X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me bez jaj..jedzcie na te wakacje, cieszcie się wspólnie spędzonym czasem. Tu na forum większość dzieci nie siedzi. Ja tez raz miałam taką rozmowę i tez się przejęłam. Twój maly zapiernicza jak motorówka, a to ze nie siedzi? Ma jeszcze czas. Mój olal raczkowanie i zaczął wstawać. Wiem jak ważne jest raczkowanie ale co ja mogę zrobić? Ćwiczę z nim a on i tak woli pełzac.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja przecież starsza, dopiero zaczyna posadzona siedzieć, z podparciem rączką, a tak bez niczego to nawet mowy nie ma. Czasem jej się chwilę uda, czasem od razu fika. Jesteśmy pod stałą kontrolą fizjoterapeutki i nie widzi z tym żadnego problemu.
    Jedyne co to mamy takie ćwiczenie zalecone (które robię średnio regularnie - że sadzam małą, ściągam jej łopatki i bujam żeby się uczyła podpierać łapkami).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 16:19

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Easymum super ta zagroda. Sami się zastanawialiśmy czy w taki kojec by nie pójść. Ostatecznie kupiliśmy kojec na wzór łóżeczka turystycznego bo jednak przyda się na wyjazdy.

• 4me Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wiem, wiem. Tez mysle, ze troche przesadzaja. Nie wiem moze oni specjalnie tak straszą by człowiek sprawy nie olał. Tak czy siak w bani zostaje.
    Mam nadzieje, ze ten neurolog czegos tez nie wymyśli ;)

U mojego jest w ogóle smieszna sytuacja bo on sie tal jakby cofnal w rozwoju. Tzn dwa miesiące temu jak mu się podalo dwa palce to pierwsze co to podciagal sie na nich do siadu (z pleców. Ciągle kombinowal gdzie i jak by sie tu podciągnąć. Teraz jak mu ta lekarka dala palce- ale w domu tez- to chłopak nie wie o co nam chodzi...
    Oprócz tego zasuwa po całym mieszkaniu czolgajac sie i gada jak najęty.

My jeszcze mamy sprawdzić morfologię, żelazo i witaminę D- podobno jakies braki mogą wlasnie powodować taki regres. Jutro idziemy, zobaczymy co wyniki pokażą...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 16:44

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja u pediatry jeszcze nigdy nni przeszła próby trakcji. :P Sama głowę ciągnie "do siadu" ale na zawołanie udaje że nie wie o co chodzi.

4me, a nie masz możliwości prywatnej konsultacji z fizjoterapeuta? Pediatrzy to się kurna znają, na wszystkim, od laktacji, przez dietę po ramy rozwojowe :/

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz ciezko mi znalezc jakiegoś poleconego fizjo. Co kogoś znajdę to brak miejsc- nie przyjmujemy nowych pacjentów... A tak do pierwszego lepszego z neta to nie wiem czy jest sens???

Narazie plan mam taki- jutro morfo, w poniedziałek neurolog, zaraz po powrocie z urlopu fizjo z ośrodka. Mysle, ze juz nikogo w przyszlym tygodniu nie znajdę ale popytam jeszcze dzis i w weekend- moze sie uda. Takze sprobuje jeszcze. To tylko kasa a lepiej miec dodatkowa konsulatacje. Chociaż Czasami za dużo konsultatcji to tez zle ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem też przesadzają z tym siedzeniem.

A u nas dzisiaj w kupie odrobina śluzu z niteczkami krwi :/ Nic nowego nie wprowadziłam, nie zjadłam też nic zakazanego, kupa ładna w kolorze i konsystencji, tylko ten śluz z krwią :/

8pdp47e.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie moze z siedzeniem przeginaja ale to, ze jeszcze nie unosi sie na samych dloniach tylko aclu czas na przedramionach to juz chyba rzeczywiście teoche za dlugo trwa.

No nic dobrze usłyszeć jakies glosy rozsądku, nie związane emojonalnie z moim synem ;)

A takie jeszcze pytanko. Byliście kiedys na wizycie u neurologa- ak wygląda takie badanie, postuka, obejrzy dziecko, czy zleca pierdylion kolejnych badan juz od razu z marszu?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    Moim zdaniem też przesadzają z tym siedzeniem.

A u nas dzisiaj w kupie odrobina śluzu z niteczkami krwi :/ Nic nowego nie wprowadziłam, nie zjadłam też nic zakazanego, kupa ładna w kolorze i konsystencji, tylko ten śluz z krwią :/
    Moze to na bialko mleka krowiego? Nie mialyscie z tym problemów?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Hagne Koleżanka

Wysłany: 6 maja 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też nie siedzi, nie ma szans. A przecież nie wygląda jakby mu czegoś brakowało. Pediatra też nic mu nie zarzuca. Czasem się taki nadgorliwy lekarz znajdzie, co to musi mieć "efekty i osiagniecia". Myślę, ze my też rozwijalysmy się różnie, tylko wtedy nikt nie myślał o poprawianiu dziecka, by się mieściło w tabelce u Pana doktora.

zem36iyeidfqcl88.png
    ex2btgf6n08qf43o.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    A takie jeszcze pytanko. Byliście kiedys na wizycie u neurologa- ak wygląda takie badanie, postuka, obejrzy dziecko, czy zleca pierdylion kolejnych badan juz od razu z marszu?
    Lekarz ogląda dziecko w różnych pozycjach, bada główkę, ciemiączka, odruchy, reakcje, ogólnie porównuje stopień rozwoju dziecka z jego wiekiem. Pyta też na co chorowałaś w ciąży. Nie wiem jak z badaniami, bo u nas nie było takiej potrzeby, raczej od razu odsyła na rehabilitację. W każdym razie weź wszystkie badania dziecka, w tym wypis ze szpitala.
    Co do białka mleka krowiego, to alergolog na wstępie to wykluczył, bo taka alergia pojawia się zazwyczaj już w pierwszych miesiącach życia, ale i tak odstawiłam.

8pdp47e.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me my w wieku 6,5miesuaca byliśmy u neurologa dziecięcego i okazało się, że mały był dwa miesiące do tyłu. Nie siedział posadzony, nie ciągnął się, nie pelzal. Od kwietnia się rehabilitujemy i młody posadzony siedzi, obkreca się na brzuch i na plecy ,za rączki się ciągnie i pelza do tyłu. Zywszy się zrobił, bo podajemy żelazo mu bo miał za mało.

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • anulka20 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:

Nasz pytał o ciążę, czy dziecko chorowalo na co chorowalo, jakie szczepienia bierzemy, badał Wiktora ciemiączko zaleciła USG przezciemiaczkowe, dodatkowo sprawdzała jak siedzi jakie mięśnie ma i zaleciła żelazo morfologię

Anulka20

Synek :) Wiktor
    3jvz82c38h6gh3mk.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za info dziewczyny :)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uważam, że siedzenie to jeszcze żaden problem. Jeśli już to bym się przyczepiła do tego podporu na przedramionach. Bo akurat to jest rzeczywiście do tyłu. Ale też bez przesady, nie żeby darować sobie wyjazd. Ćwiczenia na wzmocnienie rączek można robić gdziekolwiek
    http://www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/pocwiczmy_mamo_cwiczenia_od_piatego_miesiaca_zycia.html
    Zrobisz kilka razy, tak w ramach zabawy. A nuż po powrocie syn Cie zaskoczy?

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • ela Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w rodzinie jest dziewczynka co wszystko robiła z dużym opóźnieniem, porostu taki powolniak, ale w końcu robiła, nikt jej nawet do neurologa nie posłał.
    4me w Pruszczu jest super babka Anna Kotynia zajmuje się wcześniakami, kumpla po takiej rozmowie z lekarzem uspokoiła przez telefon bo akurat była w ciąży i nie pracowała. Może spróbuj zadzwonić albo nawet podjechać.

5b09tv73mjpedncc.png
    Moje kochane chłopaki Michał lat 10, Paweł lat 7, no i jeszcze jest tata, teraz doszła Marysia
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 06:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me spróbuj wykonywać te ćwiczenia od la Lenki, mój miał bardzo słabe rece i mniej więcej po tygodniu tych ćwiczeń zaczął się wysoko podpierać na rączkach.

• 4me Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki. Dzis poćwiczymy :) i dokladnie tez uważam, ze jak cos ma mnie niepokoi to ten podpór i ewentualne niepodpieranie sie nóżkami. Generalnie obserwuje młodego dość intensywnie od wczoraj i naprawde intuicja mi mowi, ze nie ma co za bardzo panikować....

W pn neurolog. Jestem tez na telefonie z jedna fajna fizjo. U niej brak miejsca ale jak ktos odwola wizytę to od razu do mnie dzwoni ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalenka dziekuje bardzo za linka!

Ela narazie sie wstrzymam przynajmniej do tej wizyty u neuro ale tez bardzo dziekuje.

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • edysia5 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj doatalam nerwicy pojechalam i kupilam fotelik espiro kappa. Maly taki zadowolony ze prOdemm jechal ze slina to do pepka wisiala :-)

edysia5
‹‹ 3130 3131 3132 3133 3134 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ