Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Obiecany przepis na sernik:
Spód :
Owiane ciasteczka (np z biedronki ) - 300 g
100 g roztopionego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg zmielonego sera lub gotowy ser z wiaderka
6 jajek
2/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Na wierzch:
Kajmak z puszki
Solone orzeszki ziemne
Ciasteczka mielimy w blenderze na drobny piasek, dodajemy roztopione masło i łyżeczkę proszku do pieczenia.
dokładnie mieszamy, wykładamy dno natłuszczonej tortownicy (24 cm) i podpiekamy 10 min w piekarniku.
Żółtka miksujemy do białości z cukrem.
Dodajemy pozostałe składniki /oprócz białek/, miksujemy do połączenia składników.
Z białek i odrobiny soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy ją do sernika, delikatnie mieszamy.
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, równamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i pieczemy sernik 60-75 minut,
powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie schładzamy go przez noc w lodówce.
Dekorujemy masa kajmakowa i posypujemy drobno posiekanymi słonymi orzeszkami ziemnym. -
Staraczka23 wrote:I ode mnie cos
Gdyby otyłość powodowały kaszki i mleko modyfikowane to by nie ppdrukowali .
4me, trix, easymum lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzuls to moja mama i babcia jakies przewrazliwione , wiecznie uwage zwracają , kiedyś juz powiedziałam mamie zeby mi sie nie wcinala do tego co robię z małą bo ona też pewnie idealna nie była , będę potrzebować porady to zapytam albo zajrzę w neta .
I tak jak podczytuje artykuły o niemowlakach tak jak coś powoem to zaraz smiechy ze z neta patrzę i wymyślam . Wszystkiego trzeba próbować , nie służy jakiś płyn kupuję inny , nawet mnie zjechala ze dolewam ciut płynu normalnego jak piore ciuszki bo sie chwalilam
Mówię kuzwa uczulenia nie ma to po trochę będę wprowadzać płyn , proszek lovela sie będzie kończył to będę mieszac z naszym zeby sprawdzić realcje i wprowadzać pomału .
A herbatniki haha widziałam dla dzieci chyba po 9mz cena 12zl smialam sie ze to beda najdroższe herbatniki jakie kupię -
4me wrote:Jak chcesz tani emolient to polecam mediderm- kosztuje kilkanaście zloty za duza butelkę, ktora mi starcza cos na okolo miesiąca
do kupienia w gemini lub pewnie kazdej innej aptece. A nie z emolientow to używam hippa i tez żadnych problemów po tym nie mamy.
4me lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnitka masa serowa zupełnie identyczna jak na wiaderku od tego sera do sernika bo z tego robilam
Lenka a no racja hahaha ale mniej więcej jak sie chce to zrobi hamburgera mniej kalorycznego wystarczy fantazja albo cos z neta i zastąpić kotleta i sosy .
Teraz z kolejnymi miesiącami mozna się nieźle " pogryźć" na forum bo jesteśmy inne i każda z nas jako matka ma inne priorytety i inne doświadczenia .
-
Dżuls wrote:jak był młody to w końcu jadł tylko parówki i to na dodatek tylko siedząc w wannie,.
-
Anitka201 wrote:Właśnie dziękuję za info o tym specyfiku. Kupiłam i smaruje młodego. Na razie egzema mniejsza ale jeszcze jest. Do tego stopnia to zlagodnialo ze pediatra wczoraj stwierdzila ze przesadzam i zle to nie wygląda (wcześniej miał czerwone łuszczace placki). Przymknelam oko na parafine w składzie bo ja jej nie toleruje. Przyznam że i ja się tym posmarowałam i mnie nie uczulilo
-
Apropo serników polecam poczytać http://www.mojewypieki.com/post/twarogi-i-serki-w-wiaderkach-pomagamy-wybrac
Na święta będę robic sernik z miodem, cynamonem i orzeszkami przepisu tej paniciasta sa pyszne i zawsze się udają
easymum lubi tę wiadomość
-
Dżuls wrote:Dla równowagi - moja matka jest teraz eko-terrorystką i kupuje wnukom szynki po 40zł/kg , jak warzywka to tylko sprawdzone od pana Zbynia z bazarku, albo od siebie z działki
Nawet batony sama robi (wyglądają jak kolba dla chomika
)
-
nick nieaktualnyGusiak wrote:W zasadzie chyba każdy jest spożywczy
Ja mam po prostu dwa sloiczki - jeden do smarowania ciala i włosów, a drugi do jedzenia
a wlasnie jak uzywasz do wlosow?? Na umyte nakladasz czy inaczej? Mam zamiar dzisiaj sprobowac na wlosy i dumam jak. Uwielbiam ten zapach, nie taki sztuczny jak w kosmetykach.
Tylko my glownie kosmetycznie a moj brat za to spozywczi. Ale dobry pomysl kupie drugi i sprobuje.
-
nick nieaktualnyDziewczyny to co my tu piszemy między innymi zupka przez butelke czy grochówka to chyba pikus .
Ja niewiem albo ta dziewczyna chce szkody dla mojego dziecka albo naprawdę jest bezmozgowa i szkodzila swojemu.
Znajoma pytala co tam a ze ma dzieciaka to o swoim tez pisze , a jaaak
No i pisalam ze chyba kaszke kupię , no w sumie to co tu wy wiecie .
Ta wyskoczyła mi zebym nie kupowała owocowych , zdążyłam odpisac wiem i kolejna wiadomość JAK MÓJ DAMI SKOŃCZYŁ 3miesiące TO KUPOWAŁAM SOK MALINOWY DOLEWALAM MU DO MLEKA ZEBY CZUĆ SMAK KILKA ŁYŻECZEK .
Nie wiem co o tym myśleć ale piję czasami ten sok z wodą jak mi zimno albo choruje , sklad czytałam , chyba w zadnych dzieciowych kaszkach nie ma syropow glukozowo fruktozowych , ręce opadają .
Chociaż tak głębiej myśleć dzieciak zdrowy wagę swoją ma to mu nie zaszkodziło na szczęście . -
nick nieaktualnylila1983 wrote:a wlasnie jak uzywasz do wlosow?? Na umyte nakladasz czy inaczej? Mam zamiar dzisiaj sprobowac na wlosy i dumam jak. Uwielbiam ten zapach, nie taki sztuczny jak w kosmetykach.
Tylko my glownie kosmetycznie a moj brat za to spozywczi. Ale dobry pomysl kupie drugi i sprobuje.'
To ja tak wyczytalam i robilam ale sposobów więcej jestGusiak lubi tę wiadomość
-
Nie rozumiem mojego dziecka. Leżała na macie, z różnymi zabawkami, ja obok zagadywałam i było buczenie z niezadowolenia. Wzięłam na ręce, nadal yyy. Zadzwonił telefon, więc odłożyłam na chwilę na goły materac, bez zabawek, bez niczego. I teraz sobie leży, ssie paluchy i śmieje się do światła. Tak sama, w pełni zadowolona. To po co ja się staram? A zaraz pora na drzemkę, już czuję, że będzie kolejna histeria.
Ten skok się właśnie tak u nas głównie objawia - nie chce spać, budzi się po 20 minutach i ciągle buczy. I tak dzień po dniu całodzienne marudzenie. Mam już dość, nawet jak pójdzie spać to nie mam siły nic zrobić.