X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie zdaję sobie sprawę, że normy są inne;) dzięki dziewczyny ;)

diatomka na szczęście dzisija na 19:40 mam wizytę u ginekologa, więc od razu mu pokażę;)

• aldonaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .ona. wrote:
    dla ciezarnych jest inny zakres
    hemoglobina 11,5-13,5
    erytrocyty 3,5-4,5
    Hematokryt w ciazy spadek do 7%

Ja mam podane takie poczatkowe normy ( czyli hemoglobina od 11,5 ) dla osoby doroslej( nie bedacej w ciazy) . Chyba co laboratorium to inne normy.

l22nhdge5b933eoh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może nie tyle co normy a jednostki

• moka89 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinek wrote:
    odebrałam właśnie wyniki krwi z wczoraj, przy jakiej wartości hemoglobiny bierzecie żelazo itp?

erytrocyty 3,6 przedział 3,7-5,1
    hemoglobina 10,90 przedział 12-16
    hematokryt 31,9 przedział 37-41 ?

Bo mąż biedny odebrał wynik i już dzwonił zaniepokojony. Kochany, że się martwi, ale chyba trochę przesadza, czy wynik faktycznie niski?
    Ja miałam na ostatniej wizycie tj 08.07
    erytrocyty 4.18 norma 3,7-5,1
    Hemoglobina 10,9 norma 12-16
    Hematokryt 34 norma 37-47
    Dostałam od razu Tardyferon 2x1. Generalnie mój lekarz ma lajtowe podejście, ale tu od razu zareagował przepisując żelazo, bo bardziej mu się niski hematokryt nie podobał. Po 3 tyg brania żelaza
    Erytrocyty 5,1
    Hemoglobina 12,6
    Hematokryt 39

Niestety mam poniżej teraz RDW-CV, PDW, P-LCR - nie mam pojęcia co to, bo wizyta dopiero jutro :) ale czytałam ze to z anemią coś powiązane

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry =)

A mnie się dziś nawet nieźle spało.... jak aie kladlam to już mialam wizję nieprzespanej nocy przez ten upał za oknem, ale o dziwo nie dość ze jakoś w miarę szybko zasnelam, obudzilam się moze ze dwa razy to jeszcze spałam do 10! ;D

Gratuluję wszystkim rozpoczętych nowych tygodni =)

Lady to faktycznie bardzo wcześnie się rozpakowala jak w 30 tc, najważniejsze żeby maluch dał sobie rade...

Sigma przecudwne widoki z rana! ♥
    Strasznie sie ciesze, że już jesteście razem =)

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spojrzałam właśnie na prognozę pogody na najbliższe 2 tygodnie - u mnie przez cały czas upał nawet do 38 stopni, dopiero za 2 tygodnie w czwartek szansa na "ochłodzenie" do 29 .... i może trochę deszczu ... masakra! Pozostaje liczyć, że prognoza się nie sprawdzi i deszcz z ochłodzeniem do normalnych 25 stopni przyjdzie wcześniej. Klima chyba będzie włączona non stop, a my pójdziemy z torbami za rachunki za prąd ;)

A tak poważnie co do klimy - ja też od lat mam mega kłopoty z zatokami, ale klima w domu wogóle mi pod tym względem nie przeszkadza. Żadnych problemów. Planowaliśmy od dawna instalację, ale w tym roku mąż w kwietniu podjął decyzję, że robimy. Pretekstem była moja ciąża i wizja ciepłego lata, ale aż tak ciepłego nie braliśmy pod uwagę ... W tej chwili wysławiam to urządzenie pod niebiosa :)

la_lenka lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie.

Dzwonili do mnie z laboratorium ze musze powyorzyc mordologie bo sie skrzep zrobil i nie mogli wykonac badania :/ dobrze, ze wizyte mam dopiero w srode.

Sigma przystojniaka masz przy sobie. Chlopcy sa zadadniczo wedlug mnie do prwnego wieku bezplciowi, a po nim odrazu widac ze chlopak.

U mnie upal a chce do zlotnika pojechac po bransoletkę dla siostry i kiepsko to widze. Kurcze zwija mi sie siostra za ocean. nawet malej nie zdąży zobaczyc:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2015, 10:47

• przyszła mama Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i ja się witam z rana ;) i dziękuje Bogu za to jak znosze ciążę. Nie mam skurczy łydek, zgagi, opuchniętych nóg, generalnie nie ma tragedii. Kuzynka rodzi miesiąc po mnie i dziś ma jakąś jazde z wymiotami- może się czymś zatruła. Siostra moja ma termin za 5 dni czyli jest jak tykająca bomba :)i i tu mam pytanie o czym może u niej świadczyć puls uwaga 133 i temperatura wahająca się między 37 a 38 stopni? ma tak od wczoraj. Dzisiaj czeka na męża aż wróci z pracy i jadą do lekarza.

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • snoopy_etka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła mama,puls na pewno wymaga konsultacji lekarza. Ja na ostatniej wizycie miałam ok 95 i lekarz był zaniepokojony, kazał sprawdzać i jeśli będzie powyżej 100, to jechać na IP.
    Co do hemoglobiny, to ja miałam ostatnio 12,7 i lekarz śmiał się,że jak u rosłego mężczyzny :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bo o klime trzeba dbac. Jesli sie ja odgrzybia i czysci to nie ma problemow. Niesety w urzedach i Ch roznie z tym bywa. Moj maz projektuje i robi przetargi na chlodnie i kilmy i cos na ten temat wiemy...w domu raczej kazdy dba o to by zmieniac i czyscic filtry dlatego nie ma problemow.

easymum lubi tę wiadomość

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona ma bardzo wysoki ten puls i dlatego dobrze, że jadą do lekarza to sprawdzić :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snoopy_etka wrote:
    Przyszła mama,puls na pewno wymaga konsultacji lekarza. Ja na ostatniej wizycie miałam ok 95 i lekarz był zaniepokojony, kazał sprawdzać i jeśli będzie powyżej 100, to jechać na IP.
    Co do hemoglobiny, to ja miałam ostatnio 12,7 i lekarz śmiał się,że jak u rosłego mężczyzny :)
    Ale u mezczyzn norma jest od 14 tu.

Jej uwielbiam imie Gustaw...maz sie nie dal przekonac ;/

snoopy_etka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Snoopy kilka z nas ma puls powyzej 100 ostatnio o tym pisalysmy :)

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po usg, wszystko super, wymiary nawet kilka dni do przodu, więc zupełnie przestaję sie martwić. No i już 3 kilo człowieka, wow!
    Tyle, że główka już dość mocno nisko, więc już oficjalnie się nastawiam na drugą połowę sierpnia, a nie wrzesień. Ciekawe co córka na to? :P Niech tylko przejdą te tropikalne upały to mogę iść rodzić.

Dżuls, Misi@, aldonaa, Dominka92, Staraczka23, Gusiak, chabasse, .ona., easymum, KathleenPL, agatka196, Lady Savage, Wonderland, diatomka, karolcia87, Nancy87, Nancy87, Carolline, julita, Anitka201, adzia lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • aldonaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak Wasze brzuchy? Ja swoj zawsze mialam nisko, ale od wczoraj to jakos perfidnie w dol zszedl. Wczoraj rano myslalam, ze to pewnie po nocy tak "wyszczuplal" pod piersiami. Ale bylo tak caly dzien i dzis tez od rana jak patrze w lustro to widze mega roznice.

l22nhdge5b933eoh.png

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój brzuch tez już się obniżył. Wiele osób to zauważyło nawet mąż ;p

relgi09kd0jrtcj6.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, jak to jest z depilacją w ciąży? Maszynka elektryczna dozwolona? Chodzi mi o bikini.
    Aldonaa - mój brzuch ciągle jest wysoko, już mnie ostatnio teściowa zmacała i zawyrokowała, że macica jezcze wysoko, więc jeszcze daleko do porodu. Btw, wkurza mnie to macanie, zupełnie jakby brzuch nie był częścią mnie i można było sobie macnąć kiedy ma się ochotę.

8pdp47e.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez się zaczął obniżać nawet mama skomentowała

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aldonaa chyba taki czas, ja też zauważyłam pon, że jest niżej. a wcześniej już mąż i mama mi mówili, że zauważyli, że jest niżej brzuszek

• snoopy_etka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 wrote:
    Snoopy kilka z nas ma puls powyzej 100 ostatnio o tym pisalysmy :)

To widocznie mój lekarz jest panikarzem. A macie przy tym bardzo niskie ciśnienie? Bo u mnie to 80/50.

‹‹ 1872 1873 1874 1875 1876 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ