X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2016, 20:31

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM wrote:
    Podwyżek też się czepiają? Przecież zasiłek jest ze średniej z 12m-cy... Paranoja z nimi... Słyszałam że czepiają się jak ciężarna nagle ma umowę o pracę i ogólnie samo zatrudnienia bardzo. Szukają niedopatrzenia by unieważnić zasiłek.
    Teraz w zusie (w sumie od kilku lat) jest nagonka na umowy o dzieło i właśnie ciężarne. Szwagireka powiedziała, że najchętniej tej kierowniczce zasiłków przywaliła by w twarz za to jak traktuje te kobiety. Jeśli pracujecie w firmie od kilku lat i nagle szef podniesie Wam pensję o 200-300 zł to powinni się przyczepić ale ogólnie wyjdzie na Wasze. Jeśli jednak pracujecie w firmie od kilku miesięcy i nagle idzie podwyżka, a chwile po tym zwolnienie to raczej pewne, że wam zakwestionują i obniżą do poprzedniej pensji. Kwestionują też przechodzenie z umowy zlecenia na umowę o pracę i za chwilę dostarczone zwolnienie ciążowe. Często sprawy lądują w sądzie ale nas prawniczka poinformowała, że najczęściej Sąd staje po stronie zus-u.

• anulka20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie i ja chrapie i mąż i mi i mężowi nie przeszkadza całe szczęście najgorsze to wstawianie w nocy siku często wstaje.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatka196 wrote:
    U nas w firmie maja być podwyżki od lutego- maja nam wyrównać pensje do średniej krajowej danego stanowiska. I mój się pytał czy mi się też ta podwyżka będzie należała- pracujemy w jednej firmie, więc pewnie kontrol będzie jak w morde strzelił.

Nie koniecznie bo jeśli pracodawca podnosi pensję całej firmie to kontrol może być ale nie mają prawa tego zakwestionować.

• eM Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja liczę się z odwiedzinami bo już w zeszłym roku miałam ciążowe l4...

Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
    Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
    Maks - ur 08.09.2015
    Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*]
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też może być kontrol, chociaż mam chodzące to nie wiem. Umowę mam od 28 września, bo wcześniej byłam na stażu. No ale mam najniższą krajową, nic nie kombinowałam chociaż miałam taką możliwość. Niech spróbują tylko coś zakwestionować:p

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Em nie ma co się przejmować bo tak na prawdę masz do tego prawo i tego się trzymajmy :-) Szwagierka opowiadała historię jak właściciel firmy przebywał na L-4 i do tego był po operacji w szpitalu i pracownik przyszedł do niego do szpitala aby podpisał dyspozycję do puszczenia przelewów (wypłat pracowników). Co zrobił zus? Cofnął jemu zasiłek ponieważ z tego podpisu jasno wynika, że właściciel firmy mógł pracować skoro wykonywał czynności na rzecz firmy..paranoja.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    U mnie też może być kontrol, chociaż mam chodzące to nie wiem. Umowę mam od 28 września, bo wcześniej byłam na stażu. No ale mam najniższą krajową, nic nie kombinowałam chociaż miałam taką możliwość. Niech spróbują tylko coś zakwestionować:p
    Ważne abyś w pracy pojawiła się tylko po to aby dostarczyć zwolnienie bo jeśli zastaną Cię nawet na pogaduszkach z koleżanką z pracy (w miejscu pracy) to też jest cofane zwolnienie. U mnie będzie ciężko bo my jesteśmy firmą rodzinną pracujemy z mężem i moimi rodzicami. O ile mąż jest kierownikiem na budowie to ja jestem pracownikiem biurowym to nawet na zwolnieniu nie będę mogła przyjść do mamy na herbatę :-)

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eM wrote:
    Lady ja znam tylko jeden sposób, zatyczki do uszu :)
    Witam z rana :) Co do konfliktu, to nie jest takie że dotyczy tylko grup ujemnych. Czasem, choć rzadko zdarza się i w dodatnich. Po to robi się alloprzeciwciała. Choć bardzo możliwe że przy grupach dodatnich to się trochę inaczej nazywa.
    Typowy konflikt serologiczny jest tylko, gdy matka nie posiada antygenu D (ma krew "ujemną"), a dziecko odziedziczy po ojcu dodatnią. Wtedy organizm matki zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciw tej nieznanej jej cząstce. Problem właściwie nie występuje przy pierwszym dziecku, bo przeciwciała zaczynają się wytwarzać dopiero wtedy gdy do organizmu matki przedostanie się duża ilość krwi (czyli najczęściej dopiero podczas porodu). Konflikt robi się groźny dla kolejnych dzieci, gdy te przeciwciała są od razu w organizmie. Do sprawdzenia tego robi się w ciąży badanie na grupę krwi.

Owszem, mogę być jeszcze dalsze niezgodności w kolejnych czynnikach krwi, ale najczęściej nie są groźne, należy obserwować w trakcie ciąży.

Istnieje za to jeszcze coś takiego jak bardzo rzadki konflikt płytkowy prowadzący do małopłytkowości, związany nie z plusem czy minusem krwi, ale z antygenami płytek krwi. Żeby sprawdzić ten konflikt trzeba zrobić specjalny test genetyczny (też z krwi, ale z tego co wiem nie wszędzie się da go wykonać - na pewno w Warszawie jest instytut robiący takie badania - jeśli dam radę to ja sobie zrobię, bo mam w miarę blisko - do 20 tygodnia ciąży można). Ale nie należy się martwić, ten konflikt jest bardzo rzadki, bo według informacji jakie wyczytałam na stronie tego instytutu tylko 2% kobiet nie ma antygenu, więc jest narażona na konflikt - który i tak wcale nie musi powstać i tylko w nielicznych przypadkach ma poważne konsekwencje.

chabasse lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • eM Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitko nie przejmuje się tym jakoś znacząco, po prostu się z tym liczę. Niby l4 mam chodzące, ale i tak raczej nie ruszam się z domu chyba że muszę :) Przyjdą to przyjdą, zastaną bałagan i mnie w pozycji leżąco-laptopowej ;)

Anitka201, Dia na lubią tę wiadomość

Maks - ur 08.09.2015
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jeszcze w łóżku leżę i najchętniej bym przelezala cały dzień dzisiejszy jakiś len mnie dzisiaj dopadł tez tak macie?

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • eM Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka20 wrote:
    A ja jeszcze w łóżku leżę i najchętniej bym przelezala cały dzień dzisiejszy jakiś len mnie dzisiaj dopadł tez tak macie?
    Hehe nieee, ja leże na 'bazie' w salonie :D baza, jak to nazwał mój mąż, to takie miejsce na kanapie gdzie jest przedłużenie na nogi i można sobie leżakować :) jak leże to mniej mnie męczą mdłości :)

Maks - ur 08.09.2015
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja leżę na sofie, ale wcale mi się nie chce :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja juz nie moge wysiedziec. Wczoraj bylam na spacerze, i po poludniu i w nocy bolal mnie brzuch. Pojawila sie plamka krwi. Chyba nie powinnam sie za bardzo ruszac, ale ja juz warjuje :/

• ceska Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Moja szwagierka pracuje w zusie i wierz mi kontrole są nagminne. Przesłuchania ciężarnych wyglądają tak, że dziewczyny mają zawieszone wypłaty zasiłków (z l-4) i błagają babkę o zrozumienie bo nie mają za co żyć. Nie chcę straszyć ale wczoraj szwagierka do mnie przyszła i opowiadała jakie cyrki się dzieją. Zależy na kogo się trafi..u nas na dolnym śląsku to jest jakaś plaga. Nawet nasza firma była kontrolowana z umów o dzieło (pracowali na niej emeryci) i oczywiście wszystko zakwestionowali i dojebali karę na 40 tys. U znajomego (właściciel firmy) w firmie taka sama kontrol (150 tys kary. Takich przypadków u nas na pęczki. Najgorsze jeśli pracodawca podniesie teraz pensję ciężarnej..kontrol z marszu i od razu z ryjem wyskakują i kwestionują.

Ja byłam u prawnika o dzwignięcie zusu-> mam na tyle komfortową sytuacje że nawet jak dźwigne zus do najwyższej moga mi brzydko mówiąc " naskakać"
    mam fv przewyżaszające 3 razy ten zus, i mi powiedziała ze z marszu bede miała kontrole, że to normalne ale mam sie nie stresować bo pod kazym względem jestem w stanie sie wybronić nawet gdybym miała na stanie 3 ciężarne, ale faktycznie 3 moje znajome co dzwigneły zus na 3 miesiące odrazu miały, kontrole ale jeżeli wszystko jest poprawnie zrobione , wpłaty w terminie i jest przykrywka że ciebie an to stać ( chociaż w sądzie wygrywa się nawet gdy nie stać bo zus nie ma prawa sprawdzać fv wystaiwanych czy coś takiego, bo na zus zawsze możesz pożyczać kase) to nic nie zrobią.
    Ja polecam iść do prawnika konkretnie ze swoją sprawą pokieruje co zrobić zeby wszystko miało ręce i nogi i oczywiście żeby później stresów nie przechodzić.
    Dlatego ja na l4 dopiero pójde w okolicach lipca.
    Nowy przypis jeszcze w życie nie weszedł także mozna pod kazdy m względem korzystać z luki w prawie ( najprawdopodobniej do 1 lipca o ile nie będzie żadnych strajków itp )

oar8skjod4lwslof.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Em nie ma co się przejmować bo tak na prawdę masz do tego prawo i tego się trzymajmy :-) Szwagierka opowiadała historię jak właściciel firmy przebywał na L-4 i do tego był po operacji w szpitalu i pracownik przyszedł do niego do szpitala aby podpisał dyspozycję do puszczenia przelewów (wypłat pracowników). Co zrobił zus? Cofnął jemu zasiłek ponieważ z tego podpisu jasno wynika, że właściciel firmy mógł pracować skoro wykonywał czynności na rzecz firmy..paranoja.

i to jest największy błąd pracodawców, mnie ksiegowa uświadomiła ze związanych z firmą rzeczy nic dosłownie nic robic na l4 ani nawet byc na odwiedzinach na zapleczy w łazience poprostu ma mnie tam nie być, a jak musze jechać to jechać koło 19-20 i uciekać zeby nikt nie widział bo moze podwalić :D
    Przerabiałam od ostatniego miesiąca wszystko.
    umowy o prace ---> jezeli pracodawca dzwignie ( bo np. jest dobry wie ze kasa itp) to odrazu z marszu sprawa w sadzie przegrana
    Jeżeli ktos sie zatrudni na 1,5 mc i da l-4 ciazowe ( w zaleznosci ile zus ma spraw do wyjaśnienia)
    Działalnosc gospodarcza ---> i tu najwiecej wiem do 1 lipca "można kombinować" by nie wpaść

oar8skjod4lwslof.png
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    Przyszła mama niechcący polubiłam Twój post. Dziewczyny mogę czasami klikać lubię to przy negatywnych postach, bo siedzę na telefonie bardzo często i jak chcę przerzucić stronę, to mi się klika.

Nic się nie stało :)

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • Alicja83 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry znow tak duzo napisalyscie bylam u lekarza i naleze do tych ktore dopiero przy porodzie dowiaduja sie je SA w ciazy dlatego zadnych dolegliwosci
    Dzidzius coraz wiekszy mam nowe zdjecie

ceska, skabarka, eM, agatka196 lubią tę wiadomość

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

ceska lubi tę wiadomość

‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ