X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś róż był kolorem symbolizującym odwagę i męstwo, i rzeczywiście "przynależał" do chłopców :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilla My wrote:
    Kiedyś nie było też pampersów i jak usłyszałam od siostry taty, dlaczego nie chcę używać pieluszek tetrowych, to zapytałam, czy będzie je za mnie prać, suszyć i prasować. Temat się skończył bardzo szybko.

A my dla synka mamy oczywiście niebieskie, ale też dużo szarych, zielonych, żółtych, czerwonych również. Nie ma chyba tylko różowego i fioletowego :)

Mi też mama narzucila pieluchy , to samo jej powiedziałam

• agatka196 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skabarka trzymaj się tam i nie załamuj się. Wiem że łatwo się mówi. Kciukamy za Was i za rozwój sytuacji.

Lady dawaj bo dziś twój termin. Czekamy na Zuzie :-)

O co jak co ja bym chłopca w róż nie ubrała.
    My mamy naprawdę dużo ciuszków różowych ale większość dostałam więc są, ale mamy tez inne kolory uniwersalne. Jakbym sama wszystko kompletowała to dużo by było szarości, granatu , beżu, czerwieni, a róż w małym %

U mnie mama pierwsze co mówiła, dziecko tylko nie tetrówki idź na wygodę .

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaliczyłam pierwsze KTG, zapisały się dwa skórcze na poziomie 55 i 70 a malutka prawie przez połowę czasu miała czkawkę ;)

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • kasig Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    To chyba też zależy od regionu kraju - u mnie rodzice mówią dokładnie tak - niebieski (maryjny) dla dziewczynki, różowy dla chłopaka.
    Na przykład moja siostra była chrzczona w niebieskim kombinezonie - jako dziewczynka :D

dokładnie to samo ostatnio usłyszałam jak spotkaliśmy się z siostrą męża i jej rodziną która mieszka na mazurach. I też slyszałam to pierwszy raz w życiu. U nas na śląsku jest dokładnie odwrotnie, zresztą jak u większości z Was i my się raczej wybijać w tym temacie nie będziemy, jakoś mi nie pasuje dzidziuś chłopczyk w różowym

• julita Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama opowiadała, że mój najstarszy brat 35 lat temu był chrzczony w różu bo coś tam coś tam, w każdym razie mama strój zobaczyła dopiero w dniu chrztu gdy chrzestna ubrała brata i też była zaskoczona że nie niebieski i wówczas chrzestna tłumaczyła dlaczego tak a nie inaczej :)

u was w regionie też jest tak że chrzestna kupuje ubranko do chrztu a chrzestny płaci za chrzest i kupuje łańcuszek?

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • anula1990 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    mama opowiadała, że mój najstarszy brat 35 lat temu był chrzczony w różu bo coś tam coś tam, w każdym razie mama strój zobaczyła dopiero w dniu chrztu gdy chrzestna ubrała brata i też była zaskoczona że nie niebieski i wówczas chrzestna tłumaczyła dlaczego tak a nie inaczej :)

u was w regionie też jest tak że chrzestna kupuje ubranko do chrztu a chrzestny płaci za chrzest i kupuje łańcuszek?

Pierwsze słysze o tym,że chrześni kupują ubranko i płaca na chrzest...co region to inny obyczaj :)
    Ja np.pierwszy raz spotkałam sie z czymś takim,że dając zaproszenie na ślub osoba która je otrzymała daje w kopercie pieniądze dla młodych(róznie 100zl,200zl a nawet 500zl!)a tak było jak dawaliśmy zaproszenia rodzinie ze strony męża-mieszkają w Krakowie.
    Było mi troche niezręcznie,z samych zaproszeń zebraliśmy ponad 3000 zl :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2015, 16:35

74disg18xt1q3yyo.png
  • kasig Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:

nie, ja się z tym nie spotkałam, u nas za chrzest i ubranko płacą rodzice

• julita Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anula1990 wrote:
    Pierwsze słysze o tym,że chrześni kupują ubranko i płaca na chrzest...co region to inny obyczaj :)
    Ja np.pierwszy raz spotkałam sie z czymś takim,że dając zaproszenie na ślub osoba która je otrzymała daje w kopercie pieniądze dla młodych(róznie 100zl,200zl a nawet 500zl!)a tak było jak dawaliśmy zaproszenia rodzinie ze strony męża-mieszkają w Krakowie.
    Było mi troche niezręcznie,z samych zaproszeń zebraliśmy ponad 3000 zl :)

dokładnie co region to obyczaj :) z tymi kopertami przy wręczaniu zaproszeń to też nieźle a podczas ślubu też dostawaliście koperty z kasą lub prezenty?

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez chrzest wyprawiają rodzice dziecka , chrzestni to zależy jak się ze sobą znają i dogadają kupują łańcuszek złoty na połowe .
    Ja wymagań nie mam co do nich , ważne aby ktoś trzymał do chrztu i był w urodziny chociaż by na roczek ,komunie,slub

• aldonaa Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 21:35

l22nhdge5b933eoh.png
  • Dominka92 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas chrzestna ubiera dziecko a reszta to rodzicow sprawa :P
    Fajnie by bylo jakby ktos mi wyprawil chrzciny,ubral dziecko i jeszcze by za to zaplacil :D

relgzbmhh8tsviez.png
  • anula1990 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    dokładnie co region to obyczaj :) z tymi kopertami przy wręczaniu zaproszeń to też nieźle a podczas ślubu też dostawaliście koperty z kasą lub prezenty?

Tak normalnie dostawaliśmy koperty na wesele...
    Fajny zwyczaj dla młodych gorzej dla proszonych na wesele hehe :P

74disg18xt1q3yyo.png
  • marlenak_me Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze pierwsze słysze, żeby chrzestni za coś płacili, a jestem spod Krk. U nas chrzestna kupuje jedynie białą szatkę, a chrzestny świecę i tyle :p

720fbe94f2.png
  • anula1990 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenak_me a z kopertami przy zaproszeniach sie u Was praktykuje?

74disg18xt1q3yyo.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uważam że ten zwyczaj z ubieraniem i płaceniem za sam chrzest jest pojeb*** i dlatego nie mamy zamiaru narażać chrzestnych na jakieś dodatkowe koszty, sami ubierzemy i zapłacimy za wszystko, w końcu mamy XXI wiek

anula1990, kasig, Carolline, Gusiak, Kasiarzynka lubią tę wiadomość

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominka92 wrote:
    U nas chrzestna ubiera dziecko a reszta to rodzicow sprawa :P
    Fajnie by bylo jakby ktos mi wyprawil chrzciny,ubral dziecko i jeszcze by za to zaplacil :D

nie chodzi o wyprawianie chrzcin, tzn. o samą imprezę a o chrzest czyli co łaska :P

Carolline lubi tę wiadomość

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • marlenak_me Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie, nic o kopertach nie wiem ;-)

720fbe94f2.png
  • karolcia87 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfiny <3

aniołek w niebie Mikołaj 12.2013
    Córka Aurelka 09.2015 <3
    klz9krhm9br6smg4.png
  • agatka196 Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w moim rodzinnym mieście ja swojego chrzesniaka ubieralam, a kum musiał mi kupić kwiaty lub czekoladki.
    A jak swoje będę chrzcila to wszystko sami robimy.

Mam 4 Aniołki w niebie. Boże czuwaj nad nami
    16udk0s3stit4jg4.pngklz9df9hfp6o5oq3.png
‹‹ 2095 2096 2097 2098 2099 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ