X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    to ładny wynik :) a jest w tej diecie jakieś utrwalanie wagi?
    wiesz pewnie było na koncu ksiązki kurde ale nie pamiętam, daleko mi do tego. ale z mojej wiedzy i obserwacji wynika, ze po prostu trzeba poznac swoje zapotrzebowanie i jesc zgodnie z nim
    a juz pamietam ! tam bylo stopniowe dodawanie wlasnie do osianiecia poziomu dziennego zapotrzebowania. ale to wszystko zalezy od wagi, aktywnosci, indywidualnego tempa przemiany materii, chorob itp

relgio4pxlxziakh.png
  • Gusiak Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka Ty to biedna jestes... w tak krótkim czasie trzy razy pokrojona, wracaj szybko do zdrowia! =)

Bento teraz w zasadzie w większości karmie mm, swoją mleko udaje mi się juz niestety odciągnąć na jeden, dwa posiłki w ciągu dnia.
    W pewnym sensie czuje z tego powodu taka własną, wewnętrzna porażkę ze nie kp, ale teraz już czasu nie cofne... w kazdym razie jestem mądrzejsza o te wszystkie błędy, które popełniałam i przyczyniły się do tego, ze juz jesteśmy praktycznie na samej mieszance.

qb3c9vvjejpwrdmi.png

https://www.maluchy.pl/sl-70344.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim! Ale mi dzień przeleciał, dopiero teraz mogę Was nadrobić.

Staraczka, wracaj jak najszybciej do zdrowia! A mała raz dwa zarejestruje, że mamusia wróciła i będzie się do Ciebie śmiać :)

My po drugiej dawce pneumokoków, niunia zapłakała przez moment i zaraz się uspokoiła - trochę jej pomogłam, bo natychmiast po wkłuciu pokazałam jej grzechotkę słonika, i przez łezki zaczęła do niego gadać :)

Nasze świeże pomiary to waga 6035g, wzrost 63 cm, wzrost 50 centyl, reszta pomiarów lekko poniżej 25 centyla, a więc długie dziecię mi rośnie :)
    U nas na problem z ulewaniem pediatra zaleciła nutricon - pół miarki do mleczka 1-2 razy dziennie. No i niuńka popisowo przewróciła się na brzuszek, aż p doktor stwierdziła, że bardzo szyszyybko jej to przyszło, ale super sobie radzi. W tej sytuacji podnoszenie samej główki jak leży jest zupełnie naturalne i mam jej tego nie bronić. Te piski i krzyki i to jakby śpiewanie to też jak najbardziej zdrowy objaw jaka na ten etap. Tak więc mam zupełnie zdrowe dziecko :)

Wytyczne do rozszerzenia diety mam takie, żeby przez 3-4 podawać samą marchewkę, obserwować ew. uczulenie, potem dołożyć np ziemniaczka, obserwować i tak dalej kolejne warzywka. Zaczynamy od 4-5 łyżeczek dziennie, jak dojdzie do całego słoiczka rezygnujemy z jednej porcji mleka, po warzywkach dodajemy owoce, a na końcu kleik (bezglutenowy czyli ryżowy lub kukurydziany). Miałam zacząć od niedzieli tydzień temu, ale zaczniemy w tą niedzielę. Teraz dałam małej samą łyżeczkę, żeby się oswoiła, jutro założymy śliniak do normalnego karmienia, a w niedzielę wjedzie danie główne czyli Moja pierwsza marchewka. Słoiczki mam tylko Hippa i Bobovity, mam nadzieję, że będzie jej smakować :)

Co do mleka, to Bebilonu Ha nie ma nawet w necie (tzn jest ale w zawrotnych cenach 45 pln za puszkę!). Ja zamawiam Bebiko HA w internecie. Chyba po 23 pln za karton, biorę po 10 kartonów, to wystarczało dotąd prawie na miesiąc, teraz na jakieś 20 dni, pewnie jak wprowadzę warzywka w pełnej porcji, to znowu trochę mniej mleka będzie szło.

Moja mała też wędruje po łóżeczku, śpi tylko na materacu z poduszką klinem pod nim, mam taką leciutką puchatą poduszeczkę, która zasłania światło od cottonballs i tą podusią mała też rzuca po łóżku. Żeby trochę ograniczyć te nocne wędrówki, zawijam ją na noc w rożek, ale tylko w zasadzie nóżki i brzuszek, rączki w miarę swobodne. Odwijam rano jak zaczyna się budzić i wtedy w ciągu paru minut nóżki są "za burtą" ;)

gg64rl68s121551a.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 01:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wogóle to u mnie spadła taka ilość śniegu, że brama wjazdowa nie chciała się otworzyć i musiałam porzucić samochód przed wjazdem. Dopiero mąż jak wrócił, to odśnieżył, wypakował zakupy z mojego auta i zaparkował samochód. Co prawda jechałam 15 km przez godzinę, ale na dworze jest tak pięknie zimowo :) czeka nas jutro fajny spacer w śniegu :) chociaż jak nie odśnieżą chodnika wzdłuż ulicy na osiedlu to chyba narty do wózka przyczepię ;)

gg64rl68s121551a.png
  • paula2013 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Easymum to czy za słoiczek zrezygnuje Ci z mleka wyjdzie w praniu. Ja tez myślałam że jak wciągnie cały słoiczek zastąpi porcję mleka ale bynajmniej na razie u nas tak nie jest. Zje słoiczek przychodzi godzina mleka i jest krzyk
    Także no to maleństwo zadecyduje

easymum lubi tę wiadomość

atdcpiqvryhgg1eb.png
  • Kasiarzynka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 12:16

paula2013, Dżuls lubią tę wiadomość

wnidtv73dpzdszlc.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasig wrote:
    Anitka ale generalnie jest zainteresowany tym kidsme? dałaś tam musu z jabłka, czy kawałek jabłka? nie wylatują resztki z tego tzn chodzi mi o to że jak dziecko pacnie tym na przykład o kanapę to nie wyleci wszystko?
    Tak, jest zainteresowany :-) wymieszalam mus i pokrojone jabłko. 5ego było dosłownie łyżeczka. Trochę się krzywil ale sam fakt ze mógł coś włożyć do buzi sprawiał jemu frajdę :-) mysle ze za jakiś czas będzie z tego ładnie jadł a ja zamierzam podawać w ten sposób np kawałki brokuła i inne produkty.
    Jeśli podasz w tym dziecku mus to jest szansa ze coś wyleci i pobrudzi kanapę, jak pokroić w małe kawałki to dziecko samo próbę gryźć. Mój ma już 2 małe ostre ząbki wiec radzi sobie też z tymi drobno pokrojonymi. Myślę że w jakiś sposób odczuwa ulgę bo był całkiem zadowolony :-)

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój po słoiczku ewidentnie chce się napić mleka (woda na razie pluje :-) ) także zawsze dostawiam go do piersi. Zazwyczaj jest to kilka porządnych lykow i wtedy zasypia :-)

• MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ledwo co snieg widsc, tak malo, jest chyba -1stopnia. Ale chyba i tak nie pójdziemy na spacer, bo po wtorkowym szczepieniu Lilka trochę kaszle.

relgio4pxlxziakh.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktokolwiek z was nadal chodzi w ciążowych spodniach? Mi jest jakoś głupio (mimo, że pod dłuższym sweterkiem pasa nie widać) ale fakt faktem to nadal są moje najwygodniejsze jeansy. Mam ich dobrych kilka par, a normalne spodnie po ciąży jakieś do niczego, jedne za duże, drugie znowu piją. No i się waham, kupić nowe czy przełamać się do ciążówek...

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La lenka ja swoje ciążowki schowalam tydzien temu do kartonu :-) ale też do tej pory je ubierałam :-)

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do tej pory chodziłam głównie w legginsach albo dresach. :P Ale tak pomyślałam, że może pora się bardziej ogarnąć, pomierzyłam spodnie i ciążowe wygrywają jeśli chodzi o wygodę. Trochę mi lepiej, że nie tylko ja mam takie pomysły

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my wczoraj jednak poszliśmy do lekarza bo moj maly dostal glosu jak stary dziad. Ma chrypkę, troszkę czerwone gardło. Dostaliśmy tyle leków, ze chyba lekarz przesadzil :/
    Dzieki za info o inhalatirze w aptece mieli tylko medele family plus i to w dobrej cenie- wiec nie miałam wątpliwości czy brać czy nie.

easymum lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ciążowe juz dużo za duże ;) wiec z przyjemnością je schowalam dawno temu ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Czy ktokolwiek z was nadal chodzi w ciążowych spodniach? Mi jest jakoś głupio (mimo, że pod dłuższym sweterkiem pasa nie widać) ale fakt faktem to nadal są moje najwygodniejsze jeansy. Mam ich dobrych kilka par, a normalne spodnie po ciąży jakieś do niczego, jedne za duże, drugie znowu piją. No i się waham, kupić nowe czy przełamać się do ciążówek...
    Ja nosiłam, dopóki nie rozpruły mi się na dupie :D Bo raz, że w nich dobrze wyglądałam, a dwa, to jak karmiłam na dworze i podnosiłam bluzę, to zawsze miałam zasłonięte nery. A trzecia sprawa, to mi po porodach dupa rośnie i o starych spodniach mogę zapomnieć, zazwyczaj mam całą szafę do wymiany.

Zauważyłam, że od czasu wprowadzenia warzywek młoda robi dwie kupy dziennie, ewidentnie ją te warzywka trochę popędzają, bo miewała przestoje w kupskach. Jemy dziennie pół słoika i popijamy cyckiem. A zupka warzywna hippa jest tak dobra, że sama bym zjadła :D Btw, przyszły do mnie silikonowe łyżeczki tommee tippeee i bardzo polecam. Długie i pojemne, posłużą trochę, w przeciwieństwie do tych łyżeczek, które miałam przy młodym, które były tak płytkie, że ciężko było cokolwiek nałożyć i szybko przerzuciliśmy się na większe.

8pdp47e.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    U mnie ciążowe juz dużo za duże ;) wiec z przyjemnością je schowalam dawno temu ;)
    Ja w ciąży przytyłam jakieś 8kg z groszami, więc różnica prawie żadna. Trochę mi się tylko biodra rozeszły (i co gorsza tak zostały) ale to już tak na sam koniec kiedy nosiłam ala alladynki, bo było gorąco.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • paula2013 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz o ciążowych ciuchach dawno zapomniałam na szczęście
    Spakowalam po miesiącu chyba i oddałam kumpeli która teraz jest w ciazy

atdcpiqvryhgg1eb.png
  • Kucykowa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No hej Mamuski!
    Co do rozszerzenia diety to poczekam jeszcze z miesiac,choc Ola na sam widok,ze jem oblizuje usta :)
    Natomiast ja jem za trzech a chudne w mgnieniu oka. Waze juz 5kg mniej niz przed ciaza,a przytylam w niej 13kg,takze tego. Ciuchy musze wymieniac na mniejsze ciagle.
    Do Mam kp,czy lykacie nadal witaminki,ktore bralyscie w ciazy??

relgh371dtao2ef4.png

Córcia <3
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kucykowa wrote:
    Do Mam kp,czy lykacie nadal witaminki,ktore bralyscie w ciazy??
    Jak mi się przypomni :P
    Tylko witaminę D staram się częściej.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje ciążowki były bardzo elastyczne i w sumie pasowały zarówno na początku jak i na końcu ciąży. W sumie wszystkie spodnie sprzed ciąży spakowałam do kartonu bo są obecnie na mnie za duże.
    Widać że dzisiaj dzień mopa :-) wszystkie pewnie sprzątają :-) my dziejszy wieczór spędzamy trójkę :-) chyba pierwszy od dawna tak spokojny weekend :-)

‹‹ 2860 2861 2862 2863 2864 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ