WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
mmargol wrote:Kamcia zaklad mi wyplaca, wiec by sie zgadzalo z ta teoria

wypłacą ci 100 % (tyle wezmą dla ciebie od zusu) potem na nowo nalicza 80 % (i oddadza do zusu
) ale to nie twój problem, że tobie to nie na reke
ciekawe który USC dałby tak szybko akt urodzenia 
teraz mamy 14 dni na zalatwianie spraw (a rząd planował 3 tyg) -
teraz zgłupialam z tymi 60 % ...bo przez kosiniakowe weszło wyrównywanie, ale podstawy...
jestescie niedobre
wiecie, ze własnie przez takie drobiazgi wywalczyłam dla siebie trzynastke za 2014 i 2015 r (wiec na pewno za 2016 100 zł dostane) oraz teraz walczę w sądzie o wieksze kwoty...a ja juz nie mam czasu na zgłebianie sie w przepisy hihi -
Witam się i ja. Widzę, że żadna nie pyknęła w pełnie?.. Za słabo wyłyście do księżyca ;P
Tak czytam, że każda by już chciała i czeka na objawy i w ogóle. Powiem Wam, że w poprzedniej ciąży miałam wizytę u mojej gin jakoś 3tyg przed terminem. I ona mówi "to już tuż tuż, w każdej chwili może pani urodzić, pewnie do końca tygodnia będzie po wszystkim". więc ja siedziałam jak na bombie a mąż postanowił nie chować na noc auta do garażu tylko parkować przed domem (bo na noc wypuszczamy psy i trzeba by je zamknąć w kojcach zanim się samochó wyprowadzi z garażu). No i tak stał ten nasz biedny samochód 1,5 tygodnia na dworze, w końcu mówię "daj spokój, schowaj samochód, po co ma tak stać przed domem. na pewno nic się nie będzie działo". Więc mąż schował samochód i tej samej nocy odeszły mi wody
Miłego dnia :*
agatia, mmargol, Madziuuuula, bisacz, alinka, AJrin, violett, Sabina, mk83, pestka lubią tę wiadomość
-
Kamcia no faktycznie, przecjez akt urodzenia jeszcze
tu mi mowili o samym wniosku ale przecisz to za malo haha
a tam, i tak i tak dalabym znac kierownikowi zeby w dziale przekazal ze mala jest juz na swiecie, my sie tam kumplujemy 
Ale zastanawialismy sie z mezem nad czym innym. Chcemy zeby po urodzeniu wzial od razu urlop ojcowski a to sie okazuje ze 7dni przed rozpoczeciem musi zlozyc wniosek i akt urodzenia, wiec od razu sie chyba nie da... bedzie musial wziac urlop na poczatek.
A jak jest z tymi 2 dniami wolnego dla taty z tytulu narodzin dziecka? od razu tez nie bedzie mogl ich dostac bez aktu urodzenia? -
To u mnie pewnie tez tak, ze pozniej dostarcze akt urodzeniaagatia wrote:Mmargol u mnie dziewczyny napisały do mnie smska jak chcę mieć płacone, a potem dopełnie formalności na piśmie. O wyrównaniu do 1000 też mi mówiły, ale ja.biorę 80% więc mnie to nie dotyczy.
-
Raczej nie chcial bo to 80% chyba jest, a ze ma urlop to woli 100%kamciaelcia wrote:mmargol
wszelkie dni urlopu okolicznościowego załatwiałam zawsze z aktem
my też przeciez mamy te 2 dni
a nie chcecie brać na ciebie l4 ??(moj mąż kategorycznie nie weźmie)
ojcowski tez jest 100%?
-
nick nieaktualnyJak jest temat. To jak jest w sytuacji gdy wypłaca zus, a nie pracodawca? Ja wczoraj dostarczyłam zwolnienie do terminu, a gdybym urodził wcześniej? Biorę opcję 80%na rok. Zus płaci za te dni 100% czy 80%. Mam 14 dni na dostarczanie im papierów, ale jakich. W ogóle się tym nie interesowałam.
Dobrze, że jesteście!. -
Magdziulla wrote:Jak jest temat. To jak jest w sytuacji gdy wypłaca zus, a nie pracodawca? Ja wczoraj dostarczyłam zwolnienie do terminu, a gdybym urodził wcześniej? Biorę opcję 80%na rok. Zus płaci za te dni 100% czy 80%. Mam 14 dni na dostarczanie im papierów, ale jakich. W ogóle się tym nie interesowałam.
Dobrze, że jesteście!.
madziulla
póki jesteś na chodzie dowiedz sie z góry co konkretnie zus wymaga, zawsze mozesz juz druczki pobrać...ja znów liczę, ze w biurze wszystko napisza, ja podpisze i juz -
ja nawet nie mam jak policzyć tej podstawy wrrrrrr
wiem, jakie mam składowe, ale nie znam kwot
na sucho licząc i zakladając, ze się wyrównuje z 60% do kwoty 1000zł to moze bym była stratna 500 zł w skali roku...
wiec nie kombinuje-jak poprzednio biorę 80 % -
nick nieaktualnyMi płaci ZUS i teraz dostarczyłam mu zwolnienie do 30 sierpnia i w ogóle chce mi za ten okres zapłacić jeszcze w trakcie zwolnienia bo kasę dostanę 24 sierpnia. Pytałam szefowej co by było jakbym urodziła wcześniej czy mam im kasę zwracać. Powiedziała że oni sobie jakby co wyrównaja w macierzyński. Dokumenty pracodawca ci szykuje albo sam wysyła. Ja zanoszę osobiście bo szybciej. No i ZUS wtedy znów ma 30 dni na rozpatrzenie tych dokumentówMagdziulla wrote:Jak jest temat. To jak jest w sytuacji gdy wypłaca zus, a nie pracodawca? Ja wczoraj dostarczyłam zwolnienie do terminu, a gdybym urodził wcześniej? Biorę opcję 80%na rok. Zus płaci za te dni 100% czy 80%. Mam 14 dni na dostarczanie im papierów, ale jakich. W ogóle się tym nie interesowałam.
Dobrze, że jesteście!.
Magdziulla lubi tę wiadomość

[

ja zalatwiam tylko z pracodawca