X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • kasig Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    na moje za wysoki po 2h, nie wiem czemu Wam badają po 1h, w ciąży to niediagnostyczne w ogóle

czyli mój 171,9 mierzony tylko po godzinie, może jeszcze nie przesądza sprawy? oby

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Właśnie dlatego, że to pierwsza ciąża jestem tak niecierpliwa :D ja już bym chciała jak już nawet nie tulić jeszcze maleństwa, to przynajmniej czuć jej balety w środku lepiej :) . A tak to zależy od dnia.

Zgadzam się, wszystko dla nas jest pierwsze, :P

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasig wrote:
    czyli mój 171,9 mierzony tylko po godzinie, może jeszcze nie przesądza sprawy? oby

tak, bo to chodzi o to, jak organizm radzi sobie z taką ilością cukru, jaki miałaś wynik po 2h?

relgio4pxlxziakh.png
  • kasig Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MadziaRatMed wrote:
    tak, bo to chodzi o to, jak organizm radzi sobie z taką ilością cukru, jaki miałaś wynik po 2h?

nie miałam robionego testu po 2 godzinach mialam tylko na czczo 87,5 i potem po godzinie z obciążeniem 50g glukozy. Teraz pewnie i tak dostanę skierowanie na ten rozszerzony.

• 4me Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie wrocilam z mojego pierwszego w zyciu pedicure hybrydowego i jestem zachwycona ;) cieszę się jak nastolatka, ze nie będę musiala juz brzucha ugniatać :D

agatka196, Gusiak, Kasiarzynka, easymum lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasig wrote:
    nie miałam robionego testu po 2 godzinach mialam tylko na czczo 87,5 i potem po godzinie z obciążeniem 50g glukozy. Teraz pewnie i tak dostanę skierowanie na ten rozszerzony.
    aha, moj gin od razu dał mi na 75g glukozy, zreszta tak rekomentuje teraz PTG

relgio4pxlxziakh.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasig wrote:

Niestety wynik też wygląda kiepsko:
    po spożyciu 50 g glukozy, poziom glukozy we krwi oznaczany jest po 1 godzinie. W przypadku, gdy wynik jest powyżej 140,4 mg/dl zaleca się powtórzyć test z obciążeniem 75 g glukozy i pomiarem glikemii po 1 i 2 godzinach od spożycia roztworu glukozy.

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • kasig Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny, no cóż nie pozostaje mi nic innego jak tylko zrobić to rozszerzone badanie :( słodyczy jem mało, ale za to hektolitrami wypijam soki owocowe bo woda jest dla mnie w ogóle bez smaku, no ale chyba trzeba będzie się przemóc dla dobra dzidziolka

• asiek191 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. kurcze tak właśnie myślałam że nie bedzie ciekawie :/ ech zobaczymy co powie doktorka za tydzień w czwartek na wizycie.

madziaRatMed tak mi napisała na karteczce doktorka, ale chyba i tak głównie patrzy się na wynik na czczo i po 2 h :)

to nasz <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 szczęśliwy cykl!:) nasz mały CUD <3
    CÓRECZKA <3

3i49hdgee1o4pbfq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu wynik po godzinie jest niemiarodajny u ciężarnych?
    Z tego co wiem, standardowa krzywa cukrowa robiona u ciężarnych to właśnie trzypunktowa 75g glukozy...

Jezuuuu jak ja się jaram tym wózkiem!!!! :D :D :D
    już go chcę!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2015, 17:16

skabarka lubi tę wiadomość

• Wonderland Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilla, dobrze że sprawdziłaś i wszystko jest ok - teraz możesz być spokojna :)

Według zleceń PTD do diagnostyki cukrzycy ciążowej oznacza się poziom na czczo, po 1h i po 2h. Wystarczy, że tylko jeden z tych wyników będzie ponad normę i jest to już podstawa do rozpoznania cukrzycy ciążowej. Normy są inne, niż w badaniu osób nie będących w ciąży.

agatka196, Sigma, .ona. lubią tę wiadomość

<3
    MRqfp2.pngAnMUp2.png
  • asiek191 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie wyczytałam że:
    "w 2014 roku zmieniono normę stężenia glukozy dla ciężarnych w 120. minucie OGTT. Aktualnie cukrzycę u kobiet w okresie ciąży na podstawie OGTT rozpoznaje się, gdy co najmniej 1 wynik oznaczenia glukozy wynosi: na czczo ≥92 mg/dl (5,1mmol/l), po 1h ≥180mg/dl (10,0mmol/l), a po 2h ≥153mg/dl (8,5mmol/l). Niższe od ww. wartości glikemii uznaje się za prawidłowe"

czyli jest szansa że obejdzie się od diety, ale to wszystko zależy od doktorki bo według tych nowych norm się mieszczę :)

CÓRECZKA <3

3i49hdgee1o4pbfq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normy które się zmieniają swoją drogą a inną już nauka lekarza i jego doświadczenie :)

Porównać można do wyników tarczycy tsh, normy w laboratorium są przeważnie ogólne 4,2 jedni lekarze mówią że dla staraczek 1 drudzy ze 2,5 i weź bądź mądra :D

• Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 21:15

wnidtv73dpzdszlc.png
  • asiek191 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    staraczka to prawda, dlatego muszę czekać do przyszłego czwartku na wizytę :)

moja koleżanka, miała TSH o wartości 5 i enokrynolog jej powiedział że wszystko jest ok! przy takim TSH jest duze prawdopodobieństwo poronienia (znam takie przypadki) a on powiedział że jest ok, no to ja dziękuję za takich lekarzy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2015, 17:51

CÓRECZKA <3

3i49hdgee1o4pbfq.png
  • asiek191 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiarzynka takie najodpowiedniejsze to jest podobno od 1-2,5 ale co lekarz to inna teoria :)

CÓRECZKA <3

3i49hdgee1o4pbfq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei czytałam ze tsh w ciazy w ciągu tych 3trymestrow będzie się wahać na początku wyższe do 3 potem niższe do 2 a pod koniec nawet do 4 może uderzyć.
    Z tych popularnych norm to 2,5 a ja miałam ponad 4 jak się udało.

Kasiarzynka widzisz u mnie tsh 2,75 w lutym i 2.17 w maju, najpierw dawka 66,6 teraz 75 bo mało spadło. Możliwe ze lekarze inaczej patrzą na tsh jeśli kobieta przed ciążą nie miała niedoczynności

• Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 21:15

wnidtv73dpzdszlc.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asiek191 wrote:
    właśnie wyczytałam że:
    "w 2014 roku zmieniono normę stężenia glukozy dla ciężarnych w 120. minucie OGTT. Aktualnie cukrzycę u kobiet w okresie ciąży na podstawie OGTT rozpoznaje się, gdy co najmniej 1 wynik oznaczenia glukozy wynosi: na czczo ≥92 mg/dl (5,1mmol/l), po 1h ≥180mg/dl (10,0mmol/l), a po 2h ≥153mg/dl (8,5mmol/l). Niższe od ww. wartości glikemii uznaje się za prawidłowe"

czyli jest szansa że obejdzie się od diety, ale to wszystko zależy od doktorki bo według tych nowych norm się mieszczę :)
    Ale to jest chyba dla dawki 75gr Ty miałaś 50gr...

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka wrote:
    Hm... podpytam moją drugą gin <prywatną> w środę na badaniu, co ona uważa. Jak do tej pory nie byłam u endokrynologa to już chyba bardziej nie zaszkodzi <tym bardziej że nie wiem jaką teraz mogę mieć wartość>, ale lepiej się upewnić.

Przed ciążą nie miałam stwierdzonej niedoczynności ale też nigdy nie robiłam w tym kieurnku badań :) .

Dla pewności zapytaj właśnie drugiego lekarza, ja ostatni raz u endo byłam w grudniu hehe tabletki od gina mam :)

‹‹ 1265 1266 1267 1268 1269 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ