Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
paula2013 wrote:Ja mam u siebie wigilię wiec no cóż coś trzeba na stół postawić. ...
Adzia a co to jest moczka bo nigdy nie słyszałam?
Paula moczka jest to typowa śląska potrawa przygotowana z piernika oraz różnorodnych bakali .Wykorzystuje się do tego również kompot z agrestu,śliwek i truskawek. Uwielbiam to danie. ☺
http://3.bp.blogspot.com/-NeGcI_b0F-I/UMDvYbG-azI/AAAAAAAAEMY/rMGrnKHmbg0/s1600/moczka3a.JPG -
nick nieaktualnyHahaha położyłam bokiem te badziewie pod tym kablem co wisial , mąż wrocil i pyta co zrobilam
JA NIC NIE ROBIŁAM,SŁYSZAŁAM PRZED CHWILĄ ZE COS SPADLO W KUCHNI ALE MAŁĄ KARMILAM I TERAZ CZEKAM AZ SIE ODBIJE .
M : A TO PEWNIE KABEL SIE POLUZOWAL .
Głupek
Domofonem wbił kod a ja niunke szybko na łapy żeby niby odbiła
Kasiarzynka to nieźle , z jednej strony pedant to źle a syfiarz jeszcze gorzej , pedant jeszcze jakos sam sprzątnie a brudas ominie hehehe
Ja w planie mam sałatkę,jakiegoś śledzia i sernika , musze z mamą uzgodnić , tamtym roku trochę zrobilismy i rzygalismy tydzień bo nas nie byłopaula2013 lubi tę wiadomość
-
adzia wrote:Paula moczka jest to typowa śląska potrawa przygotowana z piernika oraz różnorodnych bakali .Wykorzystuje się do tego również kompot z agrestu,śliwek i truskawek. Uwielbiam to danie. ☺
http://3.bp.blogspot.com/-NeGcI_b0F-I/UMDvYbG-azI/AAAAAAAAEMY/rMGrnKHmbg0/s1600/moczka3a.JPG
O jejku juz mi ślinka leci pychotkaadzia lubi tę wiadomość
-
Ja w tym roku robię ciasta sernik z makiem ( przepis z neta.jest mega pyszny. 2w1. Muszę tylko odszukać przepis) i Rafaello bez pieczenia na krakersach no i chyba piernik. Chciałabym zrobić takie pyszne paszteciki do barszczu, podrzućcie szybki przepis
Resztę robi moja mama, bo święta spędzamy u nich. Moja mama robi mega bigis! Muszę się w końcu go nauczyć robic
Moje dziecko dzisiaj anioł, uśmiechy od ucha do uchawlasnie zasypia w łóżeczku a ja klepię w klawiaturę
-
ja paszteciki robie z tegoi przepisu:
0.5kg maki
0,5 kost.marg
0,5 szkl.smietany 18%-kwasna
1 jajko
1 zoltko
30 gr drozdzy
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
Zagniatmy wszystkie skladniki, rozwalkujemy i nakladamy farsz. Wycinamy dowolnej wielkosci paszteciki, smarujemy wierzch białkiem posypujemy dowolna przyprawa (np. sezam) Pieczemy w 18o st do zarumienienia ok 15-20 min
bardzo dobre i mega szybko sie robi
A farsz to jaki chcesz ja robie z pieczarkami, bo krokiety robie z kapusta i grzybami zeby nie bylo takie samo -
nick nieaktualny
-
A co kupujecie dla dzieci pod choinkę? Ja już zamówiłam taką dużą matę(150x100cm) Taf Toys i zastanawiam się jeszcze nad czymś grająco - świecącym. Macie jakieś sugestie?
Dla syna zestaw lego, gra planszowa, książka(a właściwie encyklopedia star wars) i słodkości.
Poza tym choinkę niedługo będziemy ubierać, pewnie na początku przyszłego tyg. U mnie w domu ubierało się przed Wigilią, ale normalnie nie możemy się jej doczekać)
paula2013 lubi tę wiadomość
-
My kupiliśmy krzesełko do karmienia, mama moja szczeniaczek uczniaczek, teściowa ciuszki. ..a że starsza córka byłam dzisiaj w sportowym bo jedzie w ferie na narty wiec trzeba było ja okupic w kombinezon, kask i takie tam
I u nas w galerii jest loteria za każde wydane 100zl kupon ze można wygrać i udało się wygrałam 100zl niby nie dużo a człowiek się cieszy, tymbardziej ze nie mam raczej szczęścia
Super tez juz bym chciała choinkę ale my dopiero przed świętami samymi jak M wróci bo musimy kupić a sama nie będę targac no i żywa żeby troszkę postala nam. Ale jutro chyba przytargam jakieś ozdoby z piwnicy i cos juz sobie udekoruje
Wam też teraz ten czas tak szybko leci przy małym dziecku bo ja nie wiem kiedy zleciało ze juz są święta. ..bento, karolcia87 lubią tę wiadomość
-
My w tym roku kupimy jodłę bo podobno nie gubi igieł, tylko na niej zasychają i dodatkowo ma miękkie. Wcześniej zawsze braliśmy świerk i co chwilę latałam z odkurzaczem.
paula2013 Szczeniaczek to super pomysł!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2015, 22:49
-
Może wyjdę na wredną ale ja chyba nic nie kupię tak konkretnie na święta. Ona jeszcze nie kuma, a fakt jest taki, że ja przecież ciągle jej coś kupuję. Zabawek ma aż za dużo, ubranek też. Przydał by się śpiworek do wózka, ale to kupię na już, nie będę sztucznie trzymać do świąt.
Jak dam radę to coś jej sama uszyję, a jak nie to co najwyżej jakiś drobiazg symbolicznie.Kachna62, agniesja, 4me lubią tę wiadomość