X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Dodatkowo ona jest bardzo sprawna manualnie, od dawna. Ruchowo to umiejętności zdobywa powoli, ale rączkami manewrować potrafi świetnie, była naprawdę malutka jak już potrafiła złapać zabawkę. Teraz też aż mnie zadziwia jakie drobinki już potrafi złapać (np. ziarenko żwirku, niestety :P).
    U nas to samo. Ma problemy z porządnym rozkręceniem raczkowania, ale za to od dłuższego czasu pracowicie wydłubuje dwoma paluszkami żwirek z dywanu.
    4me - każde dziecko inne. Mam porównanie dwójki swoich dzieci z tymi samymi problemami. Starszak rehabilitowany sumiennie i regularnie, i córa rehabilitowana rzutami, bo albo ja niedomagam, albo ona nie współpracuje, no w każdym razie o regularności nie ma mowy (na szczęście zdążyliśmy wyprostować asymetrię, zanim cały misterny plan siadł) i ruchowo rozwija się wolniej od rówieśników (bo duża, ciężka i długa), ale idzie do przodu. Od dwóch dni przybiera zupełnie prawidłową pozycję do czworakowania, tylko jeszcze nie wie jak ruszyć do przodu. Starszak może raczkował minimalnie wcześniej, ale nie widzę wielkiej różnicy.
    Dlatego, powtarzam kolejny raz, pediatra jest od wypisywania syropków i skierowań. Moja babka na szczęście umie przyznać się, że nie jest specem od wszystkiego i nie osądza od razu że z dzieckiem coś jest nie tak, i jak rodzic ma wątpliwości to zawsze wypisuje skierowania.
    Z innej beczki... młoda przestała mi spać na spacerach od kiedy raje radę podciągnąć się do siadu i siedzieć tak bez podporu. Wszystko zrobiło się taaaaki ciekawe, że szkoda czasu na sen :> Wczoraj spała mi 2x30 min, z czego drugi raz tuż przed siódmą wieczór, więc poszła spać 21.30... Ale za to spała do 7.30

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2016, 12:35

8pdp47e.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżuls wrote:
    młoda przestała mi spać na spacerach od kiedy raje radę podciągnąć się do siadu i siedzieć tak bez podporu.
    Ooo, brawo Mania! Łucja z siedzeniem to nadal tak se. W krzesełku/wózku jak podciągnę do jedzenia to super się trzyma. Ale tak na podłodze posadzona to kilka sekund siedzi i zaraz podpiera się rączkami, a za kilka kolejnych to w ogóle fika albo się kładzie. Za to siad boczny to już ma do perfekcji opanowany, ale nadal nie potrafi przerzucić ciężaru ciała na pośladki. Ale pracuje nad tym.
    W czworakach to stoi już super i buja się przód i tył jak szalona, taki ma zamach że czasem boję się, że się przefiknie na nos.

Moje dziecko na spacerach nie śpi WCALE! Załamana jestem. Miałam nadzieję, że jak będzie wiosna/lato to będziemy cały dzień chodzić, obiad na zewnątrz, trochę posiedzimy w parku, pośpi w wózku itp. A tu dupa, dziś już była histeria bo zmęczona, ale w wózku nie zaśnie za nic. I musiałam na sygnale wrócić do domu i dopiero tu zasnęła.

Za to zainspirowana 4me położyłam małą na kocu na trawce. Płaczu nie było, ale moje dziecko próbowało się paść, trawa natychmiast szła do buzi. :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La_Lenka - żeby nie było, ona siedzi tak tylko w wózku, kiedy złapie pałąk i się podciągnie. Gdybym posadziła ją na podłodze to pewnie by fiknęła, sama też jeszcze nie siada. Za to w wózku jak już usiądzie, to ładnie się trzyma. A w czworakach już sobie fajnie daje radę, tylko niestety jeszcze nie ruszyła i często krzyżują jej się nóżki z tyłu :/
    Zaliczyłam już dziś z młodą dwa spacery, bo starszak na wycieczce z przedszkolem, a małż na działce ogarnia jakieś ostatnie prace przed otwarciem sezonu. Mamy cały dzień dla siebie :)
    A tu moja gwiazda zadowolona z poduchy (swoją drogą dobry zakup, wreszcie nie telepie mi tak dzieckiem na spacerach) :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2016, 21:40

la_lenka, Anitka201, easymum lubią tę wiadomość

8pdp47e.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jest cudna <3 Ten uśmiech! I jakie włosy już ma, ja cały czas czekam aż się coś rzuci na głowie.

Moja to nie wiem czy by się podciągnęła, nie ma okazji. W tym nowym wózku pałąk jest na wysokości kolan, a nigdzie indziej nie ma czego się tak chwycić.

Dżuls lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka Mania słodka! Dżuls, co to za wkładka? La milou? Ładna :) ja szukam drugiej, bo moja niestety dość wiotka i się marszczy, na szczęście poducha jest ok.

My też po spacerze, u nas wciąż zęby, ale na szczęście już bliżej niż dalej - taką mam nadzieję, bo widać białe gulki pod skórą. No ale marudzenie straszne, przez cały spacer jęczenie, po czym zasnęła jak podjechałyśmy pod dom - założyłam moskitierę i wywaliłam wózek na taras. Niech się młoda dotlenia.

Dżuls, dzięki za namiar na decathlona, zamówiłam ten koc, jutro przywiozą do domu :) no i też popróbujemy lrżakowania na trawie :)

gg64rl68s121551a.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja szukam czapek letnich, z jakimś daszkiem albo rondem od słońca, cieniutkich, wiązanych i nie wygladajacych odpustowo. HM ma fajne kapelusiki, ale dość grube (wygląda na takie płótno, a ja bym chciała bardziej przewiewne).

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • easymum Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, to ja jeszcze wykorzystam Wasze doświadczenia. Jaki organizer do wózka? Ma ktoś coś solidnego, ale za normalne pieniądze?

gg64rl68s121551a.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wrote:
    A, to ja jeszcze wykorzystam Wasze doświadczenia. Jaki organizer do wózka? Ma ktoś coś solidnego, ale za normalne pieniądze?
    Chyba nic takie nie istnieje. Też bym chciała, ale nic mi nie pasuje. Ja muszę kupić chociaż uchwyt na picie, bo odkąd jest gorąco ciągle się bujam z butelkami, wiecznie nie ma ich gdzie upchnac.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj nie moglam się zalogować na belly.

Easymum te kluski to z przepisu la Lenki ( żółtko, blyskawiczne płatki jaglane , ja dalam troszeczkę zupki jarzynowej, troszeczkę białego sera i odrobinę mąki. Wszystko zagniatasz i robisz na wzór klusek/pierogów leniwych gotowanych na wodzie ) .

Dzuls Mania jest cudna :-) ma piękne oczy :-)

easymum lubi tę wiadomość

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    A ja szukam czapek letnich, z jakimś daszkiem albo rondem od słońca, cieniutkich, wiązanych i nie wygladajacych odpustowo. HM ma fajne kapelusiki, ale dość grube (wygląda na takie płótno, a ja bym chciała bardziej przewiewne).
    Mój w czapce z daszkiem wygląda nminimum na rok nawet 2 lata. W niedziele byliśmy na zakupach i w jednym sklepie babka powiedziała do malza " niech go pan wypuści z wózka to sobie trochę pobiega" mina małza bezcenna :-) zaczął się śmiać i stwierdził że on jeszcze nawet nie chodzi :-)

Sprawdź może w pepco, kappahl albo na allegro.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2016, 16:09

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me jak wasze nocki? Ja się wzielam za tresure młodego. No trudno, nie chciałam ale jesteśmy już pod ścianą. Nigdy nie wiemy jaka będzie kolejna noc. Mam pytanie Wy nadal przestrzegacie rytmu dnia ( pory drzemek i czasu czuwania)??

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle to nie wiem czy wiecie, że istnieje coś takiego jak koc piknikowy Skip hop. Ja wolałam nie wiedzieć patrząc na cenę :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu macie fajne otulacze bambusowe w rozsądnej cenie ;-) wg mnie trzy ostatnie są bardzo ładne :-)
    http://allegro.pl/muslinowy-kocyk-pieluszka120x120-otulacz-bambusowy-i6087597326.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2016, 16:12

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    A w ogóle to nie wiem czy wiecie, że istnieje coś takiego jak koc piknikowy Skip hop. Ja wolałam nie wiedzieć patrząc na cenę :P
    Tak wiem ale cena prawie 200 zł jakoś mnie nie przekonuje :-)

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    easymum wrote:
    Ja tam jestem zadowolona z mojego skip hop. Znajome mają z innych firm i w realu kiepsko to wygląda.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Tu macie fajne otulacze bambusowe w rozsądnej cenie ;-) wg mnie trzy ostatnie są bardzo ładne :-)
    http://allegro.pl/muslinowy-kocyk-pieluszka120x120-otulacz-bambusowy-i6087597326.html
    Właśnie nad tym myślałam, tylko ten wzór w pastelowe kółko-kwiaty.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Właśnie nad tym myślałam, tylko ten wzór w pastelowe kółko-kwiaty.
    Ja się zakochałam w tych chmurach i trójkątach :-)i tak patrząc na zdjęcia to właśnie te 3 ostatnie są z tego lejacego chodnego materiału. Ale mogę się mylić.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wzory podobają, ale kolory już mniej. :/ Na razie materiał od Dżuls wygrywa.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo dziewczyny.

My ostatnio byliśmy w decathlonie i wlasnie kupiliśmy ten koc piknikowy za 39.90. Co prawda jeszcze nie używałam ale jakościowo w dotyku i wizualnie wygląda na porządny ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 10 maja 2016, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    4me jak wasze nocki? Ja się wzielam za tresure młodego. No trudno, nie chciałam ale jesteśmy już pod ścianą. Nigdy nie wiemy jaka będzie kolejna noc. Mam pytanie Wy nadal przestrzegacie rytmu dnia ( pory drzemek i czasu czuwania)??
    Nasze nocki sie poprawily. Maly się budzi tylko ;) raz. Niestety w akcie desperacji, w te najgorsze noce- zwiekszylam mu porcje mleka z polowy do 2/3 pojedyncznej dziennej dawki czyli teraz dostaje 120 ml. Nie wiem czy spi lepiej dzieki temu czy zeby przestaly doczukac czy jeszcze cos innego ale boje sie zmniejszyć i sprawdzić :/ generalnie mozna by pomyśleć, ze glodny? Ale kiedys mu te 90 ml w nocy starczalo... Nie wiem moze miał jakis skok i potrzebowal wiecej jedzenia? Pewnie na urlopie, jesli bedzie dobrze, zw spaniem to znów sprobuje zmniejszyć dawkę. W końcu chlop na tyle duzy, ze powoli musi sie uczyć, ze w nocy to sie śpi! ;)

A jakie metody zaczęłaś stosować?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 3134 3135 3136 3137 3138 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ