WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyLittle Red Fox wrote:to nie tylko mój mąż się ze mnie śmieje? wczoraj się pytał co u wrześniowych mamuś słychać?
mnie mięśnie brzucha bolą od ciągłego smarkania, piję więcej i częściej odwiedzam toaletę
Mój powiedział, że nie widzę świata poza BBF, więc aktywność musiałam ograniczyć w czasie kiedy on jest w domu. ;P
Ewelina, dobry ten twój lekarz.Strazaczka1990 lubi tę wiadomość
-
agatia wrote:Lekarz, który wykonuje echo serca powinien mieć Certyfikat Skriningowego Badania Serca Płodu Selcji Echokardiografii iKardiologii Prenatalnej PTU.
U nas w mieście jest jeden taki lekarz.
Ja najpierw idę na połowkowe z oceną serca, a jak coś będzie nie tak lub będą wątpliwości to do drugiego lekarza na typowe echo.
Ja się boję że echo nie różni się zbytnio od oceny serca na usg...żadne usg nie wykazało u nas najmniejszej wątpliwości. ..
-
jestem chlopakiem na 100 procentWiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 15:52
agatia, kamciaelcia, mychakruszyna, Anulka01, Strazaczka1990, mmargol, Malutka92, żabka04, Ewelina.Irl, claudiuszek, bbeczka91, martta, Dzierzba, Pysiaczek89, AniaLewandowska, violett, _izunia_, A_n_k_a_80, Sabina lubią tę wiadomość
-
Córce mojej koleżanki wadę serduszka lekarz wykrył już w 13 tygodniu. Był to jedyny lekarz z pośród wielu, którzy robili jej USG, a któremu udało się postawić diagnozę. Diagnoza potwierdzona po urodzeniu. Wiele zależy od momentu wykonywania badania, lekarza, sprzętu, ułożenia dzidzi.
Obecnie możemy dużo podejrzeć ale nadal nie wszystko. -
Sophia wrote:Córce mojej koleżanki wadę serduszka lekarz wykrył już w 13 tygodniu. Był to jedyny lekarz z pośród wielu, którzy robili jej USG, a któremu udało się postawić diagnozę. Diagnoza potwierdzona po urodzeniu. Wiele zależy od momentu wykonywania badania, lekarza, sprzętu, ułożenia dzidzi.
Obecnie możemy dużo podejrzeć ale nadal nie wszystko.
Tak to jest możliwe jak jest np wada w budowie(np niedorozwoj komory ) U nas lekarz w 17tc dokonał analizy serca i juz wykluczył DUZE wady serca. ..ale dziurki to wady w strukturze. ..tego nie widać w płaskim obrazie usg...przełożenie naczyń dojrzy dobry specjalista na polowkowym ...ale nie zawsze. ..
-
Mam na skierowaniu na echo wypisane wskazania (na nfz ):
Nieprawidłowy obraz serca w usg
zaburzenia rytmu serca u płodu
nieprawidłowości pozasercowe
zahamowanie wewnątrzmacicznego wzrostu
Cukrzyca przedciążowa
Nadczynność tarczycy
Padaczka
Choroby tkanki łącznej
Urodzenie dziecka z wadą rozwojowa
Ciąża po icsi -
Agatia
W szpitalu poznałam mnóstwo dzieci u których wady wykryto po wielu miesiącach urodzenia dziecka bo np słabo przybieralo na wadze
Byla dziewczyna 17 lat której w tym wieku wykryto asd. Uprawiala sport i nagle zaslabla. ..miała to szczęście ze była operowana jako dziecko bo jako dorosła mogłaby nie doczekać terminu -
Agatia ja Wypisałam wskazania do echo na nfz
U mnie to tylko urodzenie dziecka z wadą (dopisane ze serca )
Operuje się dziurki duże. Przy vsd to 5 mm. Nie wiem ile asd (u nas było 2 mm i operowali )Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 16:09
-
Agatia nasze dziurki nie rosły. Jedna w ogóle zarosla. Ale wyszły inne sprawy stąd planowana operacja. W naszym wypadku wada ratowala wadę. Tzn ze gdyby nie bylo pewnego patologicznego zwężenia to by je zrobili operacyjnie po urodzeniu (banding aby nie doszło do nadciśnienia plucnego ) dlatego u nas to wyglądało super i mała nie miała objawów wady serca.
U innych dzieci dziurki maleją lub rosną. ..jestem pewna że wiele 30 latków je może mieć bo kto nas tak diagnozowal? -
mychakruszyna wrote:Mam ochotę na lody truskawkowe!!! Których nigdy nie lubiłam
ale lenistwo wygralo nie chce mi się iść do sklepu więc rozmrażam trochę malin i jagód, zblenduje z jogurtem
mniam . Z bitą smietanka ciasteczkiem owocami
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 16:23
mychakruszyna, bbeczka91 lubią tę wiadomość