytuacji gdy wypłaca zus, a nie pracodawca? Ja wczoraj dostarczyłam zwolnienie do terminu, a gdybym urodził wcześniej? Biorę opcję 80%na rok. Zus płaci za te dni 100% czy 80%. Mam 14 dni na dostarczanie im papierów, ale jakich. W ogóle się tym nie interesowałam.
Dobrze, że jesteście!.
madziulla
póki jesteś na chodzie dowiedz sie z góry co konkretnie zus wymaga, zawsze mozesz juz druczki pobrać...ja znów liczę, ze w biurze wszystko napisza, ja podpisze i juz -
ja nawet nie mam jak policzyć tej podstawy wrrrrrr
wiem, jakie mam składowe, ale nie znam kwot
na sucho licząc i zakladając, ze się wyrównuje z 60% do kwoty 1000zł to moze bym była stratna 500 zł w skali roku...
wiec nie kombinuje-jak poprzednio biorę 80 % -
nick nieaktualnyMagdziulla wrote:Jak jest temat. To jak jest w sytuacji gdy wypłaca zus, a nie pracodawca? Ja wczoraj dostarczyłam zwolnienie do terminu, a gdybym urodził wcześniej? Biorę opcję 80%na rok. Zus płaci za te dni 100% czy 80%. Mam 14 dni na dostarczanie im papierów, ale jakich. W ogóle się tym nie interesowałam.
Dobrze, że jesteście!.Magdziulla lubi tę wiadomość