WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZmobilizowałyście mnie i zadzwoniłam do naszego GOPS i wychodzi na to, że choć becikowe dostaniemy (urząd sam pobiera z US nasze dochody, musimy tylko donieść dochód starszego syna). Dobre i to bo urodzę drugie dziecko ale skoro pierwsze skończyło 18 lat to 500+ już nie dla nas.
Byliśmy w schronisku, kotek już ma nowy dom a siostrzenica oszalała na jego punkcie.
Ja raczej się nie dowiem jak w praktyce wygląda ktg bo mój lekarz robi pomiar tętna podczas usg, chyba, że mi zrobią w szpitalu.AJrin, żabka04, Ksosia, stardust87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySkali89 wrote:Jest ciągłość, ja pracuje w tej firmie od lutego 2014 r, mąż ma dg od marca 2015r, za 2014r dochodu formalnie nie ma. Ale jak wezmą za 2015r to wtedy przekroczymy prog nic poczekam jak napiszesz jak to wyliczyć
Od stycznia 2015 ma działalność????? -
nick nieaktualnybisacz wrote:Zmobilizowałyście mnie i zadzwoniłam do naszego GOPS i wychodzi na to, że choć becikowe dostaniemy (urząd sam pobiera z US nasze dochody, musimy tylko donieść dochód starszego syna). Dobre i to bo urodzę drugie dziecko ale skoro pierwsze skończyło 18 lat to 500+ już nie dla nas.
Byliśmy w schronisku, kotek już ma nowy dom a siostrzenica oszalała na jego punkcie.
Ja raczej się nie dowiem jak w praktyce wygląda ktg bo mój lekarz robi pomiar tętna podczas usg, chyba, że mi zrobią w szpitalu.
Właśnie doczytałem że niektóre Mops pobierają same dochody z US.
No nie ważne mi zależy na czasie więc podłoże im pod gęby
Ale chamstwo z tym dochodem syna.
Przy 500+ się nie należy ale do becikowego kuźwa wszystko liczą
Co za kraj!!! -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyŻabka, widze, że jestes w tym obcykana, to Ciw jeszcze podpytam, bo bylam pewna, ze nic nie dostaniemy...
Ja mam ciaglosc pracy od 2014 do teraz, ale w 2014mp mniej zarabialam, wiec jakas szansa jest.
Co do meza to w 2014 do konca wrzesnia byl zatrudniony w jednej firmie na umowe o prace plus zlecenie.
Od pazdziernika 2014 przeszedl na wlasna dzialanosc, ale to byl poczatek, wiec dochody chyba jeszcze nie byly zbyt duze.
I teraz pytanko czy w ogole mamy szanse na to becikowe i wlasnie jak to obliczyc?
Bo ja jestem typowa humanistka i totalnie nie ogarniam, a masz racje, byloby na chrzciny -
Kiedy poszłam do mopsu dowiadywać się odnośnie orzeczenia o niepełnosprawności dziecka to kobieta nawet nie umiała odp mi na moje pytania. ..rozumiem ze rzadko dla noworodka wydają papiery ale moje pytania wynikały z treści
koleżanka była przy tym (pracuje w innym dziale )ale ostatnio znów się z tego smialismy
byłam madrzejsza w interpretacji niż pracownica
-
nick nieaktualny
-
violett wrote:Tez sie zastanawiam, bo mnie dopadla mocno
Nawet wiem, jak to logicznie wyjasnic, organizm przeczuwa, co sie szykuje i kaze nam zebrac troszke enrgiipatrzę po necie, to przewija się to ale nie wiem czy brac to serio
-
nick nieaktualnyŻabko ja to się cieszę, że starszego syna nam doliczą do becikowego bo w przeciwnym razie nie dostalibyśmy go wcale, syn pracuje na umowę zlecenie, a na niej oficjalnie ma jakieś grosze więc tu fajnie.
Jeśli chodzi o 500+ to progiem jest niestety osiemnaście lat i tego się nie obejdzie, więc będziemy mieć na garnuszku studenta i noworodka i żadnej pomocy od państwa. Dobrze, że młody teraz pracuje i w weekendy też będzie chciał pracować (w trakcie nauki) bo im starsze dzieci tym większe wymagania i wydatki. -
nick nieaktualnyPiszę wzór jak obliczyć.
Z pita np za rok 2014 rozliczenie wspólne potrzebne będą:
-Dochód pozycja z pit pozycja 39 u małżonka 70
-Skl Na ubezpieczenie społeczne z pit pozycja 99 u małżonka 100
-Skl Na ubezpieczenie zdrowotne z pit pozycja 116 u małżonka 117.
-Zaliczka pobrana z pit pozycja 41 u małżonka 72
Jeśli macie osobne pity to sugerujemy się zkwotami z pit pozycja.... (tę pierwsze co podałam nie u małżonka).
Obliczamy Skl. Ubezp. Zdrowotnego z pita
Pozycja 116: 7,75x9= kwota A
Potem
Pozycja 39-pozycja 99-pozycja 41- kwota A= kwota B
I teraz liczymy tak jak wyżej tak samo drugi dochód (swój).
Potem jak już obliczymy.
Kwota B (męża pit) + kwota B (twój pit)= kwota C podzielić na 12 miesiecy podzielić na ilość osób w domu (liczy się nowo urodzone dziecko)=...............
Tyle wychodzi na 1 osobę.
Ten wzór znalazłam na necie.
mmargol, kamciaelcia, violett, AJrin, A_n_k_a_80 lubią tę wiadomość