Wrześniówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
KathleenPL wrote:Ja bym bez zaświadczenia lekarskiego nie gadała jeszcze bo mogą kręcić nosem. Masz papierek jestes kryta, nie masz moga wydziwiać...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Lady Savage wrote:Aha dziewczyny może nie wierzycie w przesądy, ale w rodzinie miałam dwa takie przypadki, chodzi o perły, nie noście na sobie pereł ani prawdzywych ani sztucznych bo dzidzia będzie obwiązana pępowinom, moja mama w to nie wierzyła jak jej babcia powiedziała i chodziła z perłami na szyji, i mój brat urodził się fioletowy, bo był 3 razy pępowiną obwiazany
Haha tego jeszcze nie słyszałam Kochana nie popadaj w paranoje bo tych przesądów jest maga dużo:
-W ciąży nie wolno siadać po turecku, bo dziecko będzie miało krzywe nogi.
-Jeśli ciężarna się przestraszy i złapie za jakąś część ciała, np. twarz, głowę, rękę, to u noworodka powstanie w tym miejscu myszka - rodzaj znamienia.
-Trzeba unikać oblizywania noża, ponieważ grozi to wykształceniem się tzw. zajęczej wargi u dziecka.
-W ciąży nie wolno kupować wyprawki niemowlęcej, bo to przynosi pecha.
-Ciężarnej kobiecie się nie odmawia, ponieważ tego, kto odmówi, zjedzą myszy.
-Nie wolno patrzeć na zwierzęta, bo dziecko będzie pozbawione mądrości.
-Jeśli przyswajasz wiedzę w czasie ciąży, np. studiujesz, uczęszczasz na kurs prawa jazdy, twoje maleństwo będzie bardzo mądre.
-Farbowanie włosów jest w ciąży zakazane, ponieważ dziecko urodzi się rude.
-Jeśli ciężarna obetnie włosy, odbierze rozum dziecku.
-A jeśli przyszła mama pragnie, by jej potomek miał kręcone włosy, powinna pogłaskać lub przytulić barana.
-Nie wolno przechodzić pod rozstawioną drabiną, rozwieszonymi sznurami czy chodzić na skróty, bo dziecko owinie się pępowiną.
-Owinięcie pępowiną grozi także dzieciom, których matki w czasie ciąży szydełkowały, robiły na drutach, haftowały, szyły albo krzyżowały nogi, np. zakładały nogę na nogę czy mierzyły sobie obwód brzucha.
-Z tego samego powodu ciężarna nie powinna nosić na szyi wisiorków, łańcuszków, korali.
-Nie wolno spoglądać przez wizjer w drzwiach, ponieważ dziecko będzie miało zeza.
-Jeśli ciężarna cierpi na zgagę, oznacza to, że dziecku rosną włosy.
-Nie jest wskazane picie wody mineralnej, ponieważ dziecko może mieć wodogłowie.
-Nie wolno także patrzeć w ogień, bo maluszek będzie miał znamiona - myszki.
-Jeśli kobieta chciałaby zajść w ciążę, musi szybko usiąść na miejscu, w którym siedziała ciężarna.
-Podczas zmywania naczyń nie wolno ciężarnej polać brzucha wodą, bo dziecko będzie alkoholikiem.
-Ciężarna nie powinna dzielić się jedzeniem, ponieważ po porodzie może mieć zbyt mało pokarmu w piersiach.
-Krawcowa nie powinna przypinać nic szpilkami na ubraniu ciężarnej, bo mogą pojawić się problemy z urodzeniem łożyska.
-Jeśli kobieta w ciąży zyskuje na urodzie, z całą pewnością urodzi chłopca. Z kolei dziewczynka odbiera urodę przyszłej mamie.
-Apetyt na słodkie potrawy wróży urodzenie dziewczynki, a na kwaśne i ostre - chłopca.
-W ciąży nie wolno się malować, bo dziecko zejdzie na złą drogę.
-Dotknięcie brzucha ciężarnej kobiety przynosi szczęście.
-Ciężarna nie może zostać matką chrzestną, ponieważ odbiera ochrzczonemu dziecku szczęście.
-W samochodzie lub autobusie nie wolno siadać tyłem do kierunku jazdy, bo dziecko ułoży się pośladkowo i poród zakończy się cesarskim cięciem.
Moje ulubione to te o dziecku alkoholikuSigma, karolcia87 lubią tę wiadomość
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Aniołek 8tc -25.08.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
Nataniel 18tc - 20.12.2017 [*] -
eM wrote:Haha tego jeszcze nie słyszałam Kochana nie popadaj w paranoje bo tych przesądów jest maga dużo:
-W ciąży nie wolno siadać po turecku, bo dziecko będzie miało krzywe nogi.
-Jeśli ciężarna się przestraszy i złapie za jakąś część ciała, np. twarz, głowę, rękę, to u noworodka powstanie w tym miejscu myszka - rodzaj znamienia.
-Trzeba unikać oblizywania noża, ponieważ grozi to wykształceniem się tzw. zajęczej wargi u dziecka.
-W ciąży nie wolno kupować wyprawki niemowlęcej, bo to przynosi pecha.
-Ciężarnej kobiecie się nie odmawia, ponieważ tego, kto odmówi, zjedzą myszy.
-Nie wolno patrzeć na zwierzęta, bo dziecko będzie pozbawione mądrości.
-Jeśli przyswajasz wiedzę w czasie ciąży, np. studiujesz, uczęszczasz na kurs prawa jazdy, twoje maleństwo będzie bardzo mądre.
-Farbowanie włosów jest w ciąży zakazane, ponieważ dziecko urodzi się rude.
-Jeśli ciężarna obetnie włosy, odbierze rozum dziecku.
-A jeśli przyszła mama pragnie, by jej potomek miał kręcone włosy, powinna pogłaskać lub przytulić barana.
-Nie wolno przechodzić pod rozstawioną drabiną, rozwieszonymi sznurami czy chodzić na skróty, bo dziecko owinie się pępowiną.
-Owinięcie pępowiną grozi także dzieciom, których matki w czasie ciąży szydełkowały, robiły na drutach, haftowały, szyły albo krzyżowały nogi, np. zakładały nogę na nogę czy mierzyły sobie obwód brzucha.
-Z tego samego powodu ciężarna nie powinna nosić na szyi wisiorków, łańcuszków, korali.
-Nie wolno spoglądać przez wizjer w drzwiach, ponieważ dziecko będzie miało zeza.
-Jeśli ciężarna cierpi na zgagę, oznacza to, że dziecku rosną włosy.
-Nie jest wskazane picie wody mineralnej, ponieważ dziecko może mieć wodogłowie.
-Nie wolno także patrzeć w ogień, bo maluszek będzie miał znamiona - myszki.
-Jeśli kobieta chciałaby zajść w ciążę, musi szybko usiąść na miejscu, w którym siedziała ciężarna.
-Podczas zmywania naczyń nie wolno ciężarnej polać brzucha wodą, bo dziecko będzie alkoholikiem.
-Ciężarna nie powinna dzielić się jedzeniem, ponieważ po porodzie może mieć zbyt mało pokarmu w piersiach.
-Krawcowa nie powinna przypinać nic szpilkami na ubraniu ciężarnej, bo mogą pojawić się problemy z urodzeniem łożyska.
-Jeśli kobieta w ciąży zyskuje na urodzie, z całą pewnością urodzi chłopca. Z kolei dziewczynka odbiera urodę przyszłej mamie.
-Apetyt na słodkie potrawy wróży urodzenie dziewczynki, a na kwaśne i ostre - chłopca.
-W ciąży nie wolno się malować, bo dziecko zejdzie na złą drogę.
-Dotknięcie brzucha ciężarnej kobiety przynosi szczęście.
-Ciężarna nie może zostać matką chrzestną, ponieważ odbiera ochrzczonemu dziecku szczęście.
-W samochodzie lub autobusie nie wolno siadać tyłem do kierunku jazdy, bo dziecko ułoży się pośladkowo i poród zakończy się cesarskim cięciem.
Moje ulubione to te o dziecku alkoholiku
No tak tylko że u mnie w rodzinie dwa razy się tak zdarzyło, więc może faktycznie pereł nie powinno się nosić -
eM wrote:-W samochodzie lub autobusie nie wolno siadać tyłem do kierunku jazdy, bo dziecko ułoży się pośladkowo i poród zakończy się cesarskim cięciem.
A jeśli już mowa o środkach komunikacji, od kiedy jestem w ciązy źle znoszę każdą podróż, uwielbiałam jedzić tramwajem i autobusem i samochodem też, z chłopakiem nie raz jeżdziliśmy na samochodowe wycieczki albo 3 pętle wokół bloku, bo lubię, a teraz mnie mdli jak tylko ruszymy, jakbym nagle dostała choroby lokomocyjnej -
Lady Savage wrote:No tak tylko że u mnie w rodzinie dwa razy się tak zdarzyło, więc może faktycznie pereł nie powinno się nosić
Niestety to dość częsta komplikacja z tą pępowiną...Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
nick nieaktualny
-
eM wrote:Mojeje kuzynce też, a nawet nie ma pereł A Małgorzata znaczy perła, myślisz że połowa z nas jest skazana na owinięcie pępowiny bo nosi te imie
Niestety to dość częsta komplikacja z tą pępowiną...
Małgorzata znaczy kwiat nie perłę, imię pochodzi z łacińskiego słowa -
skabarka wrote:hahaha no ale część tych zabobonów się sprawdza
ja w złości życzyłam wrednej sąsiadce myszy i miała, zgagę miałam straszną i młody urodził się kudłaty jadła tylko kwaśne i ostre no i było chłopak, cerę i włosy miałam nieskazitelne - chłopak!!
a teraz jem słodkie, mam pryszcze, suchą i szarą skórę, włosy bez połysku i ogólne fuuuu wyglądowe i liczę po cichu iż będzie dziewczynka
Ja jem non stop śledzie i kabanosy i źurawinę i już moja mama się smieje że chłopaka sobie hodujęskabarka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTaa, jasne
A jak się dziecko położy na lewej ręce po urodzeniu, to będzie leworęczne podobno dlatego jestem leworęczna (no bo na pewno nie przez determinację genetyczną, no nie? ).
Oczywiście, że część zabobonów się sprawdza. Na 1000 dzieci urodzonych z pępowiną wokół szyi pewnie ze 100 kobiet nosiło perły i pewnie większość z nich myśli, że to ich wina z tą pępowiną. 900 kobiet wprawdzie nie nosiło pereł, a dzieci i tak były okręcone, ale co tammartika lubi tę wiadomość
-
Lady Savage wrote:Małgorzata znaczy kwiat nie perłę, imię pochodzi z łacińskiego słowa
Wywodzi się od łacińskiego Margarita, które pochodziło od greckiego słowa μαργαρίτης/margarites oznaczającego "perłę"Zuzia.zuzia lubi tę wiadomość
Aniołek 12tc -18.04.2014 [*]
Maks - ur 08.09.2015
nick nieaktualny
-
eM wrote:Kochana ty mi nie mów co moje imie znaczy bo mama mi je dała właśnie dlatego że mówiła na mnie perełka jak byłam mała
Wywodzi się od łacińskiego Margarita, które pochodziło od greckiego słowa μαργαρίτης/margarites oznaczającego "perłę"
perłę nie rozumianą jako perła tylko jako kwiat jestem mediewistą i mieliśmy zajęcia z OnomastykiKathleenPL lubi tę wiadomość
-
Sigma wrote:Dokładnie tak, jak mówi eM - wywodzi się z greki i oznacza perłę Uwielbiam moje (nasze ) imię i żałuję, że je noszę, bo chętnie nadałabym je swojemu dziecku. Myślę, że to jedno z piękniejszych imion, jakie w ogóle istnieją
Obie się myliście miałam z tego przez rok zajęcia, zauważ że nawet wikipedia daje perłę w cudzysłów, bo to nie o taką perłę chodzi, -
eM wrote:bo mama mi je dała właśnie dlatego że mówiła na mnie perełka jak byłam mała
karolcia87 lubi tę wiadomość
-
Lady Savage wrote:do mnie mama mówiła żaba a nie oznacza to ze urodziłam się zielona a moje imię oznacza z łacińskiego ŻABA xD
Jak chcecie się dowiedzieć na prawdę co Wasze imię znaczy, to poszukam Wam zaraz jak nazywał się ten podręcznik do Onomastyki, gdzie wszystko ładnie jest wyjaśnione -
nick nieaktualnyLady... Ja rozumiem, że miałaś zajęcia, ale te zajęcia myliły się też co do języka pochodzenia imienia (nie łacina, tylko greka!). Poza tym nasze imię pochodzi ze starożytności, nie ze średniowiecza, więc akurat mediewistyka niewiele ma tu do rzeczy
"Wywodzi się od łacińskiego Margarita, które pochodziło od greckiego słowa μαργαρίτης/margarites oznaczającego "perłę", które to ma źródło w formie derywowanej od sanskryckiego मञ्यरी/mañjarī[1] oznaczającego m.in. "perłę", "pąk kwiatowy", "kwiat", "listowie (w formie ornamentu na budynku)"[2].
Alternatywnie może być wywodzone od perskiego marvârid/morvârid (مروارید), oznaczającego "perłę", "córkę światła" oraz margaryt[3]."
Także ten... OK, kwiat/listowie również oznacza, ale perłę też. I zauważ, że nie tylko perła jest w cudzysłowie kwiat równieżWiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2015, 15:13
-
Lady Savage wrote:Ja jem non stop śledzie i kabanosy i źurawinę i już moja mama się smieje że chłopaka sobie hoduję
Ale nie ma reguły. Ja miałam świetną cerę w pierwszej ciąży, babcia mi ciągle wmawiałam, że na bank będzie chłopak. No i co? I jest moja mała chłopczyca
A żarłam cheeseburgery i popijałam colą, nic innego mi nie wchodziło. ;P