SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA PŁODNOŚĆ   

Jak pierwsze 60 dni mogą zwiększyć Twoje szanse na ciążę?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Wrześniówki 2015
Odpowiedz

Wrześniówki 2015

Oceń ten wątek:
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalenka nie wiem skąd jesteś ale w woj dolnośląskie kontrole ciężarnych l4 to standard ;-) dziewczyny jeśli macie l4 chłodzące to nie ma obaw bo nie jesteście uwiazane w domu :-)

• 4me Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem przeciwna zwolnieniom, gdy sie zle przechodzi ciaze. Nie jestem przeciwna zwolnieniom, gdzie ktos pracuje w ciężkich warunkach i moze to zagrażać ciazy- długie stanie, szkodliwe opary, wszystko inne tego typu.
    Najwazniejsze jest zdrowie kobiety i dziecka w tym czasie. Sama gdybym nie miała krwiaka na pewno byłabym teraz na zwolnieniu bo ostatnie tygodnie byly dla mnie koszmarem.
    Nie rozumiem jednak, gdy ktos pisze, ze nie szkoda mu ZUSu... Mi tez nie szkoda ZUSu bo prezes czy urzędnik ZUSu nie placi z własnej kieszeni tylko z NASZYCH. Jesli ktos oszukuje to ja nie chce, żeby moja kasa na niego szla... I nie wierze, ze wy tez chcecie.
    A to, ze ZUS sie myli i robi pomylki to odrebna kwestia o której pisalam. Tam tez pracują tylko ludzie i wiadomo, ze sie mylą. Gydyby pomylili sie do mnie to tez miałabym do nich pretensje i starala sie za wszelka cenę sprawę wyjaśnić.
    Napisałam tylko, ze kontrole ZUS sa potrzebne i tu zdania nie zmienię :)

Carolline lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    ...
    Fakt sa kobiety które wykorzystują l4 aby siedzieć w domu i nie pracować ale równie dobrze można powiedzieć że każdy kombinuje jak może aby zagarnąć dla siebie jak najwięcej jak najmniejszym kosztem.
    Wlasnie dokladnie wiem co pisze. O to kombinowanie mi chodzi- to nie jest jak najmniejszy koszt bo to komibinowanie jest kosztem innych ludzi- placisz i Ty i ja i często bardziej niż my potrzebujący...

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz ja nie będę miała żadnych wyrzutów i będę starała się wyciągnąć jak najwięcej. Mimo że jeszcze pracuje. Jak często zalatwiasz cos w zusie?

• Nancy87 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me ale niestety i tak nie dostaniesz tych Twoich pieniędzy. Dla mnie niech każdy orze jak może. Zobacz, ile zabiera Ci zus miesięcznie pieniędzy. A jak już chcą kogoś kontrolować, to właścicieli firm na l4, a nie kobiety ciężarne.

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • la_lenka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak jeśli chodzi o dyskusje o zusie to dla mnie największym kombinatorstwem jest to, że z tej kliki i tak się wypisać nie mogę. Od lat płace obowiązkowe składki, a i tak nie korzystam. Do ginekologa prywatnie, do endokrynologa prywatnie, do okulisty prywatnie, badania prywatnie. I tak dalej ze wszystkim.
    Rozumiem minimalna składkę na fundusz wypadkowy, ale opłacanie tej "zdrowotnej" to jest rozbój w biały dzień - biorąc pod uwagę terminy jakie NFZ zapewnia.
    Bardzo chętnie zrezygnowałabym z tych kokosów jakie mi Zus zapewnia na tym zwolnieniu i przestała płacić składki - za tą kasę spokojnie oplacilabym sobie prywatne ubezpieczenie i opiekę zdrowotną. Przecież w tej chwili też to robię, tyle, że jestem zmuszona płacić podwójnie.
    Z emeryturą ta sama historia, zanim doczekam chwili kiedy emerytura by mi przyslugiwala to Zus już pewnie zbankrutuje albo co gorsze :P

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • MadziaRatMed Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    la_lenka wrote:
    A ale opłacanie tej "zdrowotnej" to jest rozbój w biały dzień - biorąc pod uwagę terminy jakie NFZ zapewnia.
    Bardzo chętnie zrezygnowałabym z tych kokosów jakie mi Zus zapewnia na tym zwolnieniu i przestała płacić składki - za tą kasę spokojnie oplacilabym sobie prywatne ubezpieczenie i opiekę zdrowotną. :P

nie do końca, jakbyś potrzebowała pilnej operacji i długotrwałego leczenia w szpitalu, to żadne prywatne ubepieczenie tego nie obejmuje, owszem poradnie to róznie bywa, ale można znaleźć dobrą z dobrym lekarzem na NFZ, terminy zależą od wielkości miasta, w większych, gdzie jest większy wybór latwiej się szybciej dostac.

relgio4pxlxziakh.png
  • Lady Savage Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ależ ja mam dziś płaczliwy dzień, z byle czego płacze, rozsypałam rano cukier i w ryk, potem zapalić gazu nie mogłam i w ryk, potem obejrzałam anime Clannad After Story i w ryk, a teraz przy odkurzaniu rura mi się zaplątała i nie umiałam jej wyciągnąć i w ryk, masakra, jak na imprezie się rozryczę z byle czego to chyba się rozbeczę ze wstydu.

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La_lenka dokładnie. Większość i tak musi iść pryeatnie żeby się nie przekręcić. Ja też bym wolała te pieniądze co im daję, wpłacać na oszczędnościowe. Znam przypadki, że ludzie tak robią. Zatrudnieni są na jakąś 1/8 etatu, opłacają jakieś minimum, a reszte są ugadani, że dostają do ręki i odkładają na emeryturę.

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • Nancy87 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha lady hormony:D A na jaką imprezę idziesz?

atdce6yd8pusr0mr.png
    3i49e6ydnzlh0jxr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też płakałam w niedzielę na 4odcinkach nasz nowy dom o dziwo byly to odcinki które w połowie ogladalam jak byly premierowe.
    Może i wam smaka narobie, nigdy nie przepadałam za jedzeniem kisl,, jestem zwolenniczką budyniową ale tak mnie naszlo na kisiel wyszly 2,5 salaterki namawialam męża zeby zjadl jedna nie chcial to pochłonęłam wszystko :D
    co do tematu zusu zamilcze zeby nie byc zlinczowana :D

• la_lenka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie jakoś na płakanie nie bierze, odkąd jestem w ciąży to płakałam raz (i raz mi się porządnie zbierało, ale dało radę bez :P )

A zaraz się zbieram na cytologię, przy okazji odbiorę fotki malucha i opis usg prenatalnego. Mimo, że pogoda fatalna to i tak się cieszę na spacerek. :D

Córeczka <3
    kYd4p2.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    Wiesz ja nie będę miała żadnych wyrzutów i będę starała się wyciągnąć jak najwięcej. Mimo że jeszcze pracuje. Jak często zalatwiasz cos w zusie?

Nie dogadamy sie. Ja nie zgadzam sie z oszukiwaniem i chodzeniem NIESLUSZNIE na L4.
    Nie bede rozmzwiac na temat jakosci uslug ZUS i braky profesjanlizmu pan tam pracujacych bo nie o tym zaczelam dyskusje i nie ma to zwiazku z tym co napisalam.
    Wiem ile pieniedzy zabieraja mi z kazdej pensji- widze to co miesiac- nie podoba mi sie to. Wolalbym te pieniadza sama odkladac na emrytutre. Zus nie odda nam nigdy tyle ile wplacilismy- niestety rowniez dlatego, ze teraz nasza kasa idzie na tych co orza jak moga....
    Coz czyli jesli ktos jest biedny i okradnie bogatego to tez powinnismy mu wybaczyc i nie karac bo przeciez byl biedny i on tylko musi sobie jakos radzic..???.. Straszne.
    Sorry ale ja jestem na to za uczciwa

Carolline lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka chyba masz rację :-) co osoba to opinia. Ja od siebie dodam tylko ze wczorajsze potraktowanie w przychodni utwierdza mnie w tym ze mimo od kilku lat place składki to i tak przez nfz jestem traktowana jako intruz i wczoraj dostałam jasny komunikat aby pójść na prywatną wizytę. Co z tego ze w ośrodku zdrowia pojawilam się pierwszy raz od 2 lat. Dlatego będę ciągnąć z zusu ile się da.

• ceska Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUS ZUS ZUS az sie boje kontroli w czerwcu :D
    Ale jestem przygotowana ]:-> i mogą mi naskakać ]:->

Anitka201 lubi tę wiadomość

oar8skjod4lwslof.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me to co powiesz na 40 tys kary jaka dostała moją 25 os firma? Cudowny zus doczepil się umów o dzieło na których byli zatrudnieni emeryci ktorzy nie chcieli umowy o pracę bo przez to mogli stracić na chwile obecna emeryturę. To nie jest jedyny przypadek.. firma znajomego dostala 120tys kary. I owszem mozemy z tym pójść do sądu tylko w naszym państwie praktycznie nie mamy szans na tego typu wygrana sprawe. Chore to wszystko dlatego nie pisz mi o uczciwości skoro nasze państwo nie jest uczciwe.

• ceska Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Nie dogadamy sie. Ja nie zgadzam sie z oszukiwaniem i chodzeniem NIESLUSZNIE na L4.
    Nie bede rozmzwiac na temat jakosci uslug ZUS i braky profesjanlizmu pan tam pracujacych bo nie o tym zaczelam dyskusje i nie ma to zwiazku z tym co napisalam.
    Wiem ile pieniedzy zabieraja mi z kazdej pensji- widze to co miesiac- nie podoba mi sie to. Wolalbym te pieniadza sama odkladac na emrytutre. Zus nie odda nam nigdy tyle ile wplacilismy- niestety rowniez dlatego, ze teraz nasza kasa idzie na tych co orza jak moga....
    Coz czyli jesli ktos jest biedny i okradnie bogatego to tez powinnismy mu wybaczyc i nie karac bo przeciez byl biedny i on tylko musi sobie jakos radzic..???.. Straszne.
    Sorry ale ja jestem na to za uczciwa

ja jestem za piotusiem panem :D

oar8skjod4lwslof.png
  • Anitka201 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ciekawa jestem co powiesz jak zus w ogóle nie da ci w przyszlosci emerytury. Niestety to będzie rzeczywistość :-)

• 4me Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie powiem nic bo:
    1. Zaczelam rozmowe tylko o oszukiwaniu na L4 ( nawet niekoniecznie w ciazy) i stwierdzeniu, ze kotnrole powinny byc i tylko w tym przypadku ochoczo zgadzam sie z ZUSem- co przez caly czas tlumacze i juz nie wiem jak wyrazniej mam to napisac!
    2. Nie znam sie na tych przepisach i nie wiem czy kara byla sluszna czy nie.

:)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • ceska Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anitka201 wrote:
    4me to co powiesz na 40 tys kary jaka dostała moją 25 os firma? Cudowny zus doczepil się umów o dzieło na których byli zatrudnieni emeryci ktorzy nie chcieli umowy o pracę bo przez to mogli stracić na chwile obecna emeryturę. To nie jest jedyny przypadek.. firma znajomego dostala 120tys kary. I owszem mozemy z tym pójść do sądu tylko w naszym państwie praktycznie nie mamy szans na tego typu wygrana sprawe. Chore to wszystko dlatego nie pisz mi o uczciwości skoro nasze państwo nie jest uczciwe.

Aja okradne zus w czerwcu :D
    Nam zabierają to dlaczego ja bym miała nie brać dzięki luce w prawie która jeszcze obowiązuje. Bo względem prawa okraść zus, mając działalnośc gospodarczą jest bardzo prosto tylko loggicznie wszystko załatwiać. I dlaczego to nie jest karane?
    Dlatego że przypis o zasiłkach jest jeszcze puki co mamy mozliwośc legalnego pokombinowania :D

oar8skjod4lwslof.png
‹‹ 435 436 437 438 439 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ