X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie zdaję sobie sprawę, że normy są inne;) dzięki dziewczyny ;)

diatomka na szczęście dzisija na 19:40 mam wizytę u ginekologa, więc od razu mu pokażę;)

• aldonaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    dla ciezarnych jest inny zakres
    hemoglobina 11,5-13,5
    erytrocyty 3,5-4,5
    Hematokryt w ciazy spadek do 7%

Ja mam podane takie poczatkowe normy ( czyli hemoglobina od 11,5 ) dla osoby doroslej( nie bedacej w ciazy) . Chyba co laboratorium to inne normy.

l22nhdge5b933eoh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może nie tyle co normy a jednostki

• moka89 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinek wrote:
    odebrałam właśnie wyniki krwi z wczoraj, przy jakiej wartości hemoglobiny bierzecie żelazo itp?

erytrocyty 3,6 przedział 3,7-5,1
    hemoglobina 10,90 przedział 12-16
    hematokryt 31,9 przedział 37-41 ?

Bo mąż biedny odebrał wynik i już dzwonił zaniepokojony. Kochany, że się martwi, ale chyba trochę przesadza, czy wynik faktycznie niski?
    Ja miałam na ostatniej wizycie tj 08.07
    erytrocyty 4.18 norma 3,7-5,1
    Hemoglobina 10,9 norma 12-16
    Hematokryt 34 norma 37-47
    Dostałam od razu Tardyferon 2x1. Generalnie mój lekarz ma lajtowe podejście, ale tu od razu zareagował przepisując żelazo, bo bardziej mu się niski hematokryt nie podobał. Po 3 tyg brania żelaza
    Erytrocyty 5,1
    Hemoglobina 12,6
    Hematokryt 39

Niestety mam poniżej teraz RDW-CV, PDW, P-LCR - nie mam pojęcia co to, bo wizyta dopiero jutro :) ale czytałam ze to z anemią coś powiązane

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry =)

A mnie się dziś nawet nieźle spało.... jak aie kladlam to już mialam wizję nieprzespanej nocy przez ten upał za oknem, ale o dziwo nie dość ze jakoś w miarę szybko zasnelam, obudzilam się moze ze dwa razy to jeszcze spałam do 10! ;D

Gratuluję wszystkim rozpoczętych nowych tygodni =)

Lady to faktycznie bardzo wcześnie się rozpakowala jak w 30 tc, najważniejsze żeby maluch dał sobie rade...

Sigma przecudwne widoki z rana! ♥
    Strasznie sie ciesze, że już jesteście razem =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spojrzałam właśnie na prognozę pogody na najbliższe 2 tygodnie - u mnie przez cały czas upał nawet do 38 stopni, dopiero za 2 tygodnie w czwartek szansa na "ochłodzenie" do 29 .... i może trochę deszczu ... masakra! Pozostaje liczyć, że prognoza się nie sprawdzi i deszcz z ochłodzeniem do normalnych 25 stopni przyjdzie wcześniej. Klima chyba będzie włączona non stop, a my pójdziemy z torbami za rachunki za prąd ;)

A tak poważnie co do klimy - ja też od lat mam mega kłopoty z zatokami, ale klima w domu wogóle mi pod tym względem nie przeszkadza. Żadnych problemów. Planowaliśmy od dawna instalację, ale w tym roku mąż w kwietniu podjął decyzję, że robimy. Pretekstem była moja ciąża i wizja ciepłego lata, ale aż tak ciepłego nie braliśmy pod uwagę ... W tej chwili wysławiam to urządzenie pod niebiosa :)

la_lenka lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie.

Dzwonili do mnie z laboratorium ze musze powyorzyc mordologie bo sie skrzep zrobil i nie mogli wykonac badania :/ dobrze, ze wizyte mam dopiero w srode.

Sigma przystojniaka masz przy sobie. Chlopcy sa zadadniczo wedlug mnie do prwnego wieku bezplciowi, a po nim odrazu widac ze chlopak.

U mnie upal a chce do zlotnika pojechac po bransoletkę dla siostry i kiepsko to widze. Kurcze zwija mi sie siostra za ocean. nawet malej nie zdąży zobaczyc:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 10:47

• przyszła mama Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i ja się witam z rana ;) i dziękuje Bogu za to jak znosze ciążę. Nie mam skurczy łydek, zgagi, opuchniętych nóg, generalnie nie ma tragedii. Kuzynka rodzi miesiąc po mnie i dziś ma jakąś jazde z wymiotami- może się czymś zatruła. Siostra moja ma termin za 5 dni czyli jest jak tykająca bomba :)i i tu mam pytanie o czym może u niej świadczyć puls uwaga 133 i temperatura wahająca się między 37 a 38 stopni? ma tak od wczoraj. Dzisiaj czeka na męża aż wróci z pracy i jadą do lekarza.

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • snoopy_etka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła mama,puls na pewno wymaga konsultacji lekarza. Ja na ostatniej wizycie miałam ok 95 i lekarz był zaniepokojony, kazał sprawdzać i jeśli będzie powyżej 100, to jechać na IP.
    Co do hemoglobiny, to ja miałam ostatnio 12,7 i lekarz śmiał się,że jak u rosłego mężczyzny :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bo o klime trzeba dbac. Jesli sie ja odgrzybia i czysci to nie ma problemow. Niesety w urzedach i Ch roznie z tym bywa. Moj maz projektuje i robi przetargi na chlodnie i kilmy i cos na ten temat wiemy...w domu raczej kazdy dba o to by zmieniac i czyscic filtry dlatego nie ma problemow.

easymum lubi tę wiadomość

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona ma bardzo wysoki ten puls i dlatego dobrze, że jadą do lekarza to sprawdzić :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snoopy_etka wrote:
    Przyszła mama,puls na pewno wymaga konsultacji lekarza. Ja na ostatniej wizycie miałam ok 95 i lekarz był zaniepokojony, kazał sprawdzać i jeśli będzie powyżej 100, to jechać na IP.
    Co do hemoglobiny, to ja miałam ostatnio 12,7 i lekarz śmiał się,że jak u rosłego mężczyzny :)
    Ale u mezczyzn norma jest od 14 tu.

Jej uwielbiam imie Gustaw...maz sie nie dal przekonac ;/

snoopy_etka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snoopy kilka z nas ma puls powyzej 100 ostatnio o tym pisalysmy :)

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po usg, wszystko super, wymiary nawet kilka dni do przodu, więc zupełnie przestaję sie martwić. No i już 3 kilo człowieka, wow!
    Tyle, że główka już dość mocno nisko, więc już oficjalnie się nastawiam na drugą połowę sierpnia, a nie wrzesień. Ciekawe co córka na to? :P Niech tylko przejdą te tropikalne upały to mogę iść rodzić.

Dżuls, Misi@, aldonaa, Dominka92, Staraczka23, Gusiak, chabasse, .ona., easymum, KathleenPL, agatka196, Lady Savage, Wonderland, diatomka, karolcia87, Nancy87, Nancy87, Carolline, julita, Anitka201, adzia lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • aldonaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak Wasze brzuchy? Ja swoj zawsze mialam nisko, ale od wczoraj to jakos perfidnie w dol zszedl. Wczoraj rano myslalam, ze to pewnie po nocy tak "wyszczuplal" pod piersiami. Ale bylo tak caly dzien i dzis tez od rana jak patrze w lustro to widze mega roznice.

l22nhdge5b933eoh.png

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój brzuch tez już się obniżył. Wiele osób to zauważyło nawet mąż ;p

relgi09kd0jrtcj6.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, jak to jest z depilacją w ciąży? Maszynka elektryczna dozwolona? Chodzi mi o bikini.
    Aldonaa - mój brzuch ciągle jest wysoko, już mnie ostatnio teściowa zmacała i zawyrokowała, że macica jezcze wysoko, więc jeszcze daleko do porodu. Btw, wkurza mnie to macanie, zupełnie jakby brzuch nie był częścią mnie i można było sobie macnąć kiedy ma się ochotę.

8pdp47e.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez się zaczął obniżać nawet mama skomentowała

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aldonaa chyba taki czas, ja też zauważyłam pon, że jest niżej. a wcześniej już mąż i mama mi mówili, że zauważyli, że jest niżej brzuszek

• snoopy_etka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    Snoopy kilka z nas ma puls powyzej 100 ostatnio o tym pisalysmy :)

To widocznie mój lekarz jest panikarzem. A macie przy tym bardzo niskie ciśnienie? Bo u mnie to 80/50.

‹‹ 1872 1873 1874 1875 1876 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ