X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co to znaczy ze potrzebny jest wyrok aliemnatcyjny do 500+?

Może któraś podpowie? Mój mąż ma dziecko z inną kobietą, która wcześniej miała męża i z nim też ma dziecko (z moim w zwiazku malzenskim nie była) (mój mąż płaci po uzgodnieniu z nią alimenty "umowne", a nie sądowne). Ta kobieta zapewne będzie się starała o 500 + bo to jej drugie dziecko, a mojego męża drugim będzie Nasz syn. Więc czy i on może sie ubiegać o kase? Szczerze nam na niej nie zależy, ale jestem ciekawa jak coś takiego jest rozwiązane. A dodatkowo mieć, a nie miec...?

• agatia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzierzba tak dochody uwzględniane tylko przy 1 dziecku na 500+.
    AJrin czemu nie dostaniesz 1000 becikowego?

• AJrin Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LRF ja też sie bede zastanawiać nad 2 czy będzie nas stać bo poki co jestem jedynym żywicielem M dorabia nie ma stałej pracy, a ja do tego mam kredyt ponad 2000 na własne 4 kąty. Ale oczywiście w zarobkach nie jest odliczane kredyt wiec na 500+ sie nie załapiemy ani inne.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• agatia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia, żeby matka Twojego męża dostała 500+ musi przedstawić wyrok Sądu, że ma.alimenty na dziecko. Choć niektóre gminy uwzględniają dobrowolne (ale są nadużycia i dla tego większość rząda wyroku). W praktyce może ona założyć sprawę o ustalenie alimentow na dziecko, żeby otrzymać prawomocny wyrok.

• AJrin Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia,
    Jednorazowe becikowe w wysokości 1000 zł za urodzenie żywego dziecka mogą otrzymać rodzice, u których dochód w przeliczeniu na osobę nie przekracza 1922 zł netto.
    U nas przekracza.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodatkowe pieniadze "Kosiniakowe" zostalo wprowadzone po to zeby pomoc glownie matka ktore np. pracuja na zleceniu a na wiesc o ciazy pracodawca rozwiazuje zlecenie i wtedy zostaja z niczym bo kto kobiete w ciazy do pracy przyjmie? Trzeba spojrzec tez z drugiej strony.... Ja tez nie dostaje zadnych swiadczen, dodatkow bo mam wysokie dochody i mi sie nie naleza, ale nie zabieram glosu w tej sprawie poniewaz stac mnie na wychowanie dziecka i dla mnie to nie porozumienie takie dyskusje, a swoje skladki place na moja daj Boze przyszla emeryture...i nie rozumiem czemu neiktorzy sie tak burza.... syndrom ludzi zamozniejszych masz duzo to jestes nienażarty i chcesz jeszcze wiecej, a biedniejszym bys zlotowki nie dal.... Chore mysle jak dla mnie

bbeczka91 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    agatia,
    Jednorazowe becikowe w wysokości 1000 zł za urodzenie żywego dziecka mogą otrzymać rodzice, u których dochód w przeliczeniu na osobę nie przekracza 1922 zł netto.
    U nas przekracza.
    Ale liczysz przez 3 osoby? Bo dziecko też się liczy

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciez becikowe przysluguje wszytskim ktorzy nie przekrocza dochodu 1920 zl na osobe w miesiacu a liczac 3-osobowa rodzine to dochod na miesiac nie moze przekjroczyc 5760 zeby dostac becikowe, no sory ale jak ktos ma takie dochody na miesiac to chyba w tej kwestii powinien sie najmniej burzyc....

Ja tez nie zamierzam wywolywac tu burzy czy klotni ale takie jest moje zdanie na ten temat

• agatia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin ale becikowe 1000 powinnas dostać. Ni chyba, że dochod na osobę przekracza 1922 zl netto mc, ale do tego wliczasz i dziecko, więc dzielisz na troje.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esmi...ale czym ty sie martwisz gloszac hasla ze ludzie na zasilkach nie pracuja? Przeciez to oni nie bede miec emerytury i lat pracy i po 50 beda musialy zasuwac do roboty jak ty w cieplych krajach bedziesz pod palma odpoczywac, przeciez po mezu sie juz emerytur nie dziedziczy....

dlatego ja mam to serdecznie w dupie, pilnuje swojego nosa anie zajmuje sie portfelem innych ludzi...

• AJrin Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety licząć przez 3 nawet nie dostane choć niewiele braknie.
    Becikowym to akurat sie nie przemuje ale to 500+ drażni mnie bo niestety będzie przepijane a nie pójdzie na dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 16:13

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owszem sarcia, teoretycznie masz racje. Ale niestety ja nawet becikowego nie dostane, poniewaz maz ma wlasna dzialalnosc, ktora ma dobre dochody, jednak nikt nie patrzy na pogrzeby firmy i to, ze w kazdym miesiacu te dochody idą na naprawy sprzetu, nowy sprzet, utrzymanie ludzi.
    Ktoś pomysli ze dostawac 6000zł/ msc to duzo. Owszem jesli to jest Twoja pensja, jaka otrzymujesz za siedzenie w pracy.

Niestety wlasna dzialalnosc gospodarcza dorpowadza do tego, ze raz stac nas na wyjazd na wakacje, a innym razem nie stac nas na chleb, takze nie zgodze sie z Tobą i nie powinnaś takich opinii wyglaszac.

AJrin, violett, Strazaczka1990, Bratek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajrin, no w tym wypadku to juz nic nie mozna zrobic, jesli ustalony jest próg dochodowy i jest to wymóg do otrzymania świadczenia.....

a ja wam powiem ze wole miec wysokie dochody i srac na dodatki od Panstwa niz chodzic po jakis mopsach sropsach i sie plaszczyc przed babsztylami ktorych twarz jest nieskalana rozumem, i kazdego kto wejdzie traktuja jak patologie

AJrin, bbeczka91 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my musimy brać dochód z którego roku do becikowego?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 16:15

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ksosia, żeby matka Twojego męża dostała 500+ musi przedstawić wyrok Sądu, że ma.alimenty na dziecko. Choć niektóre gminy uwzględniają dobrowolne (ale są nadużycia i dla tego większość rząda wyroku). W praktyce może ona założyć sprawę o ustalenie alimentow na dziecko, żeby otrzymać prawomocny wyrok.
    ale czy to dotyczy pieniedzy na jedno dziecko? Bo ta kobieta ma dwójkę dzieci i te 500 weźmie na drugie - a przeciez przy drugim przysługuje kazdemu, niezaleznie od alimentow i dochodow.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i przepraszam z gory, bo kompletnie nie znam się na ubezpieczeniach gdy sie dzieci rodza, na programach typu 500 i becikowych :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia spokojnie wiem ze tak jest, ja pracuje na eteacie i dodatkowo prowadze swoja dzialanosc wiec wiem cos na ten temat.

I mogę mieć swoje zdanie na jakiś temat i to powiedzieć otwarcie jesli tak uwazam, bo nie odnosze sie personalnie do zadnej osoby ktora tutaj jest, jedynie mowie ogólnikowo jak to wygląda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 16:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela89, do 500+ dochod za 2014 jesli dziecko urodzi sie do 31.10 a od 1.11 juz dochod za 2015 trzeba przedatawic

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Angela89, do 500+ dochod za 2014 jesli dziecko urodzi sie do 31.10 a od 1.11 juz dochod za 2015 trzeba przedatawic

urodzenie czy wystapienie o świadczenie??

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego sie "burze" :) jesli chodzi o becikowe. Z tego co pamietam dawniej dostawali WSZYSCY. Mi osobiscie wystarczy ze Państwo przysle mi paczke z pampersami w tej kwocie. Nie musze miec kasy, a pampersy zawsze sie przydadza i nie bede miala nigdy watpliwości czy zalozyć synowi 3 czy 7 pampersow na dzień.

‹‹ 989 990 991 992 993 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ