X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Presja otoczenia jeśli chodzi o kp - oj tak, zgadzam się, coś strasznego :/... ja sama nie karmiłam, bo nie miałam czym ;), mimo chęci... No cóż. A potem się okazało, że młody musi być na specjalnym mleku... i tyle w temacie.
    Zresztą po mm dzieci mogą być okazami zdrowia, tak samo jak jak często chorować po kp. My akurat rzadko chorujemy.
    Ja tez wychowana na mm i od zawsze zdrowa ;)

Teraz się na nic nie nastawiam, na pewno nie mówię, że zamierzam karmić piersią, bo zamierzać to ja sobie mogę :P, a życie swoje. Zresztą bardzo sobie chwaliłam mleko butelkowe, dziecko było najedzone, co 3 godziny posiłek i całe nocki szybko były przesypiane. Przy okazji dom ogarnięty, obiad ugotowany, a ja bez karmienia szybko kg zgubiłam. Nie wyobrażam sobie, żeby teraz mając kilkulatka nic w domu nie zrobić, tylko mieć malucha ciągle uwieszonego przy piersi. Bo to czasem tak wygląda jak patrzę po znajomych, sajgon w chacie, starsze dzieci biegają samopas, a najmłodsze ciągle wisi jak malpka na mamie - tak sobie nie wyobrażam :P ;)
    No ale mamy sa rózne, a chodzi o to, żeby i dziecko było szczęsliwe, jak i mama :).

diatomka, skabarka, alutka, Gusiak lubią tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona zgadzam sie w 100%!!! Ba nawet200%

skabarka, .ona. lubią tę wiadomość

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2015, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 23:28

diatomka, Czarna_88, alutka, Gusiak, Anitka201, .ona., przyszła mama lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś

.ona., diatomka lubią tę wiadomość

• .ona. Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do mówienia - to bujdy, że po mm dziecko później mówi. Nasz młody rozgadany był baaaardzo szybko :D, może dlatego, że od urodzenia do niego dużo gadałam, czytałam, ale na pewno mleko nie ma nic do tego :P

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odp i że jesteście prawie takie zgodne w tym temacie!!:D Przynajmniej nie mam bałaganu w głowie ;) I postanowiłam na razie nie kupować sterylizatora i podgrzewacza-zawsze można kupić po porodzie w razie co ;)

Za to zastanawiam się dalej nad laktatorem bo w niego chce zainwestować chyba już przed porodem..i dalej myślę ręczny czy elektryczny?jeden i drugi ma plusy i minusy i znalazłam lovi prolactis który jest laktatorem elektrycznym dwufazowym,a może być również ręcznym takie 2w1 ;) Czy któraś może ma?planuje? Ma bardzo dobre opinie w internecie.

Ja już kosmetyki dla malucha mam chyba prawie wszystkie,też kupiłam oilatum,bo w gazetce wyczytałam same superlatywy,cena wysoka,a teraz Wy piszecie o tej parafinie ehh no cóż zobacze,pewnie zużyje tą buteleczke jak będzie wszytko ok i najwyżej później w babydrem zainwestuję jeśli faktycznie taki dobry i w dodatku tani ;)

Diatomka ale Ty nie chciałaś karmić piersią z założenia(bo Ci się to nie podoba itp)czy po prostu nie miałaś pokarmu?bo nie do końca rozumiem?bo po tych 5 dniach miałaś już pokarm więc mogłaś karmić tak?Oczywiście nic mi do tego i w żaden sposób Ciebie nie oceniam,bo nie sądzę,że to coś złego,ale skoro sama poruszyłaś ten temat to z ciekawości pytam ;)

Piszecie o tantum rosa do podmywania okolic intymnych po porodzie, a biały jeleń??
    a co do pępuszka dla dziecka?

Skabarka a do czego będzie od razu podgrzewacz potrzebny,jeśli będzie się karmiło piersią i posiada się mikrofalę?

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamierzam karmić piersią ale nie po trupach. Jeżeli się da to ok a jeżeli nie to mm bez żadnych wyrzutów sumienia. I w nosie będę miała to co będą mówić inni. Moje dziecko i moje decyzję. Szczęśliwa mama = szczęśliwe dziecko :-D

Kasiarzynka, Natka88, skabarka lubią tę wiadomość

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2015, 21:22

Paulinek lubi tę wiadomość

wnidtv73dpzdszlc.png
  • trix Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiarzynka - o rety, to Cię dziś dramat spotkał ;)

Jeśli chodzi o karmienie piersią to ja syna karmiłam i to baaardzo długo. Początki były ciężkie, bo miałam problem z brodawkami i mały nie mógł się przyssać. Później było ciężko, bo ciągle wisiał na cycku i nic nie można było zrobić. No ale się zaparłam i to przeżyłam i powiem Wam, że syn był najbardziej chorowitym dzieckiem w przedszkolu, bardzo późno zaczął mówić, jest alergikiem i ma obecnie problemy ortodontyczne. Także hmmm, karmienie piersią też niczego nie gwarantuje ;)

Kasiarzynka lubi tę wiadomość

atdcwn154po83a78.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka jeden z wymienianych sposobów na podmywanie to właśnie woda z mydlem wiec chyba woda z bialym jeleniem bylaby ok.
    Ja do pępuszka zamowilam maly octenisept i gaziki...

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • aldonaa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 15:26

l22nhdge5b933eoh.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej będę próbować z suchą pielęgnacją pępuszka. Patrząc po sobie - blizna po operacji - kazali czymś smarować, przemywać, dezynfekować - mam paskudną, długo paprzącą się bliznę. Po laparoskopii nie kazali robić nic (octenisept tylko jakby coś było źle), a że mi się nie chciało to zupełnie niczym nie przemywałam - blizny mimo, że tyle świeższe (laparo 7 miesięcy, operacja 6 lat temu) to wyglądają ładniej.
    Dopiero jeśli coś będzie się z pępkiem działo to dokupię.

Karmić piersią bym chciała, bo wydaje mi się to zwyczajnie wygodniejsze. Boję się bardziej, że nie dam rady tyle czasu bez moich leków i wtedy pewnie będzie trzeba skrócić. Ale z tym też wychodzę na luzie - uda się to uda, nie - trudno.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A inni niech sobie gadają co chcą. Ja jeszcze nie urodziłam, a już każdy swoje złote rady ma dla mnie. Nigdy nie zrozumiem dlaczego inni się wtrącają w nie swoje sprawy.

4me, aldonaa lubią tę wiadomość

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka ja sie nie nastawialam na nic w tamtej ciazy, tzn raczej na kp nawet. Ale porod w 36 tc , chyba nie bylam gotowa, w glowie cos mi sie rozregulowalo. Chodzilam juz z malym na spacery i plakalam na widok kobiet w ciazy. W ogole duzo plakalam, chyba to byla depresja. Nic mnie nie cieszylo. Wszystko robilam zachowawczo, do dziecka malo mowilam:( nie czulam z nim wiezi, zmienilo sie to jak mial ok 8 mcy jak ze strachu przed pralka wtulil sie we mnie i cos w koncu peklo.
    Poza tym maly nie mial odruchu ssania chyba od razu, zreszta butle w trzecim dniu zaalapal, ten odruch chyba w 36 sie wykszxtalca jak nic nie pokrecilam. Kwestia jeszcze moich brodawek, malutkie byly i nadal sa, chyba nawet plaskie lub wklesle.
    Wszystko poszlo na nie w tej kwestii.
    Na koniec wywodu bylam wtedy w takim stanie psychicznym ze gdybym miala karmic to bym popelnila chyba samobojstwo. To by mnie dobilo zwyczajnie.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La lenka mi polozna zabronila robic cokolwiek z pepkiem tylko na sucho;)

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2016, 22:05

diatomka lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka tak pojawil mi sie pokarm w niedziele wieczporem a urodz wee wtorek. Najpierw mialasm goraczke 39 i nabralam sie ketonali i innych, dreszcze itd. Myslalam ze to przeziebienie az w koncu okazlo sie ze to nawal mleczny! Ale bylam tak nafaszerowana prochami ze to co odcviagnelam ladowalo w zlewie. Mialam chwile zastanowienia mawet przystawialam malego ale nie wyszlo. Zamowilam w aptece riccinus communis na zatrzxymanie laktacji i tyle.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś

• isabel08 Przyjaciółka

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z gory przepraszam za litrrowki pisze z komorki.Odnośnie laktatora.corke karmiłam piersią 1.5 roku. Przyznam, że na początku laktatora był dla mnie niezbędny ponieważ miałam b dużo mleka- na początku bo nawał a później też dużo dlatego ze mała karmiłam bardzo często i tak się produkcja mleka wyrobił. Mała z uwagi na to miała problem z uchwycenie piersi bo była nabrzmiała od ilości mleka mało tego mleko mi tryska. I tu płacz dziecka. W tym momencie laktatora ratował sytuacje-odciagalam odrobinkę (pierwsze mleko jest wodniste po chwili ssania przez dziecko leci to tresciwe) i wówczas mała chwytają pierś bez problemu. Gorzej było jak mała miała pół roku a ja musiałam wrócić do pracy- odciaganie mleka w dużej ilości było katorga dla rąk. Ten laktatora gdy mała była starsza się nie sprawdził, musiałam się namęczyć żeby ściągnąć odpowiednią ilość mleka. Dlatego teraz kupiłam dwufazowy madeli a nie tomek tippee. O elektrycznym tez czytałam i służą łam różne opinie. Uff... ciężko się stuka na komórce. Dobrej nocy

• adzia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2015, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja moją zachciewajke spelnilam. Tak tu pisalyscie o bobie, że dziś stwierdziłam że jak go dziś nie posmakuje to nie zasne. Pojechałam na targ i znalazłam całe kg dla mnie. Taki był ze mnie chytrus, poczekalam aż mój M wyjdzie do pracy, syn na dwór i dopiero wtedy ugotowałam go sobie. ☺Cały kg tylko dla mnie. Dziś czuję się spełniona. ☺

Przespanej nocy Wam mamusie życzę. ☺

Lilla My, agatka196, anula1990, skabarka, easymum lubią tę wiadomość

3i49df9hy5b5npd4.png
‹‹ 1400 1401 1402 1403 1404 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ