WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Kamcia
Opiekę nad zdrowym dzieckiem deklaruje tylko jeden z rodziców. Normalnie mąż powinien złożyć deklarację w zakładzie pracy, że to on będzie korzystał z tego przywileju. Następnie po zaakceptowaniu deklaracji przez dział personalny ma do wybrania te dwa dni. Wtedy we wniosku o urlop wpisuje, że jest to opieka nad dzieckiem zdrowym.
Taka adnotacja jeszcze: opieki nad dzieckiem zdrowym pracodawca NIE MOZE anulować, nie może jej również odmowic jak to jest np w przypadku zwykłego urlopu.kamciaelcia lubi tę wiadomość
-
Pysiaczek
Lekarz Może wypisać opiekę na dziecko, owszem ale w tym wypadku taka opieka liczona jest jako 80% wynagrodzenia i nie dłużej jak 60dni kalendarzowych. Poza tym wydaje mi się, że jest to opieka nad dzieckiem chorym a nie zdrowym. No i wtedy we wniosku o wypłatę zasiłku (wypełniasz u pracodawcy) musisz wskazać, że w domu nie było innej osoby, która tym dzieckiem mogła się opiekować. Gdy przebywasz w domu na macierzyńskim (nie na L4) czyli po urodzeniu dziecka jesteś równoprawnym pracownikiem-rodzicem więc lekarz twojemu mężowi TEORETYCZNIE opieki wypisać nie może.
To wszystko oczywiście teoria zgodna z bieżącymi wytycznymi w kodeksie pracy. -
Pysiaczku, przepraszam, dementuje:
1. Opieka nad zdrowym dzieckiem można się podzielić i każdy z rodziców może zabrać po 1dniu, no ale w przypadku Kamci to wiadomo, że zabierze mąż
2. Można otrzymać opiekę od lekarza nad dzieckiem zdrowym do lat 8 max do 60dni ale: jest płatne 80%, oraz przysługuje jedynie w określonych okolicznościach (zamknięcie zlobka lub przedszkola, na czas porodu i przebywania w szpitalu lub na czas CHOROBY osoby uprawnionej do sprawowania opieki). Zatem w przypadku Kamci tylko na czas przebywania w szpitalu, bo przecież wychodząc ze szpitala po porodzie jest na macierzyńskim a nie na L4.
No i tak jak pisałam, trzeba we wniosku o wypłatę zasilku wpisać, że w miejscu zamieszkania nie było innej osoby, która ta opiekę nad dzieckiem mogła sprawować).Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 12:28
-
Kamcia
Bardzo możliwe, że to trzydniówka. Tylko ten kaszel jest taki wstrętnydostanie dziś syrop antyhistaminowy i się zobaczy jaka będzie reakcja.
Szkoda mi jej tylko, bo sama mam uczulenie na pyłki traw i wiem jakie to jest przesłuchane z tym żyć. Aż do października będziemy się z tym bujać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2018, 12:30
-
Te dwa dni na bank ma jedegb rodzic ja korzystałam po powrocie do pracy w zeszłym roku 2 dni i w lutym też wzięłam 2 dni.
Mój M nie korzysta z takich przywilejów on ma inne warunki w pracy i tak teraz wziął tydzień tacierzynskiego co jest sukcesem poprzednio nie miał ani dnia wolnego.
Coś czuję że moi rodzice się na mnie wypna w ten weekend więc albo zostanę sama z dziećmi albo pojadę do teściów.
Sama nie wiem trochę mnie korci zostać sama i się sprawdzić haha ja to jednak lubię chyba wyzwania -
Natka-matka wariatka :) wrote:Kamcia
właśnie niestety nieopieka na żonę jest od dnia cc
tak, wiem głupie to, ale tak jest.
ale to byłoby lepiej dla nas
męzowi opieke nadal odradzaja, ale plan jest taki, że 2 tyg po cc to mało, minimum 4 i wtedy pasuje opieka oraz ojcowski
a musimy wsteonie znac daty, więc w teorii 14 dzień wolny, opieka od 15, 2 okolicznosciowego, święto i 2 tyg ojcowskiego
a urlop moze wziąc pożniej (mysle ze po miesiącu juz dam rade sama) -
Tzn u nas na pewno M. wziął opiekę na zdrowe dziecko i mu wypisała pediatra, tak zgodzę sie dostał 80% wynagrodzenia.
A oprócz tego przysługują jeszcze te dwa dni opieki nad dzieckiem i one sa chyba 100% płatne, bo ja brałam w zeszłym roku na Marcela. A w druku z15, ktory trzeba wypisać przy tym, zawsze zaznaczamy, ze ja pracuje, bo nie ma opcji czy przebywam na zwolnieniu. I za każdym razem M dostaje kasę, a wykorzystaliśmy chyba z ponad 30 dni juz i to nie tylko podczas choroby osoby sprawującej opiekę nad dzieckiem, tylko wlasnie tez na chorobe dziecka. Nie wiem czy mnie zrozumiecie, bo jakas zawiłe to opisałam...Marcelek ❤️❤️
Mikuś
-
u mojego męza ostatnio robili problem z zaswiadczeniem o zatrudnieniu do klubiku, babie sie po prostu nie chciałao i wmawiała że nie może czegos takiego wypisać, bo ochrona danych (MON)
facet obok usmiechal sie pod nosem
a poza tym zadnych danych przecież na zaświadczeniu nie bylo
kilka dni to jej zajęło -
Kamcia
Maskarachodzi o to zaświadczenie
U nas był problem, jak zadzwoniłam na rejestracje zeby umówić wizyte do pediatry, bo było tez potrzebne zaświadczenie do żłobka, ze nie ma przeciwskazan, na uczęszczaniem Marca do żłobka wlasnie. Kobita przez telefon, mi zaczęła gadac, ze pediatra nie wysatwi takiego zaświadczeniaa pediatra, co? Bez problemu nam wystawiła, a baba przez telefon, tylko mi cisnienie podniosła
Marcelek ❤️❤️
Mikuś