WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry

Pysiaczku czemu się tak boisz, że Marcel mógłby już wyjść, pewnie poradziłby sobie świetnie. Mój lekarz wczoraj powiedział, że czy urodzę teraz czy za miesiąc to nie ma znaczenia bo dla niego ciąża donoszona (ja wolę żeby młody posiedział jeszcze trochę ale słowa lekarza jakoś tak wpłynęły na mnie, że gdyby coś to byłabym w miarę spokojna)

Nie było pyk bo się dopiero weekend zaczyna więc się zacznie od jutra :)

U nas też zimno ale dla mnie to komfortowa pogoda, zakładam spodnie i bluzkę z krótkim rękawem + adidasy i jest mi dobrze tylko ludzie w kurtkach deszczowych dziwnie na mnie patrzą :)

AJrin lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol wrote:
    Kamcia a te l4 na opieke nad zona 14dni to on wnioskuje sam do pracodawcy czy lekarz musi cos wystawic?

\lekarz daje zwolnienie lekarskie od dnia porodu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    \lekarz daje zwolnienie lekarskie od dnia porodu
    o czyli jednak, dzieki za info :-)

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My się zastanawiam jeszcze nad tymi 14 dniami opieki nad żoną bo chodzą pogłoski że u męża znów od września ma być 100% płacone więc może może wtedy 2 dni wolnego i zwolnienie by właśnie idealnie wypadło na wrzesień. Wszystko zależy czy to znów wejdzie jak nie to trudno.

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też płaci ZUS, muszę się tym zainteresować, ja mam umowę zlecenie z oplacsnym chorobowym, podstawę licza mi za 2 miesiące i z tych miesiącu będą mi też liczyć macierzyński na moje rozumowanie, a Ł4 też mam do terminu porodu i już dostarczylam do ZUS

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol
    mój z tej opcji nie korzysta , bo -wiadomo-mundurówka, a teraz stara sie o przedłużenie kontraktu, wiec brak jakichkolwiek l4 jest jego atutem (nie brał zwolnienia od 2009 r)
    ale dlatego w szpitalu sie mowi, ze chce sie l4 na zone dla męza po cc

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i moja koleżanka-nie wiadomo czemu-dostała dla męza l4 ale na 7 dni(?)
    czyli warto od razu podkreslić, na jaki okres, bo 14 dni to maksymalny czas

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje że to jest w przypadku jak ktoś ma najniższą krajową i bierze 100 i 60 bo wtedy 60 wychodzi poniżej a jakby wziol 80 to przekracza 1000 zł

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój l4 też nie weźmie bo ma swoją Dg no może wziąć to mniej zus zapłaci i e sumie tyle bo nie ma płatnego chorobowego

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)
    Jeszcze zanim Was nadrobie, chyba odchodzi mi czop sluzowy.
    Jest dokladnie taki jak opisuja go w necie (i na zdjeciach, blee), jest bezbarwny, wiec chyba na spokojnie nie trzeba reagowac, nie?
    Bo pisza, ze moze odpadac nawet 2 tygodnie przed porodem, albo tuz przed nim, ale jak nie jest podbarwiony krwia to nie trzeba nigdzie sie zglaszac?

A mam watpliwosci, bo od 2 dni stosuje zel dopochwowo na tego gbsa, ale on jest o innej konsystencji, jest go zdecydowanie mniej, wiec rqczej bym nie pomylila, nie wiem.

W kazdym razie troche sie ekscytuje :D Naiwna ja :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargol udzielenie urlopu tacierzyńskiego zaraz po porodzie bez uwzględniania tych 7 dni to dobra wola pracodawcy. Masz jeszcze 2 dni urlopu okolicznościowego, który można wziąć w dzień porodu i zaraz po a akt urodzenia przedstawić później.

mmargol lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skali89 wrote:
    Mi się wydaje że to jest w przypadku jak ktoś ma najniższą krajową i bierze 100 i 60 bo wtedy 60 wychodzi poniżej a jakby wziol 80 to przekracza 1000 zł

a nasze państwo zrobi wszystko żeby obywatel miał gorzej, wiec ciekawa jestem, jak z tym wyrównaniem :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    Mi płaci ZUS i teraz dostarczyłam mu zwolnienie do 30 sierpnia i w ogóle chce mi za ten okres zapłacić jeszcze w trakcie zwolnienia bo kasę dostanę 24 sierpnia. Pytałam szefowej co by było jakbym urodziła wcześniej czy mam im kasę zwracać. Powiedziała że oni sobie jakby co wyrównaja w macierzyński. Dokumenty pracodawca ci szykuje albo sam wysyła. Ja zanoszę osobiście bo szybciej. No i ZUS wtedy znów ma 30 dni na rozpatrzenie tych dokumentów
    Dzięki Angela! A mogłabyś mi napisać jakie dokumenty trzeba dostarczyć?

kamciaelcia wrote:
    mmargol
    mój z tej opcji nie korzysta , bo -wiadomo-mundurówka, a teraz stara sie o przedłużenie kontraktu, wiec brak jakichkolwiek l4 jest jego atutem (nie brał zwolnienia od 2009 r)
    ale dlatego w szpitalu sie mowi, ze chce sie l4 na zone dla męza po cc

Mój też nie. Nazbierał tyle nadgodzin plus urlop, że będzie siedział z nami dluuuugo:) już go wyrzucają na siłę:)

Bisacz mi się śpieszy pod jednym względem - wolę urodzić przed wyjazdem męża, który przypada na termin porodu. Jak urodzę wcześniej będzie luksusowa sytuacja, ani ja się nie będę stresowała, ani on tam, a tam musi być skupiony nq czym innym. Oby się udało!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2016, 08:57

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja mam inne ciut pytanie
    w ciagu tych 2 lat (co byłam na l4 i macierzyńskim) troszke zmieniło sie naliczanie urlopu; podstawowego macierzyńskiedo, macierzyńskiego dodatkowego oraz rodzicielskiego (czyli nasz rok)
    wczesniej to było pół roku i pół roku...
    a teraz nadal tak jest dla tych 100% i 60%?
    (skrócił sie macierzyński a wydłuzył rodzicielski)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Violet wcale się nie dziwię twojej ekscytacji, ciekawe jak się sytuacja rozwinie. A miałaś jakieś przesłanki do wcześniejszego porodu?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdziulla
    moj juz jest na wolnym :) liczy ze w domu przetrwa do listopada
    teraz wykorzystuje dni wolne (np za poligony), bo oni nie maja nadgodzin
    potem nagrodowe dni wolne weźmie
    potem okolicznościowy i tacierzyński
    potem cały wypoczynkowy (i wtedy wypełni wniosek o urlopowe, bo u niego naliczaja na osoby, a więc zrobi sie juz na trzech członków rodziny zamiast dwóch :D )
    za urodzenie Emilki dostał od szefa jeszcze 14 dni...może i teraz dadza
    tak wiec mój mąż od wtorku w domu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bisacz mi się śpieszy pod jednym względem - wolę urodzić przed wyjazdem męża, który przypada na termin porodu. Jak urodzę wcześniej będzie luksusowa sytuacja, ani ja się nie będę stresowała, ani on tam, a tam musi być skupiony nq czym innym. Oby się udało!

No to trzymam kciuki za Twoje szybsze pyk :) bo ja jakoś dopóki nie wybije wrzesień to nie czuję jeszcze tego dreszczyku, że to może już.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bisacz
    a na długo wyjeżdza?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdziulla wrote:
    Mój też nie. Nazbierał tyle nadgodzin plus urlop, że będzie siedział z nami dluuuugo:) już go wyrzucają na siłę:)

Ja do pracodawcy mam dostarczyć akt urodzenia oraz zaświadczenie o urodzeniu które dostaniesz w dniu wypisu ze szpitala

Magdziulla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bbeczka91 wrote:
    Pysiaczku, dasz radę :) Ja skurcze, bóle miesiączkowe mam już od ponad 2 tyg. i nic więcej się nie dzieje :)
    Kuźwa, w czym mam jechać do tego lab? Na dworze 10st. a ja w "cieplejszy" zestaw ubrań się nie zmieszczę. Przecież nie pojadę w sandałach...

Ja wszedzie jezdze w japonkacg :D nawet jak pada deszcz, no nie mieszcze sie w inne buy, bo puchna mi stopy :/
    Z grubszych ciuchow mam jedne legginsy ciazowe i jeden sweter oversize :D
    Czuje sie okropnie, ciagle te same ciuchy, mam duzy wybor sukienek, ale jak jest chlodniej to nie zaloze.
    Jeszcze troche ;)

A ciuszki w lidlu naprawde super, kurcze ale boje sie co tam sie bedzie dzialo, bo to sobota.
    Wczoraj poszlam przypadkiem,a tam jakas promocja na mieso, ludzie sie pchali, jakis pan wjechal we mnie koszykiem :/
    Widzialam, jak ludzie doslownie wyrywaja to mieso ekspedientce, ktora wkladala je dopiero do lodowki. Paranoja jakas, szybko sobie poszlam :D

‹‹ 2062 2063 2064 2065 2066 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ