Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Gusiak wrote:Mogę spróbować, o co dokladniej chodzi?
juz tlumacze
jak to jest z wyplatami z zusu na l4?
pierwsze 33 dni placi pracodawca ale jesli bylam juz na l4 przez 13 dni z powodu choroby to odlicza sie to tak?
czyli jesli teraz mam l4 od 1 czerwca to za 20 dni (plus tamte 13 kiedys czyli razem wychodzi 33) placi mi firma moja a za reszte czerwca zus tak?
a potem juz za lipiec i sierpien i wrzesien placi zus no i jak urodze to macierzynski 80 procent?
dobrze to rozumiem?
i czy to prawda ze zus sie rozlicza nie po mieiacu tylko po 60 dniach? -
Ja już po wizycie.
Nie jest najlepiej. Szyjka skrocila się o 1cm i jest miękka do tego skurcze jak na @. Nie widziałam małego bo lekarz nie chciał gniesc macicy żeby nie zaczęły się skurcze.
Mam przepisane luteine nospe no i nakaz leżenia. Za tydzień kontrola.
Trochę się martwie...
Miłego wieczoru;) -
PannaB jesli byla ciągłość zwolnienia to myślę, zs tamto poprzednie również Ciśnie wlicza... i tak jak mówisz jest to 33 dni wypłacane przez pracodawcę, a później zależy to od tego ile osób jest zatrudnionych u Ciebie w firmie...
Jesli pracodawca zatrudnia poniżej 20 osób za Twoje zwolnienie będzie płacił ZUS - i tu ZUS na wypłacenie kasy za dany miesiąc ma 30 dni od momentu, kiedy otrzyma od pracodawcy Twoje zwolnienie... stąd wypłaty mogą być dokonywane różnie, a nie konkretnie danego dnia.
Natomiast jeski pracodawca zatrudnia więcej osób za zwolnienie normalnie cały czas kasę przelewa Ci pracodawca, a później on rozlocza się z ZUS-em, w tym przypadku jest o tyle lepiej, ze kasa zwykle jest terminowo tak jak wcześniej otrzymywalysmy wypłatę -
Justysss trzymam kciuki za was odpoczywaj teraz i dbaj o siebie i malenstwo a zobaczysz będzie dobrze .
-
Gusiak wlasnie ksiegowa mi mowila ze tamto 13 dni laczy sie z tymi mimo ze nie bylo ciaglosci, ja nie mialam pojecia ze to tak jest. w firmie jest mniej niz 20 osob 18 osob.
i teraz mam l4 do 18 czerwca do wizyty tylko a potem dopiero na mesiac i troche sie pogubilam w tym:( -
Macierzyński jeśli wybierasz roczny to tak... od dnia porodu przechodzisz na macierzyńskie i płacone masz 80%...
Z tym, ze na zwolnieniu mając płatne 100% Twoja wypłata tez może się troszkę różnic, bo przechodzisz na obliczenie kasy na postawie stawek dziennych...
Generalnie w skrócie wygląda to tak, ze jesli miesiąc ma więcej niz 30 dni dostaniesz troszkę więcej kasy, jeśli mniej to analogicznie kasy będzie troszkę mniej...
Mam nadzieje, ze nic nie pomieszalam... jeśli tak to proszę któraś mamusie o sprostowanie -
PannaB wrote:Gusiak wlasnie ksiegowa mi mowila ze tamto 13 dni laczy sie z tymi mimo ze nie bylo ciaglosci, ja nie mialam pojecia ze to tak jest. w firmie jest mniej niz 20 osob 18 osob.
i teraz mam l4 do 18 czerwca do wizyty tylko a potem dopiero na mesiac i troche sie pogubilam w tym:(
Tak, tamto 13 dni łączy się. Czyli zostało 20 dni do wypłacenia przez pracodawcę, a później już zus. -
nick nieaktualnyHej
Już po USG, podobno wszystko w normie, chociaż niepokoi mnie niskie AFI (6,4) i niższe niż zazwyczaj tętno małego (124 dzisiaj, wcześniej powyżej 140). Młodziutka lekarka twierdzi, że wszystko gra i mam po prostu dużo pić (a piję wcale niemało, 2-3 l dziennie).
Młody waży lekko ponad 1100 gram jużwg USG termin 28.08.
Gusiak, Nancy87, bento, Czarna_88, karolcia87, adzia, Anitka201, easymum lubią tę wiadomość
-
Lilla My wrote:Dziewczyny - my uciekamy na cztery dni do Polańczyka. Postaram się być na bieżąco, ale nie wiem, czy dam radę przez komórkę. Nadrobię w poniedziałek!
Udanego weekendu
My jutro grilujemy u moich rodzicówLilla My lubi tę wiadomość