WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    udało mi się zapisać do szkoły rodzenia, były ostatnie wolne miejsca ;) zaczynamy 6 maja ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas małego kładliśmy raz na jednym boku, raz na drugim, raz na wznak i główka szybciutko zrobiła się okrągła ;)

Będę wredna i narobie Wam ochoty:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f7fca5330acb.jpg

Wyszły niesamowite! ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LRF oby ekipa była dobrana, bo wtedy jest super nauka poprzez zabawe

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • agatia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2017, 23:36

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    LRF oby ekipa była dobrana, bo wtedy jest super nauka poprzez zabawe
    mam nadzieję, mamy w szpitalu w którym chcę rodzić, koszt taki sam za 10 zajęć, co u mojej gin za 5 spotkań, więc więcej się nauczymy, a mojego najbardziej interesuje ogólna obsługa bobasa :D jak przewinąć, jak okąpać i ubrać, chociaż już mu mówiłam że to intuicyjnie się robi ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja szkołę rodzenia zaczynam 12 maja :) wczoraj wszystkie formalności załatwiłam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to coś jeszcze trzeba załatwiać oprócz zapisania się przez telefon? Ja się pytałam czy trzeba jakąś zaliczkę wpłacić, a wszystko odbywa się na miejscu podczas pierwszych zajęć ;) szkoda, że nie ma bezpłatnych szkół u mnie, ale cóż... w maju nas jeszcze warsztaty czekają "Mamo to ja" ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2016, 11:39

_izunia_ lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Red Fox wrote:
    to coś jeszcze trzeba załatwiać oprócz zapisania się przez telefon? Ja się pytałam czy trzeba jakąś zaliczkę wpłacić, a wszystko odbywa się na miejscu podczas pierwszych zajęć ;) szkoda, że nie ma bezpłatnych szkół u mnie, ale cóż... w maju nas jeszcze warsztaty czekają "Mamo to ja" ;)
    mi Moja szkołę prowadzi położna która będzie przychodzić do nas po porodzie. I u niej nowa deklaracje musiałam uzupełnic bo w przychodni ktoś coś namieszal

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dlatego ze jest moja położną mam szkołę za darmo

A_n_k_a_80 lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia a probelmy z bioderkami są jakoś dziedziczne, drugie dziecko ma większe ryzyko do dysplazji? Bo jeżeli nie, to nie widzę potrzeby zamartwiania się na zapas. Jeszcze nie masz dzidzi przy sobie, a już przewidujesz problemy. A ja zakladam, że nie bedziesz ich miała. Poza tym może dziać się zupełnie coś innego niż u Emilki, wszystkiego się nie.przewidzi i nie zaplanuje. Ciesz się ciążą.
    Ja zakladam, że moja mała będzie zdrowa, mimo to, że brat nie jest. A jak będzie coś nie.tak, to zacznę się martwicr jak się wydarzy. Na zapaas nie ma co.

dysplazja jest dziedziczna po rodzicach, ryzyko wtedy bardzo wzrasta. Ale nam nic nie wiadomo, zebyśmy mieli. Kiedys tak nie diagnozowano usg, i pieluchowanie przeciez było codziennościa. Dysplazja jest czestsza u dziewczynek niz u chłopców(nawet 5:1). U mnie juz zwiększa sie ryzyko dysplazji po urodzeniu dziecka z dysplazja , dlatego szpital w Poznaiu mowił, zeby od razu po urodzeniu udać się do poradni wojewódzkiej...to sobie odpuscimy, u nas nie ma kolejki na nfz a prywatnie chce tego 1 ortopede. U nas nawet wskazane było usg w 4 tyg zycia ( a nie standardowo po 6 tyg), ale Emilka urodziła się jak żabka - rozkraczona z koklanami prawie pod broda :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aha, to już wszystko rozumiem ;) ja położnej nie mam, nie wiem czy będę opłacać na poród - chyba nie, a do przychodni publicznej też nie jestem zapisana, więc nie wiem czy ktoś nas w ogóle odwiedzi po porodzie

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Red Fox wrote:
    mam nadzieję, mamy w szpitalu w którym chcę rodzić, koszt taki sam za 10 zajęć, co u mojej gin za 5 spotkań, więc więcej się nauczymy, a mojego najbardziej interesuje ogólna obsługa bobasa :D jak przewinąć, jak okąpać i ubrać, chociaż już mu mówiłam że to intuicyjnie się robi ;)

ja nigdy sama małej nie wykapalam...raz próbowalam, bo meza nie było (na piwko wyszedł), ale nam obu kąpiel sie nie podobała ;) a tak naprawde raz ją kapałam dzień przed operacja...ale miała juz 10 miesięcy...poza tym u nas kapiel zazwyczaj co 2 dni

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie najbardziej interesują tematy dotyczące porodu, laktacji, chciałabym sobie przypomnieć pierwszą pomoc - odpukać, żeby się nie przydało :) i obejrzałabym sobie porodówkę :P ciągle mam nadzieję na sale do porodów rodzinnych..

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    ja nigdy sama małej nie wykapalam...raz próbowalam, bo meza nie było (na piwko wyszedł), ale nam obu kąpiel sie nie podobała ;) a tak naprawde raz ją kapałam dzień przed operacja...ale miała juz 10 miesięcy...poza tym u nas kapiel zazwyczaj co 2 dni
    Ja 2 razy w tygodniu muszę sama bo mąż na popołudniowa zmianę. I tak od początku. W szpitalu już przy wyjściu kazali ja wykąpać a ona ledwo 2 kg miała. I wtedy pielęgniarka powiedziała że jak się przełamie to już nic strasznego mi nie będzie do zrobienia przy małej.

• agatia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2017, 23:36

• mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze szpital wybrałam ze względu na wyposażenie oraz personel. Kilka lat temu był remontowany więc aparatura sprzęt wszystko nowe i dużo udogodnień maja, a przede wszystkim dużo metod znieczulenia niefarmakologicznego takie mini spa jak to na forum inne mamusie ocenialy:P no i kazda rodzi na osobnej sali a nie za parawanem:)

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • Ulfenstein Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Little Red Fox wrote:
    dokładnie o to mi chodziło! :)

Ja tez sie boje kontroli.
    Ale i tak myślałam ze sie podaje adres zameldowania i taki podałam - u rodzicow :)
    A w domu jestem u siebie. Wiem ze dla Zusu pewnie to żadne wytłumaczenie

k0kd3e5emmavzxbk.png
    37+6 - 10/10, 2400g, 51cm.
    20+4 - 400g, 24+4 - 710g, 28+4 - 1050g, 32+5 - 1750g, 35+3 - 2220g, 37+3 - 2450g
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89 wrote:
    Ja 2 razy w tygodniu muszę sama bo mąż na popołudniowa zmianę. I tak od początku. W szpitalu już przy wyjściu kazali ja wykąpać a ona ledwo 2 kg miała. I wtedy pielęgniarka powiedziała że jak się przełamie to już nic strasznego mi nie będzie do zrobienia przy małej.

mi nie wyszlo kapanie, robilismy to we dwoje, a jak miala 6 miesiecy to mąz z nia juz siedział w duzej wannie, ale miala frajde :) oni sie bawili, a ja myłam mydełkiem i ja wycierałam :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas jest z tym problem, można wybrać prywatną klinikę gdzie rodzi się za 2,500 zł, wypisują Cię na drugi dzień bez względu na to jak się czujesz (nie raz wypuszczali dzieci z żółtaczką), nie ma oddziału ratunkowego dla noworodków, więc muszą i tak w razie wu jechać karetką do szpitala..

a można wybierać między dwoma szpitalami miejskimi i wybrać mniejsze zło, bo każdy ma swoje negatywne opinie, do innego miasta nie uśmiecha mi się jechać ;) znieczulenia w żadnym nie ma, warunki różnie, jak się trafi, a personel zależy od zmiany na jaką się trafi, w moim szpitalu zmienił się kilka lat temu ordynator położnictwa i od tego czasu podobno jest lepiej ;)

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Kamcia nie wiedziałam, że wzrasta ryzyko. Oby już się nic nie działo z synusiem. Niech się ładnie obruci :)

POZWOLE SOBIE ZACYTOWAĆ (choć tego nie lubie...), kiedys ten tema wróci :) (pewnie w październiku )

Czynniki wywołujące dysplazję

Czynniki genetyczne – prawdopodobieństwo powstania wady u potomstwa według Waynne'a-Daviesa:
    6% – 2 rodziców zdrowych i 1 dziecko z wadą
    12% – 1 rodzic z wadą
    36% – 1 rodzic z wadą i 1 dziecko z wadą
    Ultrafizjologiczne ułożenie kończyn płodu
    kończyny były ułożone w pozycji z nadmiernym zgięciem i odwiedzeniem uda, albo z nadmiernym wyprostowaniem w stawie kolanowym
    zmiana ustawienia i nacisku na staw powoduje, że dochodzi do:
    szybkiego narastania przodoskręcenia i koślawości szyjki kości udowej
    zaniku stropu panewki
    rozciągnięcia torebki stawowej
    ten mechanizm często występuje w dwóch przypadkach:
    małowodzie u pierwiastek – silna ściana macicy utrudnia ruchy kończyn płodu (ok. 60% dysplazji pojawia się u pierwszego dziecka)
    ciąża bliźniacza/mnoga
    Zmiany ułożenia płodu (30-50% dysplazji jest z ułożeń pośladkowych)
    Wiotkość torebki stawowej utrzymująca się od momentu urodzenia przez pierwszy tydzień życia dziecka – odpowiadają za nią estrogeny, które rozluźniają więzadła i torebkę stawową (przygotowanie dziecka do porodu); dysplazja występuje 4-6x częściej u dziewczynek, gdyż mają one większą wrażliwość na estrogeny
    Gwałtowne wyprostowanie nóżek dziecka w czasie porodu (stosowanie pomocy ręcznej) lub cucenie z zamartwicy przy uniesieniu noworodka za nóżki do góry oraz przy mierzeniu długości ciemieniowo-piętowej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 613 614 615 616 617 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ