Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
LadyS to chyba bardziej ze względu na ewentualną ranę itd włosy mogą przeszkadzać i w szyciu i w gojeniu.
Ja mam depilator z golarką, choć w ciąży nie depiluje bo jednak to trochę bólu jest i się człowiek napina. Co do golarki to świetnie sprawdza się w miejscach intymnych, choć ja nie jestem fanką golenia na 0 bo czuje się jak dziecko
ale lekki jeżyk czemu nie
Co do golenia przez faceta, ja nie widzę problemów, mój też raczej nie będzie widział. Zdecydowanie wolę żeby to zrobił on niż jakaś obca baba...
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
A ja znalazłam coś takiego
Depilacja przed porodem
Podobnie nieuzasadnione jest golenie okolicy intymnej. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia jest to zabieg niepotrzebny. W Polsce są szpitale, w których już się tego nie robi.
Czemu to służy?
Tam, gdzie się to nadal praktykuje, można usłyszeć argument, że łatwiej zszywa się krocze pozbawione owłosienia, lepiej można zdezynfekować ranę po szyciu i łatwiej potem zachować jej higienę. I tak zapewne jest, pozostaje tylko pytanie: po co zakładać z góry, że będzie nacięcie? Dobra wiadomość jest taka, że obecnie zwykle goli się tylko niewielki fragment skóry – w miejscu nacięcia krocza. Ale i w takim przypadku położna powinna spytać rodzącą o zgodę i nie robić tego wbrew jej woli.
Dlaczego nie?
To okolica wyjątkowo delikatna, podczas golenia (zwłaszcza niezbyt uważnego) na skórze mogą wystąpić zadraśnięcia, mikrourazy, przez które dostaną się drobnoustroje. Poza tym w czasie dezynfekcji podrażniona skóra piecze, a potem, przy odrastaniu włosów – swędzi.
W niektórych szpitalach zabieg jest wykonywany w mało intymnej atmosferze, co powoduje dyskomfort u rodzącej. By tego uniknąć, najlepiej byłoby usunąć włosy z miejsc intymnych już w domu (tylko z okolicy warg sromowych, a nie całość owłosienia łonowego). Niektóre kobiety radzą z tym sobie same, używając lusterek i maszynek lub delikatnego kremu depilacyjnego, ale często może być potrzebna pomoc partnera.
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/porod/zabiegi-przed-porodem-lewatywa-i-depilacja-za-i-przeciw_34989.html -
Lady najlepiej będzie jak się zorientujesz co preferują w szpitalu,w którym będziesz rodzić.bo to w dużej mierze zależy właśnie od szpitala.mogą a nie muszą wymagać.a chyba lepiej wiedzieć wcześniej niż się potem niemiło rozczarować że cię jakieś obce babsko żyletą na sucho goli ...
-
nick nieaktualnyagatka196 wrote:Jeżeli chodzi ból brzucha to mnie boli praktycznie codziennie na wieczór zwłaszcza jak za dużo chodzę lub siedzę.
A golenie nóg to też dla mnie nie lada wyzwanie. Wcześniej siedziałam w wannie z gorącą wodą i problemu nie było, a teraz pod prysznicem jest problem.
Kurcze dziewczyny mam w domu 2 psy. Ten jeden zawsze przychodził do mojego R do głaskania czy zabawy. Do mnie to raz na ruski rok jak już coś chciał. A odkąd jestem w ciąży i w sumie przed testem ciążowym on cały czas się na mnie patrzy, wącha i zaczepia. A dziś przychodzi szturcha mnie noskiem, zaczepia łapą bm go głaskała tuliła. Czy to możliwe że on wyczuwa moją ciąże?
moja psinka tez sie do mnie tuli lazi za mna a ostatnimi czasy mnie unikała w ogole jest teraz kochana i nawet jak ide wymiotowac do wc to ona przychodzi do mnie i wciska mi łepek - wpiera mnie hehe -
Ja co drugi dzień podczas kąpieli golę maszynką pachy, nogi, całe bikini na 0 i odbyt hehe. Robię tak już od ładnych parę lat...Na razie jest ok, a później nie będę miała oporów żeby mi mąż pomógł. Zawsze jak idę do ginekologa, to przychodzę do niego i mówię żeby sprawdzał czy nigdzie nic nie zostawiłam hehe.
Woskiem jeszcze depiluję ręce i brzuszek ale to raz na dwa tygodnie. Teraz zrezygnuję z depilacji brzucha woskiem, więc zostaje mi maszynka albo krem do depilacji. -
nick nieaktualnyco do depilacji tak naprawde ta zwykla maszynka jest teraz dla nas najbardziej bezpieczna
pianki chemiczne odpadaja no bo straszna chemie sie wdycha, wosk odpada bo dla kobiet w ciazy tez nie jest wskazany skora nam sie zmienia inaczej mozemy reagowac na wosk moga nam nawet popekac naczynka . Takze zwykla maszynka albo depilator najlepsze , jesli chodzi o podraznienia to wystarczy przetrzec skore borasolem po depilacji a pozniej posmarowac specjalnym kremem po depilacji ktory lagodzi podraznienia i zapobiga wzrastaniu wloskow 
Jeśli chodzi o miejsca intymne to ja jestem po kilku zabiegach laserem wiec nie mam wiekszego problemu bo wloski tam mam bardzo przerzedzone i cieniutki
wystarczy raz na jakis czas jesli jest potrzeba przejechac maszynka i nie mam zadnych problemow z podrazneiniem swedzeniem itd
Polecam laser ale oczywiscie nie w ciazy , bo w ciazy nie wolno
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 12:25
-
nick nieaktualnyNancy87 wrote:Wiaraczynicuda ja właśnie myślę o laserowej depilacji nóg i miejsc intymnych żeby mieć spokój.
Sweety ja noszę jeansy na gumce jak gdzieś wychodzę, a po domu dresy albo leginsy. Też mnie już wszystko uwiera w brzuszek.
polecam ta laserowa tylko oczywiscie trzeba zrobic serie jeden zabieg nie wystarczy
jest duza roznica bo tak jak mialam gesto tych wloskow to one sie bardzo przerzedzily i jest ich na tyle malo ze nie przeszkadzaja. Raczej nie ma co liczyc na to ze wszytsko zniknie i bedzie totalne zero bo jakies wloski napewno odrosna i powinno sie w ogole powtarzac potem np raz na rok ja juz nie chodzilam bo stwierdzilam ze jest okej
boje sie tylko ze po ciazy - hormony buzuja wloskow znowu przybedzie - jest taka mozliwosc . Ja tak jak Ty wole na 0 nic nie przeszkadza i czuje sie higienicznie i tak zadbanie
-
nick nieaktualnyA jaki rozmiar mialyscie i macie obecnie? Ja preferowalam zawsze tuniki i jeansy lub leginsy a teraz nosze zwykle bluzki zazwyczaj 3/4 rekaw bo cieplo mi w dzien i sweterki a dół to dresy chociaz juz widze jak to w pewnej komedi ferdek mowi 'roztylam sie w biedrach"dresy przyciasne sie robia

a na codzien rozmiar L/XL -
nick nieaktualnysweety wrote:dziewczyny chodzicie już w ciążowych ciuszkach? bo w jeansach już się ciasno porobiło ..
niestety już się zaczyna ciasno robić. Sposób na dżinsy to nie zapinać guzika, tylko pasek na kolejna dziurkę i długą bluzkę czy sweter na wierzch.
Chyba jeszcze trochę za wcześnie na kupowanie ciążowych ubrań, choć już oglądałam jakie są ;P. -
Powiem Ci kochana że czuje. Moja suczka też się strasznie zmieniła odkąd jestem w ciąży lgnie do mnie kładzie pyszczek na moim brzuchu i warczy na Syna jak się do mnie zbliża i chce położyć rękę na moim brzuchu.Muszę ją jakoś przygotować na przyjście dzidziolka ☺agatka196 wrote:Jeżeli chodzi ból brzucha to mnie boli praktycznie codziennie na wieczór zwłaszcza jak za dużo chodzę lub siedzę.
A golenie nóg to też dla mnie nie lada wyzwanie. Wcześniej siedziałam w wannie z gorącą wodą i problemu nie było, a teraz pod prysznicem jest problem.
Kurcze dziewczyny mam w domu 2 psy. Ten jeden zawsze przychodził do mojego R do głaskania czy zabawy. Do mnie to raz na ruski rok jak już coś chciał. A odkąd jestem w ciąży i w sumie przed testem ciążowym on cały czas się na mnie patrzy, wącha i zaczepia. A dziś przychodzi szturcha mnie noskiem, zaczepia łapą bm go głaskała tuliła. Czy to możliwe że on wyczuwa moją ciąże?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 13:03
wiaraczynicuda, agatka196 lubią tę wiadomość
-
Staraczka ja noszę s górę i m dół, w pierwszej ciąży zaczynałam od L i skończyłam na xl ale wtedy w 1 trymestrze juz miałam 4 kg na plusie. Teraz póki co stoję w miejscu z wagą tylko objętość brzuszka się zwiększa
Mamy to szczęście w nieszczęściu ze będziemy w zaawansowanej ciąży latem to tuniczki, legginsy fajnie będzie się nosić. -
nick nieaktualnyJa juz sie nie moge doczekac az bede miala duzy zaokraglony brzuszek bo na razie to plaski jest
Co prawda najwygodniej mi w leginsach a np w dlugim plaszczyku ktory jest dosc obcisly to jak siadam np w aucie to mnie cisnie w brzuch i musze go rozpinac ale brzuszek jeszcze mi nie urósł
tylko piersi o 2 rozmiary
-
nick nieaktualnyCo do golenia - też mam problem, ale nie z goleniem nóg, tylko bikini - mam wrażenie, że w ciąży włosy odrastają mi szybciej. Do tej pory owłosienie bikini rosło mi wolniutko, jak ogoliłam co 2-3 dni, to było gładziutko. Teraz cholera na drugi dzień już mam milimetrowe włoski, a golenie codziennie powoduje u mnie podrażnienia i wrastanie
Pytałam o to lekarki, powiedziała, że mogę ew. stosować wosk (który u mnie odpada ze wzgl. na skłonność do pękających naczynek), ale żadnych kremów i podobnej chemii nie wolno w ciąży stosować do depilacji miejsc intymnych.
-
sweety wrote:dziewczyny chodzicie już w ciążowych ciuszkach? bo w jeansach już się ciasno porobiło ..
tak mam już ciążową piżamkę, spodnie i biustonosze, majtki, i rajstopyWiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 13:29

bez swetra się nie obejdzie