X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozjaka wrote:
    Ja mam wrazenie ze nie potrafimy rozmawiac o rzeczach istotniejszych niz wozki, pieluszki etc. Gdy przychodzi temat zwiazany z porodem, zdrowiem to juz sa zgrzyty.

Dla mnie temat proby sn po cc jest istotny u chcialabym o tym z kims pogadac i w tej dyskusji nie widze straszenia dziewczyn ktore nie rodzily, bo chodzi tu o mozliwosc peknieca blizny po cc a wy jej nie macie.

Dobrze temat próby SN po CC ale nie temat bo mojej znajomej siostry znajoma to miała tak i tak, albo to forum nazywa się wrześniówki 2015 nie bez powodu, albo powinno zmienić nazwę " bo moja znajoma to zna taki przypadek...".

julita, Carolline lubią tę wiadomość

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każdy przypadek jest inny i na pewno lekarze wiedzą co robią. Ja się bardzo cieszę, że rodzilam naturalnie, państwowym szpitalu, bez znieczulenia i bardzo dobrze wspominam poród, chociaż w trakcie blagalam juz żeby mi mloda z brzucha wyjęli. I dalej jestem zdania, że cesarka to skomplikowana operacja i dla mnie na pewno nie byłoby to nic przyjemnego. I boję się porodu podobnie jak za pierwszym razem. Powiem Wam, że w trakcie emocje zupełnie inne niz po lub przed. Ale przyszła mama ma trochę racji. Nie ma co się straszyc szpitalami itp. Ja rodzilam na inflanckiej pierwsze dziecko, teraz chce rodzic na zelaznej. Wszędzie mozna trafić na złego i dobrego lekarza, na dobra i zła polozna. W trakcie porodu nigdy nie wiadomo co się może wydarzyć (i chyba Sigma jest na to najlepszym przykładem) Dlatego nie ma się co spierać i nastawiac na cokolwiek. Trzymajcie za Skabarke kciuki, ja nie śpię po nocach i rwe włosy z głowy, to moja przyjaciółka i tez chciałabym żeby juz szybko urodziła i miała z głowy, żeby się nie męczyła itp. Ale muszę być z nią myślami (niestety w szpitalu być nie mogę bo za daleko). I ona musi tez czuć Wasze wsparcie, a nie kłótnie i dywagacje co powinien zrobić lekarza. Lekarz jest lekarzem i trzeba ufać, że wie co robi...

przyszła mama, monaaa85, Kucykowa lubią tę wiadomość

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La lenka ja rodzilam 4 godz i peklam przy ostatnim parttym ale na zewnatrz tylko.

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mojej strony żadnych emocji nie ma, chodzi o czystą logikę - zdaniem Julity przypadkowy lekarz ze szpitalnego dyżuru wie lepiej, bo ma wykształcenie medyczne. Czy więc nieprzypadkowy ginekolog prowadzący Skabarki tego wykształcenia nie ma? Skoro jego zdanie w tej kwestii było wręcz odwrotne? Wskazuję na brak logiki w rozumowaniu Julity i w odpowiedzi otrzymuję zdawkowe "nie wiem, aj dont ker". No to spoko.

sowa28 lubi tę wiadomość

• easymum Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julita, przez pomyłkę polubiłam, ale nie mogę się z Tobą zgodzić. Skabarka taki scenariusz ma już za sobą z poprzedniego porodu, po kilku próbach i godzinach męczarni skończyło się cc. Skoro scenariusz się powtarza, to po co ją narażać na dodatkowy ból i wymęczenie, skoro wszystko wskazuje na powtórkę z rozrywki. Szczególnie, że istnieje dodatkowe ryzyko i jej macica może nie wytrzymać.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ciekawe jakie miałabyś zdanie będąc na jej miejscu.
    I zgadzam się z dziewczynami, że nie ma co najeżdżać na szpitale i lekarzy generalnie, każda sytuacja jest inna, niepotrzebne nam straszenia. Większość kobiet wspomina poród jako trudne ale zakończone największą nagrodą przeżycie. I tak o tym należy myśleć.

Sigma lubi tę wiadomość

gg64rl68s121551a.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kathlen podpisuje sie pod kazdym powyzszym Twoim zdaniem. Od odczuc z 1 porodu po Skarbke:)

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anula1990 wrote:
    Ja mam nadzieje ,że mój malutki Krzyś sie nie obróci i będe miała planowaną cesarke.Boje sie bólu po ale wiem,że pojade spokojnie na umówiony termin,nie będe sie zastanawiała "kiedy będzie godzina zero" i będzie bez większych niespodzianek.Oby posłuchał sie mamy :P
    Tymon dalej nie obrocony. Jadę że skierowaniem do szpitala. Lekarz powiedziała, że przy takim ułożeniu nie ma tez planowanych cesarek raczej. Lepiej poczekać aż się zacznie akcja i w szpitalu podejmują decyzję co dalej (to samo powiedziała mi polozna). Jako, że bedzie większy od siostry (3350 juz, afi 15) to raczej nikt nie każe mi rodzic naturalnie. Ale jest prawdopodobienstwo że się przekreci jeszcze...

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • diatomka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aczkolwiek gdybym pierwszy porod miala cc, to drugi tez bym chciala wlasnie przez ta bliuzne!

tb73hdgewbpj0awv.png
    o148j44j3jm7z3xv.png
  • anula1990 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KathleenPL wrote:
    Tymon dalej nie obrocony. Jadę że skierowaniem do szpitala. Lekarz powiedziała, że przy takim ułożeniu nie ma tez planowanych cesarek raczej. Lepiej poczekać aż się zacznie akcja i w szpitalu podejmują decyzję co dalej (to samo powiedziała mi polozna). Jako, że bedzie większy od siostry (3350 juz, afi 15) to raczej nikt nie każe mi rodzic naturalnie. Ale jest prawdopodobienstwo że się przekreci jeszcze...

Mi mój lekarz ostatnio wspomniał o tym obracaniu powiedział ,że w moim przypadku mam sie nie zgadzac.Nie dopytywałam dlaczego bo miałam bardzo duzo pytań do niego i to jakoś mi uciekło.W poniedziałek mam kolejna wizyte no zobaczymy co wyjdzie na usg,nie nastawiam sie ...przyjme na klate to co zapisane mam gdzieś tam wysoko :)

A Tobie życze zeby udało sie przekręcić małego :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 12:14

74disg18xt1q3yyo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Mam nadzieje, ze u Skabarki wszysttko sie teraz ulozy.
    a co do cc czy sn to uwazam, ze to decyzja kazdej kobiety i nikomu nic do tego. Ja zdecydowalam sie na cc po cc, lekarz nie widzi z tym problemu mimo, ze uwaza ze mam super warunki na sn. Ale nie przekonuje i pozwala samej zdecydowac. No ale lekarze sa rozni. Tam gdzie prowadze cukrzyce cc absolutnie nie wchodzilo w gre. A juz jak slysze ze kobiety po cc to nie "prawdziwe" matki to krew mnie zalewa.
    Kazda z nas jest dorosla i sama zdecyduje co bedzie lepsze dla jej dziecka. Nawet jesli pojdzie ma wygode i zdecyduje sie na cc.

Gusiak lubi tę wiadomość

• julita Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sigma wrote:
    Z mojej strony żadnych emocji nie ma, chodzi o czystą logikę - zdaniem Julity przypadkowy lekarz ze szpitalnego dyżuru wie lepiej, bo ma wykształcenie medyczne. Czy więc nieprzypadkowy ginekolog prowadzący Skabarki tego wykształcenia nie ma? Skoro jego zdanie w tej kwestii było wręcz odwrotne? Wskazuję na brak logiki w rozumowaniu Julity i w odpowiedzi otrzymuję zdawkowe "nie wiem, aj dont ker". No to spoko.

z pewnością przypadkowy lekarz ze szpitalnego dyżury wie więcej na temat porodów niż ty Sigmo.
    za to wg twojej logiki ten sam przypadkowy lekarz ze szpitalnego dyżury chce zaszkodzić Skabarce i jej dziecku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 12:25

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • KathleenPL Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Skabarka znowu na pato, skurcze się wyciszyly...

atdciei3o1k6xtk1.png
    relgk6nl74aaqa70.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heey dziewczyny...od 7 rano na izbie przyjęć ale już jestem na sali ;) jejjjjuuuu jakiego ja mam stresa przed jutrem!! No i rozstanie z młodym nie pomaga ;( czyli już 4 dzieciaczki mamy na forum i czekamy na skarbarke ?? Wow!!! Gratuluję mamusie ;).

Sigma, Anitka201, julita, .ona., easymum, Gusiak, KathleenPL, Misi@, monaaa85, agatka196, kasig, Carolline, Czarna_88, diatomka, snoopy_etka, 4me, Bruma, Wonderland lubią tę wiadomość

• anula1990 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka jutro masz cc?Bo chyba sie gdzieś zgubiłam:P

74disg18xt1q3yyo.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka trzymam kciuki za jutro:)

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • monaaa85 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, nerwowe Brzuchatki :-) Mi wczoraj położna powiedziała że obracania już się nie praktykuje.. Widocznie nie wszędzie :-) Martwiłam się że Gosia leży pośladkowo...bo czkawki odczuwam z boku brzuszka...a okazało się że ona tam dupkę wypina :-)
    ..dziś mam bardzo częste skurcze, nic nie boli tylko brzuchal się napina.. Wczoraj w badaniu wszystko pozamykane i dzidzia ma przykazane siedzieć w brzuszku jeszcze trzy tygodnie najmniej. Masa 2749g <3
    P.S..tamtym razem ginek przeważył..ale i tak powiedział że dzidźka do najmniejszych nie należy :-)

anula1990, Misi@, easymum, Gusiak lubią tę wiadomość

1usacwa1uvvludfr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    A ja się trochę boję za krótkiego porodu - takie 3 czy 5 godzin mnie przeraża - boję się, że przy takim tempie mogłaby mi szyjka popękać i później dawać komplikacje przy kolejnej ciąży. Na szkole rodzenia mówili, że optymalne tempo rozwierania szyjki to 1cm na godzinę, więc ja bym obstawiała jakieś 10-12h porodu. A jak będzie to się zobaczy, przecież nie mam na to wpływu, tego się nie da zaplanować.
    I ja się nie boję, to taka rzecz którą muszę zrobić - więc to czy będę się bała czy nie, nic nie zmieni. Muszę to muszę. Na nic się nie nastawiam, byle tylko mała była cała i zdrowa. :)
    O to ja juz mam 2 godziny za soba skoro mam rozwarcie na 2 cm :)

Alutka trzymam kciuki!
    Mona a mnie sie wydaje, ze moj zanizyl wage, bo nozki mu nie urosly od dwoch tygodni??? Dziwne!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 12:29

• anula1990 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa85 wrote:
    Hej, nerwowe Brzuchatki :-) Mi wczoraj położna powiedziała że obracania już się nie praktykuje.. Widocznie nie wszędzie :-) Martwiłam się że Gosia leży pośladkowo...bo czkawki odczuwam z boku brzuszka...a okazało się że ona tam dupkę wypina :-)
    ..dziś mam bardzo częste skurcze, nic nie boli tylko brzuchal się napina.. Wczoraj w badaniu wszystko pozamykane i dzidzia ma przykazane siedzieć w brzuszku jeszcze trzy tygodnie najmniej. Masa 2749g <3
    P.S..tamtym razem ginek przeważył..ale i tak powiedział że dzidźka do najmniejszych nie należy :-)

Ojej to duza dzidzia...ciekawa jestem jak u mnie bo wiek ciązy mamy ten sam.

monaaa85 lubi tę wiadomość

74disg18xt1q3yyo.png
  • monaaa85 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misi@ nie martw się...USG nie jest megadokładne. U nas wyszło teraz że obwód brzuszka mniejszy niż ostatnio..Może Gocha głodna była tym razem :-)

1usacwa1uvvludfr.png
  • .ona. Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alutka - kciuki zaciśnięte!

Dziewczyny, forum jest nie tylko od pisania o pierdolach, wozkach, bakach itp. Nie rozumiem oburzenia. A jako, ze ciaza zakonczyc sie musi porodem, to czemu udawac, ze tego tematu nie ma? Ja wiem, ze doswiadczenia z porodu sa rozne, lepsze, gorsze, zalezy jakie kto mial szczescie, wiadomo nie jest to latwizna, glaskanie po glowie, tylko niezla meczarnia i potworny bol. Czasem zdarzaja sie komplikacje i to tez trzeba miec na uwadze. I tu sie nie oszukujmy. Nie na prozno mowi sie, ze porod sn ma przebiegac szybko i sprawnie. Nikomu nie chodzi o straszenie, w koncu to samo zycie ;).
    Oczywiscie zycze wszystkim samych cudownych wspomnien i lekkich porodow!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 12:39

Dominka92, Nancy87, Gusiak, Mozjaka, monaaa85, snoopy_etka, Sigma, trix, karolcia87, agatka196, sowa28 lubią tę wiadomość

majowy chłopczyk i wrześniowa dziewczynka
‹‹ 2108 2109 2110 2111 2112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ