WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDzień Dobry
Pysiaczku czemu się tak boisz, że Marcel mógłby już wyjść, pewnie poradziłby sobie świetnie. Mój lekarz wczoraj powiedział, że czy urodzę teraz czy za miesiąc to nie ma znaczenia bo dla niego ciąża donoszona (ja wolę żeby młody posiedział jeszcze trochę ale słowa lekarza jakoś tak wpłynęły na mnie, że gdyby coś to byłabym w miarę spokojna)
Nie było pyk bo się dopiero weekend zaczyna więc się zacznie od jutra
U nas też zimno ale dla mnie to komfortowa pogoda, zakładam spodnie i bluzkę z krótkim rękawem + adidasy i jest mi dobrze tylko ludzie w kurtkach deszczowych dziwnie na mnie patrząAJrin lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMy się zastanawiam jeszcze nad tymi 14 dniami opieki nad żoną bo chodzą pogłoski że u męża znów od września ma być 100% płacone więc może może wtedy 2 dni wolnego i zwolnienie by właśnie idealnie wypadło na wrzesień. Wszystko zależy czy to znów wejdzie jak nie to trudno.
-
Mi też płaci ZUS, muszę się tym zainteresować, ja mam umowę zlecenie z oplacsnym chorobowym, podstawę licza mi za 2 miesiące i z tych miesiącu będą mi też liczyć macierzyński na moje rozumowanie, a Ł4 też mam do terminu porodu i już dostarczylam do ZUS
-
mmargol
mój z tej opcji nie korzysta , bo -wiadomo-mundurówka, a teraz stara sie o przedłużenie kontraktu, wiec brak jakichkolwiek l4 jest jego atutem (nie brał zwolnienia od 2009 r)
ale dlatego w szpitalu sie mowi, ze chce sie l4 na zone dla męza po cc -
nick nieaktualnyDzien dobry
Jeszcze zanim Was nadrobie, chyba odchodzi mi czop sluzowy.
Jest dokladnie taki jak opisuja go w necie (i na zdjeciach, blee), jest bezbarwny, wiec chyba na spokojnie nie trzeba reagowac, nie?
Bo pisza, ze moze odpadac nawet 2 tygodnie przed porodem, albo tuz przed nim, ale jak nie jest podbarwiony krwia to nie trzeba nigdzie sie zglaszac?
A mam watpliwosci, bo od 2 dni stosuje zel dopochwowo na tego gbsa, ale on jest o innej konsystencji, jest go zdecydowanie mniej, wiec rqczej bym nie pomylila, nie wiem.
W kazdym razie troche sie ekscytujeNaiwna ja
-
nick nieaktualnyMmargol udzielenie urlopu tacierzyńskiego zaraz po porodzie bez uwzględniania tych 7 dni to dobra wola pracodawcy. Masz jeszcze 2 dni urlopu okolicznościowego, który można wziąć w dzień porodu i zaraz po a akt urodzenia przedstawić później.
mmargol lubi tę wiadomość
-
Skali89 wrote:Mi się wydaje że to jest w przypadku jak ktoś ma najniższą krajową i bierze 100 i 60 bo wtedy 60 wychodzi poniżej a jakby wziol 80 to przekracza 1000 zł
a nasze państwo zrobi wszystko żeby obywatel miał gorzej, wiec ciekawa jestem, jak z tym wyrównaniem -
nick nieaktualnyAngela89 wrote:Mi płaci ZUS i teraz dostarczyłam mu zwolnienie do 30 sierpnia i w ogóle chce mi za ten okres zapłacić jeszcze w trakcie zwolnienia bo kasę dostanę 24 sierpnia. Pytałam szefowej co by było jakbym urodziła wcześniej czy mam im kasę zwracać. Powiedziała że oni sobie jakby co wyrównaja w macierzyński. Dokumenty pracodawca ci szykuje albo sam wysyła. Ja zanoszę osobiście bo szybciej. No i ZUS wtedy znów ma 30 dni na rozpatrzenie tych dokumentów
kamciaelcia wrote:mmargol
mój z tej opcji nie korzysta , bo -wiadomo-mundurówka, a teraz stara sie o przedłużenie kontraktu, wiec brak jakichkolwiek l4 jest jego atutem (nie brał zwolnienia od 2009 r)
ale dlatego w szpitalu sie mowi, ze chce sie l4 na zone dla męza po cc
Mój też nie. Nazbierał tyle nadgodzin plus urlop, że będzie siedział z nami dluuuugo:) już go wyrzucają na siłę
Bisacz mi się śpieszy pod jednym względem - wolę urodzić przed wyjazdem męża, który przypada na termin porodu. Jak urodzę wcześniej będzie luksusowa sytuacja, ani ja się nie będę stresowała, ani on tam, a tam musi być skupiony nq czym innym. Oby się udało!Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2016, 08:57
-
a ja mam inne ciut pytanie
w ciagu tych 2 lat (co byłam na l4 i macierzyńskim) troszke zmieniło sie naliczanie urlopu; podstawowego macierzyńskiedo, macierzyńskiego dodatkowego oraz rodzicielskiego (czyli nasz rok)
wczesniej to było pół roku i pół roku...
a teraz nadal tak jest dla tych 100% i 60%?
(skrócił sie macierzyński a wydłuzył rodzicielski) -
nick nieaktualny
-
magdziulla
moj juz jest na wolnymliczy ze w domu przetrwa do listopada
teraz wykorzystuje dni wolne (np za poligony), bo oni nie maja nadgodzin
potem nagrodowe dni wolne weźmie
potem okolicznościowy i tacierzyński
potem cały wypoczynkowy (i wtedy wypełni wniosek o urlopowe, bo u niego naliczaja na osoby, a więc zrobi sie juz na trzech członków rodziny zamiast dwóch)
za urodzenie Emilki dostał od szefa jeszcze 14 dni...może i teraz dadza
tak wiec mój mąż od wtorku w domu -
nick nieaktualnyBisacz mi się śpieszy pod jednym względem - wolę urodzić przed wyjazdem męża, który przypada na termin porodu. Jak urodzę wcześniej będzie luksusowa sytuacja, ani ja się nie będę stresowała, ani on tam, a tam musi być skupiony nq czym innym. Oby się udało!
No to trzymam kciuki za Twoje szybsze pykbo ja jakoś dopóki nie wybije wrzesień to nie czuję jeszcze tego dreszczyku, że to może już.
-
nick nieaktualnyMagdziulla wrote:Mój też nie. Nazbierał tyle nadgodzin plus urlop, że będzie siedział z nami dluuuugo:) już go wyrzucają na siłę
Bisacz mi się śpieszy pod jednym względem - wolę urodzić przed wyjazdem męża, który przypada na termin porodu. Jak urodzę wcześniej będzie luksusowa sytuacja, ani ja się nie będę stresowała, ani on tam, a tam musi być skupiony nq czym innym. Oby się udało!Magdziulla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnybbeczka91 wrote:Pysiaczku, dasz radę
Ja skurcze, bóle miesiączkowe mam już od ponad 2 tyg. i nic więcej się nie dzieje
Kuźwa, w czym mam jechać do tego lab? Na dworze 10st. a ja w "cieplejszy" zestaw ubrań się nie zmieszczę. Przecież nie pojadę w sandałach...
Ja wszedzie jezdze w japonkacgnawet jak pada deszcz, no nie mieszcze sie w inne buy, bo puchna mi stopy
Z grubszych ciuchow mam jedne legginsy ciazowe i jeden sweter oversize
Czuje sie okropnie, ciagle te same ciuchy, mam duzy wybor sukienek, ale jak jest chlodniej to nie zaloze.
Jeszcze troche
A ciuszki w lidlu naprawde super, kurcze ale boje sie co tam sie bedzie dzialo, bo to sobota.
Wczoraj poszlam przypadkiem,a tam jakas promocja na mieso, ludzie sie pchali, jakis pan wjechal we mnie koszykiem
Widzialam, jak ludzie doslownie wyrywaja to mieso ekspedientce, ktora wkladala je dopiero do lodowki. Paranoja jakas, szybko sobie poszlam