Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
1 2 3 4 5
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La lenka, a tak z technicznej strony zapytam, bo się nie znam.. czy kp nie powinno zapobiec anemii czy tonie ma znaczenia. Bo tak mysle, jeśli dzecko wysysa to co dobre z mleka to i żelazo powinno. Czy to jest inaczej, żelazo może pobierac, ale nie przyswaja z jakiegoś powodu..? No i jak się objawia taka anemia, skoro Twoja Łucja jest energiczna i ma dobry humor.?

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PePePe a nie przechodzi u was zwykły jogurt naturalny z owocami? Ostatnio robiłam młodemu kefir z platkami jaglanymi, suszona śliwka i bananem. Bardzo jemu smakowało. Czasami dostaje koktajl z jabłka, gruszki (ewentualnie innuch owocow) jarmuzu i płatków owsianych i tez jest zachwyt.
    Moja rodzina uważała ze Danonek to podstawa. Jakie było zdziwienie jak młody nim plul dalej niż widział.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaLenka a tak mi wpadło do glowy. Może jakieś koktajle z warzywami np burak, jarmuz czy świeży szpinak (wiem ze w sumie on ma mało zelaza) ,z owoców kiwi. Wiem ze żelazo to głównie mięso ale w koktajlach tez coś można przemycić.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj od rana na wysokich obrotach. Musiałam z młodym jechać do pracy i dopiąć wniosek na ostatni guzik + składanie i czekanie w kolejce by go zlozyc bo niania chora..jestem umeczona. Wróciliśmy do domu na jego drzemkę i później Spowrotem do pracy. Jezu dziecko w pracy to istny armagedon.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chabasse wrote:
    La lenka, a tak z technicznej strony zapytam, bo się nie znam.. czy kp nie powinno zapobiec anemii czy tonie ma znaczenia. Bo tak mysle, jeśli dzecko wysysa to co dobre z mleka to i żelazo powinno. Czy to jest inaczej, żelazo może pobierac, ale nie przyswaja z jakiegoś powodu..? No i jak się objawia taka anemia, skoro Twoja Łucja jest energiczna i ma dobry humor.?
    Ogólnie żelaza w mleku kobiecym jest mało. Dlatego, po 6 miesiącu należy rozszerzać dietę, bo mniej więcej na tyle starczają zapasy z życia płodowego.
    Żelazo w mleku kobiecym jest super przyswajalne, 3 razy lepiej niż np. to w mm. Ale mimo wszystko jest go za mało, żeby zapewnić zasoby takiego prawie 17 miesięczniaka, musi jeść. :/ Dziś zrobiłyśmy obiadek w locie, nie krzesełku i zjadła prawie całą zupkę. Bardzo mi się nie podoba takie karmienie, uczenie złych nawyków, ale skoro trzeba :/

Opcje, że z jakiegoś powodu nie przyswaja żelaza/gdzieś je traci też bierzemy pod uwagę. To jest ta mniej optymistyczna opcja. Na razie mała ma brać miesiąc żelazo, kontrola wyników, jeśli się nie poprawi to zaczynamy serię badań, mamy na celiakie, na krew w kale, skierowanie do poradni hematologicznej itd.

A stan ma rzeczywiście brzydki, bo HGB na poziomie niecałych 8!
    A jak się objawia? Nijak, złym wynikiem na papierku. Dlatego to jest dziwne i martwiące. No i dlatego zależy mi żeby rzeczywiście zrobić wszystko żeby poziom odbudować - żeby w miarę możliwości uniknąć tych wszystkich badań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2017, 12:35

chabasse lubi tę wiadomość

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki, Ty zawsze wszystko rzeczowo wyjasnisz. :) w takim razie życzę aby Wam się wszystko unormowalo i córcia była zdrowa.

la_lenka lubi tę wiadomość

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • moka89 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lenka - spróbuj jej wcisnąć w międzyczasie żółtko jaja i cielęcinę. Jak miała kilka miesięcy to dostawała żelazo w syropie i do tego wlasnie ww produkty. Trzymam kciuki!

U nas z jedzeniem nie ma problemu, jemy wspólnie bo inaczej chce, to co mama. Szkoda tylko, że jestem mało twórcza w gotowaniu dla dziecka i najczęściej jest po prostu mięsko z warzywami lub zupa z mięsno-warzywną wkładką.
    Wczoraj zrobiłam jej domowe monte! Było pyszne - serek bieluch lub president (ma dobry skład, o ktorym nie wiedziałam a jest w biedronce pod nosem :)) kakao gorzkie, miód do smaku i posiekane orzechy :D

Gabrysia <3
    klz9df9h2mnehf2h.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    PePePe a nie przechodzi u was zwykły jogurt naturalny z owocami? Ostatnio robiłam młodemu kefir z platkami jaglanymi, suszona śliwka i bananem. Bardzo jemu smakowało. Czasami dostaje koktajl z jabłka, gruszki (ewentualnie innuch owocow) jarmuzu i płatków owsianych i tez jest zachwyt.
    Moja rodzina uważała ze Danonek to podstawa. Jakie było zdziwienie jak młody nim plul dalej niż widział.

Przechodzi przechodzi. Ale jak mial 3 czy 4 dni, ze jadl tylko serki i jogurty to juz sie nad nim i soba zlitowalam i dawalam Danonki czy Piatusie. Teraz jak juz zdrow i apetyt wrocil to je maks. raz w tygodniu. Ale moje dziecko jest drobne i male,wiec tej bomby cukru sie nie obawiam, bo ogolnie bardzo zdrowo je.

• Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PePePe no właśnie mój jest spory wiec dlatego na maksa ograniczam słodkie i cukier. Może nie jest gruby a wysoki ale chomiki na buzce ma pokaźne :-)

• PePePe Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    PePePe no właśnie mój jest spory wiec dlatego na maksa ograniczam słodkie i cukier. Może nie jest gruby a wysoki ale chomiki na buzce ma pokaźne :-)

Hehe. U nas nadal 9,5 kg i 78/80 cm. Ale cukier i sol ograniczam ze wzgledu na zdrowie. Wiadomo,ze daje mu przekaski,ale staram sie wybierac te pelnoziarniste, z cukrami naturalnymi i odpowiednio zbilansowane.

• Dżuls Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    Dżuls, wszystko by było pięknie gdyby nie jej zaawansowana anemia. :(
    Fakt, zapomniałam, że młodej wyszła anemia.

8pdp47e.png
  • chabasse Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy już zmianialyscie lozeczka swoim pociechom, lub też planujecie w najbliższym czasie? Chodzi mi o takie starsze lozeczka.. bez barierek. Żeby dzidzia mogła swobodnie wychodzić z wyrka. Ewentualnie odkrecalyscie jeden z boków szczebelkowego lozka.? Tak się zastanawiam, kiedy należy przestawić się na coś takiego. Szczerze mówiąc wolałabym jak najpóźniej, ale oglądając w necie pokoiki 1,5 lub 2 latków widzialam, że nigdzie nie ma już szczebelkowych lozeczek. Trochę mnie to dziwi, bo jak taki maluch sam w nocy zlezie i pomaszeruje tam gdzie niebezpiecznie to co..?

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My to jeszcze nawet nigdy nie wyjelismy szczebelkow, do dzis ma tez ochraniacz. Poki nie protestuje a w lozeczku ma duzo miejsca to tam zostanie.

• mmalutka Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy wyciągnięte 2 szczebelki z boku łóżka. Ale mamy korytarz zabezpieczony bramką więc nawet jak wyjdzie to dojdzie najwyżej do naszej sypialni. Ale zdarza mu się wyczolgać w śpiworku :
    Wyciagnelismy kilka miesiecy temu jak zaczął się wspinać i braliśmy się, że przeleci przez barierki..

tb734z17s9scq0zt.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chabasse my nawet o tym nie myślimy :-) na razie śpi w pełni zabezpieczony bo on w nocy "wędruje" po łóżeczku. Tez mamy ochraniacze. Raz zdjęłam i zauważyliśmy ze młody częściej budził się w nocy bo walił głową w te szczebelki

• chabasse Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to trochę się uspokoilam. Nasz tez śpi ze wszystkimi szczebelkami i chyba prędko się to nie zmieni. Niestety nie mam w pełni bezpiecznego pokoju, tak, żeby mógł sobie bez kontroli zwiedzać kąty. Mam nadzieje, ze jak w przyszłości zmienimy coś w lozeczku, to młody będzie juz na tyle kumaty, że nie zrobi sobie krzywdy. No i pewnie tak czy siak będę musiała się uporać z niektórymi niebezpiecznymi punktami w mieszkaniu. Chociaż nie będzie to latwe, bo pokoj młodego to także nasza sypialnia.

Synek Antoś
    1usaanli6w2njq4a.png
    wniddf9h5gbbmtsy.png
    Emilia
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślicie o zmianie krzesełka? Mój Keter ma chyba widełki, że w tej formie do 18 miesiąca. Ale mała się mieści nadal...
    Tylko że będę w ikea niedługo i rozważam czy nie obejrzeć tych takich przejściowych.

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • PePePe Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mysle. My mamy Antilop z Ikei a jak nie bedzie chcial w nim dluzej siedziec i jesc to bedzie sadzany na zwyklym.
    U nas fatalna noc. Maly obudzil sie o 2 z mega kaszlem. Dusil sie az zwymiotowal. Wezwalam lekarza zeby byl na rano, dyspozytor mowil, ze sie 10h czeka a lekarz przyjechal po niecalej 1h- byl w okolicy. Byl u nas o 4. Maly ma zapalenie krtani. A tak sie cieszylam,ze wyszlismy na prosta po tym zapaleniu ucha. Mialam takie plany na szczepienie- mmr, menigokoki, ospa... Nie mowiac o tym, ze nie wiem kto z nim zostanie w nast.tygodniu,bo ani ja ani maz nie bardzo mozemy sobie pozwolic na kolejne wolne w pracy. Rety,byle do wiosny.

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przy BLW nie ma szans żeby siedziała na samym krześle, bo byłoby jej ciężko sięgać z tak niska. Trochę za mną chodzi używany Tripp Trapp albo inne krzesło tego typu, z regulacją wysokości siedzenia.

PePePe, zdrówka dla malucha!

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • Dżuls Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PePePe - to mocno nieciekawie :/

Przy moich wyrośniętych dzieciach (mówię w tej chwili głównie od starszaku, młoda też mała nie jest, ale jego raczej nie przerośnie) krzesełko ikea służyło nam do 3go roku życia, więc w razie czego polecam :)

Co do łóżeczka, to młoda ma w dupie łóżeczko, więc równie dobrze mogę nim napalić w kominku, na razie w żadne wyjmowanie szczebelków się nie bawiłam, bo po co, skoro w nim nie śpi. Ogólnie w temacie nocnego kp i spania czuję porażkę na całej linii, zwłaszcza po "modelowym" starszaku. Odpuściłam sobie, to teraz mam. Wizja spania z dzieckiem u cycka do zerówki... :/

A ja się rozłożyłam, wymiękły mi plecy do tego mam temperaturę i ból gardła, na dodatek specjalnie wysłaliśmy młodego na weekend do dziadków, żeby zrobić remont kuchni, więc coś słabo widzę najbliższe kilka dni...

8pdp47e.png
‹‹ 3313 3314 3315 3316 3317 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ