X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE SZCZĘŚCIA 2016

Oceń ten wątek:
  • Strazaczka1990 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    Staraczka,

Dokładnie można wystąpić o ojcostwo prędzej ja będę w wakacje przez to przechodzić.
    Wole w wakacje niż po narodzinach dziecka latać plus taki, że jak coś by się stało dziecko ma ojca.
    Jeśli natomiast przyszli rodzice nie wzięli ślubu, zwykle wszelkie formalności związane z ustaleniem i zapisaniem w dokumentach tego, kto jest ojcem, załatwiane są już po porodzie. Można jednak zabrać się za to wcześniej i wystąpić o tzw. uznanie ojcostwa dziecka poczętego, które jeszcze się nie urodziło. Żeby to zrobić, trzeba zgłosić się do Urzędu Stanu Cywilnego i potwierdzić, że ojciec dziecka rzeczywiście nim jest. Każde z rodziców musi złożyć stosowne oświadczenie (tata uznaje dziecko, a mama wyraża na to zgodę). Przychodzą razem, albo najpierw zgłasza się matka, a potem ojciec, albo w odwrotnej kolejności (wtedy matka musi dopełnić formalności maksymalnie trzy miesiące później). Należy przyjść z dokumentami tożsamości, zaświadczeniem lekarskim o ciąży i gdy matka jest:

- panną - także odpisem jej aktu urodzenia;

- rozwódką, wdową lub w separacji - odpowiednimi dokumentami potwierdzającymi ten stan rzeczy.

Dziekuje za info :) przejdziemy się do urzędu stanu cywilnego :)
    Ja w tym zielona jestem .

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, urodzenie do daty 31.10 dochody za 2014 sie podaje, dzieci urodzone od 1.11 dochody za 2015 rok sie podaje

Angela89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Kamcia, urodzenie do daty 31.10 dochody za 2014 sie podaje, dzieci urodzone od 1.11 dochody za 2015 rok sie podaje
    No tak właśnie myślała, dzięki

• agatia Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia ha ha ha dzięki ja pracuje w sropsie ha ha ha
    Angela za 2014r dochód o ile nie uległ zmianie. Jeżeli w 2015r się zmienił lub aktualnie jest inny to i aktualny dochód.
    Ksosiu przy 500+ wyrok tylko na pierwsze dziecko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2016, 16:22

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ach, uff... tośmy się nie zrozumiały :)
    a jesteś biegła w tej sprawie, żeby podpowiedzieć czy mojemu męzowi należy się na naszego syna? (pierwsze dziecko ma z inną, na ktore ona bierze 500, a drugie ze mną. i czy ma szanse na 500 ?)

Kto mi zazdrościł, że się zapowiada, może zazdrościć że jest.. BURZA! :)
    Grzmi, i grzmi, a ja mam dreszcze! :)

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Sarcia ha ha ha dzięki ja pracuje w sropsie ha ha ha
    Angela za 2014r dochód o ile nie uległ zmianie. Jeżeli w 2015r się zmienił lub aktualnie jest inny to i aktualny dochód.
    Ksosiu przy 500+ wyrok tylko na pierwsze dziecko.
    ja według wykształcenia tam powinnam pracować ;)

agatia, Strazaczka1990 lubią tę wiadomość

• AJrin Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia, Ja też przekraczam bo niby dużo zarabiam a to, że haruje na innych mnie drażni czasem. Bo ja nie czekam aż mi państwo da, bogatych rodziców też nie mam więc sama musiałam sobie kupić mieszkanie i urządzić się. A to, że płace prawie 2000 miesięcznie za kredyt jakoś nie odlicza mi się.
    Co do własnej działalności moi rodzice przez 20 lat prowadzili i wiem jakie to ciężkie i wiecznie uważani za bogaczy chociaż nigdy niczego się nie dorobili bo non stop maszyny albo samochody w naprawie.

Bratek lubi tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia ma bardzo dużo uwag do bardzo wielu kwestii, w ktorych nie myśli o tym, że może kogoś urazić... to niezdrowe i niebezpieczne. Wczoraj ostra dyskusja z ulf, dziś w sprawie kasy panstwowej... ech... Trza byc tolerancyjnym, gdy sie kogos nie zna...

Strazaczka1990, Pysiaczek89 lubią tę wiadomość

• agatia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosiu nie należy się Wam na dziecko, bo będzie jako jedno, które wuchowujecie. 500+ przysługuje na dzieci pozostające pod faktyczną opieką rodzica/opiekuna. Zatem dziecko męża przypisane jest matce.

Ksosia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    a ja opieram się na tym co zakodowałam z becikowym-że mamy rok na wystapienie o becikowe i od daty złożenia wniosku zależy rok dochodów...

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Dzierzba Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny... nie ma się o co kłócić. Jedni przepiją a inni mądrze wydadzą chociażby na jedzenie cxy rachunki bo jest gro takich osób, które ledwo wiążą koniec z końcem i to 500 zł faktycznie im pomoże. ja nie ukrywam, że przy bliźniakach i lekach, badaniach Maksa bez tej kasy byłoby napewno ciężej. Dzięki temu także będę mogła zostać z dziećmi w domu 3 lata i pociągnąć terapię Maksa, ewentualnie dorobię by nie zwariować i nie szczekać na widok samochodu ;). Nie będę uważała się za pijawkę wyciągającą kasę od podatników ani za kurę domową gorszą niz matki pracujące na etacie. Szczerze podziwiam kobiety, które poświęcają się domowi i rodzinie bo nie zapominajcie, że to też bardzo ciężka praca. :)

Mój chłop na działce utknął bo nam wiozą szalunki. Wiozą, wiozą i dowieźć nie mogą.

bbeczka91 lubi tę wiadomość

82dox1hpo9h4v7fr.png

zrz6anlivhmoac9m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja pisalam o programie 500+ a nie o becikowym :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale z becikowym też jest brany miesiąc urodzenia dziecka. I wtedy PIT z 2014 lub 2015

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksosia nie tylko ja wyglaszam tutaj jakies uwagi, chcialam zauwazyc i mnie np tez urazaja niektore opinie na temat roznych rzeczy a sie do tego nie odnosze tylko olewam, bo wchodze tu dla przyjemnosci a nie sie zkims wygadywac, zabieram glos jesli jakas kwestia mnie ruszy, a powtarzam ze nie znam nikogo z was osobiscie i sie nie odnosze do NIKOGO PERSONALNIE, tylko do anonimowej wypowiedzi takich jak moje, i tylko o to mi chodzilo, a nie zeby kogos urazic...

a jaesli jakas dyskusja jest to chyba jesli kazdy wyraza swoje zdania to ja tez mam prawo to zrobic, czy sie myle?

Skali89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Ksosiu nie należy się Wam na dziecko, bo będzie jako jedno, które wuchowujecie. 500+ przysługuje na dzieci pozostające pod faktyczną opieką rodzica/opiekuna. Zatem dziecko męża przypisane jest matce.
    Supcio, dziekuje za info.
    Dzierzba pewnie pytalam, ale na kiedy przewidywany termin wprowadzki do domu?

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia ale chodzi bardziej o ton wypowiedzi. Wczoraj mnie nie było ale powiem szczerze że trochę nie ładnie twoje wypowiedzi brzmiały

Ksosia, Strazaczka1990, Anulka01, Pysiaczek89 lubią tę wiadomość

• agatia Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy 500+ i becikowym są te same obwarowania dochodowe, dochód za 2014 (2015) o ile nie uległ zmianie. Jeżeli uległ zmianie (czy na więcej, czy na mniej) to i aktualne dochody należy przedstawić.
    Jeżeli w trakcie pobierania 500+ na 1 dziecko dochód ulegnie powiększeniu też należy zgłosić, bo inaczej trzeba będzie zasiłek zwrwcacr wraz z karnymi odsetkami.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatia wrote:
    Przy 500+ i becikowym są te same obwarowania dochodowe, dochód za 2014 (2015) o ile nie uległ zmianie. Jeżeli uległ zmianie (czy na więcej, czy na mniej) to i aktualne dochody należy przedstawić.
    Jeżeli w trakcie pobierania 500+ na 1 dziecko dochód ulegnie powiększeniu też należy zgłosić, bo inaczej trzeba będzie zasiłek zwrwcacr wraz z karnymi odsetkami.
    No właśnie tak czytałam gdzieś.

• A_n_k_a_80 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super nie mam cukrzycy ciazowej :), ale po tym badaniu musialam sie kimnac :).
    Spotkalyscie sie z tym ze firmy internetowe klamia co do wyslania przesylki. Firma twierdzi w mailu ze wyslala moje zamowienie wczoraj, a Inpost twierdzi ze dzisiaj, po co tak klamac, a ja siedze w domu i czekam na powietrze, a mi na tym zalezy bo zamowilam adaotery do fotelika, zeby pasowal na rame bebetto. I gdybym juz wiedziala czy ten fotelik spasuje to odrazu zamawiam Ameli bryke z Bebetto :). W wakacje maja urlopy i kto mi potem zagwarantuje czy wozk dotrze naa czas...nikt :)

_izunia_ lubi tę wiadomość

oar8xzkrz2cmciig.png

klz9df9hkt3kb3im.png

bfarxzdvckdf86xs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybacz z racji zawodu moj ton nie raz tak brzmi, i nie jest to nie raz zalezne ode mnie, mimo ze bardzo sie staram :)

agatia lubi tę wiadomość

‹‹ 990 991 992 993 994 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ