WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMalutka92 wrote:A czemu za 2014 dochody bierzecie? Mi dzis kobieta w MOPRZE mowila,ze tylko do tego 500+ biora dochody za 2014,a do calej reszty wnioskow dochody za 2015. Na stronie Miejskiego Ośrodka Pomocy sa wszelkie informacje
Dochód za 2014 przedkłada się jeśli składają wniosek do becikowego (dochód na os 1922zł) wniosek musisz zgłosić do ostatniego października 2016!
Jeśli założysz wniosek o to becikowe w listopadzie 2016 czy później przedstawiamy dochód z pita za rok 2015.
Sarcia ma rację jeśli składają wniosek i przedstawiamy pit za rok 2014 a utraciłas dochód to oni liczą jeszcze inaczej ale w sensie ze wychodzi Ci mniejszy dochód i dostaniesz.
Co do 500+ na pierwsze dziecko wiem że wymagają zaświadczeń o dochodzić ale nie wiem za który rok dlatego napisałam żebyście poczytały.
Nie zaglebilaam się w tym temacie bo ja będę mieć drugie dziecko. -
nick nieaktualnyMalutka92
moze chodzi ci o to becikowe ktore przyznaje mops z racji niskich dochodow jak masz przyznane rodzinne na dziecko ? Bo wtedy sie zgodze ze sa 2 becikowe
1 za urodzenie sie dziecka przy dochodzie nie przekraczajacym 1922 zl netto na czlonka rodziny czyli np. Na 3 osoby dochod na miesiac nie moze przekroczyc okolo 6 tysiecy to wtedy dostajesz 1 tysiac
2. Jesli masz niskie dochody np. 2 najnizsze krajowe, lub bezrobotna plus najnizsza krajowa to mops ustala prawo do zasilku rodzinnego chodzi mi o ten 77 zl na jedno dziecko i wtedy jednorazowo przyznaje zapomoge w postaci drugiego 1 tysiacażabka04, kamciaelcia lubią tę wiadomość
-
Jotc, u mnie w szpitalu ktg robione jest od 38 tc, u mnie przed cc będą 4 wizyty, ostatnia 2 dni przed porodem.
Dzisiaj temat papierów i ja też zastanawiam się nad tym macierzyńskim ale u mnie korzystniej chyba wyjdzie cały rok 80% ale w przyszłym tyg jadę do pracy to podpytam dokładnie jak to wygląda z tym 100/60 tzn od jakiej kwoty jest to liczone i wtedy zdecyduję się na to co lepiej opłacalne.
A mąż w pracy już kilka dni temu dostał różne wnioski do złożenia. I zdecydował że weźmie L4 na mnie na 2 tyg a później ojcowski na 2 tyg. A z tym L4 okazało się że mimo iż płatne 80% to wystarczy że złoży wniosek o zasiłek i mu wyrównają do 100% więc nie będzie nic stratny a spędzi ze mną i z dzieckiem pełne 4 tyg:)
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnysarcia123 wrote:Malutka92
moze chodzi ci o to becikowe ktore przyznaje mops z racji niskich dochodow jak masz przyznane rodzinne na dziecko ? Bo wtedy sie zgodze ze sa 2 becikowe
1 za urodzenie sie dziecka przy dochodzie nie przekraczajacym 1922 zl netto na czlonka rodziny czyli np. Na 3 osoby dochod na miesiac nie moze przekroczyc okolo 6 tysiecy to wtedy dostajesz 1 tysiac
2. Jesli masz niskie dochody np. 2 najnizsze krajowe, lub bezrobotna plus najnizsza krajowa to mops ustala prawo do zasilku rodzinnego chodzi mi o ten 77 zl na jedno dziecko i wtedy jednorazowo przyznaje zapomoge w postaci drugiego 1 tysiaca
Kiedyś pytali czy bierze się zasiłek rodzinny jeżeli tak to się należało te drugie właśnie becikowe.
W 2011 jeszcze było trzecie od prezydenta miasta ale dotyczyło właśnie drugiego becikowego jak się brało zasiłek rodzinny czyli marne dochody w rodzinie. -
nick nieaktualnyDlatego piszę warto policzyć za rok 2014 i 2015 żeby sprawdzić w którym roku ile się zrobiło.
Dla mnie warto się poświęcić teraz potem tylko załatwić akt urodzenia i do października złożyć wniosek.
1tys droga nie chodzi będzie na chrzciny.
Jak się spóźnię to nic nie dostanę.
Oczywiście trzeba sobie przypomnieć zresztą z pinów pisze gdzie się pracowało i czy np. W 2014 pracowałam w firmie x i czy w 2015 też się pracowało w firmie x.
Głównie chodzi o dochód w tych latach żeby dostać. -
nick nieaktualnyNo tak Malutka to o tym wlasnie pisalam ze drugie becikowe jest jak ktos dokumemtuje gowniane dochody ma przyznane rodzinne to wtedy dostaje to drugie, bo jak nie masz wyzsze dochody ale peogiem lapiesz sie na 1922 to dostaniesz tylko to pierwsze, a tamro drugie jedynie jak rodzinne ktosma przyznane
-
Ja się nie spieszylam...zaświadczenie od gina wzięłam na wizycie kontrolnej 6 tyg po cc
Pochwalił mnie wtedy ze rzadko która przychodzi tak punktualnie
Ja jeszcze do PZU nie zgłosiłam swojego pobytu w związku z pierwszym cc...bo nie wiedziałam że mogę (myślałam że cc jak urodzenie sn-nie należy się )
A na bieżąco pomyślę z macierzynskim -jak policze to zdecyduje a policze z biurem na miejscu. .. -
nick nieaktualnyZabka04
no tak to jest racja bo w zus i us sie7 dni czeka na doksy o dochodach, a wlasciwie czy pobierzesz teraz czy za miesiac to roznicy nie ma bo dochody sprzed roku i dwoch lat sie nie zmienia juz to tez racja ze po porodzie mniej lataniażabka04 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A usc ogarnął sam mąż
A że małe miasto, mały urząd kobieta bardzo pomocna i sama mówiła co trzeba załatwić
bo jakby się uprzeć-to po zameldowaniu dziecka trzeba je zgłosić chociażby w spółdzielni mieszkaniowej (ten durnowaty wywóz śmieci )
Dużo tego się zbiera
ale najważniejsze są sprawy ograniczone czasem
jak się składa wniosek o pesel to i tak długo się na niego czekało. ..
-
nick nieaktualnySkali89 wrote:Jak mi wezmę za 2014 to ok, bo mąż formalnie nie miał zatrudnienia a moje było marne , ale w 2015 się sytuacja zmieniła i tam chyba trzeba to podać ?
Skali no napisalam ci juz wszystko obszernie ze wszysyko zalezy od tego czy w 2014 roku i aktualnie jestes zatrudniona w tym samym miejscu -
nick nieaktualnySarcia no właśnie jest różnica.
Wyobraź sobie że zaświadczenie z US jest ważne 30dni!!!!!!!
Tak sama się zagotowalam bo przecież bierzemy zaświadczenie które dot 2014 roku!
Ale możesz wnieść o korektę i dlatego zaświadczenia mają jeszcze swoją ważność
Hahahhaha
Żałosne ale tak jest.
Co do PZU.
Wchodzisz na stronę PZU logujesz się, skanuje wypis że szpitala,dowód osobisty i chyba akt urodzenia (ale myślę że to w wypisze pisze więc nie potrzebne).
I czekasz na e maila dostajesz potwierdzenie,można sobie sprawdzać na jakim etapie jest sprawa i fostajesz kasę w ciągu trzech dni.
Lub
Możesz iść do zakładu pracy niech kadrowa to załatwia.
Osobiście wolę sama:-) -
sarcia123 wrote:Skali no napisalam ci juz wszystko obszernie ze wszysyko zalezy od tego czy w 2014 roku i aktualnie jestes zatrudniona w tym samym miejscu[/QUOTE
Akurat jestem zatrudniona w tym samym miejscu co w 2014 roku, bardziej chodziło mi o męża ze ma dg od 2015 r, ale żabka pisze ze jak do końca października złożę to biorą za 2014 r
-
nick nieaktualnySkali89 wrote:Jak mi wezmę za 2014 to ok, bo mąż formalnie nie miał zatrudnienia a moje było marne , ale w 2015 się sytuacja zmieniła i tam chyba trzeba to podać ?
I w takim przypadku nie wiem jak oni liczą.
Na pewno jest brany pod uwagę 2014 i kawałek 2015.
A czy od 2015 do 2016 jest ciągłość pracy u męża? I u ciebie ??? Chodzi o to mi żeby wnioskować później i przedstawić dochód za rok 2015