X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • Sophia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia wrote:
    Aaaa już wiem :) Wybrałam położną prywatną. To będzie Pani która prowadzi zajęcia w szkole rodzenia. Bardzo sympatyczna i z ogromnym doświadczeniem :)

Mogę spytać ile u Was kosztuje wynajęcie położnej, bo osobiscie sądziłam, że to duży koszt, a tymczasem okazało się, że u nas biorą 400zł. Dużo i nie dużo. W większych miastach ponoć taką kwotę wyśmiewają...

Ja w 2011 roku płaciłam 1000, koleżanka w 2015 1200.

5i4vyjc.png
    z0q819o.png
  • Sophia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    claudiuszek wrote:
    wlasnie tego sie boje, ze wydam kase a młody będzie miał to wszystko w nosie.
    Każde dziecko lubi coś innego, moje lubiło być otulane. Miałam to szczęście, że rodziłam w szpitalu, w którym wiele się nauczyłam. Tam pielęgniarki noworodkowe otulały pieluszkami tetrowymi. Przy właściwej technice otulania to genialne rozwiązanie. A i tanie ;)

claudiuszek lubi tę wiadomość

5i4vyjc.png
    z0q819o.png
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudiuszku ja młodego otulałam w muślin a teraz kupiłam otulacze z motherhood i liczę, że się sprawdzą przy uspokajaniu i kolkach, a jak nie to trudno. Jak to któraś pisała to ryzyko zawodowe. :D

agatia, claudiuszek lubią tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeglądam wózki i widzę, że xlander wypuścił nową serię wózków Amelis, nie w moim stylu ale ciekawie wyglądają :) szczegolnier te w gwiazki i inne wzorki :) i cena dostępna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 13:48

• mmargol Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Mmargol przed porodem podalam przychodnię, do której chcę zapisać synka - położna wypełniała taką deklarację. Potem szpital wysyła kartę szczepień do wskazanej przychodni.
    Nie zglaszalam, że spodziewam się dziecka bo i po co? :)
    czyli u nas, jak dobrze rozumiem, nie trzeba zadnych nazwisk lekarzy/poloznych podawac tylko wystarczy podac nazwe przychodni i wszystko potoczy sie automatycznie? :)

uwo9flw17hi46f1t.png
    zpbnkrhmb5v2hylf.png
  • Ulfenstein Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temat ogarniania przychodzi i położnej jeszcze przede mną. Sama lecze sie i prowadzę ciąże w medicoverze. Nie wiem nawet gdzie jest najbliższa przychodnia. Mam zamiar sie rozeznać na szkole rodzenia.
    Jesli jestem zameldowana w innej dzielnicy to istnieje ryzyko, ze po porodzie wyślą położna do rodzicow? ;)
    Mam zamiar sie przemeldować, ale nie wiem czy zdążę ;)

Jesli chodzi o żel to tez przez moment używałam durexa. Jest bardziej płynny od żelu usg, ale to jedyna niedogodność. Działał tak samo.
    A żel zamówiłam z Allegro, w aptekach nie mieli, a kosztuje grosze nawet z przesyłka.

Pysiaczek89 lubi tę wiadomość

k0kd3e5emmavzxbk.png
    37+6 - 10/10, 2400g, 51cm.
    20+4 - 400g, 24+4 - 710g, 28+4 - 1050g, 32+5 - 1750g, 35+3 - 2220g, 37+3 - 2450g
  • agatia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mmargol podajesz tylko przychodnie i szpital przekazuje dokumenty i kartę szczepień :) chyba, że jest kilku pediatrow to przy pierwszej wizycie podajesz, do którego chcesz chodzić z dzieckiem.

Dzierzba mi malegor też otulały w szpitalu pieluszkami i becikiem, ale mlodyr nie byl zachwycony. Otulacze motherhood są fajne, u mojej koleżanki się spisał :)

Czy położne się rozliczają z tych pieniędzy, czy dostają je w tzw "łapę"? Ręce opadają... bo to, co powinno byce ich obowiązkiem staje się orzywilejem :/

• agatia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mmargol podajesz tylko przychodnie i szpital przekazuje dokumenty i kartę szczepień :) chyba, że jest kilku pediatrow to przy pierwszej wizycie podajesz, do którego chcesz chodzić z dzieckiem.

Dzierzba mi małego też otulały w szpitalu pieluszkami i becikiem, ale młody nie byl zachwycony. Choć sprytnie to robiły :) Otulacze motherhood są fajne, u mojej koleżanki się spisał :)

Czy położne się rozliczają z tych pieniędzy, czy dostają je w tzw "łapę"? Ręce opadają... bo to, co powinno byce ich obowiązkiem staje się przywilejem :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 13:50

• agatia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulfe poloznar przychodzi pod adres zamieszkania, nie zameldowania :)

Ulfenstein lubi tę wiadomość

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:

Dzierzba mi malegor też otulały w szpitalu pieluszkami i becikiem, ale mlodyr nie byl zachwycony. Otulacze motherhood są fajne, u mojej koleżanki się spisał :)

Czy położne się rozliczają z tych pieniędzy, czy dostają je w tzw "łapę"? Ręce opadają... bo to, co powinno byce ich obowiązkiem staje się przywilejem :/
    Mi też zawijały w becik i pieluchy... przy 35 stopniach a dworze a w szpitalu lepiej nie było. Do tego miał uczulenie na kazeinę. Pomyśl sobie jak wyglądał... Jak czerwony kalafior! Normalnie rany mu się porobiły a ciele.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba bidulek mały :/
    Ja na szczescier miałam salę sama, więc wietrzylam namiętnie, bo był ciepły piękny marzec.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 13:57

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój był takim śpiochem, że wystarczyło go nakarmić i spał po 6 godzin. A jak go nosiliśmy to otulaliśmy w kocyk mocno lub rożek.

• Dzierzba Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Dzierzba bidulek mały :/
    Ja na szczescier miałam salę sama, więc wietrzylam namiętnie, bo był ciepły piękny marzec.
    Ja rodziłam w Wieluniu i tam było tak, że dzieci przywozili tylko na karmienie lub życzenie rodziców. Kąpanie, ubieranie i przewijanie było zabronione. Tym zajmowały się położne na noworodkach. Z jednej strony spoko, bo można było nabrać sił po porodzie ale z drugiej zero kontroli nad tym co robią. Ja syna nago zobaczyłam dopiero w domu jak go rozebrałam po powrocie. Myślałam, że umrę na zawał. Na szczęście mama mi powiedziała co i skąd to ma na ciele bo byłam gotowa pogotowie wzywać.

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • Sophia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:

Czy położne się rozliczają z tych pieniędzy, czy dostają je w tzw "łapę"? Ręce opadają... bo to, co powinno byce ich obowiązkiem staje się orzywilejem :/

Płaci się na rachunek szpitala. Ja bardzo cenię taką możliwość. Niestety nie ma takiej możliwości, żeby położna na dyżurze zajęła się pacjentką indywidualnie. W zależności od wykupionego pakietu położna jest z Tobą od pierwszego skurczu do kilku godzin po porodzie lub nawet cały pobyt w szpitalu. Poza tematami ściśle związanymi z położnictwem pomaga przewijać, karmić, dbać i higienę malucha lub nawet przy prysznicu mamy. Ja dzięki położnej wspominam super pobyt w szpitalu, od niej się wielu rzeczy nauczyłam, ona wiedziała gdzie mam się udać z wątpliwościami, o co prośić, co jest poważne, a co błahe i dzięki niej mamy m.in. super zdjęcia z porodu. Dla mnie to nieoceniona pomoc i nie oszukujmy się takiego podejścia w ramach nfz nie ma.

5i4vyjc.png
    z0q819o.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sophie dobrze, że to na rachunek szpitala :)
    Ja jakoś nie myślałam nawet o opłaceniu położnej. Nie bardzo bym chcialar, żeby mi ktoś mówił, co i jak :) może to zależy od charakteru :)
    Dzierzba moje młody byle 3 doby w cieplarce, jak mi go przyniosły to od razu go przebrałam we własne ubranka :) wczesniej chodziłam go karmić, przewijac i kangurowac do inkubatora. U nas kapaly przy mamie na sali, ale tak to wszystko robiłam sama i to sobie cenię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 14:24

• claudiuszek Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba wrote:
    Claudiuszku ja młodego otulałam w muślin a teraz kupiłam otulacze z motherhood i liczę, że się sprawdzą przy uspokajaniu i kolkach, a jak nie to trudno. Jak to któraś pisała to ryzyko zawodowe. :D

podjęłam ryzyko i zamówiłam otulacz ;D

Dzierzba lubi tę wiadomość

mhsvi09k4211dm8g.png

• Madziuuuula Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2017, 11:35

201609111661.png
    Filipek, 62 cm i 3660 g radości:)
  • claudiuszek Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuuuula, ja się tutaj uczę od najlepszych ;-) Gdyby nie dziewczyny to o większości rzeczach nawet bym nie wiedziała;-) no i nic bym nie miała jeszcze ;-)

staraczka_85 lubi tę wiadomość

mhsvi09k4211dm8g.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuuuula wrote:
    dziewczyny ja nie kupiłam jeszcze nic! ani grama wyprawki.
    Wy tu takie już ogarnięte, że dziwnie się czuję z tym, że jak na razie boję się cokolwiek kupić. Dlaczego wciąż zakładam, że może się nie udać...

Położne, monitory oddechu ( który chyba kupię w odpowiednim czasie;), choć pierwszy raz o nim tu przeczytałam ), otulacze, butelki, spioszki, pieluchy to dla mnie wielka niewiadoma.

Nie martw się, ja też czekam. ;) Poza tym dużo rzeczy już mam po Filipie. Ale osobiście uważam niektóre rzeczy za zbędne. ;P

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam.
    Wyniki do diabetologa są ok.
    Ph mam aż 8!!!!!! Znowu mało piłam:-(
    Zmieniłam córce przychodnie i lekarza babeczka w recepcji wysłała mnie na pogaduchy do położnej (a ja się tyle naszukalam gdzie ja znaleźć a mała przychodnia nie jest).
    Dostałam od niej gazetki do poczytania, ulotki, butelkę avent,i dużo próbek:-)
    Od 21tc jestem pod jej opieka wg procedur nfz i na mój telefon przyjeżdża sprawdza tętno czy rozmawia odpowiada.
    Namawiala mnie na szkołę rodzenia ale odmówiłam bo tego nie potrzebuje.
    Chyba się położę bo moje samopoczucie jest do doopy.
    Strasznie mi w głowie szumi i kręci się.
    Bielizna mokra nie wiem czy to uplawy czy co?! Myślałam że tylek mi się tak spocil:-)
    Mały mi siedzi gdzieś daleko głęboko bo kość ognowa czuje.

Mychakruszyna tylko się śmiać!!!! Nie wyrzucają może się zmieścisz po porodzie :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 14:33

‹‹ 789 790 791 792 793 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ