X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła mama mój tez bardzo chętnie próbowal nowych smaków :-) w sumie jak juz widzi miseczkę z łyżeczka to normalnie cały się trzęsie i wydaje z siebie "oooooo" :-) komicznie to wygląda :-)

przyszła mama, Magnolia3 lubią tę wiadomość

• Carmen Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ,które też podają już kaszki. Dajecie je na sniadanie czy jako podwieczorek?

♥ Marcel ♥
    bxnej5d.png
    Aniołek 9tc [*] 05.09.2014
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powielam pytanie Carmen :)

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, jeszcze muszę wrócić do tej kwestii afery. Obserwuje właśnie jakiś popłoch u sierpniowek, masowo usuwają fotki i nawet awatary.
    I zastanawiam się czy tylko mnie to dziwi? Dla mnie kwestia prywatności mojego dziecka w sieci liczy się głównie w kontekście nie zrobienia mu historii która mogłaby rzutowac na jakieś wysmiewanie w szkole itp. Dlatego nigdy nie wrzucam nigdzie takich fotek na jakich sama bym się nie chciała pokazać - czyli nie pokazałam pierwszego zdjęcia mojej córeczki gdzie ma kilka minut i jest cała w krwi i mazi, nie zrobię fotki na nocniku, na golasa, ośmieszających itp.

Ale zastanawiam się jakie konsekwencje może mieć to że w sieci wstawię "normalne" zdjęcie. Nawet jakby ktoś sobie to zdjęcie zapisał czy gdzieś użył bez mojej zgody to w sumie co? W jaki sposób to mogłoby realnie zaszkodzić mojej córce? Ktoś by mógł ja potem szantażowac, że "ooo, mam twoje zdjęcie gdzie masz 5 miesięcy i się uśmiechasz"?

Wrzucam fotki tutaj i od czasu do czasu wrzucam na fejsie (jak do tej pory wrzucilam 2). Sama nie miałabym nic przeciwko żeby moi rodzice wrzucali tak moje fotki. Nie wiem, może nie umiem spojrzeć na to właściwe ale jakoś nie czuję tego problemu.

kapturnica, 4me, Carolline lubią tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rozszerzania diety to tomkowi dalam juz marchewke, dynie, ziemniaka, brokula, jablko, gruszki, morele i sliwki i powiem wam zeowoce i obiadki wcina az uszy mu sie trzesa. Wszystko po ok pol sloiczka bo potem juz nie chce. Ale kaszka czy mleczno ryzowa, czy manna to pluje dalej niz widzi... Nie wiem o co chodzi

edysia5
  • Carmen Ekspertka

Wysłany: 16 lutego 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Ja dopierdo doczytałam co się działo na grudniowym wątku- ale jazda, no ewidentnie chora dziewczyna...
    Edit:
    Jak coś to moje dziecko też jest w 100 % moje, mimo, że też nie udzielam się jakoś szczególnie często:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 13:58

♥ Marcel ♥
    bxnej5d.png
    Aniołek 9tc [*] 05.09.2014
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Wiecie co, jeszcze muszę wrócić do tej kwestii afery. Obserwuje właśnie jakiś popłoch u sierpniowek, masowo usuwają fotki i nawet awatary.
    I zastanawiam się czy tylko mnie to dziwi? Dla mnie kwestia prywatności mojego dziecka w sieci liczy się głównie w kontekście nie zrobienia mu historii która mogłaby rzutowac na jakieś wysmiewanie w szkole itp. Dlatego nigdy nie wrzucam nigdzie takich fotek na jakich sama bym się nie chciała pokazać - czyli nie pokazałam pierwszego zdjęcia mojej córeczki gdzie ma kilka minut i jest cała w krwi i mazi, nie zrobię fotki na nocniku, na golasa, ośmieszających itp.

Ale zastanawiam się jakie konsekwencje może mieć to że w sieci wstawię "normalne" zdjęcie. Nawet jakby ktoś sobie to zdjęcie zapisał czy gdzieś użył bez mojej zgody to w sumie co? W jaki sposób to mogłoby realnie zaszkodzić mojej córce? Ktoś by mógł ja potem szantażowac, że "ooo, mam twoje zdjęcie gdzie masz 5 miesięcy i się uśmiechasz"?

Wrzucam fotki tutaj i od czasu do czasu wrzucam na fejsie (jak do tej pory wrzucilam 2). Sama nie miałabym nic przeciwko żeby moi rodzice wrzucali tak moje fotki. Nie wiem, może nie umiem spojrzeć na to właściwe ale jakoś nie czuję tego problemu.
    Wrzucając fotę do netu zrzekasz się do niej praw (z grubsza, już wszystko jedno na jakich zasadach, ale w praktyce tak to wygląda jeśli chodzi o fora, social itd). Był taki przypadek laski, która wrzuciła na insta jakieś zdjęcie (siebie samej) i potem jedna z polskich firm odzieżowych wykorzystała jej zdjęcie i zrobiła koszulki z jej podobizną, co gorsza, nie musiała nikogo pytać o zdanie, bo laska już praw do zdjęć nie miała.

Co do wrzucania zdjęć dzieci, to z reguły nie wrzucam, chyba że jest jakieś fajne, na którym dziecko wygląda ładnie (czyt. zdjęcie nie jest prześmiewcze, dziecko nie jest w żadnym kretyńskim przebraniu, gołe itd), co nie zmienia faktu, że jak dzieciak będzie starszy, to nie wiem, czy mu tego nie odkopią koledzy i może, ale nie musi to być jakiś dla niego powód, do ...nie wiem... kompleksów? Trzeba pamiętać też, że nie wiadomo do końca co będzie za X lat, bo teraz rośnie pierwsze pokolenie dzieci, których rodzice w takim stopniu korzystają z internetu i, co ważniejsze, sieci społecznościowych.

Mnie w tej aferze dziwi jedno - czy na serio laski, które tam wrzucały zdjęcia ze wszystkich możliwych wydarzeń życiowych były na tyle naiwne, żeby sądzić, że oglądają je tylko osoby bezpośrednio zainteresowane? Na przykładzie naszego forum - piszemy tu już sobie ponad rok, a dopiero ileś już tam miesięcy po porodach ujawniły się dziewczyny, z których cześć podczytywała od samego początku i wie o nas wszystko. Ile dziewczyn się nie ujawniło, a ilu jest też podczytujących np. facetów i w jakim celu? Stąd m.in. nie dziwi mnie wypowiedź Skabarki (pozdrawiam, jeśli to czyta!), dotycząca (nie)przyjmowania do grupy na fb i uważam ją za sensowną.
    Wszystko jest dla ludzi, ale trzeba podchodzić do tego z głową.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2016, 14:14

8pdp47e.png
  • julita Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a te wszystkie warzywa i owoce to gotuje je w wodzie, na parze? i później blendujecie?
    my cały czas tylko KP i pomimo że pediatra powiedziała aby od 5go miesiąca rozszerzać dietę, czyli za 2 dni to ja jednak jeszcze trochę się wstrzymam, może tydzień, może dwa a może do 6 miesiąca :)

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ... już nie wspominając o producentach wszelkich możliwych produktów dla dzieci, którzy mogą sobie zrobić na tym forum niezły risercz w grupach docelowych :P

MadziaRatMed lubi tę wiadomość

8pdp47e.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, no i pamiętam jak ja się zawsze wku*wiałam, jak moja matka pokazywała znajomym moje bezzębne fotki z dzieciństwa i mam to z tyłu głowy, wrzucając zdjęcia dzieci.

8pdp47e.png
  • przyszła mama Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie powiedziałam już dawno, że zdjęcia Kacperka nie znajdą się w necie i się tego trzymam, ale nie neguje tych, którzy " DZIELĄ SIĘ " swoją pociechą w sieci :) To jest każdego indywidualna sprawa:)

bento, bento lubią tę wiadomość

Marzenia się spełniają :)

relgi09kd0jrtcj6.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Wrzucając fotę do netu zrzekasz się do niej praw (z grubsza, już wszystko jedno na jakich zasadach, ale w praktyce tak to wygląda jeśli chodzi o fora, social itd). Był taki przypadek laski, która wrzuciła na insta jakieś zdjęcie (siebie samej) i potem jedna z polskich firm odzieżowych wykorzystała jej zdjęcie i zrobiła koszulki z jej podobizną, co gorsza, nie musiała nikogo pytać o zdanie, bo laska już praw do zdjęć nie miała.

Pics or it didn't happen 8)

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam wszystko gotuje normalnie razem z naszym jedzieniem. Po prostu z zupy wyciagam marchwewke i ziemnkiaki - wzglednie jak zypa bez ziemniakow to gotuje osobno - do tego troche "czystej" zupy, zeby rozrzedzic i tak malemu podaje. Sliwki, morele i gruszki mialam kupine wsloiczku. A jablka to ttlko obieram i blenduje na papke. Brokula normalnie gotuje w osolonej wodzie i mieszam z zieminakiem i marchewka. Podsaje malemu takie obiadki od 3 tyg codziennie i poki co to nic mu nie jest.

edysia5
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem ze nie moge wyjsc z podzwu ze tej lasce zgrudniowek chcialo sie przez tyle czasu udawac i ciaze,i macierzynstwo z calymi radosdciami i problemami :-). Naprawde ciezko w to uwierzyc ze ktos moze poswiecic tyle czasu na udawanie.. Dla mnie to szok

edysia5
  • 4me Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za info dziewczyny.
    My dajemy warzywka od 11 dni. Narazie je Maks pól sloiczka le bede zwiekszac do całego i tak gdzies po 3 tygodniach dam pierwsze kika lyzeczek owoców. Mięso narazie sobie daruje. Kaszke lub kleik moze po skończonym piątym miesiącu- zobaczymy.
    Moj maly je te warzywa aż mu się uszy trzesa i zawsze chce wiecej niż mam przygotowane. Jednak troche ulewa mi i nie wiem, czy to przez warzywa, ze jeszcze dobrze ich nie trawi czy po prostu jeszcze ulewalby nawet same mleko

w ogóle czy wasze dzieci jeszcze ulewaja???????

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    a te wszystkie warzywa i owoce to gotuje je w wodzie, na parze? i później blendujecie?
    my cały czas tylko KP i pomimo że pediatra powiedziała aby od 5go miesiąca rozszerzać dietę, czyli za 2 dni to ja jednak jeszcze trochę się wstrzymam, może tydzień, może dwa a może do 6 miesiąca :)
    Ja narazie daje ze sloiczkow. Nie mam dojścia do warzyw z ogrodka a dla mnie te z supermarketów to za ładne są - pewnie więcej w nich chemi niz warzywa ;) pewnie kiedys je ppdam malemu ale nie na taki niedojrzaly brzuszek ;)
    Póki nie zbankrutuje na sloiki lub nie dotrę do pewnego źródła warzyw to jadę ze sloikami ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edysia a po co w osolonej wodzie?? Z tego co ja kojarzę to takim maluchom nie wolno podawać soli.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me nasz jeszcze ulewa. W dużo mniejszym stopniu ale ulewa.

• ela Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dziś dotarły warzywa i jabłka dla małej, wszystko oczywiście bio. Miałam zacząć podawać za jakieś 2tyg, ale taką radość dla chłopców, że Marynia będzie jadła łyżeczką więc ugotowałam pół marchewki tylko w wodzie, przetarłam przez sitko i mała z dziwną miną zjadła.
    Ja nie mam zamiaru solić lub słodzić.

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
  • julita Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my w zeszłym roku zasadziliśmy tyle warzyw w ogródku że nie wiem czy Nastka podoła :D
    ziemniaczki, marchewki, buraki, dynie, pietruszka, selery, pory, cebule.... + owoce ze swoich drzewek :D

4me, Anitka201, karolcia87 lubią tę wiadomość

tb73e6ydt52f9usr.png
    5b09e6ydos8pxq3s.png
    h44es65g5xhwh8nn.png
‹‹ 2958 2959 2960 2961 2962 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ