WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna_88 wrote:
    Hahaha no to mi już na oczy pada :-D
    Gusiak to daj przepis jak byś mogła ;-)

Już podaje =)

Spód robie (żeby było szybciej i bez pieczenia) z ciastek... kupuje np. w tesco ciasteczka typu oreo - ogólnie mogą być każde tego typu przekladane masą =)
    Ja zwykle kupuje dwie paczki, ciasteczka blenduje na gładką masę i dodaje troszkę masła - konsystencja klejącego się piasku...
    Przygotowana foremke do tarty wykladam ta klejaca masa - ładnie wszystko trzeba mocno wyłożyć najlepiej ręką =)
    Ciasto odkładam do lodówki, żeby się utwardzilo.

masa:
    - dwie tabliczki białej czekolady
    - duży serek mascarpone
    - cukier waniliowy

W kąpieli wodnej podgrzewam mascarpone i dodaje połamane kawałki czekolady. Mieszkasz i czekasz, aż wszystko się ładnie rozpuści. Dodaje trochę cukru waniliowego i odkładam mase żeby przestygla =)

Kiedy masa jest juz w miarę chlodna wylewam całość na ciasteczkowy spod... na górze układam maliny - zwykle robie tak, ze układam je dość ciasno, żeby pokryly cala powierzchnię tarty ... dalej do lodówki i za jakieś 2-3 godziny możemy jest =)

Nancy87, bento, easymum, kasig, aldonaa, Czarna_88, Misi@, skabarka, chabasse, diatomka lubią tę wiadomość

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak ale ślinotoku dostałam. Mmmmm muszę to zrobić:)

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie stawiam na szybkie i łatwe przepisy, wiec na pewno przy tarcie się dużo nie napracujesz, a jest naprawdę pyszna... tylko uprzedzam, że baaaardzo słodka ;D

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• bento Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak Aż musiałam się zalogować i polubić ten przepis :-) jest w nim wszystko co uwielbiam... Kilogramy kilogramami, ale jutro muszę zjeść chociaż by kawałeczek tej tarty :-)

Gusiak lubi tę wiadomość

sRUqp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    Skabarka zazdroszczę, że macie już termin:)

Wróciłam z miasta, o dziwo nawet daleko zaszłam i kupiłam bluzę mężowi na urodziny. Na mieście odzywały się braxtony, a teraz już cisza. Może gdybym dużo chodziła to bym wywołała wilka z lasu ale kto ma na to siłę hehe. Czekam aż samo się zacznie. Dzisiaj mamy 10 dni do terminu:)

Jak się z tym czujesz że tylko 10dni zostało? :)

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skabarka super data :-)

Anulka moje ktg dzisiaj to koszmar. Trwało ponad 1 godzinę. Mała tak wierzgała się że sygnał zanikał, do tego robiła mi je studentka która nie wiedziała jak to podłączyć. Koszmar!. Przez przypadek weszła lekarka i jak zobaczyła zapis to od razu kazała powtarzać i sama mnie po podłączała i w końcu wyszedł ok.

Paulinek Pieski są już wyprowadzone więc Odpoczywaj :-)

A mi się ciasta nie chciało piec. Poszłam zamówiłam torcika z bitej śmietany z wiśniami i zaraz idę go odebrać.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bento myślę, że kawałek tej tarty jest wart nawet dodatkowych kilogramów ... też ją uwielbiam, a dodatkowo podoba mi się w niej to, że naprawdę człowiek nie jest w stanie zjeść jej dużo... jednen konkretniejszy kawałek jest w stanie zaspokoić moja zachcianke na lakocie =)

Tylko polecam wybrać maliny z tych troszkę bardziej kwaskowych, żeby fajnie przelamywaly smak mega słodkiej masy =)

Misi@ lubi tę wiadomość

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś się złamałam wagą, lecę minimum kilogram tygodniowo. Do tego mega zaparcia. Boję się dziś cokolwiek zjeść, a głodna jestem jak nie wiem co. Słodyczy to już chyba do porodu nie tknę, bo inaczej nie wiem z jaką wagą wyląduje na porodówce. :(

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • aldonaa Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omnomnomnm... co to za mistrz polaczyl maliny, mascarpone i biala czekolade?? Nie da sie nie poslinic czytajac ten przepis. :)

l22nhdge5b933eoh.png
  • trix Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak - mniam. przepis już sobie zapisałam

dżuls - myślę, że to nie jest otarcie, a zaczyna Ci się infekcja. Wyciągaj z torby tantum rosa. Mi zawsze pomaga

a ja już po wizycie. Mały jest tak nisko, ze na pół palca, ale oczywiście moja szyjka długa i zamknięta. Rozwarcia brak. Liczyłam na inne wieści, ale cóż...najgorzej się na coś nastawić. Tylko po co ja wcześniej leżałam, rezygnowałam z ważnych dla mnie planów. Powtórka z rozrywki z pierwszej ciąży. Myślę, że w sierpniu nie urodzę, tylko na początku września. wrrrr. Do tego zaczynają się nowe rozstępy pojawiać :(

atdcwn154po83a78.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że upiekłam wczoraj drożdżowe z wiśniami, bo musiałabym język z podłogi zbierać ... Ja też lubię takie szybkie przepisy, więc Twoją tartę Gusiak wpisuję na listę - pewnie przed weekendem zrobię :)

A ja zdycham po wczorajszych wygibasach - zachciało mi się mycia okien, prania firan, i zamiast z umiarem, to nie -ile się da. W rezultacie skakałam po blacie kuchennym, bo tylko tak mam dostęp do okien w kuchni, przeskakiwałam z fotela na krzesło jak ściągałam firanki, dzisiaj w ten sam sposób je zawiesiłam ... W rezultacie umieram, nie mam sił na nic, jestem połamana i brzuch twardy ... Mąż jak mnie wczoraj zobaczył na tym blacie, to aż zbladł ... opieprz dostałam, powiedział, że on to może zrobić, ale ja wiem, że nie może, a ja już na te okna patrzeć nie mogłam ... Ale dzisiaj luzik, leżę i odpoczywam, dokończę jutro :)

gg64rl68s121551a.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweety trzymajcie się tam!

Kurcze, z dnia na dzień stalam się strasznie nieporadna. Brzuch się mega obniżył, rwie mnie spojenie lonowe. O chodzeniu mogę w zasadzie zapomniec. Parę rzeczy dzisiaj mieliśmy do załatwienia na mieście i myślałam, że się wykoncze. Wstawanie i siadanie jest naprawdę nielym wyczynem.

Mnie tez wzielo na mycie okien, ale z firankami czekam do przyszłego tygodnia i wtedy to juz nie będę się oszczędzać. A teraz nie mam na nic siły. Do tego nie mogę się od dwóch dni załatwić :(

sweety lubi tę wiadomość

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciesze się, że sprawiłam Wam taka przyjemność tym przepisem i przepraszam za wszelkie wywołane przez niego dodatkowe kilogramy ;D

Zmykam na pocztę odebrać przewija - taaaaaaak jednak się zdecydowałam i w końcu jest =)

Z gorszych wiadomości... zauważyłam, że zrobiły mi się rozstępy na pośladkach.... :/
    Niby nie ma ich jakoś dużo i w ogóle, ale jak już się zaczęły pojawiać to na tych kilku się pewnie nie skończy... z tym, że to niestety moja wina, bo poza brzuszkiem oczywiście mądra głową nigdzie się nie smakowała... i teraz mam...

qb3c9vvjejpwrdmi.png

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie ani śladu kuriera z przewijakiem :(

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiak tez mi się zrobiły rozstępy na pośladkach ale już wcześniej miałam tam ich sporo wiec kilka nowych to nic takiego :)

• Nancy87 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiaraczynicuda wrote:
    Jak się z tym czujesz że tylko 10dni zostało? :)

W ogóle tego nie czuję. Myślę, że to będzie znacznie więcej niż 10 dni, ja nawet nie wiem, co to bolący skurcz, miałam tylko bezbolesne twardnienia brzucha. Kurczę, denerwujące jest to, że nie znam dnia ani godziny.

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i pospałam sobie teraz obiad sobie robię , ale naszła mnie ochota na nutellę mmmm....

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:
    W ogóle tego nie czuję. Myślę, że to będzie znacznie więcej niż 10 dni, ja nawet nie wiem, co to bolący skurcz, miałam tylko bezbolesne twardnienia brzucha. Kurczę, denerwujące jest to, że nie znam dnia ani godziny.
    To nie jest żadna wytyczna. U mojej siostry pierwszym objawem porodu było odejscie wód, ponad tydzień przed terminem. Wcześniej zero skurczy, bóli itp.
    A ile kobitek ma skurcze tygodniami, a w końcu muszą im robić indukcje? Tu nic pewne nie jest :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka moją siostrę też nigdy nic nie bolało. W dniu porodu zaczął ją tylko boleć brzuch jak na okres. Wcześniej nawet żadne czopy jej nie odchodziły.

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 sierpnia 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nancy87 wrote:

Ja mam to samo zero skurczy czasami tylko czuje ból w pachwinach ale bardzo rzadko. Ból czuje tez w mostku przez to ze wszystko pościskane i mała się tam pcha. Też mnie denerwuje fakt nieznania dnia ani godziny i w ogóle nie wiem jak to będzie wszystko wyglądało..

Zrobiłam obiadek kasza z sosem pieczarkowym z gotowana na parze piersią z kurczaka i do tego buraczki lub ogórki :)

‹‹ 2060 2061 2062 2063 2064 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ