X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle Wy macie to zlecone jakoś na kartce od ginekologa? Bo ja dostałam tylko na zwykłej karteczce, bez pieczątki, a babka mi mówi, że muszą mieć to zlecone z pieczątką lub wpisane do karty ciążowej.

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy wg mnie jak prywatnie to nie musi byc pieczatki i skoerowania chyba ze na nfz to ktos musi za to zaplacic

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zdam relacje ze smaków jak wroce bo nie mam neta w telefonie wykupionego :P

Jak chodzisz prywatnie to na kartce zapisują, na NFZ powinnas miec skierowanie, dostalam na karcie skierowanie tej co sie zaznacza rozne badania .

Jak bez pieczątki masz to bedziesz placic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 15:18

• Nancy87 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diatomka wrote:
    Nancy wg mnie jak prywatnie to nie musi byc pieczatki i skoerowania chyba ze na nfz to ktos musi za to zaplacic

No właśnie idę prywatnie i Pani mówi, że nawet jak robię prywatne badanie, to muszę mieć przez kogoś zlecone, aby mi zrobili krzywą cukrową.

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    A w ogóle Wy macie to zlecone jakoś na kartce od ginekologa? Bo ja dostałam tylko na zwykłej karteczce, bez pieczątki, a babka mi mówi, że muszą mieć to zlecone z pieczątką lub wpisane do karty ciążowej.

Ja miałam zlecone przez ginekologa z pieczątką.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • la_lenka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaleceń nie dostałam, bo to było kolejne badanie z glukozą, więc już dobrze wiedziałam jak się to robi.
    Bardzo polecam przygotować sobie kubek termiczny - wsypać glukozę, zalać wrzątkiem (z pół kubka), rozmieszać. Zabrać ze sobą kostki lodu (więcej, bo część się rozpuści zanim dojedziemy) i cytrynę - przed samym badaniem dokładamy lód i cytrynę (polecam cytrynki tylko trochę, dla zapachu, bo to jednak nie jest całkowicie obojętne).
    Warto też zabrać słomkę, bo łatwiej tak wypić niż prosto z kubka.
    Nie polecam rozpuszczać w zimnej wodzie, bo bardzo ciężko jest to rozmieszać do zera - na dnie zostaje paskudny słodki, piasek i wtedy strasznie ciężko to wypić.

Poza tym podczas tego badania trzeba siedzieć. Nawet jeśli pielęgniarka powie, że można wyjść, iść do domu i wrócić, to nie należy tego słuchać. Ruch przyspiesza metabolizm glukozy i wynik po spacerze można sobie wsadzić w buty. Dodatkowo można różnie zareagować na wypitą glukozę - może się robić słabo, mdło, można nawet zemdleć, więc oddalanie się od gabinetu bardzo niewskazane.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Dominka92 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zaszłam ''przypadkiem'' do pepco i kupiłam kilka rzeczy dla malutkiej :P
    od czegoś trzeba zacząć :D

2d7hm5g.jpg

Nancy87, Misi@, adzia, chabasse, kasig, Gusiak, Czarna_88, Kasiarzynka, skabarka, Lady Savage, agatka196, Wonderland, easymum, karolcia87 lubią tę wiadomość

relgzbmhh8tsviez.png
  • Angela22 Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dzisiaj byłam na usg i jest synuś :D

Lilla My, la_lenka, Mozjaka, Misi@, monaaa85, Sigma, adzia, Paulinek, magdalenkaihelenka, kasig, Gusiak, Czarna_88, Anitka201, przyszła mama, snoopy_etka, Kasiarzynka, skabarka, Dżuls, Lady Savage, agatka196, Wonderland, Terazsięuda:-), easymum, karolcia87 lubią tę wiadomość

rrgu83a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela22 wrote:
    Witam dzisiaj byłam na usg i jest synuś :D
    Gratuluje :)

my przesadzilismy z ubrankami...mam już dwie zapełnione komody w rozmiarze od 56-68 ;p
    teraz piore je i prasuje i końca nie widać ;)
    Szwagier się smieje, że mam jednorazówki, bo pewnie nie zdąży ubrac wszystkich rzeczy więcej niż raz ;p

edit.
    byłam dziś na badaniu glukozy i o dziwo mnie to nawet smakowało ;p Nie pozwolono mi wcisnać cytryny, więc obawiałam się, że będzie mi niedobrze, po czytaniu o tym opini, ale smakowało mi to jak rozcieńczony lukier :) Glukozę miałam rozpuszczoną w 300 ml.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 15:56

Angela22, Kasiarzynka, Lady Savage lubią tę wiadomość

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@, a kiedy będą Twoje wyniki?

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak wrote:
    Dzięki dziewczyny =)

Lady u mnie właśnie w przychodni Pani powiedziała, ze mam sobie ta glukozę z cytrynka przygotować w domu i przyjść do nich juz z gotowa, dlatego pytałam w jakiej ilości... a, ze jeszcze nie kupiłam to nie wiedziałam ze jest 'przepis' na opakowniu =)

Staraczka mnie się wydaje, ze najlepiej chyba sobie zrobić to w jakiejś małej butelce =)
    Śmiesznie, że niektóre z Was musza same sobie robić tą glukoze i jeszcze o zgrozo kupować!W Niemczech takie rzeczy w ogóle mnie nie interesują, przychodzę do gabinetu na wizytę ginekologiczną, tam są pielęgniarki, położne i to one się zajmują kiedy zrobić mi jakieś badanie, mnie to w ogóle nie interesuje, nie muszę nic kupować, robić, latać po jakiś laboratoriach (tam też pobierają mi krew, oddaje mocz) ani nie potrzebuje żadnych skierowań i stać w kolejce!Przepaść jest między służbą zdrowia w PL niestety a tą Europejską..I dziewczyny nie martwcie się tak tą glukozą!Ja już pisałam ale napisze raz jeszcze, ja przed ciążą już miałam takie badanie i nie ma tragedii bez przesady!Ja bardziej stresuje się wynikiem...

Anitka201 mój maluch też już mocno kopie, ale jeszcze bolesne to dla mnie nie jest, choć czasem już potrafi być średnio przyjemne, jednak z 2 strony lubię jak kopie, bo wtedy wiem, że wszystko z nim ok...Wczoraj Mąż był pod wrażeniem jak często i mocno synek mnie kopał przed snem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 16:09

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Misi@, a kiedy będą Twoje wyniki?
    Jeśli chodzi o amino, to nadal ich jeszcze nie ma chyba zadzwonie do kliniki z zapytaniem.
    Właśnie sie zalogowałam i okazało sie, że są wyniki dzisiejszych badań
    Oczywiście glukoza książkowa :)
    76 nadczo
    95 po 1 godzinie
    90 po 2 godzinach

Badania krwi sa niesety kiepskie, niedokrwistośc no i znów musze isć po zastrzyk z b12 ;/

• Angela22 Przyjaciółka

Wysłany: 19 maja 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ dziękuję :D

heh a co d ciuszków u mnie same chłopaki w rodzinie i teraz wszystkie ciuszki lądują u mnie i też mam ich już od groma :P ale co tam wszystko się przyda :P

Misi@ lubi tę wiadomość

rrgu83a.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka wrote:
    Śmiesznie, że niektóre z Was musza same sobie robić tą glukoze i jeszcze o zgrozo kupować!
    A ja nie widzę w tym nic śmiesznego. W naszej zaściankowej Polsce też można iść do takiego labu, gdzie mi rozrobią, podadzą i nic mnie nie będzie interesować - ale wybieram świadomie takie gdzie muszę sama zakupić glukozę za o zgrozo kwotę złotych pięciu i własnoręcznie rozrobić, bo mi lokalizacja laboratorium pasuje bardziej.

Paulinek, kapturnica lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ mi też wyszła słaba hemoglobina :( Mam brać żelazo..

la_lenka ale mi chodzi o to, że ja do żadnego laboratorium nie muszę chodzić w ogóle, to wszystko odbywa się w praxis gdzie przyjmuje moja ginekolog ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 16:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka wiec jak dobrze ze z tej 'wiochy' wyjechałas...

Koalka, easymum, kapturnica lubią tę wiadomość

• Dominka92 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja hemoglobine też mam coraz słabszą ,ale jeszcze mieści się w normach więc jeśli następna morfologia będzie jeszcze słabsza mam odstawić witaminy i też brać żelazo . A myślałam , że takie witaminy dostarczą to co potrzeba oprócz oczywiście witamin z produktów

relgzbmhh8tsviez.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka wrote:
    la_lenka ale mi chodzi o to, że ja do żadnego laboratorium nie muszę chodzić w ogóle, to wszystko odbywa się w praxis gdzie przyjmuje moja ginekolog ;)
    U mnie też tam gdzie ginekolog, no i?
    Do ginekologa się jakoś inaczej idzie niż do laboratorium? Nie wiem, skrzydła wyrastają?

Paulinek, kapturnica lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka trochę nie rozumiem Twojej agresji..ja po prostu mam porównanie jaka jest służba zdrowia w PL a jaka tu, jak tu wyglądają gabinety, szpitale, ale dobrze, że Ty jesteś zadowolona z tego co jest w PL ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2015, 16:56

diatomka, sowa28 lubią tę wiadomość

• Gusiak Autorytet

Wysłany: 19 maja 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tym miesiącu też zaszalam z zakupami... ale z rzeczy higienicznych juz raczej większość mamy =)

właśnie zrobiłam zamówienie w gemini i kupiłam osłonki na piersi (to akurat nie był konieczny zakup, ale koleżanki jednak mi polecaly), podkłady higieniczne, platki kosmetyczne dla niemowląt, patyczki higieniczne, asporator do nosa, 10 pieluch tetrowych, 5 pieluch flanelowych, bebanthen, oliwke linomag i silikonowa szczoteczke do ząbków... plus swoje witaminy =)

w tej aptece femibion natal 2 kosztuje niecałe 36 zł, więc jest spora różnica =)

Do 10.06 robie sobie szlaban na wszelkie zakupy! =)
    W razie kryzysu przypominajcie mi o tym, ze mam nic nie kupować, bo zbankrutuje! =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
‹‹ 1021 1022 1023 1024 1025 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ