WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny
Zajrzałam tutaj, bo mam synka z września 2016.
Jak Wasze pociechy z mową?
Bo mój synek tylko yyyy, mama, tata.
Rozumie wszystko, pokazuje części ciała, jest bardzo sprawny fizycznie, wszelkie sortery to dla niego pestka, ale nie mówi
żabka04
Kochana hej
Znalazłam Ciebie
A co nie zaglądasz na inny nasz wątek? Brakuje tam Ciebieżabka04 lubi tę wiadomość
-
Dziś widzę że lepiej u Szymek tfu tfu zobaczymy dalej noc
Lekarka znowu się przywalila że jest słabszy psychomotorycznie i widzi te cechy ze spektrum autyzmu ja już nie wiem mam dość w domu mi się wydaje ok nie wiem dziewczyny tak się boję ze mam chandrę i nerwowy ból brzucha problem.w tym ze ja nie znam żadnego dziecka z autyzmem nie wiem jak się zachowują itd mi Szymek wyglądają takiego co go trzeba popychac cały czas ...No ale ja się mię znam
-
Skali spokojnie nie panikuj znam 2 dzieci w rodzinie z autyzmem raczej zaburzeniami że spectrum autyzmu no i to nie jest do końca jedna choroba raczej odmian jest tysiące bardziej nasiole lub mniej.
Kuzyn w moim wieku ma zaburzenia że spectrum autyzmu objawialo się to tym że zawsze był lekko inny z boku. Ale wybitnie się uczył typ kujona bym powiedziała. Skończył studia ma dwa doktoratu ba nawet 2 dzieci i żonę.
Drugi dalszy kuzyn nie jest w stanie funkcjonować sam chodzi do specjalnej szkoły i już wiadomo że nie ukończy nawet ogolniaka. W tym wieku jeśli są mocne cechy autyzmu już byś sama je zauważyła. Ale zaburzenia nie zawsze są zauważalne często mylone że złym wychowaniem.
Nie przejmuj się Szymek rozwija się swoim tempem każdy człowiek jest inny co nie oznacza choroby.
Szczęśliwa co do mowy u nas jest od jakiś 3 tygodni mega progerss Igi nagle 3 tygodnie temu zaczął mówić wyrazy które brzmią jak słowa i je rozumiemy plus są pierwsze zdania takie z 3 słów.
Pięknie mówi koparka ale kot to Ci nie powie mówi mnia mnia.
U nas dalej wesoło ale jutro rano bratowa jedzie nad morze z dziewczynami.
Dzis zostaliśmy z nimi na 4 godziny sami poszliśmy na plac zabaw i lody jeblam za przeproszeniem jak podeszła do mnie babka i powiedziała tekst w stylu że mi współczuję jak ja 4 ogarniam że mi się chciało tyle dzieci mieć
No i jeszcze u nas w kuchni na suficie wyszła woda jakby z łazienki ale w łazience ani śladu po wodzie. Więc szukając patrzymy że to na skraju w kuchni łazienki i garderoby. W garderobie wody brak oduwamy półki a tam ścianą mokra podłoga czyli parkiet podsiakniety tak jakby cos kapal długi już czas.
Wezwalismy majstra który kładzie właśnie kafelki u moich rodziców wygląda na to że silikon ma mikro szczelinę i tym leci. Jest do wymiany Oby to to bo jak nie to świeżo zrobiona łazienkę trzeba będzie kucZesz kur... Noc innego na język mi się nie ciśnie.
Szczęśliwa_Mama lubi tę wiadomość
-
A i Igi ma mega kaszel ale na maksa dziś jak wracaliśmy z placu zabaw zaczął kaszle aż cały się obrzygal bluzka spodnie nawet buty.
-
Szczesliwa Mama
Ja chyba nie będę dobrym przykładem, bo moje dziecko gada dużo i już całkiem ładnie ale! Nie ma czym się martwic jeśli twoje dziecko mówi ciut mniej. W teorii osiągnęło kamień milowy do ok roczku czyli mówi mama, tatą i pojedyncze sylaby.
Trzeba pamiętać o tym, że każde dziecko rozwija się i dojrzewa teraz w swoim tempie i nie ma co porównywać maluchów bo to do niczego dobrego nie prowadzi.
Jeśli twoje dziecko jeszcze nie mówi to można je wspierac czytając mu, mówiąc do niego, opowiadając i śpiewając. Czytałam, że ważne jest by robić to osobiście a nie poprzez bajki czy programy telewizyjne bo dziecko obserwuje nasze usta i sposób w jaki one się układają w trakcie wymowy i same się tego uczą.
Generalnie zasada jedna: nie porównywać by się nie denerwować tylko spokojnie obserwować dziecko. Oczywiście nie mówię tu o skrajnych przypadkach kiedy to faktycznie widzimy, że nasze dziecko nie osiąga pewnych umiejętności w teoretycznym "czasie". W tym wypadku polecam jednach dziecięcych psychologów, logopedów i innych specjalistów i szukanie pomocy tam a nie na forum, bo my mamy jedynie możemy zasugerować ale nikt z nas lekarzem specjalistą nie jest.
To taka moja mała dygresja i proszę cię też nie odbieraj mojej wypowiedzi za atak czy coś a jedynie za dobrą radęSzczęśliwa_Mama lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzień dobry.
Właśnie dopilam kawkę i zjadłam śniadanie:-)
Ale pospalismy dzisiaj do 7:30!!!
Aż oczy zrobiłam.
Robert padł wczoraj 19:40!
Jedyne co mi się nasuwa na myśl że dziś pospal długo tak jak wcześniej u niektórych waszych dzieci hihi
Czyli jesteśmy na rym etapie ciszy spokoju i dobrego snu.
Chwilo trwaj!
Mąż jeszcze śpi zje i będziemy jechać do teściów więc zawitam wieczorem o ile znajdę czas bo maz ma dziś imprezę z tesciem oby wrócił jak człowiek do domu.
Jeszcze muszę zakupy jakieś zrobić raczej teraz przed wyjazdem je ogarnę.
Skali kochana jeju jak ja Ci współczuję.
Wiesz irytuje mnie ta lekarka.
Nie możesz iść do innej dla sprawdzenia.
Może to jakaś fanka w sensie ze ma jobla na tym punkcie i wyszukuje przy tym się myli jakiś zachowań i podciaga to pod autyzm.
Ja nie znam nikogo tu u siebie kto ma dziecko z autyzmem.
Nawet nie wiem jak takie dziecko się zachowuje nawet nie czytałam gdzieś po netach.
Może poczytaj na necie i porównaj sama zachowanie szymka?
Ja dalej śmiem twierdzić że Szymon rozwija się swoim tempem, taki jest, może leń tak jak Robert i jeszcze cie zaskoczy a ciebie nie potrzebnie nakrecaja i tak mocno denerwują.
Ja bym poszła do innego lekarza.
Zaraz napiszę cd
Edit.
Dziecko bułkę chciało musiałam porwać na kawałki bo dalej nie chce gryźć.
Ajrin zapomniałam o tobie wcześniej napisać.
Wow podziwiam cie tyle dzieci w domu?
Na głowę nie dostałaś?
Hahahhahaha
A z babki się uśmiałam.
No też bym cie podziwiala Hahahhahaha
Biedny igus kurcze mam nadzieję że to nic poważnego.
Szczęśliwa mama
Zaraz napiszę i tam
U nas Robert tylko mama i po swojemu jakieś gululu,baba, kaookooo, za chiny niechce powiedzieć tata, kot=miaaaaaaa
Umie cześć dać, piątka, schować się, jestem taki duży, głowa boli, tany tany, udawać autem samolot jak lata.
Ot tyle.
Ja nie naciskam.
Wierzę że w żłobki nadrobi ekspresem.
Sorry za pisanie na raty.
Zaraz napiszę cd dziecko mnie potrzebuje
Edit.
Natka ty czarodziejko!
Nie klacz bo tak będzie wiesz ze masz dar!!!!!
Żartuje dajcie im czas przecież to uspakajacz może takiego potrzebują.
Przyjdzie dzień że odstwwia.
Trzymam kciuki za odpieluszkowanie!
Zdaj nam tu relacje.
Mój Robert się pogniewal na nocnik więc nie naciskam.
Poczekam może w żłobki szybciej pójdzie.
Ale jak nasika to jest świadomy że zrobił bo ściąga pieluche.
To miałaś dzień wczoraj no tak nudzi się w domu ale ważne że ma takie atrakcje i umie z nich korzystać.
Aaaaaa
Miałam pytać czy wam pampersy pampersy te cokupowalyscie w biedrze też przemakaja?
Kurcze zaczynam żałować że kupiłam wiecznie wszystko mokre a dużo nie sika bo mało pije.
Po głowie mi chodzi zmiana pampersow ale już nie mam pomysłu na jakie.
Kamcia uśmiałam się z podsumowania twojego.
Będzie dobrze ja też mówię że Piotruś cie zaskoczy wszystkim czego teraz nie pokazuje nawet nie będziesz wiedziała kiedy co i jak.
Jest dobrze.
Marta wow zaraz będziemy witać Natalke.
Kurcze ale zlecial ten czas.
Korzystaj z laby póki można bo zachwala znowu będziesz miała kupę roboty.
Dariah jak tam Zosia?
Wszystko możliwe że antybiotyk zaczął działać bo trafił lekarz.
Mam nadzieję że jest ok u was.
No to tyle.
Lecę szykować ekipę na wyjazd.
Miłego dnia cioteczki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 09:09
Natka-matka wariatka :), Szczęśliwa_Mama lubią tę wiadomość
-
Amelka tworzy laurkę dla taty
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/01714020a287.jpgkamciaelcia, Dariah, marta258, AJrin, Pysiaczek89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNatka
Masz rację, nie będę się stresować i porównywać.
Zwłaszcza, że widzę jaki jest zaradny i sprytny chłopaczek.
Ma inne zalety
Miał roczek to już sam jadł, pił z otwartego kubeczka, a pierwsze kroczki 9,5 miesiącaNatka-matka wariatka :) lubi tę wiadomość
-
Czy u was też taka pogoda, że macie ochotę zakopać się w kocu i obudzić jutro?
Niby nie pada, nie wieje, nie pizga zlem za oknem a jakoś tak ponuro jest, brzydko. Bleee -
Skali
Z Szymkiem na pewno wszystko jest ok, po prostu rozwija się w swoim tempie, na wszystko przyjdzie pora.
Ajrin
Zdrówka dla Igusia.
Oby to rzeczywiście silikon w łazience, wtedy byłby najmniejszy problem bo tylko wymienić na nowy.
No 4 dzieci, niezłe wyzwanie, ale jak widać dajesz radę, a dziewczynki to już bardziej samodzielne
Żabka
Ja pampersy z biedronki kupiłam tylko dla Natalki więc nie wiem jak będą się sprawować. Ale kiedyś na początku miałam dla Antosia i były ok.
Natka
Piękny prezent Amelka szykuje dla taty
U nas dzisiaj nadal chłodniej więc od razu przyjemniej. Od rana zakupy, na szczęście Antoś grzeczny, podobało mu się w wózku sklepowymTrochę nam dłużej zeszło więc poszedł później na drzemkę, już śpi 2h więc zaraz będziemy go budzić na obiad a zrobiłam mu wczoraj placuszki z jabłkami i cynamonem
-
nick nieaktualnyJestem.
Kamcia my też już nie jemy sami
Natka jak tam tatuś zachwycony laurka?
No pogoda straszna.
Marta aha.
No ja zmecze jeszcze ta pake pampersow pampersa i nie wiem Co dalej.
Nam one przeciekaja
Byliśmy u teściów siedzieliśmy na chacie bo nie ciekawie na dworze z resztą miałam takiego nerwy i głowa mnie bolała ahhhhh szkoda gadac.
Mąż się napil z ojcem nie dużo a już cierpi aahahahha
Dziękuję górze za tego męża:-)
Pod tym kątem oczywiście.
Ja mam winko i zamierzam wypić z diwr lampki.
Zdrówko cioteczki..
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2f369851c473.jpg
Jak minął dzień?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 czerwca 2018, 21:24
Natka-matka wariatka :), kamciaelcia lubią tę wiadomość
-
U nas dzień na spokojnie, spacer, jakieś zakupy, drukowałam zdjęcia z wesela dla gości co by wreszcie powysyłać
bo kupiliśmy dla gości takie albumiki na 2 zdjęcia i będziemy wysyłać dla gości.
Sofcia już dużo mniej kaszle, w nocy wcale nie oszalała - wiec antybiotyk działa.
Żabka
Ja Pampersow w ogóle nie kupuje bo nie lubie ich bardzo. Jak już na prawdę jie mam co kupić to wezmę (może kupialm 3 paczki- i to we Frnajci bo je było jic innego). Na Orawę ich nie lubie.
U nas Dada cały czas
Co do picia to koj D tez nie lubi alkoholu na szczęściedla niego nasze polski piwa 500 ml to już za dużo
Natka
Piękna laurkatatuś na pewno dumny i zachwycony?
U nas życzenia były tydzień temu (we Fr mieli tydz temu) i dziśale bez laurki
tylko buziaki
heheh
Skali
Kurczę na prawdę nie wiem co Ci powiedzieć...
Ja chodziłam do szkoły integracyjnej i mieliśmy codzienny kontakt z różnymi dziecko ale akurat autyzmu nie było. Wiec nie mam nawet pojęcia jak się dokładnie objawia a już tym bardziej zachowania ze spektrum autyzmu - czyli tylko pewnie jakieś pojedyncze zachowania podchodzące pod autyzm tak ????
Jakie to zachowania wg tej pani???
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
Ah i zapomnialam
Pysiaczek
Cudowny Miki!! Śliczny chłopak ❤️❤️❤️
Widać z w duzy duży
Spokojnie, nie denerwuj sie waga - on był bardzo duzo wiec po 1/ jego 10% to dużo wiec ma dużo do na dorobienia i po 2/ jako że był taki duży to ma zapasy
Spokojnie mamusia
Ajrin
A to skąd jest bratowa ? Bo cos przeoczyłam
No i szacun za 4 dzieciaków na głowie heheh
Pysiaczek89 lubi tę wiadomość
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
U mnie Kostek jest zupełnie inny niż Igi i wiem że będzie szedł wolniej ale z mowa szybciej jestem wręcz pewna zeta będzie.
Igi w jego wieku już się obracal chciał leżeć tylko na brzuchu a Kostek losie na płeć h może leżeć cały dzień i kesr zadowolony.
Uśmiecha się i guga Igi tego etapu nie miał.
Za to na roczek jadł sam i pił z normalnego kubeczka no i chodził.
Każde dziecko inne. -
Bratowa mieszka w Stanach.
Śmiejemy się z M ciotka z Ameryki