X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka92 wrote:
    Uff to nie musze poki co robic kolejnego badania,w czwartek mam wizyte i tak ciagle zastanawialo mnie czy lekarz nie za malo badan zleca.. teraz mam tylko mocz do badania. Hmm..
    Mi lekarz teraz już zleca tylko mocz i morfologię, a endokrynolog tsh ft3 i ft4. Ostatnio dała mi skierowanie na witd ale niestety nie mam jej w pakiecie. Wiecie czy może da się ją zrobić na nfz? Wspominałam już, że jestem pod tym wwzględem upośledzoną posiadaczką karty i na nfz od lat nic nie robiłam.

• mmargol Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia, zabka, to az 3dni przed sa wazne? kurcze to akurat swieta sobota, niedziela i poniedzialek :/ bo jesli chodzi o slodycze, ciasta, to moge jesc?

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ketony to prawdobnie kwestia zbyt dlugich przerw między posiłkami. Też miałam przy pierwszym badaniu, teraz jem późno ostatnie pprzekąski przed snem, podjadam ciągle w pracy i ostatnio wyszło 0.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie za co ja się właśnie biorę?:)
    zamiast sprzątać będę..malować obraz po numerach taki właśnie:
    https://artimento.pl/pl/p/Wiosna/158

Strazaczka1990, m.k.83 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka92 wrote:
    A zapytam jeszcze odnosnie bad moczu,bo mam cos takiego
    Ketony +1 15 mg/dL
    A w osadzie moczu
    Nablonki wiel. dosc liczne
    Bakterie dosc liczne

Ketony to jak jak kamciaelcia pisała.
    A bakterie pytanie czy przed pobraniem moczu się podsyłam i mocz był pobrany podczas sikania???
    Śmieszne i może blache ale tak niby wychodzi jak się niestosuje tych zasad.
    Sprawdzisz przy następnym badaniu moczu tak jak ja tylko pamiętaj żeby tego się trzymać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 10:54

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol wrote:
    kamciaelcia, zabka, to az 3dni przed sa wazne? kurcze to akurat swieta sobota, niedziela i poniedzialek :/ bo jesli chodzi o slodycze, ciasta, to moge jesc?

nalezy normalnie się odzywiać i nie wolno pomijać w jedzeniu węglowodanów. Tłuste zarcie dzień przed badaniem też może zafałszować wynik.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol wrote:

Nie jedz zbyt słodko. I w małych ilościach nie obzerac się.
    Dobrze by było.
    Ja na wieczór zjadłam 4 kostki czekolady mlecznej z nadzieniem truskawkowym a rano robiłam krzywa.

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka92 wrote:
    U mnie na wynikach jest zakres 60-100
    A ja zakrecona mam 65 :-P skleroza nie boli :-P

to są normy ogólne. Dla ciężarnych górna granica wynosi 92/95 (zalezy jakie źródło) a na glukometrze ja muszę utrzymywać na czczo 70-90

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malutka92 wrote:
    A zapytam jeszcze odnosnie bad moczu,bo mam cos takiego
    Ketony +1 15 mg/dL
    A w osadzie moczu
    Nablonki wiel. dosc liczne
    Bakterie dosc liczne

Ketony w moczu w ciąży są absolutnie niedozwolone(niby swiadczą o głodzeniu dziecka- organizm zamiast czerpać energię z glukozy spala własny tłuszcz, a tym samym powstaja ketony) 15 to "niewielkie" ketony. ja przy cukrzycy mierzę je codziennie rano.

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka, 65 to już lepiej brzmi niz 60. Dziecko ma niższy poziom glukozy niż my, dlatego w nocy/rano nie może być zbyt niski poziom cukru(tzw hipoglikemia). Nie namawiam do powtórnego badania. Ja nie jsetem ekspertem, czy lekarzem w tej dziedzinie.Zwróc uwagę jednak na ketony

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka
    nie tłumacząc lekarzy, mój gin tez trzyma się norm ogólnych, ponieważ takie podaje laboratorium obok wyników. Normy też się ciągle zmieniaja. Na ketony zwraca u mnie uwagę diabetolog i z jej polecenia mierzę je codziennie. Sa zwiazane z cukrzyca, dietą cukrzycowa ( na której trudniej "nakarmić " dzidzię). Tak samo bywa przeciez z tsh: lab podaje normę do 4 (ale dla przeciętnego człowieka) i pomija ciężarne

z powodu cukrzycy jestem na zwolnieniu lekarskim

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 11:17

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • mmargol Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziekuje bardzo zabka i kamciaelcia za wskazowki i rady :-) widac te swieta beda mojego dziecka a nie moje :P

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my swiat w ogóle nie wyprawiamy, bo nie mamy czego swiętować...i dobrze wychodzi, skoro jestem na diecie cukrzycowej ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol wrote:
    dziekuje bardzo zabka i kamciaelcia za wskazowki i rady :-) widac te swieta beda mojego dziecka a nie moje :P

Oj tam oj tam:-)
    Nadrobić po porodzie jak będziesz jeszcze miała ochotę.
    Ja SO ie nie wyobrażałem mojej porannej kawki bez cukru czy herbaty do kolacji a teraz pije bez problemu.
    Odzwyczailam się od Słodkiego.
    Kawałek jak zjesz jakiejś babki czy mały kawałek ciasta to się nic nie stanie.

• mmargol Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    żabka04 wrote:
    Oj tam oj tam:-)
    Nadrobić po porodzie jak będziesz jeszcze miała ochotę.
    Ja SO ie nie wyobrażałem mojej porannej kawki bez cukru czy herbaty do kolacji a teraz pije bez problemu.
    Odzwyczailam się od Słodkiego.
    Kawałek jak zjesz jakiejś babki czy mały kawałek ciasta to się nic nie stanie.
    ja nie slodze ani herbaty ani kawy :-) po prostu uwielbiam slodycze, bede musiala trenowac silna wole albo dzielic kawalki ciasta na mniejsze zeby chociaz sprobowac bo same pysznosci beda :-)
    no nic, przeciez dam rade, nie? oby tylko wyniki byly dobre :-)

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmargol, jak pojesz trochę ciasta to nic się nie stanie. Gorzej, jak będziesz unikała węglowodanów. Zjadaj normalnie posiłki, zachowaj minimum 8h bez jedzenia przed badaniem.

mmargol lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Strazaczka1990 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry w Niedzielę Palmowa.Oraz Pierwszy Dzień Wiosny...
    Wiosna?gdzie? U mnie pada deszcz.
    IDE poczytac co naskrobalyscie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2016, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja się bardziej cieszę na te niesłodkie rzeczy - swojskie wędliny, żurek, chrzan, jajka faszerowane/w sosie tatarskim, ciasta z grzeczności jeden kawałek zjem :)

mychakruszyna lubi tę wiadomość

• mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) ja bylam przed ciąża uzależniona od słodyczy dziennie spożywałam porownalnie ok 2 tabliczki czekolady na szczęście w ciąży hormony mi namieszaly i cukierek na dzień starczy. Za to mam ochotę na rzeczy których wcześniej unikalam i niezbyt przepadalam-fast food:/ także wczoraj 23.40 a my ...w McDonaldzie! Zamówiliśmy 2xpowiekszony mc zestaw (ah te kupony!) ale hamburgera zjadłam 3/4 a frytek trochę bo jakieś strasznie tluste bleee no i wyżłopałam pól dużej coli...po czym się zorientowałam że jestem w ciąży i nie mogę tyle :P

Strazaczka1990, Robotka1 lubią tę wiadomość

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • Strazaczka1990 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Behemottka wrote:
    Ja chce spac a M. chrapie! Normalnie to chrapie tylko jak chory, a dlaczego teraz to nie wiem... Nie chory przecież... I tak od dwóch tygodni co jakiś czas sie wynoszę do gościnnego bo szlag mnie trafia jak zasnąć nie mogę. Teraz tez nie mogę. Aaaaaaa!!!
    Mój S też chrapie :o ponac ludzie chrapiacy jak są zmęczeni.Ja swojego zawsze szturcham i mówię "Kotkuuuu wpadne zaraz z łóżka tak się rozpycha..." odwraca się na drugi bok i śpi .Na lewym boku e ogóle nie chrapie

‹‹ 443 444 445 446 447 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ