WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie tez zastanawia rozwoj malucha, czy waga jest tylko do przodu a rozwoj wg opisow czy maluch starszy i bardziej rozwiniety. Moja córa w 21+6 wazyla 557g, wiec nie wiem czy jest starsza czy po prostu klopsik
Wróciłam niedawno ze szkoły rodzenia, baaardzo fajnie gada babeczka, wszystko z głowy i tak ciekawie prowadzi, żadnych prezentacji/slajdów. Dzisiaj zwiedziliśmy nawet trakt porodowy i dostałam smoczek 0-2 m
AniaLewandowska super, że wszystko dobrze po wizycienosek słodziutko zadarty
AniaLewandowska lubi tę wiadomość
-
Sarcia drugiego zwolnienia nie dostaniesz, ale masz wypis i Zus może Ci naskoczyć.
Mychakruszyna waga dziecka nie ma nic do rozwojuz usg pomiary są tylko orientacyjne, tak jak i umiejętności dziecka w brzuchu
czytaj zgodnie z wiekiem z om
Madziulla przezywalnosc zależy od rozwoju narządów i organów, nie od wagi. Nie zależy ani od teeminu z usg ani z terminu om. Ratuje się dzieci z OM bo tak liczą szpitale i powyżej 500g.
AISAK moja mała jest idealna z suwaczkami. Martwiłam się, że za mała, ale wczoraj w Poradni dla ciężarnych z cukrzycą uspokojono mnie, że lepiej, że mniejsza, bo to znaczy, że nie "pase" jej cukrem. Przy dobrych wynikach cukrzycowych nie masz się, co martwić. Przy cukrzycy lepiej ciut mniej, żeby nie trzeba było wcześniej rozwiązywać ciąży, bo narządy mogą nie dojrzeć. Wczoraj się dowiedziałam, że przy cukrzycy jeżeli dziecko jest powyżej 50 centyla koło 20 tc musi być wzmożony monitoring pomiarowy dziecka.Dzierzba, mychakruszyna, Strazaczka1990 lubią tę wiadomość
-
Mmargol czyli ten sam dylemat masz co ja:P
Co do granicy przeżywalności to zależy od sil maluszka i jego rozwoju. Bbf mówi ze 25tc a przecież sa maluszki z 23 co żyją. Moich znajomych córcia urodził się w 24tc z wagą 600g...i to z bliźniaków choc tylko ona przeżyła. Fakt początku byly kiepskie-operacje za granica itp pozatym urodziła się w Ustce bo nie spodziewali sie porodu w 6msc i na wczasach byli. Obecnie ma 7 lat i jest właściwie zdrowa prócz wady wzroku ale okularki ma i sprawa załatwiona -
nick nieaktualnysarcia123 wrote:Kamcia noo, a ja jestem zatrudniona od 17.02, a na chorobowe poszłam 22.03, bo jestem po poronieniu i powiklaniach i ogolem moj stan zdrowia nie pozwala mi pracowac. W ciazy, bo mam prace glownie w terenie a zawroty glowy i ciemnosci przed oczami daly w, ciazy we znaki....to sie mnie chuje doczepili, jak przyszlo co do wyplacenia mi chorobowego.... jezumczy oni mysla ze kazda kobieta ktora sie zatrudnia chce wyludzic pieniadze ? Litosci przeciez mozna chyba nie wiedziec o ciazy jesli sa to poczatki i lekarz nweet nic nie potwierdza....
i to jest dbanie o matki ja sie pytam ????? Ciezarne kobiety idioci beda strof8wac i stresowac ? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Kamcia, widzę , że Ty w miarę obeznana jesteś w wyliczaniu chorobowego. Czy mogłabyś w związku z tym napisać, czy orientujesz się jak wygląda ustalenie średniej miesięcznej wypłaty do ustalenia kwoty brutto z której wylicza się kwotę zasiłku? Już wyjaśniam o co mi chodzi. Co miesiąc miałam inną kwotę wypłaty(podstawa+premia w różnej wysokości, która też jest ozusowana, więc wlicza się w chorobowe itp). Mój problem polega na tym, że nie umiem się doliczyć średniej z 12-tu miesięcy. W kadrach ostatnio poinformowali mnie, że miesiące w których miałam choć jeden dzień L4 odpadają od liczenia średniej. W takim wypadku muszę szukać wypłat wstecz aż w 2014r, tak by mieć 12 wypłat w których nie było wypłacanego zasiłku chorobowego. Ale nawet jeśli tak liczę, to nadal nie zgadza mi się z tym co dostaję na konto. Czy faktycznie jet tak, że wystarczy jeden dzień L4 i już wypłata za ten miesiąc nie jest brana pod uwagę?
-
sarcia123 wrote:Dzierzba, gdzie upolowalas taka fajna mate?
http://allegro.pl/mata-edukacyjna-rainforest-tropical-zoo-price-i6183920173.html
Jeszcze poluję na drugą -
violett wrote:Mysza0406 mialas racje, pojawil sie u mnie niestety zastoj w prawej nerce, wczoraj jak bol sie rozkrecil wyladowalismy na IP.
Dostalam leki domiesniowo, w domu mam brac no-spe i obserwowac, to na razie zastoj I stopnia, wiec moze sie pogorszyc, ale moze tez przejsc. Mam duzo pic.
A jak bylo u Ciebie? Masz jakies zalecenia? Wiadomo skad ten zastoj?
ja też mam zastój w prawej nerce, jak narazie do obserwacji-lekarz powiedział ze nie ma to wpływu na dziecko -
nick nieaktualnyja kiedyś pisałam dnia kiedy rodziłam miałam robione usg wychodziła waga ponad 1900 a mała urodziła się 1650 plus to co z ciągu doby spadło to ważyła około 1400. To co podają na usg to +- dlatego nie ma co się martwić że jest za duże lub za małe, najważniejsze są przepływy i że waga równomiernie rośnie.
-
Babeczka
Az tak się nie znam ale teraz miałam brany pod uwagę miesiąc w którym byłam 9 dni na macierzynskim (październik )bo wtedy nastąpiło wyrównanie zarobków do tej średniej. Nie wiem jak to jest z pomijaniem miesięcy kiedy było się na l 4 ale jeśli pomiędzy chorobowymi nie minęło więcej niż 3 miesiące przerwy to obowiązuje ta sama podstawa
Np pracownik był na zwolnieniu w lutym i w kwietniu. W kwietniu miał taką samą podstawę do zasiłku co w lutym (art 43 ustawy w razie choroby i macierzyństwa ). Jeśli znów idzie na zwolnienie w czerwcu to będzie ta sama podstawa. Ale jeśli zachoruje znowu w grudniu to na nowo się ją liczy
W regulaminie pracy jest napisane jakie składniki wchodzą do podstawy. A najlepiej spytać. A jak nie wytlumacza to zus ma pełną rozpiske z czego składa się zasiłek
Ja napisałam do zusu o przysłanie decyzji o przyznaniu zasiłku chorobowego (to bylo moja oficjalna podstawą odwołania się do sądu ). Zus szczegółowo mi wszystko rozpisalWiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 20:05
bbeczka91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnybbeczka91 wrote:Kamcia, widzę , że Ty w miarę obeznana jesteś w wyliczaniu chorobowego. Czy mogłabyś w związku z tym napisać, czy orientujesz się jak wygląda ustalenie średniej miesięcznej wypłaty do ustalenia kwoty brutto z której wylicza się kwotę zasiłku? Już wyjaśniam o co mi chodzi. Co miesiąc miałam inną kwotę wypłaty(podstawa+premia w różnej wysokości, która też jest ozusowana, więc wlicza się w chorobowe itp). Mój problem polega na tym, że nie umiem się doliczyć średniej z 12-tu miesięcy. W kadrach ostatnio poinformowali mnie, że miesiące w których miałam choć jeden dzień L4 odpadają od liczenia średniej. W takim wypadku muszę szukać wypłat wstecz aż w 2014r, tak by mieć 12 wypłat w których nie było wypłacanego zasiłku chorobowego. Ale nawet jeśli tak liczę, to nadal nie zgadza mi się z tym co dostaję na konto. Czy faktycznie jet tak, że wystarczy jeden dzień L4 i już wypłata za ten miesiąc nie jest brana pod uwagę?
Żeby nie było za łatwo słyszałam, że zus różnie to sobie liczy, ale zasada jest taka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2016, 20:18
bbeczka91 lubi tę wiadomość
-
agatia wrote:Madziulla przezywalnosc zależy od rozwoju narządów i organów, nie od wagi. Nie zależy ani od teeminu z usg ani z terminu om. Ratuje się dzieci z OM bo tak liczą szpitale i powyżej 500g.
Byłam właśnie ciekawa jakie maluszki się ratuje:)
-
Nie wiem, czy pamiętacie ale pisałam, że po usg połowkowym dostałam niezbyt miłą informację, że maluch ma zaznaczony UKM, a to oznacza zastój moczu mały. Strasznie się boję. Muszę wytrzymać do kolejnego usg za dwa tygodnie.
-
nick nieaktualnyMadziuuuula wrote:Tak, to rozumiem, że waga niekoniecznie ma się wprost proporcjonalnie do rozwoju.
Byłam właśnie ciekawa jakie maluszki się ratuje:) -
Madziuuuula wrote:Nie wiem, czy pamiętacie ale pisałam, że po usg połowkowym dostałam niezbyt miłą informację, że maluch ma zaznaczony UKM, a to oznacza zastój moczu mały. Strasznie się boję. Muszę wytrzymać do kolejnego usg za dwa tygodnie.
tak jak ginka mowila,ze sie zrówna