WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • kasig Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    na moje za wysoki po 2h, nie wiem czemu Wam badają po 1h, w ciąży to niediagnostyczne w ogóle

czyli mój 171,9 mierzony tylko po godzinie, może jeszcze nie przesądza sprawy? oby

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Właśnie dlatego, że to pierwsza ciąża jestem tak niecierpliwa :D ja już bym chciała jak już nawet nie tulić jeszcze maleństwa, to przynajmniej czuć jej balety w środku lepiej :) . A tak to zależy od dnia.

Zgadzam się, wszystko dla nas jest pierwsze, :P

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasig wrote:
    czyli mój 171,9 mierzony tylko po godzinie, może jeszcze nie przesądza sprawy? oby

tak, bo to chodzi o to, jak organizm radzi sobie z taką ilością cukru, jaki miałaś wynik po 2h?

relgio4pxlxziakh.png
  • kasig Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    tak, bo to chodzi o to, jak organizm radzi sobie z taką ilością cukru, jaki miałaś wynik po 2h?

nie miałam robionego testu po 2 godzinach mialam tylko na czczo 87,5 i potem po godzinie z obciążeniem 50g glukozy. Teraz pewnie i tak dostanę skierowanie na ten rozszerzony.

• 4me Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie wrocilam z mojego pierwszego w zyciu pedicure hybrydowego i jestem zachwycona ;) cieszę się jak nastolatka, ze nie będę musiala juz brzucha ugniatać :D

agatka196, Gusiak, Kasiarzynka, easymum lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasig wrote:
    nie miałam robionego testu po 2 godzinach mialam tylko na czczo 87,5 i potem po godzinie z obciążeniem 50g glukozy. Teraz pewnie i tak dostanę skierowanie na ten rozszerzony.
    aha, moj gin od razu dał mi na 75g glukozy, zreszta tak rekomentuje teraz PTG

relgio4pxlxziakh.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasig wrote:

Niestety wynik też wygląda kiepsko:
    po spożyciu 50 g glukozy, poziom glukozy we krwi oznaczany jest po 1 godzinie. W przypadku, gdy wynik jest powyżej 140,4 mg/dl zaleca się powtórzyć test z obciążeniem 75 g glukozy i pomiarem glikemii po 1 i 2 godzinach od spożycia roztworu glukozy.

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • kasig Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny, no cóż nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić to rozszerzone badanie :( słodyczy jem mało, ale za to hektolitrami wypijam soki owocowe bo woda jest dla mnie w ogóle bez smaku, no ale chyba trzeba będzie się przemóc dla dobra dzidziolka

• asiek191 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. kurcze tak właśnie myślałam że nie bedzie ciekawie :/ ech zobaczymy co powie doktorka za tydzień w czwartek na wizycie.

madziaRatMed tak mi napisała na karteczce doktorka, ale chyba i tak głównie patrzy się na wynik na czczo i po 2 h :)

to nasz <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 szczęśliwy cykl!:) nasz mały CUD <3
    CÓRECZKA <3

3i49hdgee1o4pbfq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu wynik po godzinie jest niemiarodajny u ciężarnych?
    Z tego co wiem, standardowa krzywa cukrowa robiona u ciężarnych to właśnie trzypunktowa 75g glukozy...

Jezuuuu jak ja się jaram tym wózkiem!!!! :D :D :D
    już go chcę!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2015, 17:16

skabarka lubi tę wiadomość

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilla, dobrze że sprawdziłaś i wszystko jest ok - teraz możesz być spokojna :)

Według zleceń PTD do diagnostyki cukrzycy ciążowej oznacza się poziom na czczo, po 1h i po 2h. Wystarczy, że tylko jeden z tych wyników będzie ponad normę i jest to już podstawa do rozpoznania cukrzycy ciążowej. Normy są inne, niż w badaniu osób nie będących w ciąży.

agatka196, Sigma, .ona. lubią tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • asiek191 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie wyczytałam że:
    "w 2014 roku zmieniono normę stężenia glukozy dla ciężarnych w 120. minucie OGTT. Aktualnie cukrzycę u kobiet w okresie ciąży na podstawie OGTT rozpoznaje się, gdy co najmniej 1 wynik oznaczenia glukozy wynosi: na czczo ≥92 mg/dl (5,1mmol/l), po 1h ≥180mg/dl (10,0mmol/l), a po 2h ≥153mg/dl (8,5mmol/l). Niższe od ww. wartości glikemii uznaje się za prawidłowe"

czyli jest szansa że obejdzie się od diety, ale to wszystko zależy od doktorki bo według tych nowych norm się mieszczę :)

CÓRECZKA <3

3i49hdgee1o4pbfq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy które się zmieniają swoją drogą a inną już nauka lekarza i jego doświadczenie :)

Porównać można do wyników tarczycy tsh, normy w laboratorium są przeważnie ogólne 4,2 jedni lekarze mówią że dla staraczek 1 drudzy ze 2,5 i weź bądź mądra :D

• Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 21:15

wnidtv73dpzdszlc.png
  • asiek191 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraczka to prawda, dlatego muszę czekać do przyszłego czwartku na wizytę :)

moja koleżanka, miała TSH o wartości 5 i enokrynolog jej powiedział że wszystko jest ok! przy takim TSH jest duze prawdopodobieństwo poronienia (znam takie przypadki) a on powiedział że jest ok, no to ja dziękuję za takich lekarzy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2015, 17:51

CÓRECZKA <3

3i49hdgee1o4pbfq.png
  • asiek191 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzynka takie najodpowiedniejsze to jest podobno od 1-2,5 ale co lekarz to inna teoria :)

CÓRECZKA <3

3i49hdgee1o4pbfq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei czytałam ze tsh w ciazy w ciągu tych 3trymestrow będzie się wahać na początku wyższe do 3 potem niższe do 2 a pod koniec nawet do 4 może uderzyć.
    Z tych popularnych norm to 2,5 a ja miałam ponad 4 jak się udało.

Kasiarzynka widzisz u mnie tsh 2,75 w lutym i 2.17 w maju, najpierw dawka 66,6 teraz 75 bo mało spadło. Możliwe ze lekarze inaczej patrzą na tsh jeśli kobieta przed ciążą nie miała niedoczynności

• Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 21:15

wnidtv73dpzdszlc.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiek191 wrote:
    właśnie wyczytałam że:
    "w 2014 roku zmieniono normę stężenia glukozy dla ciężarnych w 120. minucie OGTT. Aktualnie cukrzycę u kobiet w okresie ciąży na podstawie OGTT rozpoznaje się, gdy co najmniej 1 wynik oznaczenia glukozy wynosi: na czczo ≥92 mg/dl (5,1mmol/l), po 1h ≥180mg/dl (10,0mmol/l), a po 2h ≥153mg/dl (8,5mmol/l). Niższe od ww. wartości glikemii uznaje się za prawidłowe"

czyli jest szansa że obejdzie się od diety, ale to wszystko zależy od doktorki bo według tych nowych norm się mieszczę :)
    Ale to jest chyba dla dawki 75gr Ty miałaś 50gr...

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Hm... podpytam moją drugą gin <prywatną> w środę na badaniu, co ona uważa. Jak do tej pory nie byłam u endokrynologa to już chyba bardziej nie zaszkodzi <tym bardziej że nie wiem jaką teraz mogę mieć wartość>, ale lepiej się upewnić.

Przed ciążą nie miałam stwierdzonej niedoczynności ale też nigdy nie robiłam w tym kieurnku badań :) .

Dla pewności zapytaj właśnie drugiego lekarza, ja ostatni raz u endo byłam w grudniu hehe tabletki od gina mam :)

‹‹ 1265 1266 1267 1268 1269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ