X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • Bratek Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, pytania może dla niektórych proste, ale to pierwszy raz, więc się nie znam :P :)

1. Mówicie o rysowaniu się skurczy na KTG. Idę właśnie na pierwsze takie badanie w poniedziałek :)
    Czy to jest tak, że jeśli KTG łapie jakieś skurcze, to one się pokrywają z tym, co czujecie? Czy może być tak, że nie czujecie podczas badania nic, a skurcze są, tyko np.się przyzwyczaiłyście, a one nie są silne?

2. Jakie są Wasze doświadczenia ze skracaniem się szyjki? Wiem, że to bywa różnie, ale ciekawa jestem :)
    Tzn.chodzi o to, kiedy się zaczyna skracać, w jakim tempie etc?
    Widzę, że niby się te info przewijają, ale przepraszam - tak pędzicie, że cięzko nadążyć ;) Plus jestem też ciekawa albo aktualnych komentarzy lekarzy do tego, jak Wam się wszystko skraca, albo też doświadczeń z poprzednich ciąż :)

Ajrin, są domowe sposoby, ale:
    1. Najpierw pogadaj ze swoją lekarką, jak się na to zapatruje.
    2. Mówi się, że jak dziecko nie jest gotowe, to ciężko pogonić ;) Plus lepiej, żeby lekarka sprawdziła czy szyjka już gotowa, bo nic Ci nie dadzą skurcze, jeśli szyjka będzie twarda, zamknięta, długa... Tylko się umęczysz, co najwyżej.

Ksosiu, ale dlaczego nie zgrasz zdjęc na komputer? Telefony i tak są zawodne. Jeśli nam na jakiś danych zależy, potrafimy mieć po 2-3 kopie ;)
    Skopiuj, a na telefonie zostaw wybranych kilka :-*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2016, 11:32

W 12 cs... <3 :) SYN <3 :-D
    3jvz2n0asudxzqnn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bratek wrote:
    Dziewczyny, pytania może dla niektórych proste, ale to pierwszy raz, więc się nie znam :P :)

1. Mówicie o rysowaniu się skurczy na KTG. Idę właśnie na pierwsze takie badanie w poniedziałek :)
    Czy to jest tak, że jeśli KTG łapie jakieś skurcze, to one się pokrywają z tym, co czujecie? Czy może być tak, że nie czujecie podczas badania nic, a skurcze są, tyko np.się przyzwyczaiłyście, a one nie są silne?

2. Jakie są Wasze doświadczenia ze skracaniem się szyjki? Wiem, że to bywa różnie, ale ciekawa jestem :)
    Tzn.chodzi o to, kiedy się zaczyna skracać, w jakim tempie etc?

Ajrin, są domowe sposoby, ale:
    1. Najpierw pogadaj ze swoją lekarką, jak się na to zapatruje.
    2. Mówi się, że jak dziecko nie jest gotowe, to ciężko pogonić ;) Plus lepiej, żeby lekarka sprawdziła czy szyjka już gotowa, bo nic Ci nie dadzą skurcze, jeśli szyjka będzie twarda, zamknięta, długa... Tylko się umęczysz, co najwyżej.

Mi szyjka zaczeła się skracać i pojawiać rozwarcie w 34+3 tc, pojawiło się małe plamienie i już wiedziałam że coś jest na rzeczy, czułam się ogólnie słabo, pojawiały się częstsze twardnienia brzucha i bóle miesiączkowe. Wtedy nie spytałam się nawet ile ma cm szyjka ale już miałam rozwarcie na 1 cm. W 36+5 byłam na ostatniej wizycie i szyjka miała 1 cm i 2 cm rozwarcia miekka. I tak jestem już w 38+0 i cisza :) A co to ktg są przypadki że skurcze są a mamusia ich nie czuje, i w drugą stronę też tak jest. Napina się brzuch, ból się pojawia a nic się nie pisze.

Bratek lubi tę wiadomość

• agatia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabciu jeżeli będzie dzisiaj pyk to trzymam kciuki :)

AJrin dzięki muszę spróbować z kapustą :)

Anulka ja od wczoraj wieczorem jakoś okiełznalam kapturki, jest ciut lepiej. Młoda sobie dobrze radzi.
    Też smaruję bepanthenem.

Angela gratuluję 39tc :-D

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się pierwszy raz skrocila koło 30 tygodnia teraz w 34 znowu krótsza bo 27 ale skurczy nie mam Klucia owszem nie biorę już witamin tylko samo żelazo, magnez tylko 2 bo wolę żeby macica cwiczyla .

Ja zrobiłam pranie ręczne posprzatalam mieszkanie na obiad mam pizzę z wczoraj napiszę do męża ze może już wracać bo wszystko zrobione
    Dziś się zdenerwował na mnie bo miałam pretensje ze o 5 rano nie chciał ze mną gadać jak wychodził do pracy to mówi że idzie się wyspać :p
    Wczoraj też mi mówię coś tam nawijam jak usypial i mówię ze ja cały dzień nie mam z kim gadać to się mnie pyta czy czasem cały dzień z belly nie gadam :p

Bratek, AJrin lubią tę wiadomość

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia

gratulacje, milo czytac ze sobie dobrze radzisz :) bo masz jeszcze malego biegajacego s, yka do ogatniecia!podziwiam, twarda babka z ciebie !

Pirelka

dasz rade, bol minie i o wszystkim zapomnisz, mysl pozytywnie w koncu nie na codzien ktos rodzi dwójkę dsieci sn, mega szacun za to ! Nie dligo dziewczynki, beda juz, z Toba tez bedzie ci lepiej nie bedziesz musiala kursowac

Angela

Twoj maly to sie teraz zawzial i chce wszystkim udowodnić ze nie ma zamiaru wychodzic szynciej niz to sobie zaplanowal :)

Kamila
    w ogole tak nie mysl, bo przez takie myslemie poktzywdzony bedzie Piotrus ktory sie urodzi i niczemu nie jest przeciez winien, nigdy o corci nie zapomnisz i zawsze bedzie w Twoim sercu, ale nie karc sie za to czy za tamto bo Emilka patrzy na was z niebe i napewno by chciala zebys byla szczesliwa z powodu przyjscia na swiat jej braciszka i ma was w opiece, glowa do gory kochana :*

pirelka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamciu, może kup ramke elektroniczna, zgraj zdjecia i Emilka będzie ciagle obok Was, będzie jeszcze lepiej nie w telefonie, bo będzie sie na okraglo usmiechac do Was ze zdjec :-) a zyskasz dodatkowe zabezpieczenie pamieci :-)

kamciaelcia, mmargol, mk83, _izunia_ lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatia dziekuje dziekuje :)

Sarcia, no przecież od początku modliłam się aby nie był wcześniakiem. Noo to będzie urodzonym prawie w terminie :)

• LewandowskaAnna Przyjaciółka

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w południe ;)
    Piszecie dzis o szyjkach widzę. Powiem Wam, ze co lekarz to zauważyłam inaczej mówi.
    U mnie w 31 tyg przy przyjęciu do szpitala ze skurczami szyjka wg usg była długa na prawie 3,4 cm - zamknięta.
    Po kilku dniach pobytu nagle skróciła sie do ok. 1 cm - w badaniu palpacyjnym, zrobiła sie miękka i rozdarta na opuszek palca.
    Tydzien pózniej szyjka badana juz u mojego lekarza na ponad 2 cm, w usg 3,2 cm. Rozwarcie i miękkość taka sama.
    Znajomy ginekolog wytłumaczył mi to w ten sposób, ze badanie palpacyjnie nie odzwierciedla stanu faktycznego, tj. w stosunku do usg. tu można jedynie przypuszczać, ze palcem wszedł mu taka i taka długość.
    Generalnie jak sie na początku tym stresowałam, tak teraz uznałam co ma być to bedzie. Jest juz w miarę bezpiecznie.
    Mimo wszystko stosuje sie do zaleceń i na nowo przyjmuje luteinę 2x1, żeby małej nie kusiło znowu wcześniej wyjsć i żeby przybrała ile wlezie.
    I od dzis mogę spac spokojnie.... Właśnie skończyłam ogarniać sypialnie i miejsce dla Hanki ;) jestem zmęczona jak nie wiem co! M z dziewczynkami na rejsie (prosił mnie z całych sił, żebyśmy tylko z Hania wytrzymały zanim wróci), ja lecę do wanny spłukać z siebie kurz, doprowadzić sie do ładu, tylko po to, żeby po południu walnąc sie na wyrok i juz nic nie robić do samego porodu ;)

Ksosia - czy mogę dołączyć tez do grupy FB? Pisałam pare dni wcześniej jak to zrobić, ale gdzieś chyba umknęło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2016, 12:18

Bratek lubi tę wiadomość

Tosia 29.09.2008
    f2w3skjo58jk93vj.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha jak tak mam szyjka dluga twarda o zamknietaa dziecko juz glowka w kanale nisko. Kumpela mi wczoraj powoedziala ze na usg tez miala szyjke dluga i zamknieta 3 dni później urodzila :) Wiec nie ma zasady co do skracania jak dziecko zechce to wyjdzie i przyspieszy wszystko. Pozostaje czekać i 3 x S bo nie zaszkodzi ;)

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mąż juz wraca
    ale jest zły ;) bo tylko 8 kg grzybów i za grosze ...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a skoro wraca to mogę już iść myć podłoge w łazience :) tzn usiądę po turecku na podłodze :D bo usiąść i myć to nie problem, ale nie bede sie martwiła, czy wstane z tej podłogi o.O

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LewandowskaAnna u mnie przy przyjęciu do szpitala w 26 tygodniu ze skurczami szyjka na badaniu ręcznym miała 2 cm i rozwarcie na opuszek, na USG nie sprawdzali. Oczywiście była już miękka.

Potem w 30 tygodniu znowu trafiłam ze skurczami i wtedy na przyjęciu wpisali mi 1,5 cm, zamknięta. Tym razem zrobiono USG i miała ponad 4 cm. Czy miękka, czy nie, nie mówili, ale pewnie tak, bo chyba już stwardnieć nie może.

I od tej pory lekarz mi nie mówi jaka długość, czy rozwarcie mam, czy nie mam, tylko że jest ok :D w sumie może i lepiej bo jakby mi powiedział, że chodze z rozwarciem to bym się nadal stresowała.

Czekam do poniedziałku jak skończę 36 tydzień, ale najbardziej to bym do tego 37 chciała wytrwać.

Co do ktg to u mnie ostatnio pisały się skurcze na poziomie ok. 40% i ja to czuje jako napinanie brzucha, ale takie niebolesne. Jedyne odczucie jakie mam przy tym to jakbym nie mogła oddechu porządnego złapać. Mam je ostatnio cały czas mimo brania magnezu i spasmoliny. Ciekawe co by było gdybym tych leków nie brała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2016, 12:38

Bratek lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    łazienka tez juz gotowa na 100%

mmargol, żabka04 lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka dużo siły i wytrwałości życzę, oby dziewczynki jak najszybciej osiągnęły minimalną wagę i wyszły ze szpitala do domciu :)

Agatia, powiem krótko - szacun dla Ciebie! zdecydowana i konkretna babka z Ciebie, ja nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji, ale wątpię żebym miała tyle odwagi co Ty.

Kamcia, a co do zdjęć Emilki to dziewczyny chyba już wszystko napisały na ten temat. Ona zawsze będzie z Wami, na równi z Piotrusiem i z każdym kolejnym Waszym maleństwem :)

A ja Wam powiem, że dzisiaj rano jeszcze mąż koleżanki podrzucił całą torbę ciuszków dla małej :O myślałam, że mówiła o niedużej ilości, a ja tego mam na 4 pralki! I ona jeszcze powiedziała, że on nie wziął wszystkiego, bo nie wiedział (jej nie było w domu) i przy okazji jeszcze podrzuci większe rozmiary. Wychodzi na to, że moja córa to będzie jak prawdziwa dama, kilka kreacji dziennie i ubranko na raz haha

kamciaelcia, bisacz, _izunia_, pirelka lubią tę wiadomość

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Ulfenstein Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na wizycie.
    Szyjka sie skraca i mięknie.
    Powiedział, ze tenskurcz nocny to juz spoko, ze nie bedziemy ich powstrzymywać. Ze jakby sie miało zacząć to znaczy, ze Kostek wie lepiej.
    Za tydzien w sobotę idę na wizyte z ktg i kontrola szyjki.
    Kontrola przyrostu wagi - 30 września. Jesli bedzie słabo to 'nie bedziemy kontynuować tej nierównej walki'.

Ja sama w 5 tygodni 3kg. Szkoda ze to sie na Kosia nie przekłada.

mmargol, żabka04, Pysiaczek89, bisacz, violett lubią tę wiadomość

k0kd3e5emmavzxbk.png
    37+6 - 10/10, 2400g, 51cm.
    20+4 - 400g, 24+4 - 710g, 28+4 - 1050g, 32+5 - 1750g, 35+3 - 2220g, 37+3 - 2450g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jotc wrote:
    Ksosiu wysłałam zaproszenie
    Nic nie miałam. Wysłałam do Ciebie.
    Ania tez sie odezwij na priv

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol
    to nie trudno damę przebierać kilka razy dziennie :D
    u nas mąż to uwielbial, on pierwszy rajstopki uczył się zakładać (ja od niego sie uczyłam ;) )
    niestety to sie skończyło wraz z leczeniem bioderka-wtedy tylko body i rajstopy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odszedł mi spory kawałek czopa :-(((((

Ja nie chcę jeszcze rodzic!!!!!
    Co raz bardziej się utwierdzam w przekonaniu że wykrakalam datę 01.09!!!!!
    Brzuch mnie boli i idę spać!

Kamcia szybko się uwinelas z ta podłoga :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmargol super zaoszczędzisz troche kasy:-)

Ulf super wieści:-) to i czas na ciebie:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dzisiaj pogoda jest laskawa wiec piore co sie da, wsyztskie elementy od wozka i nosidelka juz sie susza, za chwile wstawiam pieluchy tetrowe i kolderki :)

Edit. Ide zaraz pic kawe :) mnie tez dalej podbrzusze pobolewa ale biore ta luteine i nospe a w poniedzialek pojde na te badania, byc moze ze to jakis wirus mnie zlapal bo nawet opryszczke na wardze mam ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2016, 13:15

‹‹ 2085 2086 2087 2088 2089 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ